Räägin teile lühidalt oma loo, et anda lootust neile, kes seisavad silmitsi olukorraga, kus kala on juba poole sabaga hauas.
Minu lugu algas nii, et olin toonud endale poest ühe kolletunud paadialuse, Corydoras Panda ehk kiiversäga Panda, viimase kes poe akvaariumis juba pikka aega oli üksi ja hüljatud. Tõeline väike rääbak, katkine seljauim ja kolletunud valge värv, aga iseloom nii aktiivne ja asjalik!
Minu süda oli jäägitult võidetud ja koos me koju tulime.
Ühel õhtul koju tulles oli minu akvaariumi kiireim saba tegemas oma elu viimaseid liigutusi. See oli nagu külm vesi krae vahele – täielik shokk. Kala tõusis pinnale kõht ja külg ees nagu elutu tükk. Veepinnal ajas suust välja mulle, kõht tuli veepeale, siis tegi paar siputust, paar mulli ja jälle kõht veepeal ja vaikus. Hoolimata tema püüdlusest tagasi põhja ujuda, jäid tema loiud siputused siiski veepinna tasemele.
Siinkohal ütlen nüüd, et see mis järgnes oli lihtsalt meeleheitlik katse, oma väike saba päästa. Kaotada polnud ju midagi, sest visuaalse vaatluse põhjal oli ellujäämisvõimalus umbes 10%, kala oli praktiliselt surnud. Ma ei mäleta nüüd täpselt, kas suures paanikas haarasin liitrise kannuga vee akvaariumist või puhta vee kausist aga 1L vett sai tema jaoks eraldatud. Sellele lisasin 1 tilga eSHa 2000 (lubatust suurem kogus!) ravimit, segasin vee ära ja panin oma silmatera sinna vette.
Järgnes siis see, et istusin poole ööni üleval, ühes käes telefon kust otsisin paaniliselt foorumitest abi ja teises käes oli pulk millega silitasin õrnalt kalakest ja hoidsin teda koguaeg liikumises või vähemasti õiges asendis, et ta ei oleks kõht vee peal. Kahjuks loodetud abi ma netist ei saanud, sest kõik kalaomanikud soovitasid kala piinad lõpetada. Aga sellega ma leppida ei suutnud ja nii me istusime üleval kuni terve Eesti juba magas.
Lõpuks mõned tunnid hiljem oli seisund nii palju paranenud, et kala püsis iseseisvalt põhjas ja ei tulnud enam veepeale – see oli juba SUUR edasminek! Preemiaks andsin oma nunnule 1 graanuli tema lemmiktoitu ja see läks hästi kaubaks. Punu täis, kann voodi kõrvale ja ühe silmaga tuttu!
Ja oh seda rõõmu, hommikul oli kala elus
Tegin väikesesse kaussi talle eraldi akvaariumi laadse olemise koos põhjaliiva ja taimedega. Jätkasin raviga järgmisel kolmel päeval. Iga päev võtsin ära natuke vana vett, panin asemele uut ja lisasin igal järgneval päeval veel 1 tilga eSHat.
Haigus, üksi olek ja stress räsisid teda neil päevil, kuid 3 päevaga oli tema uimed muutmatuseni paranenud. Pandale omane must rant seljauimelt ja silma ümbert oli küll tuhmunud ja kadunud, kuid füüsiline vorm oli paranenud jõudsalt. Juba teise päeva õhtuks oli tema aktiivne olek tagasi ja tervis oli lootusandev. Neljandal päeval panin oma nunnu tagasi teiste juurde ja see rõõm mida see pisike kala tundis oli kirjeldamatu
Välgukiirusel käidi läbi terve akvaarium, musitati läbi kõik sõbrad ja tantsu jätkus veel terveks päevaks
Kiiversägad on loomult väga kokkuhoidvad ja nunnutavad, aga see taaskohtumise rõõm oli omaette vaatepilt
Vähem kui tunniga olid tagasi ka tema mustad pigmendid uimedel ja silma ümber, ning väiksest räsitud ja surmasuus paadialusest oli saanud ilus ja terve kala
Täna nädal aega hiljem, on kala täie tervise juures ja kosub ilusti
Loodan, et minu lugu mitte alla anda, aitab päästa veel mõne armastatud ja lustaka saba
Mina hoian aga pöialt, et minu väike pereliige elaks veel meie seltsis kaua