foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: valgustus
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 22, 2008 07:31 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Mul on üks ketserlik mõte, aga tahan teada, kas ta kalausundisse veel mahub.
Tõstame väiksema akva nn. magamistuppa (tulevased elanikud oleksid kukeke koos kanakesega, tigu, krevettid ja võib olla veel midagi). Aga selles toas viibid ju ainult hommikul ja õhtul. Küsimus, kas akva valgustuse võib jagada kaheks? Nagu oleks kaks 12h päeva: algul valgus nagu äratuskellaks ja õhtul valgus, et uinudes jälgida sekeldamist, aga keskpäeval on see, mis just toas on. See nüüd lõhub küll loodusliku reziimi tõsiselt, aga ...?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 22, 2008 09:22 
Moderator
Kasutaja avatar

Kuidas taimestik sellesse suhtuks? Valgust võib lihtsalt väheks jääda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 22, 2008 09:57 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui proovin aegrelee nii sättida, et ööpäevas oleks ikka 12h pime ja 12h valge, ainult, et tsükliga 6v / 6p / 6v / 6p. Valge hommikul ja öhtul (siis kui seal toas viibime) ja pime öösel ja päeval (kui magame või tööl oleme).
Muidugi vist fotosüntees käivitus vist kusagil poole tunni jooksul (ei mäleta sellest bioloogiast enam midagi), seega taimedele peaks kaduma minema pool tundi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 22, 2008 10:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Siin foorumis on mitmes kohas mainitud, et kaladele on poogen see valgustus. Ei tea, pole neilt küsinud ;) Kahtlustan, et päris nii see ikkagi ei ole. Sa tekitad neile 2* kiirema planeedi pöörlemise! Aga välisvalgus on ikka olemas ja eks nad vaata seda ka.
Kokkuvõttes: ma just ei soovitaks niiviisi teha aga see ei peaks ka kedagi tapma. Ehk mõni targem teab, mina lihtsalt arvasin.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 22, 2008 10:46 
Nagu ma ikka alati ütlen... proovi järgi ja anna ka meile teada.
Felch ütles, et keegi ära ei sure.. vb mõni taim vast sureb aga kuna varem me taimede elu pärast muretsenud oleme?

Kuigi see koht jääb arusaamatuks, et kas sa tõesti magad vaid 6 tundi ? :S

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 23, 2008 10:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Felch kirjutas:
Siin foorumis on mitmes kohas mainitud, et kaladele on poogen see valgustus. Ei tea, pole neilt küsinud ;) Kahtlustan, et päris nii see ikkagi ei ole.

Seda on öeldud sootuks teises kontekstis - nimelt akvasse mineva valgushulga kohta, ning sel juhul see on tõesti tõsi. Antud situatsioon on aga täiesti erinev ning kahtlustan et see ei ole hea mõte, ehkki teabmis veenvaid vastuargumente mul kah pole. Paljud akvaristid (mina sealhulgas) kasutavad lõunast paaritunnist pausi, väidetavalt on mõnedes troopilistes piirkondades lõuna ajal regulaarselt väike vihm ning sel ajal on valgust kah piiratult - see on siis üks ettekäänetest miks seda tehakse, lisaks on olnud väiteid et see pärsib veidi vetikaid - see väide on aga mõnevõrra küsitav.Tegelik põhjus vähemalt minu ja tõenäoliselt ka teiste jaoks see et tahaks akvat jälgida hommikul enne tööleminemist ja ka õhtul töölt naastes, paaritunnine paus võimaldab seda ning samas ei venita akvaariumi jaoks kunstlikku päeva pikkust ebaloomulikult suureks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 23, 2008 10:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sellise küsimuse asetusega, et lõuna ajal sajab, jääks ju vaid valguse kogu hulk väiksemaks, aga nn. päeva pikkus jääks ju ikka samaks (12 h). Ma ei ole ise sugugi kindel, et see hea mõte mul on, aga samas: mul on ju kalad selle pärast, et ma neid kalu ka näha tahan. Vaatan, aega vaagimiseks veel on (tahan enne akvast ülerahvastuse ligvideerida [kuigi see kipub mul juba ise reguleeruma])

Viimati muutis ärtu, Reede Mai 23, 2008 11:04, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 23, 2008 10:59 
Moderator
Kasutaja avatar

ärtu kirjutas:
Sellise küsimuse asetusega, et lõuna ajal sajab, jääks ju vaid valguse kogu hulk väiksemaks, aga nn. päeva pikkus jääks ju ikka samaks (12 h).
No just seepärast ju kasutataksegi kuni kahetunnist pausi, mitte nelja- või kuuetunnist. Mul on nii juba aastaid ja paaritunnine paus küll midagi halba ei tee - kui vahepeal ruum päris pimedaks läheks siis oleks ehk teine olukord.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 26, 2008 11:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Pean kahetsusega tunnistama, et olen (mõtlematusest) juba kolm aastat kasutanud tsüklilist valgustust 4 tunnise (12-16) päevase pausiga. Just seetõttu, et hommikul enne tööleminekut asjast ülevaade saada ja õhtul pikemalt akvaelu vaadelda. Mul on veel nii seatud, et tuled süttivad ja kustuvad pooletunnise vahega, kaks lampi enne ja kaks hiljem. Õhtul, kui esimene valgus kustub, on vahva vaadata kuidas kalad hakkavad kohe oma magamispaiku otsima ja ööks ettevalmistusi tegema :D
Kuna taimekasv on lopsakas, vetikate ja muude veeprobleemidega pole eriti tegemist ja kalad ei tundu stressis olevat, siis pole vist mõtet ka seda "iseleiutatud maa pöörlemist" muuta? Või mis targemad arvavad?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mai 26, 2008 11:30 
Moderator
Kasutaja avatar

sannette kirjutas:
Kuna taimekasv on lopsakas, vetikate ja muude veeprobleemidega pole eriti tegemist ja kalad ei tundu stressis olevat, siis pole vist mõtet ka seda "iseleiutatud maa pöörlemist" muuta?

Ega vist.

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver