foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 08:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, nüüd siis minu esimene ja suur mure.

Algatuseks põhiandmed:
- 100 l akvaariumi vanuseks 3,5 nädalat;
- akvaariumis on pump, filtrid (keraamilised makaronid, söefilter ja see valge vahuline filter) ja soojendussseade;
- veevahetus kahel esimesel nädalal 1x nädalas 20 l (esmaspäeval ja eile vahetasin sama koguse vett kahel järjestikusel päeval);
- temperatuur akvaariumis 25 kraadi, Sera-testiga tehtud näitude põhjal: NO2 = 0, NO3 = vahemikus 0-10, aga väga õrna roosa värvi pakun, et tegemist võiks olla näiduga 5-6, PH = 8-8,5; KH = 20. Samad andmed on olnud esimesest päevast peale, ainukese erinevusena ehk NO3, mis tundus alguses olevat rohkem 3-5 ringis.
- kodanikud-beebid: 4 õunatigu, 2 antsistrust, 2 corydorast, 6 Platyt, 6 rohelist tiigerbarbust, 6 punapea petitellat. Kuskil peaks olema ka 4 tillukest krevetti. Ja lisaks veel pühapäevast ootamatult saadud 2 musiguraami poega.
- taimed - terve ports;
- kalad saavad süüa 1x päevas, toit kaob minuti-paariga. Saavad helbeid, spiruliinatabletii ja külmutatud ussikesi. Muidugi mitte kõiki korraga, vaid ühel päeval üks, teisel teine asi.

Nii, selge on see, et tegemist on ilmse üleküllusega. Musiguraamid ei olnud veel plaanis, vaid ootasid sel nädalavahetusel saabuva 700 l akvaariumi tulekut ja käivitamist. Aga no läks nii, et musikad saabusid varem.

Mõni sõna ka käivitamist. Kolm esimest päeva olid akvaariumis vaid kruus, taimed, rahn ja puurondid. Siis lisasin õunateod. Umbes 6. päeval said sisse antsistrused ja corydorased. Umbes 12. päeval Platyd, 16. päeval tiigerbarbused. Möödunud reedel (u 21. päev) sisenesid akvaariumisse punapea petitellad. Guraamid tulid pühapäeval.

Kuni esmaspäeva hommikuni ei olnud mingeid probleeme. Kõik kalad olid aktiivsed ja käitusid nii nagu nende liigile kohane.

Esmaspäeva hommikul akvaariumi juurde minnes ja tuld põlema pannes tundus, et kõik elusolendid, v.a antsistrused on kadunud. Siis märkasin akvaariumi põhjas täesti värvituid ja üldse mitte parves olevaid punapeasid. Kusjuures kadunud polnud mitte ainult punane pea värv, vaid ka muidu kolme musta triibuga sabad olid mustad triibud minetanud. Muud kalad olid lihtsalt taimede vahel peidus ja ilmusid tasapisi välja.

Vahetasin kiiresti välja 20 l vett ja pealmise valge vahulise filtri. Teisi filtreid välja ei õngitsenud ega loputanud. Umbes tund hiljem oli punapea petitellade värv taastunud ja nad ujusid parves ringi nagu ennegi. Terve päev kõik OK.

Teisipäeva hommikul täpselt sama asi - punapead löötsakil põhjas. Tule põlema pannes hakkas värv siiski kohe taastuma. Suures hirmus vahetasin siiski jälle 20 l vana vett uue vastu. Lisasin ka umbes 15 ml Sera Nitriveci. Terve päev oli kõik OK.

Eile õhtul vaadates tundus mulle, et justkui oleks paari Platy värvus tumedam. Või noh, jättis sellise pisut vanaks läinud oranzhi mulje. Pead ei või anda, aga tundub, et lõpusetagune piirkond on punasem kui enne.

Ja nüüd siis tänane hommik - punapea petitellad jälle pilla-palla värvituna põhjas, aga lisaks sellele oli üks roheline tiigerbarbus praktiliselt täiesti värvitu!

Pärast lampide sisselülitumist taastus nii punapeade kui selle ühe barbuse värvus 10 minuti jooksul. Siiski on akvaariumis liikumine väga väike. Guraamid sõuavad rahus ülemistes kihtides, antsistrused töötavad nagu alati, s.t muutusteta, coryd on vaiksemad, aga kuna nad mõnikord ongi, siis ei oska paha karta. Aga ainult eriti priske ja titeootel Platy ujub rõõmsalt ringi - teised Platyd hoiavad lehte varju ja põhja lähedale. Barbused on uimasemad kui varem, eriti see tilluke, kes 1,5 tundi tagasi veel värvitud oli. Ahjah, eile tegid madam Platy ja üks teine paksuke selliseid äkkliigutusi vastu taimelehti, justkui poolkülitsi sügasid ennast sööstliigutusega. See võib vist tulla väga leelisest veest?

Sai väga pikk jutt, aga ehk oskate mind aidata - mida edasi teha, et pisikalad surema ei hakkaks? Lugesin läbi haigusi puudutava kleepsu, kuid ei tundunud ühegi haiguse juures ära, et vot just sellega mu kaladel tegemist ongi. Võib-olla liiga vara veel?
Ma ei suuda uskuda, et tegemist on lihtsalt stressiga, aga ka haigusi ei nuputa välja ja väga müstiline tundub see äkiline paranemine valgustuse sisselülitades. Tjah, kalade tänast liikumisaktiivust ei ole valgus siiski parandanud/taastanud.
Kas äkki käituvad musiguraamid öösel kuidagi aktiivselt ja teisi kalu hirmutavalt? Päeval on nad küll rahumeelsed - lutsivad akva seinu ja tüürivad rahulikult ringi.

Lühidalt öeldes - midagi tuleb kiiresti ette võtta, aga mida?

100 l: jälle soe ja mage vesi + kalad

650 l: ikka soe ja mage vesi + kalad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 09:41 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
paanikaks pole p6hjust, tegemist on t2iesti normaalse loodusliku n2htusega. kalad t6mbuvadki 88seks p8hja ja muudavad end kahvatuks, et neid 88sel lihtsalt nahka ei pandaks. soovitan kasutusele v6tta taimeri, et tuli syttiks kellaajaliselt samal ajal, siis 6pivad ka kalad oma bioloogilise kella nii s2ttima, et tule syttimise ajaks on nad juba 2rkvel ja v2rvid enam-v2hem taastanud. praegu sa lihtsalt ehmatad nad yles.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 09:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh rahustamise eest!

Mul ikka millegi tõttu süda valutab. Esimesel kahel päeval enne guraamide saabumist ei ilmutanud petitellad üldse sellist värvimuutust, rääkimata tiigerbarbusest.

Ma nüüd veetsin jälle tunnikese akvaariumi ees (ei paista just töötegemise moodi, eks :wink: ) ja silmitsesin kalu. Tavapärane liikumine on taastunud, aga märkasin, et kahel Platyl on seljauim justkui rohkem vastu keha kui tavaliselt. Mõnikord ajavad seda kenasti püsti ka, aga siis tõmbavad jälle selja peale kriipsuks.

Mis Sa arvad, kad ma peaksin jätkama Nitriveci lisamisega mõned päevad?
Ja teine küsimus, millele ma konkreetset vastust ei ole leidnud - kui sageli tuleks loputada makaronfiltirt ja söefiltrit? Kord kuus? Kord kvartalis? Ja kui sageli tuleks vahetada valget vahulist filtrit? Esmaspäeval ma vahetasin selle nüüd välja - tundus väga pruun ja sodine olevat (ning pump eraldas vette hulga hõljuvat tolmulaadset tükilist sodi), aga ikkagi - kui sageli pean seda vahetama?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 10:08 
Guru
Kasutaja avatar

v2rvimuutuse m2rkamine oleneb ka sellest, kui kiiresti sa akvaariumi juurde j6udsid, mis enne seda toimus. v6imalik, et sinu sammudest tekkiv vibratsioon on kalad lihtsalt enne 2rkvele ajanud ja nyyd sattusid akvaariumis tuld syytama lihtsalt varem, kui kalad oleks oodanud. igal juhul, selle p2rast muretsemiseks ei ole p6hjust.

platyde seljauime kohta ei oska ma enne midagi 8elda, kui ma pole fotot n2inud. kokkut6mbumisel ja kokkut6mbumisel on vahe, mis kogenematule silmale ei pruugi eristatav olla. see v6ib olla normaalne k2itumine ja v6ib olla ka haigusn2ht.

makaronfiltrit v6iks loputada akvaariumist v2ljasifoonitud vahetusvees u. korra kahe n2dala jooksul (veevahetuse ajal siis), s8efiltri otstarbekus on toimivas akvaariumis yldse kaheldav. tavaliselt kasutatakse seda ravimij22kide eemaldamiseks veest v6i vetikate vohamise takistamiseks. kui sul on akvaariumis piisav hulk elustaimi, siis v6ib selle vabalt yldse v2lja v6tta. kui elustaimi on v2he, siis las veel olla sees, et ennetada liigvalgusest tingitud vetikate vohamist. loputad samamoodi, nagu makarone. NB! filtrimaterjali ei loputata kunagi kraanivees, sellega uhud minema seal elutsevad kasulikud bakterid.

valget vatiinfiltrit tuleb vahetada siis, kui see enam pesuga puhtaks ei l2he. tavaliselt kannatab see 1-2 pesu.

nitriveci lisamise vajadust n2itab no2 test, kui see on 0 v6i alla 10mg/l, siis pole nitriveci rohkem vaja.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 12:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, riputasin albumisse mõned pildid. Kvaliteet on küll viletsavõitu, aga ehk loeb Su terav silm sealt miskit välja.
Järjekordse jälgimise käigus nägin, et pool ajast hoiavad 2 Platyt seljauime vastu selga, pool ajast rõõmsalt püsti. Midagi muud erilist ma nende uimede juures ei märka. Vist pabistan üleliia lihtsalt - kõikidest jubedustest lugedes tundub uskumatu, et ma võiksin neist lihtsalt pääseda :lol:

Nitrivici ma siis enam ei lisa. Söefiltrit hoian mõned päevad veel sees, sest üleeile nägin kaljunukil rohelist vetikat. Juurde seda ei ole tulnud, aga ära ka ei kao. Taimeri soetan sellel nädalal. Ma küll tõusen igal hommikul samal ajal, aga taimeriga tõesti muretum - sean selle siis nii, et kaladel oleks aega enne minu ilmumist värvid paika loksutada. Muidu ma juba kardan hommikul akvaariumi juurde minna - see jube haudvaikus ja värvitus mängivad mu närvidel pasunat liiga tugevasti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 02:30 
Guru
Kasutaja avatar

pildid on veidi udusev6itu t6esti, et 100% midagi v2ita aga pealiskaudselt tundub, et k6ik on ok. v6imalik, et kohanemisstress pole veel yle l2inud. alarma peaks olema siis, kui platyd ujuvad kogu aja uimed koos. lase neil veel n2dalake olla ja j2lgi. kui asi ei muutu, siis v6iks proovida ph-d co2-ga veidi alla sikutada (nii 7,5 peale)

selle kaljunuki taha soovitan muretseda m6ne lopsakama k6rgekasvulise taime, nt. m6ne hygrophila sordi, mis varjaks 2ra kaljunukile otse langeva valguse, siis ei tule sinna ka vetikat.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 02:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

pH testi teen paar korda nädalas, viimased kolma päeva iga päev, aga see on muutusteta - alati 8-8,5 vahel. See on kõrgevõitu küll, aga samas on kogu ümbruskond samasuguse veega ja erinevate kalapoodide omanikud ütlevad, et nemad ei lisa vette mingeid kemikaale pH alandamiseks. Ma oma napi kalalise pagasiga tahaks ka tegelikult igasugust kunstlikku kraami võimalikult kaugel hoida, aga selge, et kui siiski mingil põhjusel seda vaja on, eks siis võtan meetmed kasutusel.

Taim saab ostetud. Ma selle peale ei tulnudki, et lahendus nii lihtne võib olla.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 03:46 
Guru
Kasutaja avatar

kui kalad pole just samas piirkonnas kasvatatud, siis julgen arvata, et nende kasvukeskkond on praegusest erinev. vahepeatus poevees ei v2henda kalade n6udlust just neile optimaalsete veeparameetrite j2rgi. maksimaalse v2rvingu ja hea immuunsysteemi alustalaks on kalade pidamine neile sobivate veetingimuste juures.

mis puutub co2-te, siis see ei ole kunstlik kraam. tekib teine eluorganismide elutegevuse k2igus (nt. sinu v2ljahingatavas 6hus on 4% co2te, 15, midagi protsenti O2te ja lisaks veel ketoone ja ammoniaagiyhendeid ja muud jama). balloonigaas on muidugi kunstlikult toodetud aga sa v6id kasutada alati ehedat p2rmi baasil co2te. et co2 on vesilahustuv happeline gaas, siis viib see vee ph-d alla ja on yks loodusl2hedasemaid variante ph reguleerimiseks. kui sa nyyd tuletad meelde kunagi bioloogia v6i keemiatunnis 6pitud taimede fotosynteesi valemi, siis avastad, et co2 lisamisel taimedega akvaariumisse on veel lisaplussegi ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Aug 23, 2007 01:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Uus päev käes ja annan teada, et Sul oli õigus: tegemist oli loomuliku öise värvikaoga.
Täna hoidsin ennast tagasi ja ei läinud akvaariumi juurde enne, kui toas oli loomulikult valgeks läinud. No ja siis läksin ja nägin, et kõik kalad olid rikkaliku värvingu ja aktiivse meelega :D

(Mul nüüd kohe rahulikum suuremat akvat soetada. Eile hakkasin juba mõtlema, et ei julgegi selle 750-liitrise peale minna ja olin valmis tellimust tühistama).

Lugesin eile pärmi-zhelatiini sodi kohta CO2 tekitamiseks plastpudelis. Võtan selle asja käsile lähitulevikus ja proovin ära.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver