kpl Kalake kirjutas:
Oligi arvata, et see teema üles kerkib. Nagu kirjas, on see kinkekomplekt nö alustuseks. Kui see kingitakse võõrale inimesele, siis ikkagi alati küsitakse, kas inimene ikka ise tahab seda. Samuti hoiatatakse poes, et see pole õige koht kala pidamiseks ta elupäevade lõpuni, vaid on soovitav mõne kuu pärast siiski talle suurem elukoht vaadata. Paraku me ei saa inimest selleks sundida.
Kui juba sedasorti offtopicuks läks siis avaldaks kah pisut arvamust selle kohta. Tegelikult on sellise kinkekomplekti mõte üsna õnnetu mõte. Ümmarguste nn. mullakvaariumite ebasobivusest akvaariumina kasutamiseks on omajagu kirjutatud. Soomes on akvaristika pisut paremal järjel kui meil, seal
seadus ütleb: Kaloja ei saa pitää muuten kuin tilapäisesti akvaariossa, jossa on vettä vähemmän kuin 120 litraa. Kaloja ei saa pitää pyöreässä akvaariossa, jonka tilavuus on pienempi kuin 1500 litraa. Mull on mujalgi akvaariumina keelatud minu teada (1500 liitri alampiir mulli puhul praktiliselt seda tähendab), 120 liitrit tavalise kaladega akvaariumi alampiiriks on muidugi pisut üle pakutud. Meie loomasõbrad kipuvad teistpidi vinti üle keerama (a'la lahtised akvad täiesti keelatud jms. lollus) nii et mul on hea meel et see jaburus pole veel realiseerunud, kuid see on vaid aja küsimus millal midagi sarnast tuleb - eurodirektiivid tingivad. Ning siis paistab mulli müük juba päris halvas valguses ning võite endale sellega asjatult jama kaela tõmmata. Kinkekomplektina asja väljakäimine soosib mõtet seda justnimelt kinkida, ning siis on üpris suur tõenäösus et kingi saajani info selle kohta et mull on ajutine elupaik ei jõuagi. Miks peaks üldse sellist ebasobivat komplekti müüma? OK, nanoakva on kena ja popp asi, kuid sinna ei panda ju kalu - kui on tahtmist mingit liikumist saada siis krevetid koos mõne sobiva taimega on kah täitsa atraktiivsed. Või kui on piisava mahuga akva mis pole mull siis sinna leiab juba sobivaid kalu, kohe tulevad meelde ntx kardinalid kes on ka külmaveekalad kuid erinevalt kuldkalast sobivad ka pisemasse akvasse.
kpl Kalake kirjutas:
Samuti ei saa ma mitte müüa nt skalaari kuldkala juurde jne. Müüjal pole õigust keelduda.
Ma ei tea kahjuks kuidas on selle seaduslikkusega, kuid olen näinud et mõnes poes öeldakse sel puhul kindel ei - loomulikult koos selgitusega, miks. Ning klientide poolelt pole kaebusi tulnud, pigem vastupidi.
kpl Kalake kirjutas:
Alati tuleb endal kodune töö ära teha ja ka ise uurida, millised on õiged pidamistingimused, akvaariumisuurus jne, mitte võtta tõe pähe, et keegi kuskil rääkis või aga mu sõbral on nii.
See on tõsi, nii peaks olema. Kuid me peame arvestama ka seda et paljude jaoks on kaupluse müüja ainus infoallikas keda loetakse profiks ja usaldatakse, sestap kaasneb sellega pisut rohkem vastutust kui sõbral kes väidab et tal on 20 kala 15 liitrises akvas ja see ongi normaalne sest praegu pole ju keegi ära surnud.
Teemakohast kah - 1 cm täiskasvanud kala pikkust 1 liitri vee kohta on loomulikult rusikareegel mis pole kaugeltki täiuslik, üldjuhul alati rõhutatakse et see on kasutatav vaid väikeste kalade korral. Pole vaja just erilist fantaasiat et mõista miks see ei sobi hästi ntx skalaaride puhul. Samas kui ka siin foorumis kõik kasutajad vähemalt selle reegli täitmist järgiks oleks suur hulk kalu päästetud hullemast.