foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 20, 2011 10:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Nimelt siis ühel barbusel tekkis uimemädanik (sabal, tagumisel alauimel natukene ja lõpuste juures olevatel uimedel) ning tegin JBL Furanol 2'ga ravikuuri (tablette jätkus 150L jaoks, aga mul akvas vett 190L) ning nüüd viis päeva möödas, aga kala veel päris terve ei tundu!

Pilt:
http://www.upload.ee/image/1432470/IMG_6835.JPG

Saba on paremaks läinud ja ka tagumine alumine uim, aga lõpuse juures olevad uimed on väga räsitud ning kala ujub pidevalt saba taevapoole nagu pildil!

Kas proovida teha järgmine kuur JBL Ektol Fluidiga?

Viimati muutis kenno, Teisipäev Juun 21, 2011 06:30, muudetud 2 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 20, 2011 08:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Kurivaim! Su pilt nii purakas, et sõua aga ühest servast teise!

Soovitaks, et tee see ravikuur lõpuni, kaasaarvatult söega filtreerimine + tõenäoliselt ka vee vahetus ning alles siis vajadusel tee uus kuur uue ravimiga. Vahepeal võiks ehk surgata sisse Acclimoli. Või tilgutada söögi sisse vitamiini.

Hetkel kirjutasid, et paranemise märke justkui on, mis uimedesse puutub. Aga kala tagurpidi ujumine...? Kas ta ukerdab, justkui tasakaaluta olekus? See ehk viitaks ujupõie probleemile. Siin ikkagi vist kõige õigem abi tuleks Marialt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 12:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ta nagu ei ukerda, aga ujub ja muidu kohapeal on ka saba püsti asendis koguaeg, teised terved barbused ainult magavad sellises asendis, arvan et see tingitud olematutest lõpuste juures olevatest uimedest, aga pole kindel!

Aga veel üks küsimus siis, et ma võtsin ravi ajaks välisfiltri akva küljest ära ja panin eraldi anuma külge (et baktereid elus hoida) ja panin akvasse pumba veeringluse jaoks! Kui ma nüüd söega filtreerin, siis mis ma selleks ajaks filtrist välja viskan ja kas ma pean neid vees hoiustama sel ajal? JBL Furanol 2 juhendis imelikult kirjas, et viska fitlrist kõik materjal välja ja pane filtrivill ja süsi ning hoia filtrimaterjali sel ajal külmas ja kuivas kohas! Ei tundu nagu loogiline see kuiv koht, mida arvate?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 10:11 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Ei näe fotot miskipärast.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 11:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nüüd on pilti näha jälle! Maria palun anna nõu kuidas edasi käituda! Mul nüüd 6 päeva juba see JBL Furanol 2 sees olnud! Aga jah täisdoosi akva ei saanud, sai 150 L kohta, kuid akvas umbes 190L vett!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 08:35 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mina pole küll ravikuuri ajal välisfiltrit eemaldanud. Podiseb täies koosseisus. Olen vaid UV ja CO2-he välja lülitanud. Ja juhul, kui on filtris süsi, siis see tuleb ka välja võtta. Tavaolukorras sütt filtris polegi. Mine nüüd tea, kas olen teinud miskit valesti. Su jutt paneb mind kõhklema. See on nüüd küll kindel, et ravi ajal sütt ei kasuta. Too tuleb alles pärast ravi kasutusele, et kõik viimsedki kahjulikud ained välja "imeda".

Mul on JBL-i Furanol (tabletid). Nr. 2-te pole pakendil kirjas. Siin ka kirjutatakse eestikelses juhendis, et filter tuleks lahti ühendada. Soovitatakse filtrimaterjal ära pesta ning niiskelt hoida või siis mõnes teises akvas podiseda lasta. Ilmselt siis võiks tolle meedia panna näiteks kusagile kinnisesse purki näiteks. Siin tekib mul aga jälle loogika tõrge. Nimelt: kui rohi hävitab bakterid, siis ka pesemine ja niiskelt ladustamine tekitab bakterite kao. Ja bakterid pole ju ainult filtris. Nii saavad hävitatud ju ka akvas olevad baktetrid. Milleks see siis küll vajalik? Pärast ravi on 50 % veevahetust. Ja pärast ravi siis lisada baktereid. Nii räägib eestikeelne juhend.

Tudeerin nüüd saksakeelset juhendit: Enne ravimi doseerimist vaja süsi filtrist välja võtta, UV välja lülitada ja CO2 kinni panna. Ei saa aru, et kästaks ka kogu too filter (tolle sisu) eemaldada.

Siis järgmine lõik pärast ravimi kasutamist: Vot nüüd justkui kästakse kogu filtrimaterjal eemaldada ja jahedalt ning niiskelt hoiustada kuniks toimub järgmine -> filtrisse panna vatt ning süsi, et 24 tunni jooksul kõik kahjulik välja imeda. Pärast siis see kraam kõik prügikasti ning filtermeedia tagasi. Veel lisatakse, et nädala jooksul peaks iga päev lisama vette Acclimoli kalade immuunsüsteemi taastamiseks. Veel soovitatakse lisada kas siis FilterStarti filtrisse või Denitroli akva vette, et aidata bakteritel taastuda. Mina tilgutaks pisut veel kalade toidu sisse vitamiini.

Huvitaval kombel ei loe ma kusagilt välja tavapärast veevahetust pärast ravikuuri. Ju siis seotud sellega, et bakterid niigi suht hävinud. On vaid öeldud, et kui enne Furanoli ravi on mingi muu asjaga ravitud, siis tuleks ennem Furanolile üleminekut vahetada vett mahus 2/3.

No nii! Nägin südamest vaeva, et Sind aidata. Mine tea, kas oli abi ning õigust rääkisin. Üldiselt soovitan võimalusel ravimite kasutamisel lugeda alati originaalkeeles õpetust. Tõlge on kohati suht räigelt puusse pandud. Isegi doseeringud, mis ehk nii mõnigi kord äkitsi võivad letaalselt mõjuda.

Loodame, et leidub keegi, kes mu võimalikke eksimusi parandab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 10:40 
Guru
Kasutaja avatar

Pane praegu süsi + filtrivatt ja lase 24h töötada, tee osaline veevahetus (30%). Siis peaks sisse pistma ektol fluidi (seekord jälgi, et ikka vajalik kogus saaks sisse). Peale ravikuuri jälle söega filtreerimine.

Filtrimaterjalide ja filtri kasutamise kohta on erinevatel tootjatel erinevad seisukohad. Minu jaoks kõige kindlam viis on alati kõik filtrimaterjalid filtrist ravi ajaks eemaldada ja jätta akvaariumivette ujuma. Seda siis kahel põhjusel 1) et filtris olev materjal ei filtreeriks veest välja ravimit (s.o., et ei toimuks aktiivset läbivoolu läbi materjalide) ja 2) et filtrimaterjal ise ka desinfitseeritud saaks.

Veevahetus ravimi kasutamise järel sõltub ravimist. Tootja loogika on siin ilmselt selline, et süsi neutraliseerib ravimijäägid täielikult ja veevahetus ei ole vajalik. Furanoli juhendisse ei ole tükk aega süvenenud aga minu teada peaks F 2 olema uue koostisega, mis ei surma teatud osa kasulikest bakteritest. Seega toimib ammoniaagi ja nitriidi ümbertöötlemine edasi ja veevahetus peale ravi pole teoreetiliselt vajalik. Mõistlik oleks siiski peale igasuguseid ravimisi NO2 ja NO3 näitudel silm peal hoida ja vajadusel pudelist sööbikuid juurde kallata.

Viimati muutis Maria, Teisipäev Juun 21, 2011 11:20, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 10:58 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud vastuste eest, eriti Maria! KRA'le: sinu jutus tundus nagu olid aru saanud minu kirjutatust, et ma tahtsin panna või paningi ravi ajaks söe filtrisse, mida ma kindlasti kunagi ei teeks! Lihtsalt küsimus oli selles, et kas ravi ajaks võtta siis filtrimaterjal filtrist välja ja kuidas teda siis "säilitada"! Ja Marialt ma oma vastused sain!

Küsiks siis veel, et kas sain õigesti aru, et KRA soovitad peale ravi panna nii acclimoli kui ka vitamiini? Mul vitamiin olemas, aga kui too acclimol lisaks vitamiinile kõvasti kalade taastumisele juurde annab, siis ostan tolle ka!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 21, 2011 11:12 
Guru
Kasutaja avatar

Acclimoli võid panna küll tegelikult, see on naturaalsetest taimeekstraktidest joodikompleksiga vedelik, mis tugevdab kalade immuunsüsteemi (ja eks su kaladel läheb seda vaja ka, et haigustekitajaga paremini võidelda). Sööta peaks ka võimalikult mitmekesisena hoidma peale ravi. Igaks sajaks juhuks soovitan ka kahvad-sifoonid, mida oled haigusperioodil kasutanud ära desinfitseerida.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver