foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Kalad surevad
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:06 
Akvarist

Nimelt ostsime poest punaseid neone ja paar guppit nüüd kõik neonid on surnud :( ja üks ants,kes suvest saati akvas sees elanud. Eelnevalt oli siis 2 antsu ja mõned guppid. Neonid olid 2-3 päeval vaikselt kaduma läinud. Hiljem ei tulnud sööma, ujusid eraldi ja kui viimaks mõned neist surnuna leidsin ei saanudki aru,et mis kalaga tegu kuna värv oli peaaegu olematu. Väike triip reetis,et tegu neoniga. Täna suri kuldne ants. Temal avastasin hoopis pea piirkonnas suure punase laigu. Selline tunne nagu oleks aju verejooks vüi midagi taolist. Nüüd alles üks suur ants ja gupid. Ei tea mis haigusega tegu võiks olla ja kardan,et varsti on ka teised kalad kutud :(
Mida soovitaksite,et kuidas haiguse kindlaks teha ja kuidas ravida? Kas soolavanniga? Kas akvaariumi soolate ei tohiks? Kalu on umbes 13 ja ei kujuta hästi ette,et neid kõiki igapäev välja püüda. Seda enam,et pärast soolavanni nad läheksid ju ikka sinna akvasse ja järsku nakkatuvad jälle? Mis te arvate?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:25 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Jeekim! Miks Sa küll ei loe! Saaksid kiiremini abi!

/haigused/5520/index.html

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:51 
Akvarist

Olen seda lugenud.Kahjuks olen alles algaja ja ei oska neid parameetreid ega muid asju kirjeldada.tean vaid,et 52l ning filterpump tetra tec in1000 - sellised asjad mulle toodi ja rohkem ma ei tea ega oska mingit infot seadmete kohta anda :oops: Kalad ma mainisin ära ja temperatuur on hetkel 24 kraadi. Soojendajat pole.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 01:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Väga olulised on vee testid. Kui vee kvaliteet kehv, siis pole ka ime, et kalad surevad.

Seda ju ikka tead, millal akva käivitasid? Kui tegu "värske" akvaga, siis veeolud tõenäoliselt kehvad ning siis polegi midagi imestada, et kalad surevad. Teste vaja teha ja mitte ribateste, sest nood pole usaldusväärsed.

Seal juhises on muidki juhtnööre, mis vajalikud Sinu aitamiseks: Kui suur akva, millal käivitasid, kui tihti ja mis koguses vahetad vett, kuidas söödad, palju kalu jne.

Kui neid andmedi pole, siis on suht raske Sind aidata. Veetestid on olulised - NO2, NO3, pH...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 01:58 
Akvarist

Kalu 13 tk. Akva on umbes 2 nädalat käinud.Söödan 1-2 kora päevas )silma järgi nagu poes öeldi,et 3 min jooksul toit ära söödaks).Oma kalad olid akvas juba peaaegu nädal olnud kui uued juurde tulid ja kogu pull algas

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 02:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Clover kirjutas:
Kalu 13 tk. Akva on umbes 2 nädalat käinud. Söödan 1-2 kora päevas )silma järgi nagu poes öeldi,et 3 min jooksul toit ära söödaks).Oma kalad olid akvas juba peaaegu nädal olnud kui uued juurde tulid ja kogu pull algas

Ütleks, et kaks nädalat akva käivitamiseks võib vähe olla, selleks et uusi kalu sisse tuua.

Kui suur akva?

Ja veetestid?! Kuhu need jäid? Ega see, et akva vesi klaar veel tähenda, et ka vee kvaliteet jonksus. Silmaga pole hälbed kahjuks nähtavad. Kogenud silm küll üht-teist märkab.

Kirjuta aga kõik andmed siia ülesse muidu Sind raske aidata. Võta järjest ette too abistav link ning muudkui aga vasta.

Üles
 Teema pealkiri: to KRA
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 10:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vabandan, aga ei saanud lihtsalt vaikides pealt vaadata.....
Clover´il on mure oma kalade pärast, tundub, et ta ei ole päris kõikide teemadega kursis, aga abi Sinu poolt on eemaletõukav ja solvav, kahjuks.
Ei ole ma mingi maailmaparandaja, aga murelikule foorumikasutajale esimese asjana "Jeekim" põrutada ja sealt edasi, pole vist eriti heasoovlik....
Oleme ju siin foorumis ikkagi selleks, et üksteist aidata nii nõu kui jõuga ja tore, kui oma murele vastused saab. Minu pöördumine ei tulnud küll ainult selle viimase postituse põhjal ja kahjuks on jäänud mulle silma veel paar sellist foorumi kasutajat, kes püüavad oma tarkust näidata üleolevalt....Olgem positiivsemad ja uued foorumi kasutajad tunnevad end oodatuna. Aitäh ja vabandan veelkord, kui mu postitus liiga kriitilisena tundus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 10:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Olen enam kui kindel, et siin ikkagi tegu n.ö. "uue akvaariumi sündroomiga", s.t. liiga lühike käivitusaeg ja liiga vara liiga palju kalu. On usutav, et väiksem kogus kalu saigi mõnda aega ilusti hakkama, sest ega jääkühendid ei pruugi ka päevapealt fataalselt kõrgele tõusta, kuid mingist hetkest alates sai koormus käivitava süsteemi jaoks lihtsalt liiga suureks ja õrnemad kalad hakkasid kõigepealt surema.
Soovitan hetkel mitte ravima hakata, vaid kasutada mingisugust käivitamiseks mõeldud bakteripreparaati. Väga hea oleks muidugi, kui saaks ka põhilised veenäitajad ära mõõta, kasvõi NO2, kui muu jaoks eelarve napib.

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri: Re: to KRA
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

merlery kirjutas:
Vabandan, aga ei saanud lihtsalt vaikides pealt vaadata.....
Clover´il on mure oma kalade pärast, tundub, et ta ei ole päris kõikide teemadega kursis, aga abi Sinu poolt on eemaletõukav ja solvav, kahjuks.
Ei ole ma mingi maailmaparandaja, aga murelikule foorumikasutajale esimese asjana "Jeekim" põrutada ja sealt edasi, pole vist eriti heasoovlik....
Oleme ju siin foorumis ikkagi selleks, et üksteist aidata nii nõu kui jõuga ja tore, kui oma murele vastused saab. Minu pöördumine ei tulnud küll ainult selle viimase postituse põhjal ja kahjuks on jäänud mulle silma veel paar sellist foorumi kasutajat, kes püüavad oma tarkust näidata üleolevalt....Olgem positiivsemad ja uued foorumi kasutajad tunnevad end oodatuna. Aitäh ja vabandan veelkord, kui mu postitus liiga kriitilisena tundus.

Ei saa kah vaiki olla! :evil:
Merly milleks sa selle siis kirjutasid? Andnud siis ise nõu!
Kui sind vaevab meie käitumine siis tee eraldi post
"Ideed / ettepanekud / soovitused" alla ja arutame seda.

Foorumlased ei ole üleolevad ja kahjuks ei ole nad ka selgeltnägijad, et saavad aru saada mis selle akvaariumil viga on kui inimene ei kirjelda.
Samuti pole me kohustatud nõu andma!

Kui inimene ei viitsi korralikult andmeid välja panna ja veeteste teha siis kuidas SAAVAD TEISED ütelda milles viga ja mida teha?

Teema algatajale, ära solvu kui me sind natike noomime sest see on ainult sinu akvaariumi hüvanguks.

Kahjuks juhtub ikka seda, et inimene saab akvaariumi omanikuks ilma et ta kujutaks ette mida sellega teha.

See et oled algaja ei ole vabandus!
Võtsid akvaariumi võtsid ka kohustused- loe, õpi, küsi, osta varustust.

Seega otsekohene viis on kõige parem inimeste maapeale toomiseks

Ainuke mida saan teema algataja vastata:
(nüüd tegelen selgeltnägemisega)
Miks kalad surid?
Kuna sul oli akvaariumi asemel solgiämber siis järsk keskonnamuutus vallandas erinevad haigused ning uued/nõrgemad kalad surid.
:!: Samuti võib tappa ka järsk teistpidine keskkonnamuutus (solgiämbrist- puhtasse vette)

käivitamisest on foorumlane Rein teinud eraldi veebilehe
http://akvarist.eu/alustame/sissetootamine
samuti on ta sinna kirjutanud ka palju muud. loe õpi kui ei saa aru küsi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:23 
Akvarist

Tänan neid kes vastasid ja ka eriline tänu Merlery. Ütlen ausalt,et kui esinene vastus või pigem pool nähvatus tuli siis mul kadus igasugune isu üldse enam siia kirjutada. :(
Õpetada ja suunata võib ka viisalaklt see tekst mida mina algselt oma küsimusele vastu sain oli tõesti näpud silma. Selle peale on küll täiesti loobumise tunne tulnud ja tõenäoliselt nii ma ka teen kuna need inimesed kellel abi küsin suhtusid asjasse tõesti üleolevalt! Enam ei küsi ma mitte kunagi siin nõu :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 12:41 
Akvarist

Palun teeme ära kustutada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 01:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oh jah, meie maailmad on ikka nii erinevad. Eks see kõik meie lastetoast pihta hakka. Oleksin selle teema algatanud mujal, poleks seda võib-olla loetudki, aga nüüd tundub, et puudutasin valusat teemat. Hetkel ongi saavutatud see, et üks foorumikülastaja loobub siin suhtlemisest, kas seda me tahamegi ? Ei ole ma eriline nõustaja probleemide puhul, endalgi pikk tee käia selles vallas, aga seda tean küll, et ülbuse ja ärapanemisega ei saavuta küll mitte midagi positiivset..... Edu teisitimõtlejad ! Ja üleülde, ma ei üldistanud, et kõik on pahad, õnneks on üksikud, aga üks tõrvatilk rikub kogu meepoti....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 01:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

imelikud inimesed solvuvad kui neile tõtt öeldakse või keegi ütleb "Jeekim".
ning juhib lehele, kus on juhend mida ta peaks tegema et kiirelt abi saada.

Kahju kuulda et loobud akva pidamisest
Loodan, et annad kiiresti oma järgijäänud kalad kellegile kes võtab vaevaks nati lugeda ja uurida kuidas akvaariumi pidada :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 24, 2012 03:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Clover kirjutas:
Enam ei küsi ma mitte kunagi siin nõu :(

Tahaksin sulle öelda, et ära seetõttu küll loobu, et otsekohe siit juhtnööre või abi ei saanud, see kõik võtab aega et uues valdkonnas end sissetöödata!
Siit saab hüva nõu üldiselt ikka, kuid keegi ei saa sinu eest teha ära midagi - ikka pead ise tegema kulutusi, raiskama aega ja võtma vastu otsuseid. Vahel tuleb ise lihtsalt enne natuke rohkem mõelda mida teada tarvis on ja siis küsimus niiviisi püstitada et teistel oleks lihtsam "näha" mis küsija akvas toimub!

Alustasin oma kastiga möödunud aasta lõpus, kuigi sai hoolega loetud ja uuritud eelnevalt ja kuulatud nõuandeid mis kauplusest saadud kui siiski vedas kõik viltu mis viltu vedada sai. Nüüdseks on alles on saabunud mingi tasakaalumoodi seisund (mitmes ring asukaid, lugu on mu blogis kirjas enam vähem) ning ja tegelikult on heameelt rohkem kui arvata oskad kõigi nende kivide ja kändude otsas koperdades, mis alguses ette tuleb arvatavasti igal algajal.
Ei maksa lootust siiski kaotada kui asja vastu huvi on!

Kirjutasid et sul akvaarium on 52 liitrine
Et oleks mõistlik asustustihedus mahuks sinna siis rusikareegleid Arvestades 52 cm eluskala täiskasvanud kala mõõdu järgi.

1cm kala = 1 liiter kuni 10 cm'ste kalade korral ja
1cm=2l üle 10 cm'ste kalade kohta

Sellise teadmise sain üsna alguses, rehkendades selle järgi jätsin osad kalad juurde toomata mida alguses plaanisin.
Tegelik mõõt mis sul asukate eluruumiks on ei pruugi olla sealjuures 52 liitrit vaid vähem. Enda akval mõõtsin sisse läindu vee koguse täpselt ära ei teaks mille järgi rehkendada.

Kui keegi saba andis, tegin kohe akva vee vahetuse osaliselt umbes 1/3 kuni 1/2e, lisasin konditsioneeri ja bakteripreparaati nagu ette nähtud ja loputasin ka filtri svammid ära.
Siis hakkasin söögiga piirama, kahe korra asemel andsin sööki 1 korra päevas.

Niiviisi tasapisi oodates kuni biofilter ja kogu see krempel nö käima läks, kontrollisin NO2 taset (tilgatestiga) järjepanu pea igapäev või ülepäeva. Ribatestid (6in1) olid alul ka abiks, et üldist pilt teada saada. Kõiki tilgateste lihtsalt ei saanud hankida alguses, muid kulusid oli niigi palju.

jaantat kirjutas:
Miks kalad surid?
Kuna sul oli akvaariumi asemel solgiämber siis järsk keskonnamuutus vallandas erinevad haigused ning uued/nõrgemad kalad surid.
:!: Samuti võib tappa ka järsk teistpidine keskkonnamuutus (solgiämbrist- puhtasse vette)

Siin ilmselt oleks abiks teadmine et alguses on ammoniaak, nitritid, nitraadid kärmed ebasoovitavale kõrgele tasemele tõusma, selle kohta hea lugemine Lämmastikuringe sealsamas lehel kus Reinu akva käivitamise artikkel viidatud sulle.

Kannatlikku meelt ning tasa ja targu tegutsemisel edu soovides,
tervitab kah üks algaja!

35L start 7.12.11 | suurem uuendus 11.11.12 | Ancistrus, 4 Neon Tetrat(Paracheirodon innesi), Krevetid (Neocaridina Heteropoda var.red) ei tea kui mitu :), 2 Neritina snail(sp zebra, onion), paras ports taimi

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver