foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Miks gupi nii käitub?
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 10:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere, kirjutan teile esimest korda :P

Tegelikult on aga lugu järgmine - gupi on rase (igatahes ta paisub kogu aeg) ja nagunii natukene sõge (möllab ja askeldab nii et muda lendab). eile aga hakkas eriti imelikke liigutusi tegema. Ujub lillepoti ääre juurde, üle ujudes hõõrub ennast selle vastu ja siis keerab otsa ringi ning tuleb uuesti sama moodi. Ja nii mitmeid kordi järjest. Põhimõtteliselt näeb see välja nagu ta sügaks oma kõhualust. Kas ta maimukestele viga ei tee niimoodi?

Üleüldsegi on mul väga lõbusad kalad - laternad näiteks on spordipoisid (või tüdrukud). Nad teevad endale mullidega "lifti" ja kui mullid ööseks välja on võetud siis teevad hüppeid läbi söötmisrõnga. Rääkimata sellest, et nad gupit ahistavad - parvekaladena on nad gupi omale juhiks valinud ja siis jälitavadki teda pidevalt - nagu varjud :)

Aga siiski - küsimus oli gupi veidras käitumises. Oskab keegi selle kohta midagi öelda?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan, et ta on lihtsalt veidi rahutu, sest hakkab varsti poegima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 10:47 
Akvarist

See on sellepärast, et ta tahab end sügada. Vesi on halb või on tal haigus, parasiit või muu võõrkeha küljes. Kokkuvõttes - vesi on korrast ära.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 11:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

niih, jõudsimegi siis selleni mida kartsin.

Kuna mina olen see akvarist, kes alustas akvaariumipidamist apsakate-jadast (kalad KOHE värskesse akvaariumi, esimene veevahetus 100%, kruus sisse eelnevalt pesemata ja toitsin alguses katse-eksituse meetodil) ja alles siis leidis selle foorumi, siis ausalt, olen valmis igasugusteks tagasilöökideks. Iga päev kardan, et see salapärane MISKI (millest mul v-olla veel aimugi ei ole) võtab mult juba armsaks saanud kalad. Loomulikult ma kahetsen ja olen tulevikus targem (vähemalt loodan ma oma vigadest õppimise ja arenemise võimesse :roll:).

Teste ei ole veele teinud - seega ei saa ka praegu kohe analüüsida vee tingimuste sobivust. Aga millest alustada? Mis võib olla see miski mis gupi sügelema ajab? Kuidas parasiitide olemasolus veenduda?

Teised kalad on samasugused nagu kogu aeg. Aga gupi on nagunii rahmeldis ja esineja - ta on mul esimene kala ja temal tuleb end pidevalt uute nägudega harjutada. See ehk ajab ka teda närvilisemaks?

Ahjaa, tahtsin seda öelda, et see gupi näeb väga vähe gupi moodi välja - pigem on ta välimuselt miniatuurne hai (musta saba ja seljauimega, selja pealt tumehall ja kõhualune hele, hai näoga). Kas gupide välimus võibki olla nii erinev? Aeg-ajalt ma kahtlen tema liigis - sest poes on kõik sellenimelised palju värvilisemad ja väiksemad. pealegi pole neil madalat laupa ja kortsus kulmu. Äkki olen endale tindikala saanud?! :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 11:20 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
emased gupid ongi tunduvalt vähemvärvilised ja suuremad kui isased.

Üles
 Teema pealkiri: Re: Miks gupi nii käitub?
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 12:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
algaja akvarist kirjutas:
Nad teevad endale mullidega "lifti" ja kui mullid ööseks välja on võetud siis teevad hüppeid läbi söötmisrõnga.

Pisut hämmastab see et paned ööseks aereerimise seisma. Kui aereerimist üldse vaja on siis just öösel, kui Sul taimed ka on siis need päeval toodavad lisahapnikku. Aga kui veepind liigub siis tõenäoliselt aereerida pole vaja - kui Sul just pole mingeid elukaid akvas kellel erivajadused aereerimise osas.
Kui siiski soovid aereerida ja müra häirib siis üks võimalus müra vähendamiseks on panna pump suletud anumas rippuma (peab ainult tsekkama ega ta üle ei kuumene).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 01:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

müra häirib jah - aga mitte pumba müra (see on täiesti vaikne, suriseb ainult). Veesolin une ajal mõjub poisslastele teadagi kuidas ja oma pisikese poja pärast ei saa lasta suliseda öösel. Pumba nime ei oska hetkel öelda, aga sellel saab ühe vidina eemaldamisel solina ära võtta. S.t. vesi voolab ringi küll aga mitte solinal vaid väikese survega (kui muidu tuleb vesi veepumba küljes oleva "pulga" viiest pisikesest august, siis pulga otsast kummijunni eemaldamisega hakkab lai juga pulga otsast jooksma). See liigutab vett küll aga ei solise.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 02:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Nojah, minu viga - ei kirjutanud piisavalt selgelt et pumba all mõtlen õhupumpa, arvasin et kontekstist piisab.
Kui õieti aru saan siis on Sul filtri väljavoolutoru kõrgel vee kohal ja selle pärast soliseb. Kas seda allapoole sättida ei anna? Kui oma filtri margi kirja paned siis ehk mõni samalaadse filtri omanik oskab Sind nõustada, ise pole sisefiltritega tegemist teinud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 02:40 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Kui õieti aru saan siis on Sul filtri väljavoolutoru kõrgel vee kohal ja selle pärast soliseb. Kas seda allapoole sättida ei anna

Eks ta alguses oli mõeldud jah, kõrgele vee kohale (nuh, nagu purskkaev - seletas mulle poemüüja). samuti on tal veealune funktsioon - siis juba õhuvoolikuga. See veealune ei sobinud, sest pump imes vooliku kaudu õhku tohutu lurinaga sisse - isegi minusuguse kuldmagaja hoidis üleval. Niisiis otsustasime meeldiva vulina kasuks. Aga ainult päeval. See toru on lükatud juba võimalikult veepinna lähedale (siis vee kukkumine nii kõva häält ei tee, aga laternad käivad ikkagi oma kaskadööritrikke tegemas), päriselt vee all "sureb ära", ei saa õhku vms probleem. Eks ma oma koduperenaise-aruga püüan iga päev uusi lahendusi leida, see kummijunni eemaldamine on siiani parim idee olnud.

Aga esmaspäevaks sebin pumba nime - siis saab pikemalt rääkida. :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Sept 17, 2004 10:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

selle lurina vastu on üks päris tõhus meetod:
1) võta pisike tükike vatti (näiteks vatipadjakesest vms)
2) keeruta see sõrmede vahel peenikeseks (mitte just aplliks), niiet ta mahuks vooliku pinnapealsesse otsa
3) pane see toru ülemisse otsa, lükka kergelt vooliku sisse, kuid mitte täielikult, muidu ei pääse õhk enam läbi!
See meetod on suht tõhus, lurin ei ole nii vali ning ei häiri seega nii meeletult.

Ka mina lülitan ööseks pumbad välja (neid lausa kaks), kuid kuna on kuldkalad, siis jätan kaane klapi(d) lahti, et pinnale õhku ikka saaks. Väikeste kalade puhul on seda riskantne teha, kipuvad kohati välja kargama sealt (väikesed tainapead nagu nad on :wink: ). Kuid muidu on võimatu selle akvaariumi kõrval magada, kui ta niimoodi lärmab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 18, 2004 08:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

ühesõnaga, algaja akvarist ja varivalge, ma täpselt ei saa pihta mis pumpadest räägite (minu viga :oops: ), aga filtrit ärge küll ööseks välja lülitage.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 18, 2004 10:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

no filter jah. jutt käib õhupumpadest ehk siis nn mullitajatest. need teevad ikka jubedamat lurinat. filter mul õnneks siuke suur kast, et kui ööseks õhutoru välja võtta, siis vesi käib ikka ringi a ta suriseb suht vaikselt. paraku aga kui on ühetoaline korter, siis ööseks pumpa sisse jätta ei saa. mina, kes ma olen suht kerge unega, ei saaks siis üldse magada :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 19, 2004 05:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

no arvatavasti piisab ka sellest kui vesi lihtsalt liiguks filtri toimel...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 20, 2004 11:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

damn... unustasin filtri nime üles kirjutada :evil:, olen hommikuti ikka väga udune.

Aga piisab vast sellest kui ütlen, et see oli kõige odavam... Lihtsalt esimene akvaarium ja ei julgenud kohe väga kallitesse seadmetesse investeerida. Vaatame - kaua see odav asi vastu peab. Eks pärast seda jõuab mõne kallima ja kvaliteetsema (vaiksema) sebida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 21, 2004 11:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Niih, filtri nimi on Resun KING 1-L, püüan pildi ka panna.

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver