foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 01:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

kalad sügavad ennast (üle kuuaja juba) ei ole täppi, paisteskõhtu, haavandeid, sinikaid,lagunevaid uimi/saba, põhjas konutamist, pinnal konutamist, isutust, agresiivsust, uimane olemist, mitte paljunenemist, suremist (viimase kala salapärasest surmast pea kuuaega juba). vesi vahutab (kui nii nimetada võib) võtsin mulli vähemaks ja asi lahenes, pole akvas vetikat (vist, miskit pruuni nagu pinnal hõljuvate taimede juurtes on) taimed ajavad poegi, põhja sihfoonin (pärast lasen enamik veest akvasse läbi puuvillase frotee "filltri" tagasi, sest muidu akva vett nagu jäägi, akvaarium toimib juba jaanuari lõpust, veebruari alguses kolisin suurde kasti ümber (väikse akva vesi tuli kaasa) uue akva veisi oli 2 päeva seisnud, lisatud oli ka sera aquatani. käisin ka poes muret kurtmas, et kalad nii teevad, sügavad, sain vastuse "värskevee mürgitus" ja rohtu mulle ei müüdud (küsisin seda metüül sinist, siin artiklit lugedes oli sügamise sümptom, mannatera haigusel), seda parasjagu polnud ka müügil neil, kuid miskit muud kah ei soovitatud ega müüdud. millest see siis tuleb, et nad ennast sügavad ja mida ma tegema peaksin ](*,) #-o :?:

kast on 62l, 4gupit +19 maimu + 3molli maimu, 2 ancistrust + 4 maimu, soojendi, veeliigutaja/filtreerija, 28C vesi, kord nädals u. 10-20 liitrit vahetan vett

tänan

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 01:28 
Akvarist

äkki lihtsalt seedeprobleemid?
Kõht kinni või midagi muud?
Proovida võiks teistsugust toitu, nt
külmutatud elussööki.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 01:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

on elusöök, on külmutatud söök, on helvestena söök, on granulisöök, on ka keedumuna kollane olnud (maimude tarvis ja teised kõrvalt amsanud) on ka põhja kalale tabletid, kuid millest "sodi" õhumilliga ka ülespoole lendab ja käivad teised sedsa põhjas ka noolimas. :-k kõhud nagu korras, kakajunne ei ripu taguotsas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 01:35 
Akvarist

Mina kunagi, kui ma oma pisikest ja vana akvat remontisin, panin suurest 'tarkusest' kaks kolmandikku või isegi kolmeveerand uut vett ja kalad hakkasid samamoodi tegema. Mitte midagi muud kui ainult sügasid. Muu elu käis normaalselt (oleks ilmselt paljuneneud ka, aga nad olid noorekesed). Poest öeldi mulleka, et liiga palju uut vett ja soovitati soolveega neid turgutada (mille ma mingil põhjusel tegemata jätsin...) ja mõne aja pärast jäi see sügamine ära. Võttis küll päris tükk aega (ma küll ei mäleta enam kui kaua aga suht kaua, kindlasti tegid nad nii kauem kui kuu). Aga see läks mööda... ise, kui nii võib öelda...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 02:44 
Akvarist
Kasutaja avatar

eidzu kirjutas:
Mina kunagi, kui ma oma pisikest ja vana akvat remontisin, panin suurest 'tarkusest' kaks kolmandikku või isegi kolmeveerand uut vett ja kalad hakkasid samamoodi tegema. Mitte midagi muud kui ainult sügasid. Muu elu käis normaalselt (oleks ilmselt paljuneneud ka, aga nad olid noorekesed). Poest öeldi mulleka, et liiga palju uut vett ja soovitati soolveega neid turgutada (mille ma mingil põhjusel tegemata jätsin...) ja mõne aja pärast jäi see sügamine ära. Võttis küll päris tükk aega (ma küll ei mäleta enam kui kaua aga suht kaua, kindlasti tegid nad nii kauem kui kuu). Aga see läks mööda... ise, kui nii võib öelda...

ma saa soolvett teha, ancistrused soola ei taha. ja kuidas saab 20l kolida 60l ilma, et uut vett oleks vähem kui vana :?: see ju võimatu :roll: aga eks ootan edasi ja vaatan, mid veel juhtuma hakkab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 11:00 
Akvarist

Mulle kirjeldati seda protsessi pigem nii, et teed eraldi nõusse soolvee ja siis paned kalad mõneks ajaks sinna sisse. Ma ei mäleta ainult, et kui kange ja kui kauaks, oli see 3 minutit, 10 või 30... Aga kindlasti oskab keegi rääkida :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 11:02 
Akvarist

Ja seda ka, et mina oma mõistusega oleks lasknud sel 60 liitril natuke seista ja sisse töötada. Lisanud sealt 20 liitrisest veidi vett ja siis alustanud nagu iga uut akvat...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 12:21 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
eidzu kirjutas:
Ja seda ka, et mina oma mõistusega oleks lasknud sel 60 liitril natuke seista ja sisse töötada.

Lihtsalt seistes ei tööta sisse mitte midagi - kusagilt peab tekkima vajalike bakterite jaoks toitaineid ammoniaagi näöl.
eidzu kirjutas:
Lisanud sealt 20 liitrisest veidi vett ja siis alustanud nagu iga uut akvat...

Väiksemast akvast võetigi vett et asja kiirendada, ks keskkonna muutus õrnematel kaladel võib ikka probleeme põhjustada. Aga "sügamine" on muidugi kahtlane märk, see võib olla ka haigus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 02:53 
Akvarist

einoh, ega uude akvasse ju kohe kalu sisse ei pane, ikka ootad ju mõned nädalad...
Hetkel ma saan aru oli vesi kaks päeva seisnud, siis pandi väikse akva vesi hulka ja kalad sisse. Aga vana vett oli ju kolmandik ainult. Mul oli samamoodi. Ja kalad hakkasid sügama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 03:42 
Moderator
Kasutaja avatar

eidzu kirjutas:
einoh, ega uude akvasse ju kohe kalu sisse ei pane, ikka ootad ju mõned nädalad...

Tegelikult pole vahet kas ootad mõned nädalad, kuud või aastad - kui ammoniaaki ei teki siis akva sisse ei tööta.

eidzu kirjutas:
Hetkel ma saan aru oli vesi kaks päeva seisnud, siis pandi väikse akva vesi hulka ja kalad sisse. Aga vana vett oli ju kolmandik ainult. Mul oli samamoodi. Ja kalad hakkasid sügama.

Kurb lugu jah, aga minu meelest oli see parim võimalik variant. Kalad hakkavad sügelema siis kui keskkond kuhu nad kolitakse on väga erinev - pH teistsugune, karedus, temperatuur vms. erinev. Kui vee keemiline koostis ja temperatuur on sarnane siis ei tohiks kolimisel probleeme tekkida, küll aga hiljem kui kalade väljaheited akumuleeruvad kuid nende ümbertöötamiseks vajalikke baktereid pole veel jõudnud tekkida - kalad võivad saada mürgituse enda väljaheidetest.
See akva sissetöötamine ongi aeg mis kulub kasulike bakterite koloonia moodustumiseks mis siis kalade väljaheited suudaks ümber töötada, paraku ilma nendesamuste väljaheideteta (ammoniaagita) ei teki ka neid kasulikke baktereid, neil lihtsalt pole toitu (tõsi, kasutatakse ka kaladeta sissetöötamise varianti kus kalade väljaheiteid emuleeritakse ammoniaagi lisamisega vette). Vana akva vees on bakterid juba olemas, seepärast see kiirendab protsessi. Vee eraldi hoidmine enne kalade sisselaskmist on peaasjalikult selleks et kloorist ja mullidest vees lahti saada, kui kloorieemaldajat panna siis see kloor nagunii kõrvaldatakse, samuti raskemetallid mis on muide kah kaladele kahjulikud ning vee seismisega ei kao. So, üle ööpäeva vee eraldi hoidmisel ma mõtet ei näe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 11:04 
Akvarist

olgu, aga kas poleks mõistlikum siis antud juhul seda uut vett uude akvasse tasapisi lisada, et anda kaladele harjumiseks aega, kui see keskkond niipalju muutub, et tekitab neile probleeme?
Ja kui ma alustan täitsa uue akvaga, siis mulle selle teooria järgi tundub, et suure tõenäosusega peaksid kalad ikkagi sügama hakkama, hoolimata sellest kaua see vesi seisab...? Eriti kui ma kalad kuskilt teisest linnast näiteks toon või ka piisavalt kaugelt teisest linna otsast. Või olen ma midagi ära unustanud, kahe silma vahele jätnud või ma lihtsalt ei tea?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Veebr 24, 2005 11:40 
Moderator
Kasutaja avatar

eidzu kirjutas:
olgu, aga kas poleks mõistlikum siis antud juhul seda uut vett uude akvasse tasapisi lisada, et anda kaladele harjumiseks aega, kui see keskkond niipalju muutub, et tekitab neile probleeme?

Kui vana ja uue akva vesi pärineb samast kohast siis vaevalt väga palju erinev on, temperatuuri samaks saada pole keeruline. Kui see nii kole suur probleem oleks siis ei saaks poest ühtki kala tuua, kindlasti on sel juhul muutused suuremad.
eidzu kirjutas:
Ja kui ma alustan täitsa uue akvaga, siis mulle selle teooria järgi tundub, et suure tõenäosusega peaksid kalad ikkagi sügama hakkama, hoolimata sellest kaua see vesi seisab...? Eriti kui ma kalad kuskilt teisest linnast näiteks toon või ka piisavalt kaugelt teisest linna otsast. Või olen ma midagi ära unustanud, kahe silma vahele jätnud või ma lihtsalt ei tea?

Minu arusaamist mööda on asi selles et on haigusetekitajad mõnedel kaladel kogu aeg olemas kuid terve kala puhul ei pääse mõjule, kui kala on nõrgestatud kasvõi nendesamade elukeskkonna muutuste läbi siis need haigused võivad välja lüüa. Loomulikult on kalad ebasoodsates oludes ka lihtsalt haigustele vastuvõtlikumad - sama mis inimestega. Uute kalade transportimisel poodi ongi vahel suremus päris suur, samuti on kala poest enda koju toomise hetk üsna kriitiline.
Aga nagu juba mainisin ei julgeks ma antud juhul ka lihtsalt nakkust välistada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 25, 2005 03:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

areneme teemadega edasi, vahepealsetele asjadele ei näe vajadust vastata, sest Rein juba seda minu eest tegi, aitäh

kui siis nii palju lisaksin, et u.6cm põhja ja vana akva vesi, kuhu lisada natuke uut vett ei sobi kaladele harjutamiseks, sest ujumiseks vett ei ole, on vaid põhi ja seal vahel vett (20l ja 62l on ikka väga väga suur vahe :roll:, sellist ideed ma veidike ka "viljelesin", kuid praktikas ei olnud võimalik teostada, kui siis pooliku põhja ja viltus akvaga)

nüüd teema molli maimud, aeg ajalt tundub, et täpselt silmas (silma all) on valge täpike, püüan kinni, et kala lähemald vaadata ja "täpp" lendab minema, sest tegu "õhumulliga". miks kinnitub mollimaimude silmade alla õhumullid, mis eemalt paistavad täpina (mannaterana)? on see miski mööduv asi või ongi mannaterad (haigus) mis minema lendlevad :roll:

tänan

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 25, 2005 05:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

mannatera küll ära ei lenda. kahjuks :(

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis