foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 23, 2011 08:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Netist olen leidnud, et Tetraodon biocellatus eluiga riimvees võib olla kuni 8 aastat.
1. Kas keegi teab palju võiks see olla magevees?
2. Ja, kas on targem pidada Tetraodon biocellatusväikeses (54 l) riimveelises akvas või suuremas mageveelises akvas (250 l). Tundub, et hetkel saab ta viimases vägagi mugavalt läbi. Aga väidetavalt ei mõju üks hea tervise juures olev Tetraodon biocellatus teiste kalade tervisele hästi.
3. Millised on teiste Tetraodon biocellatus, pidajate kogemused.

Viimati muutis ärtu, Teisipäev Aug 23, 2011 03:58, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 23, 2011 01:34 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Selle kala nimi on tegelikult Tetraodon biocellatus. Räägivad et on väga tundlik vee kvaliteedi suhtes, nii et sagedased veevahetused on ilmselt paratamatus. Ja kui kalu on rohkem kui üks siis vähemalt neli. Liivast põhja, varjupaiku(ntx kive, rohkelt taimi) ja ujuvaid taimi soovitatakse kah, nagu ka vaba ruumi ringiujumiseks.
Üks vähestest kaladest kes saavad silmi pilgutada või sulgeda.
Soolasuse kohta on muide üsna vastakaid arvamusi, mõned väidavad lausa et saab magevees paremini hakkama kui soolases vees. Ka fishbase.org ütleb: Not a brackish water species. Samas enamasti (ntx pufferforum, aga ka paljud teised) räägitakse et kergelt soolane vesi (SG = 1.005 - 1.008) on abiks.

Ja toidu kohta räägivad et vaja on kas elus- või külmutatud toitu - teod, krevetid, ussikesed, daphnia, karbid.
Teistega koos pidamise kohta on ka vastakaid arvamusi. Üldiselt väidetakse et liigiakvaarium sobib paremini. Mõned räägivad et väga rahumeelsed ja häbelikud kalad ning pole probleemi teistega koos pidamisel, teised räägivad et tuntud uimenäksijad - ilmselt võib nii- ja naapidi minna.
Väidetakse veel et ühe kala jaoks on ca 50 l miinimum, iga järgneva kala jaoks vaja juurde ca 40 liitrit, filter peaks olema tugeva varuga.
Ja soolakas vees elavat suisa 15 aastaseks, magevee kohta pole eraldi välja toodud kuid võib oletada et 5 aasta kanti (see on number mida käiakse tihti välja, kui ei räägita elueast soolakas vees)...
Pole just lihtsaim kala pidamiseks, arvestades nõudeid toidu ja vee osas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 23, 2011 03:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minul elasid alguses 3tk. 60 l riimvees ja seltsiks oli 2 molly`t. Vähem kui poole aasta pärast olin sunnitud nad tõstma suurde akvasse (250 l), magevette. Talvel jäin kahest ilma: Ei tea kindlalt, kas vesi oli kehv (analüüside järgi korras) või oli toitumisega probleeme: need kaks olid VÄGA valivad toidu suhtes. Üks ei tahtnud külmutatud krevette, kumbki ei söönud külmutatud ussikesi, ka elus ussikestele vaadati viltu. Ainult elusad teod läksid ludinal, aga nendega oli mul kitsas. Kes jäi, see sööb kõike, mis lihane. Nüüd olen endale prügitigude varustuse korraldanud ja söögiga enam probleeme ei tohiks tekkida. Ei taha tast vee pärast ilma jääda. 54 l akva on sisuliselt tühi (kui prügiteod – just tema toiduks mõeldud – välja arvata). Saaks selle riimveeliseks tasapisi teha. Aga, kas 54l ei jää talle väheks? Ja üksi igavaks?
Salalik (inimese mõistes) on see kala tõesti. Teistest ujuvatest on mul kadusid olnud, aga otsest süüdistust ei saa esitada. Kui pealtnägijaid ei ole, siis ei ole ka tegijat. Kui kõht täis, siis on häbelik tõesti. Kui kõht tühi, siis ... .

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 23, 2011 04:29 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Paistab et Sul endal juba kogemused olemas...
ärtu kirjutas:
Minul elasid alguses 3tk. 60 l riimvees ja seltsiks oli 2 molly`t.
Mollisid enamati pakutaksegi neile sobivate kaaslastena välja - võimalik, et seepärast et ka mollidele on kergelt soolakas vesi vastuvõetav.
ärtu kirjutas:
Üks ei tahtnud külmutatud krevette, kumbki ei söönud külmutatud ussikesi, ka elus ussikestele vaadati viltu.
Võib vabalt olla nii, kui lugeda mida kirjutatakse siis mitte just kõigil pole õnnestunud neid külmutatud toitu sööma saada.
ärtu kirjutas:
Aga, kas 54l ei jää talle väheks? Ja üksi igavaks?

Väheks vast mitte, igavusega on aga teine lugu. Seda on aga raske hinnata. Igatahes neid peetakse ka üksi, kas see on kalale hea, ei tea.
ärtu kirjutas:
Kui kõht täis, siis on häbelik tõesti. Kui kõht tühi, siis ... .
Ka selles osas hakkas silma mitmeid hoiatusi - et kui toitu napib, saavad teised kalad kannatada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 24, 2011 08:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kogemusi on mul jah 1,5 aastat. Ka see on teada, et mollidest nad tüki õrnemad. Kord kui filtriga midagi juhtus ja hommikul leidin häguse veega akva, siis helikopterid vaevu veel laperdasid, aga mollid ei teinud veel teist nägugi. Olin muide kindel, et olen neist kõigist lahti. Aga ei: peale veevahetust hakkasid õige pea lõbusamalt vurama.
Jah kogemusi veidi on, aga otsin, kellel oleks kogeusi või teadmisi rohkem.
Kuna tahan seda vuramist kauem näha kui paar aastat, siis vist ikkagi teen talle väikse riimvee ja otsin ehk seltsiks molli või paar. Või on veel kedagi, kes seltsiks sobiks. Kui kunagi netist otsisin, siis soovitavad kaaslased olid kõik Tetraodon biocellatus tüki maad suuremad uimelised, seega nii väiksesse kui 54l ei mahu. Samas väga väike see kaaslane olla ei tohi: eineks saamise oht!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 25, 2011 11:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Väike hõige siia vahele. Nimelt olen kuusagilt kuulnud, et neil pidavat kasvama hambad (üleval pool suus on kahte "ora" näha) ja seetõttu oleks hea neile tugevamat toitu anda, et hambad kuluksid. Kas see jutt peab paika? Mul kunagi olid ka need kalakesed. Olid 240-ses koos igasugu muu kalaga. Kaklemist ei täheldanud. Hästi armsad. Mäletan veel, et sai paar korda neil hammaste vahelt toitu ära nokitud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 25, 2011 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jah neil on, kas nüüd hambad või ehk nokitsi moodi moodustus suus üleval. Ilmselt mõeldud tugevama toidu (teakarpid, kreveti koored). Väidetavalt tugevama toidu puudusel kasvavad need nii suureks, et enam kala süüa ei saa ja surebki nälga. See on minu kadunukeste puhul võimalik.
Kaua sul see tegelane elas 240l? Kas oli magevesi?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Aug 26, 2011 10:40 
Moderator
Kasutaja avatar

Kahjuks see kala mul hirmus kaua vastu ei pidanud. Aasta vist. Kuna akvas oli ka muid kalu, siis oli mage vesi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2011 01:37 
Akvarist

Ise panin neile hellitavaks nimeks "terroristid". Kiusasid pidevalt sägasid (corydoraseid), ainult pronkse, teisi ei puutunud. Õunatigudest rääkimata, kes lõpus ei julgenud enam tundlaid kojast välja ajada. Pluss pooleks, huvitav kala oma liikumise ja välimusega ning hoidis gupide populatsiooni minimaalsena.

Kunagi võtan kindlasti uuesti kasvatada, aga seda eraldi akvaariumis ja paremates tingimustes. :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Aug 27, 2011 02:41 
Moderator
Kasutaja avatar

Mina kutsusin enda omi helikopteriteks. Olid mul vist leebe loomuga, sest ei täheldanud, et oleksid kedagi kiusanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 29, 2011 01:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

mina nimetan neid kah koduselt helikopteriteks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Okt 06, 2011 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Magevees elasid päris ilusti, ei kiusanud teisi kalu. Suhteliselt rõõmsad õgardid. Üldiselt polnud nendega mingeid probleeme välja arvatud üks suur mis nende lõpu ka paari aastaga põhjustas. Nad on õgardid ja maiad pealekauba ning kui anda neile elustoitu, ussikesi, muud head ja paremat siis nad ei viitsi vaeva näha näiteks tigude söömisega ja kui nad oma hambaid kuskile ära ei kuluta siis tulemus on kurb. Üritasin isegi ühel hambaarsti mängida, et kuidagi neid kihvasi lühemaks saada, kord isegi õnnestus aga värisev käsi ja murelik hing ei lase ju nii väikese kallal erilist jõudu kasutada ja hambad on neil päris tugevad. Tassisin tuttava akvaristi juurest muudkui prügitigusid akvaariumisse, algul nositi ikka ka aga ussikesed mekkisid ikka paremini. Siis jäin lapseootele ja tigude tassimine jäi harvemaks ja harvemaks, pealegi neid nagu oli kah seal akvaariumis ja hambad kasvasid neil nii suureks, et üks ühe järel surid lihtsalt nälga.... Polnud mõtet neid enam kellegile ära ka anda kui on näha, et neil on juba suured raskused söömisega...enam ei võta neid kalu aga vanema tütre ja minu mälestustesse jäävad nad alati kui sõbralikud ja uudishimulikud helikopterid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 30, 2011 10:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kahjuks olin oma mõtte enne janne321 juttu juba teinud. Helikopter elab mul nüüd 54l riimvees. Vee soolsuse tõstsin aeglaselt.
Aga probleem on: helikoter on väga pelglik. Kui suures akvas oli tal ruumi vajadusel varjuda, siis nüüd, kuigi kände ja taimi jms. on, on ruum temale ikkagi väike. Kui ühes akva otsas puhastust teen, siis teises akva otsas on tõeline paanika lahti. Aga puhastada tuleb teda hoolega, vee suhtes nõudlik. Isegi akvast lähemalt möödumine võib teda hirmutada.
Ei tahaks teda enam solksutada. Seega pean midagi väljamõtlema:
1. Huvitav kas see EasyBalance ja/või NitrateMinus tõesti vähendab veevahetuse vajadust?
2. Taimi tuleb ilmselt juurde panna, aga riimveelisi taimi ei ole nii palju. Need, mis mul hetkel akvas on, on veel kenasti vastupidanud.

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver