kotukofkin kirjutas:
Ma ei saa enam millestki aru!!
Kui ma kalad ostsin öeldi mulle et mu akva ei ole ülerahvasatutd. Nüüd öeldakse et on. Teil on hea öelda antke suuremad kalad ära.
kuidas?
Kui ma nii suurt akvat korra nädalas puhastan siis nad satuvad stressi ju!
( eile panin tähele, et kuldkala ujub nii ainult peale söömist..olen nüüd vähem süüa ka andnud, ja sabale ja kõhu alla on tekkinud orantsid täpid või laigud)..Ja keegi siin rääkis NO3 test?..mis see on ja kuidas teha
Esiteks, peaksid juba aru saama, et enamik müüjaid huvitab ainult oma kauba müümine ja kui vähegi võimalik painutavad nad reegleid ja soovitusi selle huvides. Teiseks võisid need kalad ostmise ajal olla tõesti nii pisikesed, et mahtusid lõbusalt koos su "purki"
elama.
Kalu, eriti kuldkalu ja thoractumeid ära anda on suhteliselt lihtne, lihtsalt jäta kuulutus foorumi "Ära anda" jaotusesesse, mõni akvarist ikka elab Pärnus või külastab seda vahel. Algajale kogemuste hankimiseks sobivad elus-sünnitajad ( gupid, mollid, mõõksabad, play-d ) või tetrad tunduvalt paremini kui kuldkalad. "Põhja koristama" väiksemasse akvaariumi sobiks ancistrus või väiksemad corydorased.
Akva puhastamine ei tohiks üldjuhul põhjustada kaladele suuremat stressi kui sulle. Hangi peenike ( ~ 5mm ) läbipaistev voolik, pista üks ots vette, tõmba voolik vett täis ja pane teine ots ämbrisse. Katsu otsaga võimaluse korral põhjas olevat sagu tabada ja mitte kalu sisse imeda. Kui veerand kuni pool vett on ära imetud siis kalla ettevaatlikult vastu filtrit, klaasi või põhja asetatud taldrikut uus ( NB! vähemalt paar päeva lahtises purgis/nõus seisnud ) vesi asemele. Umbes 10 minutit tegevust ja vähe stressi.
Süüa anna korra päevas ja jälgi, et kalad paari-kolme minuti jooksul enamuse ära sööksid. Thoracatumi jaoks pane sobiva suurusega tükike söögitabletist ööseks peale valguse kustutamist.
NO3 testi asemel osta omale 5in1 ribatest ( maksab natuke üle saja krooni ), näitab umbkaudu ära kõik olulisemad veeparameetrid ja on piisavalt lihtne kasutada. Annab umbkaudse ettekujutuse su vee olukorrast. LOE FOORUMIT!
Tunnistan üles, et ka mina olen sinu vanuses pidanud kahte teleskoopi ( kuldkalad ), mõõksabu ja thoracatumit filtrita 40l akvaariumis. Sel ajal ei olnud kahjuks internetti kasutada aga praeguste teadmise valguses on mul ikkagi häbi, et need kalad "arusaamatul" põhjusel poole aasta pärast korraga sussid püsti viskasid kuigi usinalt korra nädalas vett vahetasin.