Tahaks seda teemat üles poole tõsta. Kuna on suur huvi lugeda veelgi ja rohkemgi veel ka teiste akvaristide isiklikke kogemusi selle huvitava kalaga.
Endal 2 Plecot. Poole aastaga on 20 cm kasvanud ja praegu 25 cm. Väga müstilised ja lahedad iidse olekuga tegelased. Minul elavad nad ühises vesises maailms koos kahe Oscariga, kes kasvavad tunduvalt aeglasemalt. Nimelt hankisin nad endale suht lähestikku aegadel ja olid kõik tuues 5 cm. Oscarid praeguseks ~14 cm (Plecod 25 cm).
Kuigi Plecod on peamiselt taime-vetikatoidulised, siis minu omad lutsutavad suurima naudinguga Oscaritele pandavat liha (veise-kana-kala). Ok, nad lausa ahmivad seda kahe suu poolega.
Ehitasin kõigile oma isiklikud "elupaigad", kuna kasvasid eelmistest kiiresti välja
/404.htmlNii, kui ridaelamud akvasse said, nii need ka kohe asustati ja on siiani igal oma koht ja teise elamisse ei pürgitagi (ega Sinagi ju naabri korterisse lähe)
.
Kui on liha andmise aeg Oscaritele, on Plecodel silmad kiivalt lahti ja kohe asutakse vaikselt luurele liha suunas ja seda maiustama (lutsutama).
Omavahel nad nii suured semud ei ole, nagu Oscarid, kes hõljuvad akvas pidevalt külg-külje kõrval. Plecode vahel on ka mõnikord õhtuti pisukest rivaalistemist või koha kätte näitamist näha. Samas, väga suurt kismat pole neil olnud - lihtsalt pisuke rivaalitsemine. Kui üks teisele oma võimu ette näitab ja teine eemale läeb, on taas rahu majas ning "igaüks oma kodus". Rivaalitsemine kestab vaid loetud sekundid ja seda õnneks mitte väga tihti, et peaks sellepärast muretsema (vähemalt mitte veel). Enamasti on nad eraldi oma pesas vaikselt (nö päevasel aal, mis ööl, vat ei tea - sulpsatusi olen kuulnud). Olen ikka imestanud, kuidas nad jaksavad oma suurt keret sedasi "korteri" laes hoida
Minul nad taimi ei lõhu. Vähemalt mitte neid, mis mul praegu seal kasvamas (nime kahjuks ei tea, aga üheski akvas pole keegi neid suutnud lõhkuda
/404.html). Jah, olen küll näinud, kuidas mõnikord taimelehti ka lutsutavad, aga läbinärinud neid ei ole. Aga oh jah - jäätmeid tekitavad küll kõige rohkem, võrreldes ükskõik millise mu teise kalaga
Huvitav, kas visuaalselt nende sugu on võimalik määrata?
Kas kellegil on õnnestunud ka neilt järglasi saada? Olen lugenud, et selleks vajalik miski suure läbimõõduga (savist)toru, kuhu saavad järelkasvu poetada. Kui vanalt nad suguküpseks saavad?
Lisaks Oscaritele antavale lihale saavad ka nii ülepäeviti Novo Pleco tablette, erinevaid graanuleid jne, aga neid näib liha rohkem huvitavat
Mis Sina neile süüa annad või mis on nende meelis toit?
Ühesõnaga - kirjuta siia oma Plecodest, nende kasvatamise rõõmudest-muredest ning kogemustest neid oma akvas pidada.
Kellega koos elavad?
Kui suures akvas?
Kui suur(ed) ta(nad) Sul on?
Kuidas omavahel (ja teiste kaladega) läbi saavad?
... jne jne?
Sain hiljaaegu Ärtult väikesed Nigro pojad (suurimad tänud - tegelased maru uudishimulikud ja lahedad), kes praegu nö "beebilas" kasvu kogumas. Tulevikus mõtlen, kas neid võib-saab panna Oscarite-Plecode maailma!?
Oleks vägagi huvitav lugeda kõike Plecode kohta.
Jään huviga siia kirjutisi ootama.