foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: täiendaks akvaariumi
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 10:30 
Akvarist

Sooviksin kinkida kallile inimesele sünnipäevaks akvaariumisse kalu juurde, kuid virumaal on praegu lemmikloomapoodides kalade valik pea olematu .
Praegu 200 l akvaariumis 3 kuldkala, kuldkoger ja 2 põhjakoristajat ja kunsttaimed.
Andke nõu milliste loomadega võiks avaariumi täiendada, et asi sobiks ja atraktiivne ka oleks.
Ja kustkohast meiekandis neid elukaid saada ?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 10:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

200L ja 3 kuldkala + need teised elukad on ideaalne kooslus.
Kuldkalad kasvavad suureks ja ilusaks seal. Kui sinna kedagi juurde panna, siis jääb kitsaks...

Üles
 Teema pealkiri: aatomikule
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 10:54 
Akvarist

kuldkalad ja koger olnd juba üle 2 aasta ja ei ole eriti selle aja jooksul kasvanud, küll on aga selle aja jooksul mõned kalad välja läinud.
akvaarium näib aga sellise väikese kooslusega veits väheatraktiivne välja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 11:25 
Akvarist

Kas parem on kui akvaarium on atraktiivne või et kaladel oleks hea olla?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

ettevaatust - kuldkala fanaatik kirjutab nüüd!

3 kuldkala, koger ja 2 "põhjakat" ning 200 liitrit. Põhjakalu on muidugi jube palju erinevaid, on neid mis on 5cm pikad kui neid mis on 25cm pikad. Millised seal on?

200L on piisavalt suur anum tõesti aga kogred kasvavad ka päris suureks, samuti kuldkalad. Kuidas ei suuda need 4 200-liitrist ära "täita"? Lisaks - mis mõttes kuldkalad ei ole 2 aastaga kasvanud? Kui suured või väikesed nad siis hetkel on? Kuldkala kasvab ikka väga suureks, minu 125 liitrises olid mingihetk kaks 25cm pikkust kuldkala kellel oli raskusi ümber pööramisega, pidin suurema kodu otsima neile. Midagi on ikka totaalselt mäda akvaariumis kui isegi kuldkalad ei kasva :?

Lisaks - siinne jutt võib kõik mingi nääklemise või "mahategemisena" tunduda sulle, teemaalgataja, kuid kas akvaariumi atraktiivsemaks muutmiseks on vaja seda just üle asustada? Enamasti arvestatakse umbes 30-50 liitrit ühele kuldkalale. Maksimum mahuks sinna akvaariumi juurde ÜKS kuldkala. Ma rohkem tõesti ei soovitaks, vastasel juhul peavad omanikud ikka hull täpset tööd tegema, et sealne elukeskkond kaladele normaalne hoida (korralik puhastus ja veevahetused, hea filter jne - kuldkala on jube saastaja).

Äkki muuta lihtsalt veidi sisustust, paigutada taimed ringi jne? Muuta akvaarium silmale ilusamaks, jätta keskele avaram ruum, kus kalad ringi liikuda saaks? Kuldkala on ju meeletu sahkerdis. Ta kas magab või kaevab põhja ringi toitu otsides. Mulle meeldivad nad just seetõttu, et nad sellised aktiivsed sahkerdajad on. 3 kuldkala.. ja koger. Kuldkoger peaks ka päris pirakaks kasvama. Ma isiklikult ei topiks sinna väga palju rohkem kalu, seda enam, et elusloomi EI KINGITA mitte kunagi. Palun saage aru sellest. Olgu see mõte ja soov sul kui hea tahes ning olgu kasvõi omanikult luba olemas aga eluloomi peab siiski iga inimene ise endale ostma. Tahad midagi kinkida- kingi elustaimed, mis kuldkalade rünnakud ka vastu peavad. Paljud taimed süüakse kuldkalade poolt ära lihtsalt, aga on ka selliseid taimi, mis nende terrori vastu peavad.

Minu soovitus oleks tõesti lihtsalt akvaariumi sisu natukene uuendada, mõned koledamad kunsttaimed välja visata, istutada mõni ilus elustaim, panna korralik taustapilt taha (kui hetkel pole või vana tüütanud on), asetada enamik taimi taha või äärtesse, jättes keskele kaladele ujumis ja tegutsemisruumi jne.

Üles
 Teema pealkiri: varivalgele
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 12:16 
Akvarist

kuldkalad on paari aasta jooksul kuskil vaid paar cm suuremaks kasvand - nii umbes 7......8 cm pikkused praegu
kuldkoger on umbes 10 cm pikk.
nende paari aasta jooksul on seltskonnast välja läind ca 7 cm must teleskoop, suur kuldkoger ( ca 15 cm ) ja kaks 7 cm punamütsikest.
kui kõik alles olid, oli asi väga atraktiivne.
aga miks kalad nii kidura kasvuga on, teeb mullegi muret.
oleksin muidugi nõus, kui oleks 3 tk 15 cm kuldkala...............siis ei tahakski enamat

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 12:19 
Akvarist
Kasutaja avatar

Äkki selles ongi asi, et enne oli liiga palju kalu ja kalad ei kasvanud, sest ei olnud ruumi?

Üles
 Teema pealkiri: kuldkala
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 12:27 
Akvarist

kui kiiresti peaksid need kalad siis kasvama............minuarust on nad praeguses koosluses olnd juba 3.........4 kuud, aga aru pole ma saand, et keegi oleks neist suuremaks kasvand.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 12:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kolme nelja kuuga peaksid nad paar-kolm cm ikka kasvama. Varivalge (või keegi teine kes kuldkaladega tegeleb hetkel) oskab ehk paremini rääkida. Aga kui kalad ei kasva, siis on miski siiski jama...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

aatomik kirjutas:
Kolme nelja kuuga peaksid nad paar-kolm cm ikka kasvama. Varivalge (või keegi teine kes kuldkaladega tegeleb hetkel) oskab ehk paremini rääkida. Aga kui kalad ei kasva, siis on miski siiski jama...

Vat ma ei oska öelda täpselt teile kui mitu cm peaks nüüd kuldkala kasvama 4 kuuga ;) Ise olen just nimelt kuldkalu kasvatanud aastast 1999 (loll, kes peab kuldkalu kahes suures akvaariumis - nagu ühest veel vähe oleks). Kalad, nagu inimesed, kasvavad väga erineva kiirusega ning nende maksimumkasv võib ka väga erinev olla. Mõni viskab alguses väiksena kahe kuuga topelt kasvu, mõni jääbki kasvult väiksemaks. Küll aga paneks mõtlema kui kahe aastaga pole kala eriti kasvanud. Kas on ta kasvanud äkki oma maksimummõõdu täis? Võib-olla. Pigem paneks küsima, miks kolm kala saba andnud on? Äkki oli akvaariumis midagi valesti, mis pani kalad oma kasvu piirama? Kuldkala suudab oma kasvu piirata vastavalt akvaariumi suurusele, KÜLL AGA ei pruugi kuldkala oma kasvu piirata kui akvas on üleasustus, olen seda ise kordi mitu näinud. Seega ma ei usu, et väikese kasvu põhjuseks oli vanasti üleasustus, ma otsiks põhjust mujalt või siis lepiks (teadmata akvat, nägemata sealset keskkonda jne) selle mõttega, et ehk need kalad ei kasvagi väga palju suuremaks kui nad hetkel oletetavasti siis 2+ aastaselt on.

Nagu ma aru saan siis varasemalt oli seal need samad 3 kuldkala, 2 punamütsikest, 1 teleskoop, 2 kuldkokre, 2 põhjakoristajat? See teeb kokku 6 kuldkala + 2 kokre ja 2 "põhjakala" - 8 kala/200L = ~25L kala kohta. (koos põhjakatega siis 10 kala, mis teeb 20L per kala). Seda on natuke vähe tegelt, isegi kui põhjakalad on näiteks väikesed corydorased. Hetkel on 8 suure kala asemel alles 4, maksimum võiks sinna võtta juurde 1-2 kala. Aga see on minu isiklik soovitus - minul on elanud olude sunnil ka 5 kuldkala 125 liitrises (koht, kus ma nüüd häbenema peaks ;)) aga lõpuks jäi sinna elama 4 kala, mis oli absoluutne maksimum ruumilises mõttes (30L per kala).

Keegi ei saa muidugi sind, teemaalgataja, keelata, et ei tohi osta - sa lähed ja ostad niikuinii kui tahad, suva mida meie räägime - aga me soovitaks sul sinna mitte väga palju rohkem kalu hankida. Nagu ma soovitasin - muutke akvaariumi sisustust natuke. Kas see 1-2 kala muudab siis akvaariumi nii palju elavamaks? Täiesti võimalik. Kui akvaariumi eest ilusti hoolitsetakse siis palun väga, aga tuletan meelde, et kuldkala on jube saastaja, nende järelt peab korralikult koristama. Kui vee keskkond sassis on siis tulevad igast hädad kaela.

Üles
 Teema pealkiri: Re: kuldkala
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

magnum kirjutas:
kui kiiresti peaksid need kalad siis kasvama............minuarust on nad praeguses koosluses olnd juba 3.........4 kuud, aga aru pole ma saand, et keegi oleks neist suuremaks kasvand.

Need 3 kuldkala on olnud ainult 3-4 kuud? Hmm, oletasin, et siiski kauem. Selle ajaga peaks tõesti kala siiski kasvama, eriti kui nad poest poegadena osta - ei tea kust ma selle 2 aastat võtsin, mõte vist jooksis kokku vahepeal...

Tihti uues keskkonnas hakkab kasv hiljemalt kuu aja pärast päris jõudsalt viskama - poes on akvad väikesed ja koju suuremasse keskkonda saades hakkab kala peale kolimisstressi möödumist reeglina kasvama. Aga see on minu kogemus. Mul on võib-olla akvatingimused siis sellised, mis kalu hästi kasvama panevad, sest ma olen neid paar korda old sunnitud ära andma, kuna nad kasvavad liiga suureks :(

Üles
 Teema pealkiri: varivalgele
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:35 
Akvarist

varivalgele..................
oled kõik õieti aru saanud.............need kuldkalad kes on mul alles,on mul olnud juba üle 2 aasta...............aga kasvuga ikkagi nigel

Üles
 Teema pealkiri: Re: varivalgele
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

magnum kirjutas:
varivalgele..................
oled kõik õieti aru saanud.............need kuldkalad kes on mul alles,on mul olnud juba üle 2 aasta...............aga kasvuga ikkagi nigel

Hmm.. ma isiklikult olen kohanud endal ainult ühte kuldkala, kelle kasv kängu jäi ja see oli seetõttu, et tal oli selgroo vigastus (poes oli jäänud kuidagi kahva ja klaasi vahele väikese pojana ja saanud tõsise seljavigastuse mistõttu ta tiibkalale söödaks taheti anda. Oli teine nagu kolmnurk teravatipuline seljapealt - aga see vigastus aastatega kadus silmale peaaegu nähtamatuks, kasv see-eest jäigi kängu, nagu kääbik oli, elas kokku vist 4 aastat kuni siis tõsisemad ujupõie probleemid välja lõid).

Iseenesets kui kuldkala väikse pojana osta siis hakkavad nad suht kiiresti kasvu viskama, isegi kui nad elavad näiteks 50-liitrises. Mõni kala kasvab küll väga aeglaselt, ent 2 aastaga peaks iga kuldkala oma täismõõdud siiski saavutama (kuldkalu loetakse suguküpseks umbes 2 aastasest alates). Kui nad siiski väikesed on, siis on põhjus kuskil mujal. Näiteks kasvõi söögis. Mina söödan oma kalu väga mitmekülgselt, mis väljendub ka nende kasvus. Graanuleid, helbeid, usse ja herneid/salatit aegajalt. Ei kujuta ette kas näiteks väga üksluisest toidust võib ka kala kasv kängu jääda - isiklik kogemus puudub selles osas. Hästi ei taha uskuda, et kõik 3 kuldkala alakasvuliseks jäävad. Kui on ühest ja samast pesakonnast siis ehk on geenide viga kuskil.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 01:56 
Akvarist

Pildid: 1
Kui kalad on näiteks poes pikka aega paljukesi suhteliselt väikeses ruumis olnud,nagu tihtipeale on (enamus kalu tellitakse Singapurist ja teistest aasia maadest,kus tihti on akvad kaladest pungil),siis pole aeglane kasv mingi ime.
Palju sõltub ka dieedist.
Minu arvamus on ,et võid oma akvasse julgesti kalu juurde võtta -
esmatähtis on valikul see ,et nad juba olemas olevate asukatega ilusti läbi saavad.

Üles
 Teema pealkiri: aga ikkagi
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 25, 2009 02:23 
Akvarist

Aga ikkagi, kustkohast virumaal ma neid kalu juurde osta saaksin ?
Küsimus ju sai teemaalgatusel selline püstitatud.
Veel paar aastat tagasi oli meitekandis kaladevalik suurepärane, kuid nüüd on poodides heal juhul valida paari armetu kalakese vahel...............kas tõesti masu on ka lemmikloomapoodidesse jõudnud ?
Või teab siiski keegi nimetada siinkandis tegutsevat ontlikku kalamüüjat,

Üles
 [ 17 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver