foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 05, 2008 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänaseks viis päeva tagasi sai skalaaripere juurdekasvu. Alguses olid marjad kaks päeva suures akvas 240l. Ööseks jätsin tule põlema, et vanemad saaks oma marjal silma peal hoida, aga rohkem ma ei riskinud neid seal hoida kuna paar nädalat tagasi pisteti mari arvatavasti teiste kurikaelte poolt nahka. Teisel päeval tõstsin taime lehe koos marjaga 30l akvasse koos vana veega ja lisasin õhutaja. Praegu olen iga päev ka natuke vett selles akvas vahetanud. Marjadel on tulnud kaks suurt silma tilluke saba :) . Täna õnnestus hankida maimudele spetsiaalne, selleks otstarbeks ette nähtud omaette puur, millega neid saaks suures akvas edasi pidada teistest eraldatuna, aga nüüd on küsimus, et kas nad kasvavad ise edasi õhust ja armastusest või peaks vette lisama ka mingeid toitaineid? Nad ise on ju veel nii mikroskoopilised, et mingit maimutoitu on arvatavasti neile veel vara puistata. Et kui kellegil on maimudega kogemusi, siis võiks seda jagada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Juun 07, 2008 01:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Paistab, et kellegil teisel kogemusi ei ole. Räägin siis millega ise olen hakkama saanud, et ehk on kunagi tulevikus kellelegi teisele abiks. Õppematerjal või nii..
Eile sai punnsilmne ja väikse sabaga "mari" maimupuuriga suurde akvasse pandud, aga oh õnnetust. Puuri põhjas on põhjaplaat, millel oli servades imetillukesed avad kust maimud tänu oma väiksusele siiski läbi kukkusid ja teiste kalade poolt ära söödi. Kiire päästeoperatsiooni tulemusel sai siiski 15 veel üsna liikumatut maimu pandud väiksesse akvasse tagasi. Vähe küll, aga asi seegi. Eilne meeleolu oli üsna nukker. Tundub, et vähemalt veel paar päeva peavad maimud väikses akvas hakkama saama. Iga päev vahetan seal natuke vett ja nüüd teist päeva lisan sinna ka poest antud mingit pulbrilist sööta. Et äkki annab veele kalade jaoks mingit toiteväärtust, sest ise nad veel kohe kindlasti ei söö.
Tänane hommik on juba natuke rõõmsam. Seitsmes päev ja usinamad arenejad on hakanud vaikselt iseseisvalt ujuma :-)
Kodused teadsid rääkida, et eile olevat päeval üks gupi ka maimud saanud, aga minu koju jõudes neid enam polnud..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 08, 2008 03:02 
Moderator
Kasutaja avatar

Siin on veidi juttu väljamaa keeles: http://articles.aaquaria.com/articles/3 ... lfish.html
Otsides sõnadega angelfish + breeding leiab nii mõndagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 11, 2008 12:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul ka viskasid skalaarid marja, nüüd juba neli päeva tagasi. Kogemusi, mida jagada, kahjuks pole, see on esimene kord (kalad on suhteliselt noored, ostetud jaanuaris). Marja tegid nad klaasi peale, akvaariumi ülemisse nurka. Paistab, et vähemalt osa marjast on viljastatud, sest ainult osa on valgeks läinud. Kuna mari on klaasi peal, siis ma seda kuskile tõsta ei saa. hetkel paistab, et kõik kulgeb nö "loomulikult" - vanemad õhutavad marja ja peletavad teisi eemale ning nokivad välja surnud marjateri. Mõtlesin nn maimutoitu hankida Tartu mnt poest, seasled poepidajad on päris kaua alal tegutsenud ja mul on varasemate kokkupuudute põhjal põhjust oletada, et nad asja jagavad. Kuigi šansid, et ühisakvaariumis maime õnnestuks üles kasvatada, on ilmselt nadid.

180 l, elustaimed ja tetraparved: neoontetrad (Paracheirodon innesi); fantoomtetrad (Megalamphodus Megalopterus); klaastetrad? (Aphyocharax anisitisi), minorid (Hyphessobrycon egues), laternad (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 11, 2008 02:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul tänaseks veel kolm tillukest elus. Ei tea miks ülejäänud hingusele läksid või ongi see normaalne kadu.. Olen nüüd lugenud palju infot kasvatuse kohta (sisaldavad palju spetsiifilisi mõisteid mida isegi sõnaraamatutes pole) ja palju räägitakse mingist vetikalaadsest toidust (zooplankton), millega pidavat neid toitma, aga ma pole siiani suutnud aru saada kust seda meil võiks saada. Siiani elavad nad mul suht õhust ja armasusest. Mingit pulbrilist asja ma vette panen mida poest anti, aga selle kasuteguris ma millegipärast kahtlen, sest nad on nii mikroskoopilised ja igasune ükskõik mis vormis tahke asi tundub nende jaoks kahtlase väärtusega.. Ka mingit pärmi baasil asja soovitatakse.
Üks tähelepanek veel, millest kirjutatakse ja mille vastu ma ise eksisin, et kui tõstsin nad teise akvasse ringi, siis kindlasti ei tohiks selle akva põhjakattes olla mingi klassikaline kruus mida tava akvas kasutatakse pigem olgu sile klaas ja võimalusel musta värvi, et siis pidavat nad end selle peal turvalisemalt tundma ja lisaks kipuvad nii maimud kui pakutav toit sinna kruusavahele kaduma ja hapuks minema..
Üks link omalt poolt ka: http://websvirginia.com/angels/artemiafaq.htm

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 11, 2008 02:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul on ka niipalju uudiseid, et maimud hakkasid kooruma. Pilt näeb välja nii, et saba taha saanud maimukene üritab klaasi pealt vehkat teha (pudenedes allapoole) ja siis armastav lapsevanem sööb ta kiiresti ära. Mõtlesin mingi lohvikuga üritada osa maime purki tõmmata (niimoodi soovitati mingis lingis, et kahvaga ei maksa jamada, sest pidi maimude selgrooge vigastama) ja jätta nad esialgu koos purgiga samasse akvasse hulpima. Mul on väike aretusakvaarim ka, selle saab siis hiljem sisse seada, kui on veel, mida aretada. Ingliskeelsetes linkides olev info on paljulubav selles mõttes, et skalaarid koevad sageli - nii saab katsetada lähiajal veel eri söötada ja topsikutega. Lingi eest suur tänu - süvenen esimesel võimalusel.

180 l, elustaimed ja tetraparved: neoontetrad (Paracheirodon innesi); fantoomtetrad (Megalamphodus Megalopterus); klaastetrad? (Aphyocharax anisitisi), minorid (Hyphessobrycon egues), laternad (Moenkhausia sanctaefilomenae)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 11, 2008 04:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

See maimude ärasöömise värk on kummaline. Mõni räägib, et maimud tuleb teistest kaladest eraldada koos lastevanematega, et siis hea näha kuidas nad hoolitsevad ja ära süüakse ainult untsu läinud mari. Suhu võtavad nad elusaid vaid nende ringipaigutamiseks, aga samas mõned räägivad, et söövad isukalt..
Ma ise kahjuks oma lastevanemaid ei usaldanud (samas ei väida ma et eelmine kord nemad oma kalamarja nahka panid, see võis olla ka mõni teine kuri kala) ja eraldasin marja üksinda suurest väiksesse akvasse.
Siis kui mari oli veel suures akvas koos vanematega, kes seda hoolega valvasid, siis lisaks öisele valgusele suurendasin ma pisut kalade söögikogust ja põhjakoristajatel oli alati värske kurk nina ees, et kellegil ei tekiks kiusatust seda moosi lehepealt limpsima minna..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juun 11, 2008 05:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen nüüd tunnikese vahtinud nende toimetamist ja minu tähelepanekud on järgmised: emane maime ära ei söö - püüab kinni ja sülitab uuesti pesasse (või vähemalt üritab, mari on akva tagaseina nurgas ja seetõttu kehvasti vaadeldav). Isane aga muudkui nilpsab omale maime kui emane ei näe või mujal on ja mingit pesasse tagasi panemist ei ole.
Loobusin mõttest üritada osa maime kinni püüda pärast selle lingiga tutvumist, mille saatsid. Tüüp kirjeldab seal värvikalt, kuidas pesa kaitsev isane hammastega kallale tuleb ja vajadusel akvast välja ka hüppab. Minu isane on hetkel nii härga täis, et paneerib mööda vett nagu hävituslennuk ja tetrad saavad ujuda ainult teises akva otsas, silmad seina poole :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 12, 2008 02:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänaseks on siis nädal ja viis päeva täis. Neli veel olemasolevat maimu on suht heas vormis ja on vaikselt hakanud juba 30l akvaariumis maid avastama.. Suures akvaariumis visati eile õhtul uuele lehele taas marja. Tunne on nagu sünnitusmajas, et jälle peaks midagi nagu ette võtma.
Täna koju jõudes mõtlen mis teen. Et olemasolevad neli maimu võiks proovida nüüd uuesti panna maimupuuriga suurde akvasse ja tärkav mari isoleerida uueks tsükliks väiksesse akvasse.
Alustuseks koristaks väiksest akvast ära kruusa, mis seal praegu on, aga tegelt olla ei tohiks. Võtaks täiesti uue vee suurest akvast ja hakkaks taas otsast pihta. Sest suht algajana pole mul kogemusi, et kui kaua ma suudan nii väikses akvas maimudele sobilikku keskkonda hoida?, kui seal puudub pinnakate, on õhumullitaja, puudub filtrisüsteem (samas pole ka nagu midagi filtreerida), valgust tuleb niipalju kui aknast tuleb ja õhtul koju jõudes olen pannud laualambi, "keedupulk" on temperatuuri hoidmiseks, suurest akvast võetud ka paar taimeoksa ja iga päev vahetan supipotitäie vett.
Kahju on natuke nagu lapsi vanematest eraldada, aga teades, et nad nagunii kellegi poolt ära süüakse, et seegi on neile nagu psühholoogiliselt suur hoop :wink: või nii.. Või viskaks neile leiba ka akvaariumisse ja sooviks head isu. Kas nad plaanivadki nüüd iga 1,5 nädala pärast marja loopida ja ma jäängi sellega jändama. Siis peaks nagu skalaaridele hankima täiesti omaette uue akva ja kudegu seal siis palju, et kasvõi akva üle ajab.. Kui teaks, et see mis ma teen on õige, siis võiks ju jännata, aga väga nõme on ise tegeleda kalade tapmisega, et jändad ja jändad ja lõpptulemus on ikka null. Aeg raisatud ja kalad tapetud..

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 12, 2008 02:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Soovin õnne - neli skalaaripoega pole ilmselt üldse kehv tulemus asjaolusid arvestades! Ühisakvas juhtub järgmine - mari ja maimud pandi öösel kõige täiega nahka - üsna tõenäoliselt vanemate endi poolt. Nii et seda perekondlikku olemist oli neil seal täpselt nädal.
Ühesõnaga - mari tuleb vanematelt ära pätsata, pole midagi teha. Aretusakva ei peaks peale mullitaja ja soojendaja midagi vajama (milleks lamp? seda on vaja ainult taimede kasvuks) + siis regulaarne veevahetus. Ma kavatsen küll oma paariga veel kord katsetada, kui samuti peaks õnne olema, et veel marja viskavad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Juun 12, 2008 09:15 
Akvarist

Soovitaks teil maimudele toiduks arteemiat kasvatada, siin kuskil varasemast ajast on õpetused olemas, maimulõksu saab turvalisemaks teha nt naiste veniva põlviku või sokiga või sellest koos plastikkarbiga ise maimudele puur teha. Nii sai ise ka mõned marjaterad maimudeks kasvatatud, küll mitte skalaarid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juun 13, 2008 10:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

See arteemia tundub olema täpselt see sama asi millest ingliskeelsetes foorumites palju räägitakse, aga seal kutsutakse seda asja teistmoodi. Igatahes olen jälle targem. Tänud. Panen enda jaoks selle teema lingi siia ka kirja /varia/2858/index.html

Paar sõna marja ja vanemate eraldamise kasuks? räägib ka see, et kui kunagi akvat käivitasin, siis RoccalMare poe müüja ütles, et skalaarid surevad mu ajutises 30l akvas nagunii 3-4 ära sest skalaar lihtsalt ei ela nii väikses akvas... uskad seda siis nüüd või mitte. Nii ma lasin siis kõik oma kalad juba kolmandal päeval suurde akvasse, et saab mis saab.. tookord läks kõik õnneks. Nüüd aga ei tahaks kuidagi maimude kasvatamiseks osta uut 200l akvat selleks et vanemad oma munadega seal ajutiselt olla saaks..

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver