Ostsin neljapäeval vikerkala usaldusväärsest poest (olen sealt tihti ostnud ja kaladega ei ole midagi juhtunud). Viisin koju ja vastavalt juhenditele panin akvasse.
Ostmisel ega ka sama õhtul akvas ei pannud ma midagi paha tähele. Reede õhtul avastasin, et kalal on sabal ja ninal kahjustused. Vist mingi bakterjaalne haigus.
Asusin ravima. Kodus oli Sera Omnipur ja kuna väidetavalt sobib see enam-vähem kõigil ebaselgetel juhtudel, siis otsustasin sellega ka ravida. (Kuigi ravim oli umbes pool aastat aegunud. Ega mul värskemaid ravimeid kodus olegi – akvad enam kui aasta olnud nähtavate haigusjuhtudetta.)
Esimene probleem tekkis juhendiga. Nagu te kõik kogenud olete on pakendil olev kleeps alati kustunud, aga ähmasest kirjast võis lugeda: 50ml 1000liitri kohta. Pöördusin pakendis oleva originaal paberi poole (kuigi keeleoskus on nadi), seal oli 1ml 20 liitri kohta. Tegin arvutuse: minul 250 liitrit, seega 12,5 ml. Mõeldud tehtud: UV lamp välja, rohi sisse, õhutus töötas niigi ja sõefiltrit sees ei ole.
Laupäeval tundus kõik norm olevat, kala ninalgi olev valge märgis oli väiksem
gallery/image_page.php?album_id=34&image_id=345 . Aga üllatus ootas mind täna, see on pühapäeva hommikul: Üks taim (kardhein) oli muutunud rootsuks
gallery/image_page.php?album_id=34&image_id=346 ja krevetid on kadunud!
1) Mis vead ma tegin? Ise arvan, et üledoseerimine. Kui 250L on 3D tagaseinaga, siis ilmselt tuleks tema mahuks lugeda 200L ja kui mõõtmisel kah väike näpukas - mõõtsin mensuuriga (50 ml, kriips iga 5ml tagant). Aga rohkem kui 2 korda ei saanud doos küll suurem olla!
2) Mida edasi teha?
3) Kas kusagilt leidub ravimite juhendeid eesti keeles?
Akva andmed:
Temp: 25°C
Veevahetus: 40 liitrit nädalas
Test JBL EasyTest 6in1:
NO3 10
NO2 0
GH > 14°d
KH 15°d
pH 8,0
Cl2 0