foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 30 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 05, 2009 03:59 
Akvarist

Matten kirjutas:
tegelikult on veevahetus täiesti sõltuv sellest, millist lähenemisviisi pooldad. ...
Matten

Ideaalis ei ole tõepoolest mingit tarvidust akvaariumis vett vahetada, kuid selle eelduseks on seal ligilähedaselt balansis ökosüsteemi loomine - mis ei ole mitte lihtne ettevõtmine. Reaalselt ei ole see isegi eriti teostatav väiksemas sorti akvaariumis, kuna sinna ei mahu piisavalt liike, et stabiilset kooslust luua. Ja loomulikult on hästi töötav filter akvaariumi stabiilsuse aluseks.

Mingi aja tagant peab veevahetust nii ehk teisiti tegema, kui ei taha just edasijõudnute tasemel kemikaalidega mässata. Lihtsalt ära auranud vee asendamisel hakkavad aja jooksul vees lahustunud soolad kogunema ja kui puudub mehhanism nende eemaldamiseks, läheb miski varem või hiljem üle normi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 05, 2009 10:05 
Akvarist

Veefilter mul on :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 05, 2009 10:58 
Moderator
Kasutaja avatar

Oli see nüüd "Akvaariumiteaduse käsiraamat" või mingi muu teos kuid olen lugenud et tõepoolest vesi tahab mingi aja tagant vahetamist. Kindlasti mitte kogu mahus aga siiski. Filtrid ei peaks olema siinkohal piisavad et veevahetust asendada.
Vist on ikka targem talitada nagu paljud akvaristid teevad: sifoonimise käigus vahetada vett ca 20 % korra nädalas. Tegu just selle veega, mis sifooniga põhja puhastades välja imetakse. Niisama ämbriga vett välja tõsta pole sama kasulik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 11, 2009 11:02 
Akvarist

Äkki jääks teemasse?.. teema on ju kuldkalast ?
puhastamisega ma saan hakkama..tean kuidas puhastada ja millal.
Minu küsimus on mis kuldkalal viga on ja mis ma peaks ette võtma?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 11, 2009 11:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

kotukofkin kirjutas:
Äkki jääks teemasse?.. teema on ju kuldkalast ?
puhastamisega ma saan hakkama..tean kuidas puhastada ja millal.

Aga äkki muudaks tooni paremaks??...siis ehk keegi soovib siia teemasse veel kirjutada! Viis inimest soovitasid sul tihedamini vett vahetada. Üks oli vastu. Sina naersid välja. Millest sa aru ei saa? Vähene hooldusvälp võib ka olla üks probleemi põhjustajatest.
See 50 liitrine ei saagi mingisuguseks iseseisvaks ökosüsteemika never-ever. See on liiga väike selleks. Mida väiksem on purk (lisaks üleasustatud) seda tähelepanelikum tuleb hooldusintervallis olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 12, 2009 12:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
kotukofkin kirjutas:

Viga on see et oled pannud pisut liiga palju kalu oma kasti ning lisaks teed liiga harva veevahetust, nõrgemad kalad hakkavad solgiks muutuvas vees otsi andma. Kui halb asi tegelikult on näeksid NO3 testiga, selle abil saab ka aimu kui sageli tuleks veevahetust teha. Vajadus sõltub sellest kui palju neile süüa annad, kui suured need kalad juba on jms. - NO3 näit peegeldab seda. Sellise ülerahvastuse juures ei piisa enam tavapärasest veevahetusest, kuid kuna sedagi pole tehtud siis on veel hästi läinud.
Mida peaksid ette võtma on ka selge - veevahetusi tuleb teha vähemalt kord nädalas, kui palju täpselt on raske öelda sellise seisu puhul - pakuks et 25% vähemalt. Pikemas perspektiivis tuleks soetada suurem akva või siis anda ära suuremad kalad. Megalechis thoracata aka Hoplosternum thoracatum kasvab kuni 18 cm pikkuseks ning talle sobiva akva suurus algab kuskil 80 liitrist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 12, 2009 09:37 
Akvarist

Ma ei saa enam millestki aru!!
Kui ma kalad ostsin öeldi mulle et mu akva ei ole ülerahvasatutd. Nüüd öeldakse et on. Teil on hea öelda antke suuremad kalad ära. :( kuidas?
Kui ma nii suurt akvat korra nädalas puhastan siis nad satuvad stressi ju!
( eile panin tähele, et kuldkala ujub nii ainult peale söömist..olen nüüd vähem süüa ka andnud, ja sabale ja kõhu alla on tekkinud orantsid täpid või laigud)..Ja keegi siin rääkis NO3 test?..mis see on ja kuidas teha :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 12, 2009 10:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
No me ju ei tea kui suured need kalad praegu on - äkki hetkel veel polegi probleemi. Kuid kujutad ju ette kui suur on 18 cm pikkune kala - pikemas perspektiivis Megalechis thoracatale jääb siiski kitsaks. Korra kuus on aga veevahetuseks vähe, ka meie artiklite osas on ju soovitus nädalas 20%. Me ei tea ka seda kui palju kaladele toitu annad, ka sellest sõltub palju. Ning elustaimed parandavad olukorda. Kui olud on kehvad siis kalad muutuvad haigustele vastuvõtlikumaks, võimalik et on juba midagi kehvasti läinud. Haiguste osas on kindlasti Maria minust pädevam ütlema kas tasuks juba miskit karta ja ette võtta. Ise teeksin hetkel 50% veevahetuse ning lisaksin kalade jaoks vitamiine (ntx Acclimol) ja ka kloorieemaldajat (Nitrivec , Denitrol vms.), see seob ka muid kahjulikke ühendeid. Kui on siis võiks panna ka mingit biostarterit pisut, kuid seda pole vast spetsiaalselt osta mõtet. Ja elustaimi lisaks, väga lihtne oleks pista sisse Ceratophyllum demersumi, see ei vaja ka põhjapinnast.
NO3 test on igas endast lugu pidavas kalapoes olemas, kasutamisõpetus ka juures. Selle abil saaks kohe selgeks kas on probleeme või oleme Sind alusetult torkinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 12, 2009 01:20 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kujutle, et sa elad 2-ruutmeetrises WC-s (sa ju mahud sinna), saad iga päev süüa (ja pead seetõttu kakal ka käima, eks). ainuke jama on selles, et vett tohid sa tõmmata ainult 1 kord kuus. mis juhtub?
seesama toimub praegu sinu akvaariumis. kuldkalad kasvavad vastavalt akvaariumi suurusele. mis juhtub, kui nad on liiga väikeses anumas, võib sulle keegi linkida mõnest minu varasemast postitusest.

mattenile - kui sa hakkad jahuma mingitest alternatiivsetest variantidest, nt low tech akvaariumist, kus vett tõepoolest praktiliselt ei vahetata, siis ole hea ja tee seda niipalju põhjalikult, et see, kellele sa seda varianti pakud saaks piisavalt informatsiooni, kas ja kuidas tal on võimalik samasugust tulemust saavutada. filter ainuüksi kindlasti veevahetuse vajadust ei kompenseeri mitte ühelgi juhul. selleks on vaja oluliselt rohkem tegureid, et sellise akvaariumi pidamine oleks võimalik, asustushulk on sellest kindlasti 1 kriteerium, mida teemaalgataja praegusel juhul ei täida.

hobidega on nii, et kui sa pakid oma langevarju valesti, siis võid surnuks kukkuda. akvaristika on ka hobi aga mõne teise, meie mõistes palju väiksema elu hinnaga. kui koer hakkab järjepideva väärkohtlemise tagajärjel lonkama, siis on see ebaeetiline loomapidamine ja seadusega karistatav. kui kala hakkab liiga kitsaste elutingimuste tagajärjel känguma ja sellest tingitud siseelundite deformatsioonid toovad kaasa pöördumatuid kahjustusi, siis imestame, miks ometi nii juhtus?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 13, 2009 03:48 
Akvarist

Aga mis ma siis ühesõnaga tegema pean??
vett 20%
...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 13, 2009 04:31 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
kotukofkin kirjutas:
Aga mis ma siis ühesõnaga tegema pean??
vett 20%
...

variandid, mida sa teha saaksid on
1) kalad ära anda või müüa ja muretseda enda akvaariumi suurusele sobivad liigid, nt. 5 neooni ja paar corydorast või siis 5 rasborat ja paar otocinclust või mõni muu sarnane kombinatsioon.
2) muretse suurem akvaarium, sellise suuruse ja kalade hulga peale miinimum 200 liitrit. eelarve ca 5000 krooni väga minimaalselt.
3) senikaua, kui sa mõtled eelmise kahe valiku vahel, osta no3 test ja mõõda ülepäeviti no3 taset. veevahetused 20% 2 x nädalas niikaua, kuni no3 püsib alla 50mg/l kohta. selleks ajaks võiksid juba olla selgusele jõudnud, mis kaladest edasi saab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 16, 2009 04:50 
Akvarist

kotukofkin kirjutas:
Ma ei saa enam millestki aru!!
Kui ma kalad ostsin öeldi mulle et mu akva ei ole ülerahvasatutd. Nüüd öeldakse et on. Teil on hea öelda antke suuremad kalad ära. :( kuidas?
Kui ma nii suurt akvat korra nädalas puhastan siis nad satuvad stressi ju!
( eile panin tähele, et kuldkala ujub nii ainult peale söömist..olen nüüd vähem süüa ka andnud, ja sabale ja kõhu alla on tekkinud orantsid täpid või laigud)..Ja keegi siin rääkis NO3 test?..mis see on ja kuidas teha :)

Esiteks, peaksid juba aru saama, et enamik müüjaid huvitab ainult oma kauba müümine ja kui vähegi võimalik painutavad nad reegleid ja soovitusi selle huvides. Teiseks võisid need kalad ostmise ajal olla tõesti nii pisikesed, et mahtusid lõbusalt koos su "purki" :P elama.

Kalu, eriti kuldkalu ja thoractumeid ära anda on suhteliselt lihtne, lihtsalt jäta kuulutus foorumi "Ära anda" jaotusesesse, mõni akvarist ikka elab Pärnus või külastab seda vahel. Algajale kogemuste hankimiseks sobivad elus-sünnitajad ( gupid, mollid, mõõksabad, play-d ) või tetrad tunduvalt paremini kui kuldkalad. "Põhja koristama" väiksemasse akvaariumi sobiks ancistrus või väiksemad corydorased.

Akva puhastamine ei tohiks üldjuhul põhjustada kaladele suuremat stressi kui sulle. Hangi peenike ( ~ 5mm ) läbipaistev voolik, pista üks ots vette, tõmba voolik vett täis ja pane teine ots ämbrisse. Katsu otsaga võimaluse korral põhjas olevat sagu tabada ja mitte kalu sisse imeda. Kui veerand kuni pool vett on ära imetud siis kalla ettevaatlikult vastu filtrit, klaasi või põhja asetatud taldrikut uus ( NB! vähemalt paar päeva lahtises purgis/nõus seisnud ) vesi asemele. Umbes 10 minutit tegevust ja vähe stressi.

Süüa anna korra päevas ja jälgi, et kalad paari-kolme minuti jooksul enamuse ära sööksid. Thoracatumi jaoks pane sobiva suurusega tükike söögitabletist ööseks peale valguse kustutamist.

NO3 testi asemel osta omale 5in1 ribatest ( maksab natuke üle saja krooni ), näitab umbkaudu ära kõik olulisemad veeparameetrid ja on piisavalt lihtne kasutada. Annab umbkaudse ettekujutuse su vee olukorrast. LOE FOORUMIT!

Tunnistan üles, et ka mina olen sinu vanuses pidanud kahte teleskoopi ( kuldkalad ), mõõksabu ja thoracatumit filtrita 40l akvaariumis. Sel ajal ei olnud kahjuks internetti kasutada aga praeguste teadmise valguses on mul ikkagi häbi, et need kalad "arusaamatul" põhjusel poole aasta pärast korraga sussid püsti viskasid kuigi usinalt korra nädalas vett vahetasin.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 16, 2009 12:50 
Akvarist

5in1 ribatest = 100.-
NO3 test = kui palju maksab?

Ja kas keegi oskab öelda kust neid Pärnus leidub? :)

Kumb on tõhusam, arusaadavam ja parem :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 17, 2009 12:05 
Akvarist

kotukofkin kirjutas:
5in1 ribatest = 100.-
NO3 test = kui palju maksab?

Ja kas keegi oskab öelda kust neid Pärnus leidub? :)

Kumb on tõhusam, arusaadavam ja parem :)

Kuuldavasti Pärnus ikka kalapoode leidub - otsi "Varia" alt vast. Eraldi vedelik-testid maksavad umbes 200 EEK iga erinev test või 500+ EEK terve labori eest ja ma pakuks, et NO2 oleks sulle võibolla kõige olulisem . Kui sul rahaprobleemi pole ja natuke reaalaineid jagad siis ei tohiks õpetuse järgi tehes ka vedeliktest üle jõu käia, kuigi nõuab rohkem aega ja solgutamist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 20, 2009 01:57 
Akvarist

Aitäh :)

Üles
 [ 30 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis