foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Argulus
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 15, 2007 09:11 
Akvarist

Ostsin täna zoopoest oma uude akvasse otosid, koju jõudes lasin kalad vette ja alles siis märkasin, et ühel otol miski paha küljes. Pintsetid appi, olevus kalalt eemaldatud, mikroskoobi all Argulus'eks identifitseeritud.
Abiks oli see lehekülg - http://www.eco.science.ru.nl/AnimalEcology/Walker.htm
Aga mida ma peaksin nüüd tegema, peale otode akvas ka dainiod ja neoonid... Kas kellelgi on kogemust? Kõik kalad välja ja akva karantiini? :o

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 16, 2007 11:57 
Akvarist

Keegi ei tea Argulusest midagi? Kas mina, täiesti algaja, olen ainuke, kellel on õnnestunud kala küljest midagi sellist kätte saada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 17, 2007 12:14 
Moderator
Kasutaja avatar

Kui see ikka on nimetatud parasiit, siis artiklis ju vihjati allikatele:
---------
The wide range of chemical treatments available for infections of Argulus spp. are well documented. The use of some of these treatments is however, now banned in many coutries due to their negative impact on the environment. Due to the extensive literature available on this topic no effort is made here to discuss them. The author therefore refers the reader to selected texts, e.g. Kabata, 1970; Kabata, 1985; Williams, 1997; Van Duijn Jnr, 1973; Lester & Roubal, 1995 and Gault, 2002.
Üldiselt ... selline paraku ongi teadusartiklite stiil. Nad saavad huvitavaid tulemusi ja...sinnapaika jääbki (mõni saab artikli kirja). Praktiline rakendus pole enam huvitav :(
Ilmselt tuleks netis sobrada otsides parasiidi hävitamise vahendeid, kasvõi toodud autorite nimede järgi (isi web:http://www.thomsonisi.com/ !). Võib-olla aitab ka akva ...eee...tarvikuid tootvate firmade (SERA, JBL...) lehtedel tuulamine. Kui midagi veidigi sobivat toodetakse, kiidetakse seda kindlasti. Siin on reklaamidest isegi kasu.
Ise ei ole kunagi säärase elukaga kokku puutunud, ei oska midagi asjalikku lisada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 17, 2007 12:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
No paremal juhul sa saidki ainult ühe kalatäi ja selle oled sa juba kätte saanud. Kui sa hoolikalt oma kalu jälgid ja uusi parasiite ei näe siis läks õnneks.

Ma olen küll korra netis komistanud ka mingi sptsiaalse vist Sera toote peale, mis peaks selle vastu olema, aga hetkel ei õnnestunud seda üles leida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 17, 2007 02:04 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
seral on parasiitide vastu vaid costapur, spets satikatõrjevahend minuteada peaks olema jbl-il.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2009 01:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kris1 kirjutas:
Keegi ei tea Argulusest midagi? Kas mina, täiesti algaja, olen ainuke, kellel on õnnestunud kala küljest midagi sellist kätte saada?

Mina võtsin täna hommikul oma kuldkalalt pintsettidega kaks Argulus't saba pealt ära. Ööga olid nad teineteise juurde liikunud ja nii sai mõlemad korraga hästi kätte. Põletasin need ahjus, mis ongi soovitav nagu nende katki litsumine. Vetsupotist või kraanikausist alla lasta ei ole mõtet, nii nad ei hukku ja võivad pahandust edasi tekitada.

Mul on mõned mõtted seoses kalatäidega ja soovitused, mida teha. Tegelen ise sama asjaga, võitlus on hetkel pooleli.

Kalatäid munevad akvaariumisse mune, milledest arenevad uued täid. Teie omas ei pruukinud see protsess veel aset leida, kuna jõudsite paharettide jälile üsna kiiresti ja eemaldasite peamised kahjurid. Kui kala kehale või sabale jäid peale nende eemaldamist pisikesed verised täpid (täide hammustusjäljed), siis võiks kalale teha soolavanne, suhtega 1 spl soola 1 l veele. Vesi siis see, mis on akvaariumis. Variant on ka teha tervest akvaariumist mõneks ajaks soolavann, aga kuna ma pole selle koha pealt pädev, eriti mis puudutab teiste kalade reaktsiooni soolale, siis seda ma ei soovita, vaid ikkagi neidsamu (privaat)soolavanne. Kala tuleks soolvees kogu aeg jälgida, kui ta küljele kisub, siis peaks ta koheselt akvaariumisse tagasi panema. Sinna võiks esomesel võimalusel panna JBL Ektol cristal'it http://www.aquaristic.net/jbl-ektol-cristal.html?lang=1, see pidavat aitama. Ise pole seda kasutanud. Lahked müüjad Betta loomakauplusest ütlesid peale pikka vestlust minu ja kellegi inimesega telefonis, et täide vastu peaks tegelikult hoopis mõjuma Gyrodol - http://www.aquaristic.net/shop.php/sid/5cfc5f870c793d2c4c712292be8b7b8c/cl/details/anid/13744f34dca66fbf9.61877723/JBL%20Gyrodol%2020%20ml//listtype/search/searchparam/Gyrodol See on veel parem, kui kalal on juhuslikult ka lõpuselestad, et siis saab kaks kärbest ühe hoobiga...kahjuks on need õuduseg ka minu vaesel Hannesel...nii et 6 päeva pärast uus Gyrodol ja lootus, et kõik rõvedused saavad hävitatud.

Loodetavasti teie kaladele need kahjurid enam külla ei tule. Palun hoidke teemaga meid kursis.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2009 01:44 
Guru
Kasutaja avatar

teema algusest on hea mõni aeg möödas ja mina ka vahepeal targemaks saanud.
paraku sa kas ei öelnud müüjale või läks vestluses kaotsi, et tegu on argulusega! jutt käis lõpuseparasiitidest, kelle mina (teisel pool telefoni üle kahe inimese) automaatselt arvasin olevat enamlevinud trematoda spp. argulus on gyrodoli toimeaine praziquantel´i vastu immuunne, nagu enamuse ravimite, s.h. formaliini suhtes. kõige efektiivsem on ikkagi ainult mehhaaniline eemaldamine pintsettidega. räägitakse, et argulus siiski nii hea meelega akvaariumitingimustes ei paljune, nii, et peale kala mehhaanilist puhastamist satikatest peaks asi kenasti kontrolli all olema. gyrodoli teist doosi seega pole mõtet ette võtta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2009 01:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
teema algusest on hea mõni aeg möödas ja mina ka vahepeal targemaks saanud.
paraku sa kas ei öelnud müüjale või läks vestluses kaotsi, et tegu on argulusega! jutt käis lõpuseparasiitidest, kelle mina (teisel pool telefoni üle kahe inimese) automaatselt arvasin olevat enamlevinud trematoda spp. argulus on gyrodoli toimeaine praziquantel´i vastu immuunne, nagu enamuse ravimite, s.h. formaliini suhtes. kõige efektiivsem on ikkagi ainult mehhaaniline eemaldamine pintsettidega. räägitakse, et argulus siiski nii hea meelega akvaariumitingimustes ei paljune, nii, et peale kala mehhaanilist puhastamist satikatest peaks asi kenasti kontrolli all olema. gyrodoli teist doosi seega pole mõtet ette võtta.

Väga kena :) Maailm on väike!

Argulus on ju sama, mis kalatäi. Seda ütlesin kindlasti, sest need tekkisid Gyrodoli ravi vahepeal. Kuna ma polnud kindel, et Argulus (peale pintsettidega eemaldamist) on mu akvaariumist kadunud (need on ju lõpuse hädade puhul väga ohtlikud) ja lõpus vajab ravi, siis seda küsisingi, mida tegema pean. Kas hävitama täisid ja siis tegelema lõpuse raviga? Mina pean kindlasti jätkama.

Kris1 ei peaks sellisel juhul tõepoolest Gyrodoli kuuri tegema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2009 02:04 
Guru
Kasutaja avatar

küsin siis üle: kas lisaks argulusele ehk kalatäile (see tõesti minuni ei jõudnud, kuna müüja rääkis teise inimesega ja mina ajasin selle teise kõrval raamatust näpuga järge vastavalt mulle öeldule) on ka lõpuseparasiidid (trematoda?). kui kõik argulused said eemaldatud, siis uut gyrodoli kuuri ei ole vaja teha. kui on lisaks lõpuseparasiidid, siis on vaja.

P.S. krisil pole enam tõenäoliselt midagi vaja teha. tema algatas teema aastal 2007

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 24, 2009 02:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
küsin siis üle: kas lisaks argulusele ehk kalatäile (see tõesti minuni ei jõudnud, kuna müüja rääkis teise inimesega ja mina ajasin selle teise kõrval raamatust näpuga järge vastavalt mulle öeldule) on ka lõpuseparasiidid (trematoda?). kui kõik argulused said eemaldatud, siis uut gyrodoli kuuri ei ole vaja teha. kui on lisaks lõpuseparasiidid, siis on vaja.

P.S. krisil pole enam tõenäoliselt midagi vaja teha. tema algatas teema aastal 2007

Vabandust. Ma nägin teema tõstatamisel aastaarvu 2008, ja mõned päevad tagasi jaanuaris, arvasin, et on vägagi aktuaalne. Kui oleksin näinud 2006., siis poleks ma teemat tõstatanudki. Väga piinlik :oops:

Täid said eemaldatud ja enne seda ja praegu käib võitlus lõpuse nimel.
Ma usun, et Hannesel on lõpuseparasiidid, sest sümptomid viitavad sellele (lõpus on kergelt turses, seest tumeroosaks muutunud ja sellist pinda on väga palju). Tolle külje silm on tal must. Selle päritolus pole kindel, kas kala oli sellega algusest peale või muutus silm selliseks, kui lõpusehaigus hakkas arenema....
Esimene kuur ei ole veel tulemusi andnud. Nii väga loodan, et ravi ikka aitaks, nii teen teise kuuri selles lootuses....

Suured tänud ja ma loodan, et teie abiga saab mu kala lõpuks terveks.

Head ööd kalahaldjale (F)

Üles
 Teema pealkiri: Re: Argulus
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 12, 2014 09:52 
Akvarist

Hei! Ei hakkanud uut teemat tegema!
Avastasin täna oma kahel mustal kuldkalal täid. Ühel kullal on sabauimel kaks täid ja teisel on kõhu all täi. Iuuu....
Kuna teema on nii vana ning nimetatud ravimid ka kõik sellest ajast, siis kas vahepeal on ravimises midagi muutunud või ei? Olen siin kimpus olnud ka mannatera haigusega.
Arguluse tuvastamisega sain hakka siit lehelt http://www.jbl.de/de/online-hospital/pi ... und-heilen
Tänades, Manya!

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 14, 2014 09:47 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan, et endiselt soolavannid aitavad ja ravimid peaks ikka sama hinnaga olema.
Kui Maria vastab, siis tema käest saab kõige paremat nõu.
Mina olen kahjuks Hannese aasta tagasi kaladetaevasse saatnud.

Loodan, et saad abi.

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Apr 14, 2014 09:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Täide vastu aitab endiselt JBL Aradol:

http://pood.kalake.ee/store/Store/Detai ... ct=1005900

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 20, 2014 09:48 
Akvarist

Selge! Siiani olen lihtsalt need ära nokkinud. Jooksen poodi... (Y)

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver