Olukord järgmine: Akvaariumis oli kaks skalaari (+muud asukad)- tundsid ennast väga hästi ja sõid väga isukalt. Siis lisasin akvasse veel kolm skalaari. Uustulnukatest ühel olid nagu silmad ja keha tiba hägused ja ja uimed olid kõigil kolmel natuke narmendavad. Panin selle poeakvaariumis elamise arvele - eks see vesi seal kõige parem just polnud, sest seal oli väga palju skalaare ja diskuseid + veel paari liiki kalu koos ja akva suht väike (olelusvõitlus oli suur). Kui see viiene seltskond minu akvas kokku sai, siis natuke kakeldi, kusjuures kaklejateks olid minu kaks skalaari omavahel. Paari päevaga olukord normaliseerus ja keegi enam kedagi ei kolkinud. Kolm uustulnukat hakkasid kohe isukalt sööma ja nädala pärast polnud enam katkistest uimedest ega mingist hägust keha pinnal jälgegi ning ka hetke seisuga on uustulnukad täie tervise juures. Nüüd probleemist - need kaks skalaari, kes olid algselt minu akvas ja vägagi terved, on nüüdseks kuidagi väheliikuvad, hoiavad põhja lähedale ja nende kehal (silmad on selged) tundub olema nagu valkjas kile kohati (pea piirkonnas, ei narmenda). Hingavad kiiremini, kui normaalne ja küljeuimede kinnituskohad on punased, aga mitte katki (teistel kaladel on need valkjad). Uimed ka natuke narmendavad, just need samad küljeuimed. Alguses arvasin, et nad on lihtsalt jõudude paika panemise käigus natuke räsida saanud, aga nüüd ei kakle keegi enam kellegagi, aga eelpool kirjeldatud olukord püsib. Kalad ei süga ennast, aga vahel teeb üks neist kiire ujumise sööstu nagu keegi oleks ehmatanud teda (ehkki ei ole). Samas söömisest pole nad loobunud - on kohe platsis, kui süüa annan või akva juures liigun. Kohati tundub sarnane haiguste lehelt loetud chilodonella sümptomitele, aga seal kirjas, et nakkav - mul kolm uustulnukat ja kõik ülejäänud elanikud terved kui purikad. Kirjeldatud olukord on kestnud ca nädala, poolteist - hullemaks miskit läinud selle ajaga ei ole - olukord on stabiilselt selline nagu kirjeldasin. Liitreid siis 540 väline kanister filter, soojendi, isetehtud CO2 veevahetus kord nädalas, ca 10-15% viimati vahetasin vett eile, teste pole teinud, sest üldine olukord akvas on ok - taimed kasvavad (ajavad hapniku mulle välja) ja keegi teine haiguse tunde märke ei ilmuta, kõik isukad veetemp. 24-25 kraadi asukate kohta saab lugeda signatuurist Äkki keegi oskab miskit tarka kosta? Ma hetkel ei oska küll seisukohta võtta. Ootan nõuandeid! _________________ 180 liitrit 54 liitrit
|