aatomik kirjutas:
Kolme nelja kuuga peaksid nad paar-kolm cm ikka kasvama. Varivalge (või keegi teine kes kuldkaladega tegeleb hetkel) oskab ehk paremini rääkida. Aga kui kalad ei kasva, siis on miski siiski jama...
Vat ma ei oska öelda täpselt teile kui mitu cm peaks nüüd kuldkala kasvama 4 kuuga
Ise olen just nimelt kuldkalu kasvatanud aastast 1999 (loll, kes peab kuldkalu kahes suures akvaariumis - nagu ühest veel vähe oleks). Kalad, nagu inimesed, kasvavad väga erineva kiirusega ning nende maksimumkasv võib ka väga erinev olla. Mõni viskab alguses väiksena kahe kuuga topelt kasvu, mõni jääbki kasvult väiksemaks. Küll aga paneks mõtlema kui kahe aastaga pole kala eriti kasvanud. Kas on ta kasvanud äkki oma maksimummõõdu täis? Võib-olla. Pigem paneks küsima, miks kolm kala saba andnud on? Äkki oli akvaariumis midagi valesti, mis pani kalad oma kasvu piirama? Kuldkala suudab oma kasvu piirata vastavalt akvaariumi suurusele, KÜLL AGA ei pruugi kuldkala oma kasvu piirata kui akvas on üleasustus, olen seda ise kordi mitu näinud. Seega ma ei usu, et väikese kasvu põhjuseks oli vanasti üleasustus, ma otsiks põhjust mujalt või siis lepiks (teadmata akvat, nägemata sealset keskkonda jne) selle mõttega, et ehk need kalad ei kasvagi väga palju suuremaks kui nad hetkel oletetavasti siis 2+ aastaselt on.
Nagu ma aru saan siis varasemalt oli seal need samad 3 kuldkala, 2 punamütsikest, 1 teleskoop, 2 kuldkokre, 2 põhjakoristajat? See teeb kokku 6 kuldkala + 2 kokre ja 2 "põhjakala" - 8 kala/200L = ~25L kala kohta. (koos põhjakatega siis 10 kala, mis teeb 20L per kala). Seda on natuke vähe tegelt, isegi kui põhjakalad on näiteks väikesed corydorased. Hetkel on 8 suure kala asemel alles 4, maksimum võiks sinna võtta juurde 1-2 kala. Aga see on minu isiklik soovitus - minul on elanud olude sunnil ka 5 kuldkala 125 liitrises (koht, kus ma nüüd häbenema peaks
) aga lõpuks jäi sinna elama 4 kala, mis oli absoluutne maksimum ruumilises mõttes (30L per kala).
Keegi ei saa muidugi sind, teemaalgataja, keelata, et ei tohi osta - sa lähed ja ostad niikuinii kui tahad, suva mida meie räägime - aga me soovitaks sul sinna mitte väga palju rohkem kalu hankida. Nagu ma soovitasin - muutke akvaariumi sisustust natuke. Kas see 1-2 kala muudab siis akvaariumi nii palju elavamaks? Täiesti võimalik. Kui akvaariumi eest ilusti hoolitsetakse siis palun väga, aga tuletan meelde, et kuldkala on jube saastaja, nende järelt peab korralikult koristama. Kui vee keskkond sassis on siis tulevad igast hädad kaela.