foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ahvenad surevad! Palun abi!
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 03, 2017 06:41 
Akvarist

Tere kõigile!
Meie kontoris on 800-900l akvaarium. Millalgi märtsis sai kogemata vett juurde lastes(oli ära auranud)veidi üle ujutatud, mille tulemusena sattus akvaariumi äärest või kes teab kuskohast arvatavasti vette midagi pahaloomulist, mis tappis nädalavahetusega praktiliselt kõik elanikud, alles jäid vaid seitse kirevahvenat.
Vesi sai välja vahetatud ja akvaarium jäi "käima" nende seitsme elanikuga. Vesi muutus kristallselgeks ja kõik veenäitajad olid ideaalsed.
Kuu aega tagasi otsustas üks akvaariumiomanik Eestist lahkuda ja me saime umbes samasuure akvaariumi elanikud omale - kaks ca 30cm plego, kaks ca 25cm papagoid, 2 ca 20cm botiat ja ca 25tk 5-15cm kirevahvenat.
Kõik oli tore ca paar päeva, kuni helesinistele ahvenatele tekkisid tagakehale suured heledad laigud, mis olid justkui veriste äärtega ja hakkasidki ahvenad järjest surema. Sai tehtud kolmepäevane ravikuur, kahjuks ma ei mäleta täpselt ravimi nime, selle tõi meie akvaariumi hooldaja, mäletan vaid, et oli justkui joodine, mis vees värvus rohekaks ja karbil oli number 2000. Kalad ei lõpetanud suremist. Suri ka üks botia. Hooldaja vahetas 30% vett ja tegi uue kolmepäevase kuuri, suremus jätkus. Seejärel vahetati jälle 30% ulatuses vesi välja ning eelmisel esmaspäeval tehti metronidazoli kuur. Eelmise nädala jooksul suri kolm kala, täna tööle tulles oli kaks surnud ja kaks vaakusid elu-surma vahel. PS! Toidust on huvitatud vaid plegod ja papagoid, ning noored ahvenad.
Akvaariumi hooldaja ütleb, et temal on mõistus otsas, vahetas täna jällegi 30% vett ja võttis filtri sisu välja. Alles on jäänud plegod, papagoid ning ca 10 ahvenat...
Palun andke nõu - mis on valesti? Mida teha?
Panen siia postitusele kaasa ka täna surnud ahvenate pildid - veritsevad :(
https://drive.google.com/open?id=0B30ox ... 2pHOGpGSG8

Üles
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 03, 2017 08:35 
Administraator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Anniho kirjutas:
Palun andke nõu - mis on valesti? Mida teha?

Palun uuri seda teemat ja tee nagu selles teemas öeldud. Alles peale seda saab hakata midagi täpsemat öelda. "kõik veenäitajad olid ideaalsed", võiks olla numbriliselt välja toodud. Võimalusel mitte kasutada ribateste.

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 04, 2017 10:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Minu jaoks üsna segane jutt, kus justkui nagu ka paljutki kirja pandud, aga selgelt ja arusaadavalt nagu ka ei midagi. Õhkub paanikat.

Hakkan otsas lugedes sammuma. Esimene asi - suur akva - see väga uhke ja hea. Järgmine - loen, et märtsis siis sai litsalt lastud juurde aurustunud vee asemele uut? Aga kas põhja ka sifooniti? Minu mõistuse järgi akva üle ujutamine ei peaks küll mingit muud kahju kaasa tooma, kui et vesi põrandal ja tuleb koristada. Millal enne seda protsessi oli viimane akva sifoonimine ja vee vahetus? Enne märtsi siis? Ja mil moel?

Sain aru, et lisaks tuli veel hunnik kalu teisest akvaariumist. Kas neid sai ka aklimatiseeritud? Ja ega mitte ometi kõik see kokku 31 kala korraga sinna suurde ümber ei asustatud? See lööb ka omakorda vee parameetrid paigast ära.

Üsna tõenäoliselt on Sul seal akvas mingi aeg kaos. Veetestid (ikka soovituslikult tilgakad) tuleks teha - NO2, NO3, NH. Kui näidud kehvad, siis ei aita muud, kui usin vee vahetus. Vastavalt testi näitudele siis. Mul on olnud juhtumeid, kus nii hommikul kui ka õhtul olen pidanud vett vahetama. Kui vaja, siis vaja ja test ütleb Sulle seda.

Soovitaksin kosutamiseks kaladele JBL-i Acclimoli - sisaldab joodi (ravib haavu, tugevdab immuunsust), aga seda ilmselt siis, kui vee vahetused enam nii sagedased pole. Muidu lased kalli kraami kõik kanalisatsiooni. On ka vitamiine tilkadena, mida saad helvestoidule tilgutada, et imbuks sisse ja siis kaladele anda.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 05, 2017 02:46 
Akvarist

Jah, oligi paanika! Olin igal hommikul juba ette stressis, mitu laipa täna välja pean koristama... Pilt eelmisest massisurmast ka veel silme ees värelemas... Huhh, vaenlasele ka ei soovita.
Ma pole elus varem akvaariumiga kokku puutunud! Olen ainult kirglik kalamees olnud.
Ühesõnaga tilgateste lähen täna kalakesse ostma, siis saan ka andmed kirjutada.
Aga mis on super - meie kalade olukord tundub olema stabiliseerunud. Juba eile oli parem, üleeile käis jälle hooldaja vett vahetamas ja võttis lisaks ka filtrist sisu välja. Hetkel käib vesi niisama ringi(mis on samuti ohtlik, ma tean) ja on üsna hägune. Aga mul on sügav kahtlus, et sinna filtrisse oli midagi väga paha kinni jäänud, mis kalu mürgitas, ja tõepoolest - uued kalad lasti akvaariumisse siiski üsna korraga. Aga kindlalt tean, et neid eelnevalt aklimatiseeriti.
Praeguseks on papagoid juba tiba erksamat värvi ja mingi söögiisu näib juba ka teistel olevat.
Üks küsimus siiski on veel - kas plegode väljaheide on normaalne, kui see pika sültja niidina(ca poolteist-kaks plego enda keha pikkust) neil järele lookleb ja neid niite ripub ka kõikjal kivide küljes.

PS! aurustunud vee asemel lisame uut vett üsna sageli, vastavalt vajadusele, põhja sifoonitakse kord kuus. Paar päeva enne märtsi uputust oldi vett 30% vahetatud ja põhja sifoonitud.
Eile alustas hooldaja veel ühe raviga, nimetus Tetra Medica HexaEx - kas üldse on näitajaid õige praegu võtta?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 05, 2017 10:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Oi, ma tean seda paanika tunnet! Läbi elatud.

Ma põhja sifoonimise kohta ütleks, et kui sorgid mõned korrad siin ja seal ning sodi ei tule, siis las ta olla. Kui aga sodi tuleb, siis peaks ka põhja sifoonima. Too pask jääb sinna kopitama ja tekitab omi uusi probleeme. Ma ei kujuta ette palju Sul vett aurustub. Ei tahaks uskuda, et hirmsasti palju. Olen pigem seda meelt, et oma 30 % võiks värske vesi akvasse saada. Vajadusel siis peaksid lihtsalt lisaks aurustumisele välja võtma.

Pleco ja kõik muud analoogsed (antsistruselised) on suured kakijad. Minu kunagisel 50-sentimeetrisel ikka seda kakaniiti pepust välja tuli. Kutsusin neid heegeldajateks. Küll nad sättisid seda kakaniiti ikka igale poole. Ja kohe oli niidi värvist näha, mida nad söönud olid. Kui olid akvaklaasilt vetikat lutsinud, siis oli ilus roheline. Kui vetikas otsas ja tablettide peal, siis oli pruunikas.

Ravimise koha pealt mul teadmised nõrgad. Ilmselt kõigutavad veenäite. Aga kui paned kirja millal ja mis tingimustel näit võetud, siis teadjamad oskavad ehk sõna sekka öelda. Vee näidu peaks võtma enne vee vahetust.

Üles
PostitusPostitatud: Reede Juul 07, 2017 03:04 
Akvarist

Nüüd on siis tilgatestid tehtud ja tulemus järgmine:
NO2 alla 0,01
NH4 0,1
NO3 20-30
Temperatuur 26C
Filtris veel sisu ei ole, käib nö "tühjalt".
Eile õhtul vahetasin vett 30% ja sai lisatud hooldaja juhendusel 8ml Tetra Medica HexaEX ravimit.
Hommikul heitis hinge üks Labidochromis Caeruleus :( Väliselt ei tundunud muud viga olema, kui vaid veidi räbaldunud saba ja uimed.
Vesi kergelt hägune.
Väike videojupp:
https://goo.gl/photos/RNkaKfggLQp9Jmrx6

Üles
PostitusPostitatud: Reede Juul 07, 2017 09:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma vaatasin Su videot. Mind ausalt öeldes tiba hämmastab, et papagoid on selle kadalipu kenasti üle elanud. Minu arust nad väga tundlikud vee kvaliteedi suhtes ja stress neile ei sobi ka kohe mitte. Kipuvad tumedad laigud peale tulema. Mu silm hetkel ei tuvastanud.

Vee hägusus võib tulla surnud bakteritest ja see pole hull lugu. Ma ise paneks filtrisse sisu tagasi, aga ei ole kahjuks ma kõikseetargem. Kes Sul seal toimetab? Mingi akvaariumi spetsialist?

Vee näidud on vist kah jonksus. Ma peast neid numbreid ei tea. Teadjamad tulevad ehk appi. Kui ravimised läbi, siis vee vahetus ja süsi sisse vähemalt miinimum 24 tundi kuni 48. (Ja ikka ju iga uue rohu kasutusele võtmisel alati söega vaja läbi filtreerida!) Ja siis soovitaksin JBL-i Acclimoli lisada - tugevdab immuunsust, sisaldab joodi ravimaks haavu ja ka vitamiine.

Sooviks loota, et need kalad, kes Sul nüüd veel surevad on haigusest ikka nii vaevatud, et muud pääseteed neil valust ja vaevast lahti saada pole. Muud uimelised paistsid minu arust videost päris normis olema. Paar kribalat väikest ahvenlast jäi küll silma. Ehk kosuvad.

Ma tahaks veel kangesti sinna akvasse elustaime sokutada. Kalad küll sellised, et tuhnivad kõik ülesse. Aga kui siiski katsetaks mõne Anubia kivile/kännule siduda? Mõtle selle peale.

Üles
PostitusPostitatud: Laupäev Juul 08, 2017 03:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kirevahvenad ja papagoikalad - väga territoriaalsed kalad, nendega ei soovita kunagi üleasustust tekitada, sest tulemusena nad nokivad lihtsalt üksteist surnuks. Sellised vigastused nagu pildil ei ole tavaliselt haiguse korral vaid on trauma. Seega ravite või ei ravi - kui neil ei ole oma privaatruumi jäetud, siis juhtub nii nagu juhtub.

peoga pisikesi kaste

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver