Tänud teile vastuse eest.
Ausalt üteldes poleks ma ise koheselt
Fish TB (Mycobacterium marinum) variandi mõttele tulnud. Kui asi osutuks tõeks siis oleks see meie akva fauna ja floora eksistentsile tõeline katastroof! Lõpp! Kõikidele kaladele tuleks kindluse mõttes teha eutanaasia (ravi suht väikese efektiivsusega). Ära visata põhjapinnas, taimed, puujuurikad (alles jätmine on risk!). Desinfitseerida akva ja välisfilter. Fish TB võib akvaristile ohtlikuks osutuda siis kui akvarist on endale kätte lõiganud või käte nahk on marraskil. Selliste katkiste kätega võib Fish TB'ga nakatunud akvas tõve külge saada. Nakatudes tekib ühe kuu jooksul käele üks või mitu väikest villi mis muutuvad aina suuremaks ja valulisemaks. Kui tõbine arstile ei lähe või saab vale diagnoosi (jätab ütlemata et on akvarist) siis läheb asi
tõeliseks põrguks. Samas pidi inimese puhul fish tb'sse nakatumine olema suht harv nähtus, ennem võidad lotomängus kui nakatud. Kuid mine sa tea, kõik on võimalik, ennemgi on olnud näiliselt uskumatuid juhtumeid.
Seda Fish TB'd on väliselt suht raske kindlaks teha. Surnud kala puhul on fish tb variante väga mitmeid: kalal pole üldse mingeid haigustunnuseid, kala on justkui paistes, kala on skeleti välimusega, kala kehal on bakteriaalsed kahjustused jne. Ainuke fish tb kindel diagnoosimise võimalus on tõesti mikrobioloogilisel tasandil haigus tuvastada. Siis vähemalt teaks kuidas ja millises suunas tegutseda. Mul kaks viimast eutaniseeritud kalakest lebavad veel klaaspurgikeses süvakülmas.
Tegelikult on meil akvaga juba üle 1.5-aasta suht hästi läinud. Välja arvatud siis kui 2013 alguses surid 1-kuu jooksul ära kõik 20tk neooni (täpihaigus ich/ick). Ühelgi 2014 surnud kalal pole selle aja jooksul olnud väliseid haiguse tunnuseid. Enamus kaladest on suurepäraselt hakkama saanud. Kui mu mälu ei peta siis hakkas kogu see "kondiste pealuude" memorandum pihta siis kui me võtsime 2014 esimesel poolel endale tiiger barbused. Pärast seda sõlmiti kummalise haiguse ots lahti. Esimesed "surmapääsukesed" olid siis
rohelised barbused (kõhu alaosas tühemik). Mingi aja jooksul peale seda surid jadamisi ära enne barbuseid võetud 6tk oto't (väliste haigustunnusteta).
Täna avastasin veel 2tk tiiger barbust ja 1tk tetra samaste algsümptomitega. Kalad on justkui teistest kõhnemad ja on kehakujult tulevased kriipsujukud. Eks ma jälgin valvsalt mis edasi toimuma hakkab ja üritan leida mingit mikrobioloogilist lahendit.