foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Ökokatastroof 35liitrises
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 10:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere, olen akvahuviline alates oktoobrist 2010, ehk siis täitsa roheline ja eile 29.märtsi hommikul leidsin sünnipäeva puhul oma lemmikud hinge vaakumas.

Akva umbes 35l, elustaimed kadakatüve otsas java sammal ja põhjas valge liiva sees väike alss. Sellisel kujul on akva töös olnud 2011 veebruari algusest. Veevahetus kord nädalas vähemalt 20%, samal ajal koristan põhjast ka kõik sinna sadenenu ehk siis väljaheited. Vett filtreerib Aquaeli UniFilter 360 (30-100 liitrisele akvale), kord nädalas saab temagi põhjaliku pesu ja puhastuse. Enamasti olen ööseks filtri välja lülitanud.

Viimase paari nädala jooksul täheldasin et vesi muutub kiiremini 'mustaks' ja vahetasin kord nädalas 50% veest. 17.märtsil vahetasin kuni 20% veest kuna pidin 3päevaks õppesessioonile minema, tagasi tulles leidsin hulga tittesid sest nii platy kui guppy olid mõlemad poeginud.

Samal ajal hakkasin ancule lisaks kurgile andma Tetra WaferMix tablette, 2tk korraga ja kuna platyd kippusid tal neid käest ära sööma poetasin tabletid pimedas enne magamaminekut söögiks.
Guppyd-platyd saavad helbeid või elustoitu kord päevas ja väikeses koguses, nii et kõik söödud saab.

Peale poegimist jäi emane guppy viletsaks, kõhnaks, lõpused muutusid punaseks, silmad tumedaks ja koordinatsioon viletsaks, kuna paar kuud varem jäi umbes samamoodi üks emane haigeks ja mõlemad on saadud lähisuguluses paaritunud akvast ei teinud ma asjast probleemi. Samuti on emane olnud suure isaste surve all sest on üksi, seega pidasin seda kurnatuseks.

Viimati puhastasin akvat põhjalikult koos 50% veevahetusega neljapäeval 24.03, laupäeval 26.03 kingiti üks isane kollase sabaga guppy. Esmaspäeval märkasin et vesi muutub ebaharilikult vara tumedaks, samuti ei näinud ma terve päeva jooksu ancu kes tavaliselt rõõmsalt akvas ringi toimetab, vahetasin samal õhtul 10-20% veest ja enne kui magama läksin olid kõik asukad rõõmsad ja tegusad, peale ancu.

Hommikul oli kogu seltskond akva pinnale 'puu' kohale kogunenud, kõik olid uimased. Lülitasin kohe sisse filtri kuid õhupuudus ei paistnud kalakestel olevat, anc viskus aeg-ajalt pinnale õhku hingama.

Otisin kiirelt foorumist abi ja leidsin et ilmselt on mul akvas NO-ga tõsiselt midagi korrast ära, tegin kiire puhastuse ja vahetasin 50% veest, selle peale viskas mu neoonsinine isane guppy kõhu püsti.
Ei osanud muud teha kui võtsin ämbri päris puhta veega ja kolisin kõik asukad sinna. Korraks sinine toibus kuid õhtuks suri mu lemmik -neoonsisnine siiski. Surid ka pea kõik uued tited.

Teised asukad on hetkel ämbris, küll elus aga mitte rahul oma olukorraga.

Ja minul on suur küsimus kuidas oleks kõige õigem edasi toimetada. Kas teha akvas tõsine suurpuhastus koos liiva ja taimede läbipesu ning kuumutamisega ja alustaks otsast.... või...on mingi mõistlikum viis?

Ja mida arvavad kogenumad, kas katastroofi põhjustas ainult NO3, NO2 või on sees ka haigus? Mõtlen emase kala viletsaksjäämist, hetkel on ta eraldi anumas.
Kas oluline põhjus võib olla ancu tablettides? Ilmselt on kaks liiga palju.

Kahjuks pole mul käepärast ka ühtki veetesti. Lähim linn on Paide, loodan et neil on midagi ja nagu foorumit lugedes aru sain, oleks mõistlik osta tilgatest.
Vesi on oma pumbaga oma kaevust ja kindlasti kare ning väga hea kvaliteediga.
Akvas on aga veega tõesti midagi väga lahti sest isegi prahitigude pojad on veepinnal.

Ette tänades, Maire

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 11:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maire kirjutas:
Akva umbes 35l, elustaimed kadakatüve otsas java sammal ja põhjas valge liiva sees väike alss. Sellisel kujul on akva töös olnud 2011 veebruari algusest. Veevahetus kord nädalas vähemalt 20%, samal ajal koristan põhjast ka kõik sinna sadenenu ehk siis väljaheited. Vett filtreerib Aquaeli UniFilter 360 (30-100 liitrisele akvale), kord nädalas saab temagi põhjaliku pesu ja puhastuse. Enamasti olen ööseks filtri välja lülitanud.
Maire

Kõige halvem asi on see, et lülitad ööseks filtri välja, see tähendab sisuliselt, et sul ei saa filtris tekkida korralikku bakterikooslust. Filter peab kogu aeg töötama, vastasel korral on ta sul pigem pumba eest. Lisaks on minu arust iganädalane filtripesu ka sisefiltri korral selge overkill - jällegi põnts bakterikolooniale. Ja kui tõesti filter selle nädalaga väga mustaks läheb, siis on ilmselt tegu ülerahvastatusega akvaariumis.

Lisaks ma arvan, et 2 tabletti iga päev antsule on liiga palju ja sealt toidujääkidest need probleemid veega alguse saavadki.

Mida ise teeks:
1. Vähendada söötmist.
2. Peseks kruusa uuesti läbi ja paneks vee sisse koos taimedega. Kuna sul kalad nagunii ämbris toores vees, siis vast väga vahet ei ole, kui paned nad alustavasse akvasse ka üsna kiiresti tagasi...(mõni päev võiks vesi ikka seista).
3. Filtr kindlasti tööle 24/7 - eriti kriitiline nii väikeses akvaariumis.
4. Filtrit pesta vastavalt vajadusele ja parem kui mitte samal ajal. veevahetusega.
5. Veevahetuse tsükli võid enam-vähem samaks jätta, ise sissetöötaval akval pole esimesed nädalad vett vahetanud.
5. No2/No3 testid oleks vajalikud, võimalusel ka NH4, need eriti sissetöötamise ajal olulised.
6. Palju sul kalu akvaariumis on, ega ei ole ülerahvastatud?

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 11:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Mida ise teeks:
1. Vähendada söötmist.
2. Peseks kruusa uuesti läbi ja paneks vee sisse koos taimedega. Kuna sul kalad nagunii ämbris toores vees, siis vast väga vahet ei ole, kui paned nad alustavasse akvasse ka üsna kiiresti tagasi...(mõni päev võiks vesi ikka seista).
3. Filtr kindlasti tööle 24/7 - eriti kriitiline nii väikeses akvaariumis.
4. Filtrit pesta vastavalt vajadusele ja parem kui mitte samal ajal. veevahetusega.
5. Veevahetuse tsükli võid enam-vähem samaks jätta, ise sissetöötaval akval pole esimesed nädalad vett vahetanud.
5. No2/No3 testid oleks vajalikud, võimalusel ka NH4, need eriti sissetöötamise ajal olulised.
6. Palju sul kalu akvaariumis on, ega ei ole ülerahvastatud?

Tänud!

Filter iseenesest ei ole must olnud aga kuna filtreerin sama filtriga põhjasadet siis olen ta ikkagi puhtaks loputanud.
Arvan et üleasustus on kindlasti. Enne katastroofi oli akvas pisike anc, 2platyt, 5täiskasvanud guppyt ja hulk poegi. Just seetõttu olen hoolega veevahetusi teinud ja põhja korrasolekut jälginud.
Just äsja suri ämbris ka teine suure lehviksabaga vana isane guppy.

Edaspidi saab filter järel olema ööpäevaringselt.
Küsin veel, kas oleks mõistlik taimi näiteks lillavees loputada kui suuremaks puhastuseks juba läheb.
Samuti jäi kuskilt kõrvu et kerge meresool peaks guppydele hästi mõjuma, on neid mõtet üldse šokeerida ja mida arvaks seepeale anc ja platyd?

Maire

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 01:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Sool oleks Ancistrusele väga väga paha...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 03:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

p6lts kirjutas:
Sool oleks Ancistrusele väga väga paha...

Tarvilik teadmine.

Käisin Paides, pole teste, pole vitamiine pole baktereid.
Lisaks avastasin et isane platy sügab end vastu ancu. Püüdsin ka võimalike bakterite või haigustega paralleele tõmmata. Välised haigustunnused puuduvad, pole ei laike ega nähtavaid parasiite.

Viimased järelejäänud gupyd on suhteliselt norgus ja ma ei oska neid kuidagi aidata ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 09:54 
Moderator
Kasutaja avatar

Kurb on, et Sinu kandis mingeid veeteste müüda. Kas isegi 5 in 1 testi pole! Kahtlustan, et põhjus kalade kehvas enesetundes on akvavee kehv kvaliteet. Püüa tellida teste näiteks Tallinna "Kalakesest".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 10:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

KRA kirjutas:
Kurb on, et Sinu kandis mingeid veeteste müüda. Kas isegi 5 in 1 testi pole! Kahtlustan, et põhjus kalade kehvas enesetundes on akvavee kehv kvaliteet. Püüa tellida teste näiteks Tallinna "Kalakesest".

Just,mina tellin nüüd koguaeg sealt,kui midagi vaja.Väga kiiresti saab kauba ka posti teel kätte.

Akvaarium 28L - käivitatud 12.juuni 2010
Vähibeebid,temp.23+,sisefilter,veevahetus 1x nädalas- 5l

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 30, 2011 10:56 
Moderator
Kasutaja avatar

No näe, siin taas soodus reklaam Tallinna "Kalakesele", kes viitsib sehkendada postitamisega. Ka Tartu on agar postitama (Maria käst saab alati abi). Olen sealtki nii mõnegi paki saanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 09:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

KRA kirjutas:
No näe, siin taas soodus reklaam Tallinna "Kalakesele", kes viitsib sehkendada postitamisega. Ka Tartu on agar postitama (Maria käst saab alati abi). Olen sealtki nii mõnegi paki saanud.

Tänud kõigile abilistele, sealhulgas "Kalakesele"!

Leidsin oma miks küsimustele vastused. Loodan et sellest on abi ka teistele kes ühel hetkel end SOS olukorrast leiavad.

1. Filter töötab 24/7, sest filtris elavad reoaineid lagundavad bakterid.
2. Miks surid mu suuresabalised guppyd ja ellu jäi vaid uus? Sest ilmselt olid akvas juba ammu veeprobleemid ja vanad olijad olid kurnatud.
3. Soovitan kõigile algajaile sahtlisse varuda N03 ja N02 testid ja bakterid.

Hetkel on mu akvas seis järgmine: kogu krempel sai suurpuhastuse, pesu, liiva kuumutasin uuesti läbi. Isegi tooresse vette panemise üle oli ancu väga rõõmus ja hakkas kohe oma kadaktüve peal toimetama. Platyd on esialgu arglikud kuid tulid täna hommikul sööma.

Loodetavasti saan varsti veetestid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 03:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 20
Ma ei vahetaks nädalas üle 20% vett ja siis peseks filtrisvammi akvaariumist veevahetuse ajal vees (lihtsalt pigistad svammist mustust välja niikaua kuni eriti ei tule enam välja) ning umbes kuus korra (ise näed millal filtri väljavool hakkab langema) puhastaks vana hambaharjaga filtri sisu (võred, impeller ja impelleri ümbrus)! Ja mõned kiirekasvulised elustaimed ostaks juurde, näiteks mõnda Vallisneriat või Egeria densa või kui sul vähemalt 0,5W/L kohta valgust, siis oleks ilus Ludwigia repens 'rubin'! Ja taimedest variant veel Anubias nana panna kännu külge sambla alla varju! Kui tahad siis võin sulle anda Vallisneria americana var. biwaensis või Vallisneria americana (natans) ning ka Ludwigia repens 'rubin', et ainult postikulu pead maksma siis ja seda ilmselgelt kevade poole alles! Aga erinevaid Anubiasi ja samblaid saad EBay kaudu tellida (suhteliselt soodsad hinnad kui natukene otsida)!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 04:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

kenno kirjutas:
Ja mõned kiirekasvulised elustaimed ostaks juurde, näiteks mõnda Vallisneriat või Egeria densa või kui sul vähemalt 0,5W/L kohta valgust, siis oleks ilus Ludwigia repens 'rubin'! Ja taimedest variant veel Anubias nana panna kännu külge sambla alla varju! Kui tahad siis võin sulle anda Vallisneria americana var. biwaensis või Vallisneria americana (natans) ning ka Ludwigia repens 'rubin', et ainult postikulu pead maksma siis ja seda ilmselgelt kevade poole alles! Aga erinevaid Anubiasi ja samblaid saad EBay kaudu tellida (suhteliselt soodsad hinnad kui natukene otsida)!

Nii armas :P Ma kord kuus isegi külastan Tartut.

Lisasin oma galeriisse ka ühe pildi akvast. Põhja 'muruks' on mul Echinodorus tenellus ja ülemise korruse on pea täielikult vallutanud Vesicularia ferriei 'Weeping', pildil on ta veel suhteliselt tagasihoidlik. Väga sümpaatne taim. Kaladele näib selline rohelus väga meeldivat, suuremad tuuseldavad põhjakõrte vahel ja pisemad peituvad samblasse.
Nii et taimestiku poolest on mul pigem rohkem kui vähem.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 04:12 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga palju sul valgust on? Et sul muidu kõik taimed rohekat tooni, et siis oleks ilus panna Ludwigia repens 'rubin', et see ei voha nii hullult kui vallisneria ning ei võta seega nii palju ruumi ning on väga ilus! Kui sul valgust vähemalt 0,5W/L kohta siis OK! Ja anubias nana ma paneks ikka kännu külge sambla varju (see koht lihtsalt nii sobilik anubiasele) :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 04:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

kenno kirjutas:
Aga palju sul valgust on?Et sul muidu kõik taimed rohekat tooni, et siis oleks ilus panna Ludwigia repens 'rubin', et see ei voha nii hullult kui vallisneria ning ei võta seega nii palju ruumi ning on väga ilus! Kui sul valgust vähemalt 0,5W/L kohta siis OK! Ja anubias nana ma paneks ikka kännu külge sambla varju (see koht lihtsalt nii sobilik anubiasele) :lol:

Ega ma päris täpselt teagi palju valguvõimsus on. Katsetan praegu LED ribasid millel rohelised, punased, sinised esindatud. Lisaks veel tavaline külmvalge 2,3 vatine LED pirn. Sammal paistab väga rahul olevad, väike alss nii rõõmus ei ole sest sammal kipub teist juba varjutama. Punaste lehtedega taimede jaoks on kindlasti pime.

Kas mõtlesid seda liiki anubiast?
http://www.tropica.com/plants/plantdesc ... px?pid=101

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 05:23 
Akvarist
Kasutaja avatar

Anubias barteri var. nana jah üks variant, kuid EBay kaudu tellides on väiksemaid sorte võimalik saada, mis kasvavad ainult 3cm kõrguseks ja siis kasvavad laiuses, nagu Anubias nana mini, Anubias barteri var. nana 'Petite' ja Anubias barteri var. nana 'Golden'.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 01, 2011 06:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga etem oleks jah kui paneks mõne kompaktlambi või säästulambi! Tartust leiaks küll, Effex'st või Silmani elektrist lambipesa ja toitejuhe kokku umbes 4 EUR ning siis vaja leida mõni säästulamp, mis vähemalt 6500K või kompaktlamp, neid peaks olema loomapoodides spetsiaalseid akvaariumi jaoks (Zooplanet, Betta, PetCenter)!

Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver