foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 12 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Apr 27, 2007 02:16 
Akvarist

Palun abi. Muster on korduv ja ei oska oma kalu päästa.

Üldinfo:
akvaariumi mahutavus liitrites
esikülg /pikkus 82, sügavus 27 + kumer esipaneel, mis peaks ruumi juurde andma, kõrgus koos kaanega 45; akva ostsin 120L pähe kuid see on nüüdseks kahtluse alla seatud.
akvaariumis olevad seadmed (filter, soojendi, lisa-CO2 jms.)
filer, õhutuskivi, soojendit ei ole ; taval. 24 c, kõige rohkem on kõikunud +/- 3 C kui öösel aken lahti on olnud
veevahetuste intervall, vahetatava vee kogus ja viimase veevahetuse aeg
tavaliselt 20 L nädalas, viimasel ajal sama kogus üle 2 nädala
temperatuur ja võimalusel ph, kh ja no3 tasemed
24 c, ph 7,5, PO4 – tester 0, KH 5
5. kalade kooslus (kui palju, mis liiki)
Kuldkalalised – haige komeet, subunkin, 2. Komeet
akva vanus 8 kuud
kalade toitmine 5-6 * nädalas, kas sutsu helbeid (Sera Goldy) või 1 kraanul (JBL Novo PlecoChips)
kalade suurus 3,5 cm (keha pikkus)

PROBLEEMI KIRJELDUS; 27.04.2007
Eile siirdus põhja järgmine komeet. Tunnused samad mis eelmistel hinge seitnud kaladel – ei jaksa liikuda, läks kännu alla peitu, hingab katkendlikult ja aeglasemalt kui terved kalad. Arvata on et järgmised päevad tuleb kenasti sööma, aga hilejmalt 4 päeva pärast on lännud.
Veenäidud ei ole muutunud. Kuna muster ütleb, et 5-6 päeva peale veevahetust haigestub järgmine kala, siis olen hakanud vett 20 L kaup vahetama üle 2 nädala. See ei ole aidanud, kalad haigestuvad samas rütmis. PO4 on kas väga väike või olematu. Näit kogu aeg sama.
Süüa annan 5-6 korda nädalas 1 * päevas kas helbed või kraanuli. Vahelduseks aendan kuivtoidu kurgi või herne vastu.
Esimese kala näidud suremisel olid foorumi järgi sarnased ületoitmisega. Viga karm kuid mõistetav. Praegu aga ei oska ma midagi teistmoodi teha. Kuna ma habevetikast lahti ei ole saanud, siis peaks võtma kasutusele teise antud soovituse – akva uuesti sisse töötama. Samas kuni ma ei tea mis on praeguse suremuse probleemiks, siis ei oska ma seda vältida ja kardan uuesti uusi kalasid võtta.
Keskmiselt on mul akvas 3 kuldakala. Teleskoobid on minu akvas halvemini vastu pidanud seetõttu uued võtsin komeedid ja subunkini ja taval. Kuldkala. Nüüd on jälle seis kus alles subunkin ja komeet, kuid kardan, et kui ma abi ei saa siis järgmise kuu aja jooksul on mu akva tühi.

Kui ma tekasin, mis minu tegevusest või veeomadustest surmavalt mõjub, siis saaksin olukorda parandada... Olen nõus kohe oma kahele kalale parema omaniku leidma või uued tingimused looma. Akvast päris loobuda ei tahaks kuid vajadusel prooviksin uuele ringile minna kaladega, kes tingimustele vastupidavamad on.

Suur kurbus on hinges.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 27, 2007 03:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

kui peenike sul põhjakruus on? äkki neelavad seda?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 28, 2007 01:07 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
ehk saab haigest kalast pilti? ja akvaariumist suures plaanis ka palun. hetkel ei oska nende andmete p6hjal midagi kosta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 28, 2007 01:44 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kuldkaladele 24 kraadi sooja akvas natuke palju. Veevahetused on minu arust harvad. Peaksid proovima vett vahetada tihedamini aga väiksemates kogustes korraga, kuna suurem veevahetus tekitab kaladel stressi. Eriti vajalik oleks siinjuures saada ka teada NO3 sisaldus.

Mida väiksem Kh, seda rohkem kõigub Ph, mis ei ole sugugi hea kaladele. Kui lisad suure koguse uut vett, mille näitajad erinevad tunduvalt akvaariumis olevast veest, siis ongi oodata halbu tagajärgi. Peaksid tegema testid(Ph, Kh, N03) veele, mida kasutad veevahetuseks!

Muuks infoks:
CO2 - Tekib küsimus, milleks sa seda lisad? Karedus võiks olla natuke kõrgem, seda stabiilsem Ph on(Kh 8 ). Kui lisad CO2 taimede pärast, siis ei ole sellest praeguste näitude põhjal tolku, kuna jääb soovituslikust tasemest tugevalt allapoole. Kui tahad taimi aidata, siis peaksid sinu näidud praeguse CO2 lisamise juures olema - Ph: 7 ja Kh 9.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:35 
Akvarist

Kruus 5 mm-1 cm. musta-valge-oranžikas segu Endla tn-lt. Väiksemad tükid said välja sõelutud ja kruus läbi keedetud.

Pilti haigest kalast teha ei saa. Teda pole enam. Teinekord olen targem ja teen pildi.

Püüan edaspidi iga nädal 10 L vahetada. Kas see on ok. Mõõdan NO3 vahetatavas vees ja annan tulemuse teada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:38 
Akvarist

kui 24 c on palju, siis kas on tehn. vahendeid mis aitavad c madalamal hoida?

kas vahendite kasutamine oleks mõttekaim või oleks pigem soovitus minna üle soojavee kaladele kellele ruumi keskm. c paremini sobib?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 4
Erika kirjutas:
kui 24 c on palju, siis kas on tehn. vahendeid mis aitavad c madalamal hoida?

On, aga piisavalt kallid ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 07:25 
Administraator
Kasutaja avatar

Mõtekas on jah minna üle troopilistele kaladele. Minu arust on see lihtsam ja odavam viis jätkata, kui arvestada, mingi jahutusseadme ostu või pidevalt jääkoti solgutamist vees. Üldtuntud tõde on see, et kalu tuleb valida vastavalt akvaariumis valitsevatele tingimustele, mitte vastupidi.

Aga kõigepealt peaksid ikka leidma kalade suremise põhjuse, selle kõrvaldama ja siis alles uued asukad muretsema :idea:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 08:28 
Akvarist

Täisa nõus, et põhjus vaja enne leida, ma ei julge uusi kalasid muidu võttagi.

Muidu on meil toa c aastaringi keskmisest kindlalt madalam, aga seda et akva lambid kütavad, ma ei arvestanud. Sellest siis liigne soojus.

Nüüd siis veenäidud veelt, mis akvasse läks:
veevahetus 10 L, vahetatava vee PH 7,6, KH 6, No3 7,5 mg/l;PO4 0mg/l ;

Palun hinnangut vee näitudele. Kas siit põhjus?

Veel lasen seista ruumis kuni võtab peaaegu akva c, maks 2 c madalam on tavaline.

Olen kõigi nõuannete eest tänulik!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:10 
Administraator
Kasutaja avatar

Ei näe selliste omadustega vees midagi tapvat. Puudu on veel akvaariumivee NO3 test. Ja nagu Maria soovitas, tee pilt kogu akvaariumist! Ja kindlasti kalast kui asi peaks korduma.

Huvitab, mis tegevused sul veel on akva juures, kui vett vahetad. Kas puhastad midagi, mis riistu/aineid kasutad, paned mingit veeparandajat....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mai 03, 2007 11:15 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Erika kirjutas:
Täisa nõus, et põhjus vaja enne leida, ma ei julge uusi kalasid muidu võttagi.

Muidu on meil toa c aastaringi keskmisest kindlalt madalam, aga seda et akva lambid kütavad, ma ei arvestanud. Sellest siis liigne soojus.

Nüüd siis veenäidud veelt, mis akvasse läks:
veevahetus 10 L, vahetatava vee PH 7,6, KH 6, No3 7,5 mg/l;PO4 0mg/l ;

Palun hinnangut vee näitudele. Kas siit põhjus?

Veel lasen seista ruumis kuni võtab peaaegu akva c, maks 2 c madalam on tavaline.

Olen kõigi nõuannete eest tänulik!

nii, sain ma aru, et veen2idud tegid kraaniveele, mitte akvaariumiveele? tee ikka akvaariumiveele, n2idud akvaariumis ja kraanist tulevas ei ole alati samad. eriti kehtib see no3 kohta.

mis puutub akvaariumi suurusesse, siis kui see oleks kandiline selliste m66tudega, siis oleks selle maht 99, midagi liitrit. kuna kumer esiklaas suurendab mahtu, siis v6ib vabalt olla mahuks 120L. normaalne oleks vahetada kuskil 1/5 - 1/4 akvaariumi mahust, kuldkalade pidamisel isegi 1/3. t2htis on see, et veevahetused toimuksid korrap2raselt - kahe n2dala tagant rohkem vahetada on kindlasti kehvem variant, kui yhe n2dala tagant v2hem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mai 04, 2007 08:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Põhimõtteliselt mind vaevab kaladega sama probleem. Just kuldkaladega. Mõlemad kuldkalad on põhjas.. Üks on kookose all. Ei liiguta..
Ühel kuldkalal on saba lillaks läinud. :(

Üles
 [ 12 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver