foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 12:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas keegi on puutunud kokku PVC värvimisega. Mul on nimelt olemas valget PVC-d akvale kaane tegemiseks, aga see värv ei ole sobiv, tahaks ikka musta. Aga kuna valge PVC on tasuta käes, siis hea meelega ei hakkaks musta ostma.

Niisiis kas ja kui, siis millega võiks PVC-d värvida?

Viimati muutis Posija, Esmaspäev Jaan 25, 2010 01:12, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 12:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

pind tuleks ära karestada, et siis võib värv püsima jääda, aga on ka võimalus kasutada kleepkilesid. Need liimuvad suht hästi ja kui korralikult kleepida, siis jääb tulemus päris efektiivne. Kuid niiskus võib ajaga seda kilet liimist lahti ajama hakata.

Kõik valgustusest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 12:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

ei mingit karestamist...märksõna oleks ehk plastikukrunt...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 12:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ise mõtlen ka et peaks saama ka ilma karestamiseta.
Kas keegi on reaalselt ka tegelenud PVC-st akva kaane värvimisega?

Ja veel, millega oleks seda materjali kõige parem lõigata, et saada kvaliteetne tulemus?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 22, 2010 05:03 
Akvarist

sai ju enda kaan alt akrüülvalgega ära värvitud ja alla panin plastikukrundi
kuu aega on juba peal püsinud. koorumist pole veel näha :)
juweli must plastik oli aluspinnaks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 10:55 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kas sa tahad plastikut kindlalt värvida või on sinu eesmärk valget PVC'd katta. Kui katta soovid, siis selleks on poes olemas sellised tapeedisarnased mingist plastikust rullid(nagu tapeedirullid, aga saab meetritega osta), mis on ühelt poolt liimiga kaetud, nagu kleepsud. Neid on igasuguste imitatsioonidega, kaasaarvatud puit. Minu akvakaas on ka sellega kaetud ja paistab nagu päris puit. Albumist võid näha.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 11:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pets kirjutas:
Kas sa tahad plastikut kindlalt värvida või on sinu eesmärk valget PVC'd katta. Kui katta soovid, siis selleks on poes olemas sellised tapeedisarnased mingist plastikust rullid(nagu tapeedirullid, aga saab meetritega osta), mis on ühelt poolt liimiga kaetud, nagu kleepsud. Neid on igasuguste imitatsioonidega, kaasaarvatud puit. Minu akvakaas on ka sellega kaetud ja paistab nagu päris puit. Albumist võid näha.

Ei pea ilmtingimata värvima, lihtsalt teise akva kaas on must. Kas need kleepsud on läikivad või on ka matte? Ja mis poodides neid müüakse.

Pets, kui sa tegid kaane ise, millega sa PVC-d lõikasid?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 12:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

ei tea kuda selle PVC'ga on aga akrüülklaasi/plasti (nt. Plexiglas) on küll suht nigel kodustes tingimustes lõigata. Pööretemuutmise võimalusega tikksaag ja spets akrüüli tera vast sobib ka PVC jaoks (spets tikksae tera pidavat olemas olema, aga ise pole näind)

Kui mõne käsisaega proovida, siis mõne rauasae lehega võrreldes tiba suurema hambaga saag on hea (ehituspoodidest saab sellist rauasae lehte kus ühelpool serval on rauasaehammas, teiselpool puiduhammas)..akrüüli saagimisel pidi veel silmas pidama, et saeleht poleks värvitud, sest värv hakkab väga hästi lõigatud serva külge..maha ei taha tulla.

Niipalju kui proovisin ja järeldusi akrüüliga tegin, siis saeleht peaks olema võimalikult laia saeteega, samas leht ise võimalikult õhuke.. mida vähem saelehe küljed läbilõigatud materjali pinnaga kokku puutuvad, seda vähem materjal hõõrdumise käigus kuumeneb..
ühesõnaga akrüüli (ja usun, et ka PVC) lõikamise puhul ongi kõige suurem probleem materjali kuumenemisega..kui kiiresti saagiga, hakkavad sulama materjali lõigatud pinnad ja ka saagimisel tekkinud saepuru..pind tuleb ebaühtlane ja kole

Minu katsetused olid 10mm paksuse Plexiglas'iga, kus on hõõrdumine (kuumenemine) märksa suurem kui mõne õhema Plex'i puhul...niiet õhukest (2-6mm näiteks) on tiba lihtsam lõigata.

Pikk jutt, loll jutt. Kokkuvõttes:

Kui käsisaega, siis tiheda hambaga puidusaag (rauasaag ei kõlba)

Kui elektrilise tööriistaga (tikksaega) , siis pöörete regulleerimisvõimalusega tikksaega..soovitatav plastiku tera

NB: tasa ja targu :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 02:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ise läheksin PVC tükiga Proplasti ja paluksin abi. Seal on vastavad saed olemas. Enda kaane tükid lasin seal mõõtu lõigata. PVC oli sealt ostetud ja seetõttu oli teenus tasuta. Oma tükiga minnes tuleks arvestada tõenäoliselt mingi honorariga, arvan. Ise vastavaid tööriistu omamata tuleb kokkuvõttes paras käkerdis. Mõõdud ei klapi, ääred karvased ja kõverad....jne

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 23, 2010 06:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Käkerdist teha ei tahaks, uuringi, et kas kellelgil on kogemust PVC lõikamisega kodustes tingimstes. Kui seda piisavalt hea kvaliteediga teha ei saa, siis peab tõesti laskma kusagil lõigata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 24, 2010 03:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

MARKO jutt väga tõene on ja küllap vist ongi mõistlik sellest lähtuda

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 25, 2010 12:37 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui päris korralikku asja tahad, siis mine jah Proplasti...kodustes tingimustes on head tulemust raske saada (nagu ma oma eelmises postituses juba rääkisin), minu katsed jäidki katsetusteks...sellist asja nagu mina tahtsin, ma ikkagi ei saanud (eks ta rohkem ratta leiutamine oli..kui neid õigeid riistu ja teadmisi pole, siis head tulemist ikka ei saa küll..ja ajanappuse tõttu lõin käega)

kui isemeisterdamine ikkagi rohkem huvi pakub, võiksd rääkida kasutaja Ecolog'iga, tema on mereakvanduses kõva isetegija, seal tehakse igasugu vigureid akrüülist ja pvc'st.. ehk oskab sulle head nõu anda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 25, 2010 01:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud Karl, olin kuidagi su eelmise postituse kahe silma vahele jätnud :oops:
Igatahes ma proovin natuke tikksaega/käsisaega mängida ja üritan seda plastiku tera hankida ja kui asja ei saa, siis tuleb lasta ikkagi lõigata. Igal juhul enne nädalavahetust ma seda proovida ei saa.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 25, 2010 04:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

IvoOnu kirjutas:
Milline su PVC välja näeb? Sandwitchpaneeli moodi? Peal tugevam kiht ja sees natuke poorsem? Mul selline (valge) ja lõikasin vaibanoaga ning kleepisin tumeda dekooriga üle.

Ei oska hetkel täpselt vastata, kuna PVC ei asu Tallinnas, aga vist on selline üsna tugev ja ühtlase konsistentsiga, paksus u 5 mm, kahtlane kas noaga seda lõikab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 25, 2010 04:09 
Akvarist

Igasugu plastikut lõigatakse formaatsaega(ketassaag)Kui saue kaugeks ei jää saan aidata lõikamisel. :wink:

240l, JBL e900+JBLcp500. Hemichromis lifalili, Aeguidens rivulatus, Julidochromis marlieri, Julidochromis brundi,Thorichthys meekid, Pelvicachromis pulcher, Ancistrus.Sae. Magedat ja soolast vett kokku 3000l.

Üles
 [ 24 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver