foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 2 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Skalaari lahkamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 01, 2017 05:37 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Nov 07, 2016 05:46
Postitusi: 34
Akvaariumis (kirjeldus allpool) elasid koos muu seltskonnaga kaks suhteliselt noort (4 kuud tagasi ostetud) skalaari. Oletasin, et mõlemad on emased. Üleeile panin tähele, et üks neist ujub nina ca 45 kraadise nurga all ülespool ja käitub loiult. Mingeid muid väliseid sümptomeid ei täheldanud. Eile õhtul hoidis omaette ja kõht oli veidi paksem kui teisel. Soomused normaalsed ja muid väliseid tunnuseid ei olnud, mille järgi oleks osanud midagi diagnoosida või ravida. Lisasin eile veel vette Seachemi Tonic-ut, mis pidi 30 häda vastu aitama, vee parameetreid parandama, stressi vähendama ja immuunsüsteemi tugevdama.
Täna hommikuks oli kalake taha nurka põõsa varju pugenud ja surnud.

Lahkamisel selgus, et punnis kõht oli marja täis. Mikroskoobiga (20x stereoluup) uurides olid terad ebaühtlase suurusega.
Siseorganid paistsid normaalsed, mingeid parasiite (selle suurendusega) ei paistnud. Lõpused ei paistnud ka põletikus. Maks, süda, sapipõis, mida ma ära tundsin, tundusid normaalse konsistentsiga. Ainule veider asi minu silmale oli see, et soolestikus ei olnud näha toidujäätmeid, terve sool oli kollakat vedelikku täis. On see normaalne?

Kas ülalkirjeldatud andmete järgi saab surma põhjust oletada? Pakuks oma võhiklikkuses, et noor kala ei saanud kudemisega hakkama, kõht ja soolestik oli surve all, toitumine häiritud?

Kalade ületoitmine vähetõenäoline. Veeparameetrid paistavad normis. Mingeid suuri muutusi akvaariumis viimastel nädalatel tehtud ei olnud peale selle, et paar nädalat tagasi sai Excel CO2 vastu vahetatud. Väetanud tagasihoidlikult korra nädalas vms.

Akvaarium on 2016. a. novembri algusest peale toiminud 180l Juwel Rio. Sisemine originaalfilter, pump 600l/h. Väljundotsik suunatud vastu veepinda lainetama. Valgustus 45W Juwel HeliaLux LED (5625lm) programmiga sujuvalt üles-alla dimmitav kl. 8:00...24:00 (100% päevavalgus 12:00...19:00). Temperatuur 25 kraadi. Põhjas 30kg 2.-4mm fraktsiooniga ümarat kruusa.

Elanikud: 5x vikerkaarekala, 2x skalaari, 2x molli (erinevad) , 2x platit, 3x klaassäga, 3x SAE, 2x Otocinclus, 4x Ancistrus (erinevad), 3x Neritina tigu.

Taimed: Anubiased, Cryptodoryned, erinevad Ludwigiad, erinevad Vallisneriad, Echinodorus, Micrososorum, Hygrophila, Rotala, Nymphoides, Hottonia, Alternanthera.

Toidan erinevate graanulitega (Tetra Diskuse toit, JBL universaalgraanul), vahel näpuotsaga JBL helbeid. Põhjakad saavad paar korda nädalas tableti või paar, mida ka teised kalad käivad nokkimas. Vahel panen rohelist (kurki vms.).

Nädala vanused veetestid NO3 10, PO4 0.05., pH 7.2, CO2 (permanent) 12 ja 20 vahel, GH 10, KH 7, O2 8.
CO2 tiksub balloonist ca 45 mulli minutis. Nitrit, ammoniaak, kloor on kogu aja nullis olnud.
Viimased veevahetused 30. jaanuar ja 22 veebruar, mõlemad ca 30% ehk kuskil 45...50 liitrit.

Üks kolepilt ka. Kahjuks ei taibanud pilti teha siis, kui mari ja sisikond veel kõhuõõnes oli.

Manus:
IMG_4064.jpg
IMG_4064.jpg [ 153.5 KB | Vaadatud 93 korda ]


Üles
 Teema pealkiri: Re: Skalaari lahkamine
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 01, 2017 09:51 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Veebr 09, 2010 11:47
Postitusi: 3717
Pildid: 0
Asukoht: Pelgulinn
Väga asjalik ja pikk infot täis jutt, aga ma ei oska midagi targamat kosta, kui lisada siia ühe loo oma molliga kunagisest minevikust. Ei kujuta ette, kas minu juhtum omab mingit seost Sinu omaga.

Lugu oli siis selline, et mu must molli läks ka kerest paksuks ja hakkasin kahtlustama kõhukinnisust. Panin ta 30-liitrisesse akvasse, mille vette lisasin kõhtu lahtistavat vahendit (apteegist ostsin). Hommikuks oli akva paksult tittesid täis, kusjuures tundus, et tiba nagu ülemõõdulised (kuidagi liiga suured olid need tited). Tegin siis järelduse, et äkitsi oli kusagil mingi propka ees, mille siis pasanteeria eest ära lükkas, et lapsed välja tulla saaks. Viimane titt oli veel kinni jäänud. Selle tõmbasin pintsettidega ära ja panin ka JBL-i Acclimoli vette.

_________________
KIIREMAKS kontakteerumiseks palun pöörduda OTSE privaatposti.


Üles
 [ 2 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver