foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 20, 2011 08:28 
Akvarist
Kasutaja avatar

Avastasin täna kalu lähemalt vaadates, et viimase ca nädala jooksul on tekkinud osadele mu kuldbarbustele punased imeväiksed täpikesed kehale ning ühel on suur punakas laik (tõenäoliselt kratsimisest). Kalu jäin lähemalt uurima kuna avastasin ühe kala end agaralt mööda põhja kratsimas (tavaliselt nad nii ei tee).

Ühtegi uut kala ei ole tulnud juba väga-väga pikka aega, ise kahtlustaks, et äkki on elustoiduga midagi kaasa tulnud? Sest elustoitu (või külmutatud usse) olen püüdnud ikka 1-2x nädalas anda. Muud loogilist kohta, kust mõni parasiit tulla oleks võinud viimase ca poole aasta jooksul, ma ei näe. Haigusnähte ei ole varasemalt ühelgi kalal ka esinenud.

Akvaarium: 240 liitrit
Kalad: 14 kuldbarbust, 4 leekbarbust, 2 SAE'd ja 3 skalaari, 1 ancistrus (haigusnähud on ainult kuldbarbustel ja neistki vaid osadel)
Veevahetus: ca 10-14 päeva tagant, viimane veevahetus oli reedel. Sisefilter, kahjuks. Soendi olemas, temp stabiilselt 26'c peal.
Parameetrid:
NO2 - 0 (JBL No2 test)
NO3 - 20 (JBL No3 test)
GH >7'd - 14'd vahel
KH 6-10'd vahel
PH - 8 (JBL PH test) (see tase on üles läinud, enamasti on 7,2-7,5 peal olnud, talvega on kõrgenenud)

Kalad on muidu aktiivsed ja sotsiaalsed. Ca 5 kalal on külje peal väikesed täpikesed (pilt all), ühel kalal on suurem punane laik, mis on kergelt valkjaks muutunud. Kuna see laiguga kala peitis ennast kännu alla ja taimestik on tihe, siis ei näinudki teda enne selle laiguga. Sügavad ennast paar kala, mis vast punakat laiku tekitabki (hõõrdumine vastu kruusa). Punakad täpid on nagu kupud, st kehapinnast veidi kõrgemad, nagu sääsehammutused inimnahal.

Pilt

Mida nüüd tegema peaks, mis järjekorras? Esmalt parasiidiravim? (sest mulle tundub see parasiidijuhtumina) ja siis bakteriaalne? Või teha bakteriaalset ravi ainult sellele ühele kalale, kes hetkel infektsioonis tundub olevat, ja üldakvasse mingi parasiidirohi ainult sisse?

Ülemine pilt lingina, kui ei peaks töötama
Veidi suurem lähivõte, ei hakka siia pildina üles panema siin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:16 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Kirjelduse järgi tundub, et on parasiidid ja nende põhjustatud haavadesse on omakorda sattunud bakterid. Võib proovida ühe matsuga ravida. JBL Punktol + pool doosi JBL Ektol cristalit. Kui 7. päevaks paranemismärke ei ole, siis kirjuta uuesti, vaatame, mis saab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 21, 2011 10:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selge, lähen täna ravimijahile siis. Mis ma sisefiltri svammidega teen? Jätan ulpima vette selleks nädalaks või jätan filtrisse? (söesvammi ei ole seal, ainult tavalised Juweli sisefiltri svammid).

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mär 27, 2011 02:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Esmaspäeval sain rohud, tänaseks siis 7 päeva ravi (kui tänane kaasa arvata). Hetkel annan rohtudele lisaks kaladele ka toiduga koos vitamiine, lootuses, et äkki aitab paranemisele kaasa (JBL Atvitol)

Vahepealne seis ja langenud sabad:
1 SAE
2 leekbarbust (1 veel lisaks vist minekul, muutunud loiuks ja passib ühes nurgas peidus, söögist väga ei hooli)
2 kuldbarbust

Käisin esmaspäeval Kalakeses, kus soovitati JBL'i asemel (haiguse kirjelduse põhjal) katsetada selliseid ravimeid nagu eSHa EXIT ja eSHa 2000. Vastavalt juhendile sai neid ka kasutatud. Esimene päev topelt kogus ravimit, teisel päeval suurem veevahetus (40-50%), edasi vastavalt juhendile ravimit lisanud. Bakteriaalsele infektsioonile tundub see olevat mõjunud (valgeid laike enam ei ole). Küll aga on endiselt alles punased täpid ning kalad sügavad ennast vahest. Tundub, et täppe JUURDE ei ole tekkinud, otseselt. Pildile kahjuks seda ei saanud aga osad punased täpid on kehapinnast kõrgemad, nagu oleks kala seest välja poole läbi naha millegagi torgatud. Samuti mõnel kalal on suuremad punakad 'täpid', mis on valgunud laiali ühe või paari soomuse alla (pilt). Turris soomuseid kuldbarbustel ei ole, küll aga 2 surnud leekbarbust on turris olnud kergelt.
Pilt

Lisaks tekkis küsimus, et millest antud isase kuldbarbuse kõhualune täiesti punane on? Olen sellist punetust kunagi varem ka paar korda näinud, see ei tundu olevat haigusega seotud (???) või on see kratsimisest?
Pilt

Lisaks avastasin suht ehmatava asja - mu kahele triibulisele skalaarile on tekkinud kehapinnale MUSTAD väikesed täpid? (+ paar punakat täpi-laigu segust asjandust üleval pool seljal). Neid ei olnud seal veel nädalake tagasi. Ei ole tegemist puuduvate soomustega, ei ole tegemist otseselt sügavate aukudega, ei ole nad ka keha pinnast kõrvemad (eest vaadates ei ole midagi aru saada). Kas täpid asukohta vahetavad ka või ongi sellised, ei oska hetkel öelda. Eile kalu pildistades alles avastasin, kui kollasel skalaaril KA punakaid täppe nägin paar tk.
Pilt
Pilt

Tegin just uuesti veetestid
NO2 = 0
NO3 = 30-40 vahel (!! esmaspäeval oli veevahetus ca 40+% ulatuses, siis oli vesi normaalsetes piirides sest ma testisin ka peale veevahetust igaks juhuks ja järgmisel päeval ka)
PH, GH ja KH on samad.

Kas ravimist on tekkinud järsk NO3 tõus? Või on häid baktereid lihtsalt palju hukkunud? Hetkel on filtrimaterjalid kõik sisefiltrisse sisse jäänud. Kui need nüüd läbi pesta ning põhja sifoonida ka, siis lääb tasakaalu vist päris paigast ära. Kui praegu akva vett nuusutada on sel selline vastik lõhn juures (tekkinud viimase paari päevaga, seetõttu tegin just ka veetestid, et vesi haises), ei oska kuidagi kirjeldadagi. Nagu kopitaks või kõduneks midagi. Kindlasti on sellele oma panuse andnud ka lahkunud kalad, kuid need olen ma saanud välja võtta kiiresti sest jälgin akvat suht tihti päeva jooksul. Taimed ka ei lagune.

Veeparameetrid on siiani olnud stabiilsed, olen neid kord nädalas või vähemalt kord 2 nädala tagant mõõtnud (vastavalt sellele kas teen veevahetuste vahepeal ka midagi või ei). Kalad on ostetud eelmise aasta jaanuaris (kuldbarbused ja SAE), leekbarbused tulid kevadel (märts), anc samal ajal.Skalaarid on olnud ka kuskil suve algusest saadik. Vahepeal ei ole midagi akvaariumisse väljastpoolt juurde toonud v.a paar noort gupit tõstsin teisest akvaariumist (kus haigust aga ei ole) elutsema. Mistõttu ma ei suudagi aru saada, et kust on tulnud järsku selline haigus. Varasemalt ei ole kedagi haiget olnud, ei täppe, ei laike, ei 'auke' jms. Vaatasin vanemaid (varem) tehtud pilte ka oma kaladest. Ei ole skalaaridel musti täpikesi (ei ole ma neid varem ka tähele pannud) jms. Müstika täiesti. teaks põhjust, oleks lihtsam. Aga näe - põhjus on kuskilt sisse roninud, aga kust - pole aimu ka. Kas võib olla, et parasiit on tegelikult juba väga pikka aega akvaariumis, lihtsalt nüüd miski vallandas selle massilise paljunemise? Või on tegemist parasiidiga üldse? Või on veeparameetrites midagi 'katki' mida ma seni mõõtnud või jälgida osanud ei ole?

Ideid, mida edasi teha?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 29, 2011 08:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegin eile ca 1/4 veevahetuse, et NO3 veidikene alla saada. Tundub, et õnnestus isegi. Ei tea hetkel kas jätkata ka seda ravi, mida senini andnud (osaliste tulemustega) või katsetada midagi muud :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 29, 2011 10:44 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Vaat ravimite kohapealt ei oska miskit kosta, need nii värsked asjad ja ei viitsi hetkel päris ausalt ka süveneda koostise otsimisse. Kui keegi kuskilt leiab või Kalake ise kommenteerida oskab, siis võib selle põhjal mingi järelduse teha. Ravi ühe ravimiga peaksid siiski jätkama ettenähtud minimaalse kuuri pikkuses, et ei tekiks ravimiresistentsust. Bakterisiidsete koostisosade sisaldudes ravimis hakkabki NO3 paratamatult tõusma. Sellele vahetatud veehulgale lisasid ikka vajalikus koguses ravimit juurde, et konsentratsioon ei alaneks?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 12:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oeh jah. Vahepeal sai vastavalt poe soovitusele uuesti eSHa täiskuur läbi tehtud. Kui ravimit panna topeltkogus (2 päeva, nagu juhend ütleb), tundus, et oli asjast abi, niikui ravimit vastavalt juhendile vähem panna, läks olukord tagasi eelnevaks.

Käisin poes konsulteerimas ja sealt soovitati katsetada veel ühte ravimit, mingit AquaFuran\'i. Tegin nii nagu juhendati. Ravimi sisse pannes tabas kalu mingi imelik hoog, kõik - absoluutselt KÕIK hakkasid end massiliselt igalepoole vastu nühkima, kratsima (kruus, puuront, taimelehed - kõik mis ette jäi, kestis see umbes tunni, siis rahunesid). Konkreetselt nagu oleks sügelised. Paar barbust tõmbasid endal jälle küljed katki ka :/

Aga mis kõige kurvem - sellest ravimist ei ole aga absoluutselt abi olnud. Täpid on endiselt, pole kadunud, pigem on osadele juurde tekkinud neid. Lugesin ja googeldasin, et tegemist on (aquafurani puhul) vist bakteriaalse tõve ravimiga, ent ma ise tõsiselt kipun kahtlema, et see ainult bakter on. Äkki mingit sisemised parasiidid? Seen ei ole, pole tunnuseid, bakteriaalne infektsioon tekkis puht katkihõõrutud külgedest. Kalad kratsivad end (mistõttu nad end puruks tõmbavadki - suured verevalumid külgedel), üle keha (aga mitte uimedel) on väikesed punased täpid (kupud). No ma ei tea...

eSHa't olen proovinud, seda sai pandud kaks asja koos (nii parasiitdiravim kui bakteriaalne) - natukene nagu paremaks läks, kindlasti mitte hullemaks. Bakteriaalsetest põletikest sain ilusti lahti, ent täpid jäid. Tekkisid täpid ka skalaaridele aga need on hoopis teistsugused. Aquafurani sai ka nüüd proovitud. 1 päev ravim sisse, eile ja täna ei sööda. Homme peaks tegema juba veevahetuse ja söega filtreerimise (kui nüüd peast õigesti mäletan, juhend on kodus). Vaatasin just hommikul kalu - silmaga vaadates 0 effekti :(

Mida veel katsetada? Kas JBL'i Punktol mõikab ainult välisparasiitidele? Ma kipuks nagu arvama, et sellest parasiidiravimist oli isegi kasu aga midagi jäi nagu puudu, et asi efektiivselt mõjuks.

Olen suht nõutu. Vaatasin, et SAE on ka endale 2 täppi pähe saanud, varem oli ta puhas :( Googeldades viitab nagu "red spot desease" mingile sisemisele parasiidile. On see võimalik? Tallinnas mõnd kalahuvilist loomaarsti ei ole, kellele üks patsient uurimiseks viia?

Mida veel katsedada? Hetkel olen teinud läbi siis (homse seisuga) 3 ravikuuri erinevate rohtudega. Ikka ei midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 12:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lisaküsimus - kuna akvaariumis on suht paks mullakiht kruusa all. See ei või midagi mõjutada? Lihtsalt random mõte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 05, 2011 08:48 
Akvarist
Kasutaja avatar

Meil on hooldaja Tatari tänavale kalu viinud küll ;)

Aga kui bakteriaalne ravi tulemust ei andnud ning eSHa ravimid nagu peatasid nakkuse, siis proovi lihtsalt EXITiga edasi:
1. päev 20 tilka 100 liitri peale
2. -5. päev 10 tilka 100 liitri peale
Seejärel 50% veevahetus ja sama kuur uuesti kui tulemus pole rahuldav.
Kui enne ravi oled kasutanud mingid veekonditsioneeri, siis ka vajalik 50% veevahetus, muidu ravim pole piisavalt tõhus.

Katrin

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 06, 2011 11:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

See parasiidiravim nagu tundus aitavat jah rohkem. Aga äkki katsetada seekord siis hoopis JBL'i? Täna panen aktiivsöe niiehknaa sisse ja läheb paar päeva aega. Kalad iseenesest tunduvad suht OK olevat, ei ole kellelgi soomuseid turris, isu on, aktiivsed on nad ka. Lihtsalt kratsivad end, suuremad barbused veel eriti agaralt.

Peaks huvipärast tõesti Tatari kliinikusse helistama ja küsima kas neil oleks võimalik mind aidata asja tuvastamisel. Lihtsalt täiesti võimatu tundub juba. 3 nädalat. Tekkisid täiesti 'out of nowhere' ja väga kiiresti lavis, esimene avastamine oli mu barbusebandest nakatunud aint 4-5 kala. Tänaseks on kõik. Täna hommikul vaatasin, et uued täpid olid tulnud (täpid mis hakkasid nagu paranema selle eSHa ravikuuriga, on heledamad ja väiksemaks läinud, tänaseks olid päris mitmel kalal nn värsked punased kupud jälle).

Uurin seda Tatari asja. Äkki-äkki... saab siinsetele ka mingit lisainfot.

Kui just Marial ei ole veel mingit ideed, mida teha (katsetada) võiks.

EDIT: helistasin ja lähen homme paari kalaga Tatarisse. Vaatame, mis neid pisikesi siis vaevab lõppkokkuvõttes. Loodame, et saame targemaks :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 08, 2011 11:16 
Akvarist
Kasutaja avatar

Oeh jah. Natuke lootust ja palju kannatust...Niisiis.

Sai käidud eile Dr. Joosti juures Tatari kliinukus. Printisin kaasa kõik siinse haigusloo, pildid jne. Ta vaatas paari kaasavõetud barbust ja ühte skalaari ning nõustus, et tegemist on kindlasti parasiidiga. Kust see tulla võis? Tema oletus, et suure tõenäosusega elustoiduga. Aegajalt võib lihtsalt nii õnnetult juhtuda. Sest uusi kalu ei ole sinna tulnud. Taimi, tigusid jms ka mitte (taimedega võivad väiksed teod kaasa tulla, kes parasiiti kannavad). Veega - väga vähetõenäoline. Meenutama hakates andsin tõesti kaladele suuremas koguses(st 2-3x nädalas) külmutatud usse ja paar korda ka elusaid teglinskeid. Võimalik, et emmast-kummast siis need paharetid kaasa tulid sest eelnevalt ei old mingeid haigusi ning see puhang hakkas väga järsku ning võttis väga kiiresti väga katastroofilised mõõtmed (alguses oli haige 4-5 barbust, lõpuks olid haiged KÕIK kalad, ca 20 kala: barbused (kõik), skalaarid, SAE. ancistrust ma väga ei näe, et oskaks tema seisundit öelda).

Mis lahendus on. Joost andis kaasa mulle ühe rohu (antibiotsi), mida katsetada. Selleks on mul vaja aga leida kuskilt kas laenuks või osta väiksem akvaarium. Kuna 15 liitrine mis mul on jääb väikeseks ja 50 liitrine suureks, siis oleks vaja ca 25-30L akvaariumit (veel parem kui lausa kaks saaks) ning tuleb tekitada nn haiglaakva, kuhu vastav rohi sisse panna. Ravikuur on siis nii, et kalad (kas kõik või ainult osa, oleneb nüüd minu oma otsusest sest ei ole 100% garantiid, et ka see ravim mõjub) tõsta ümber täiesti tühja akvasse, panna sisse rohi vastavalt juhendile, samal päeval kalu mitte sööta, järgmisel päeval vahetada 100% vett ära (mistõttu olekski hea kui oleks 2 akvat, saaks lihtsamini vett ette valmistada) ning siis sama protseduuri korrata 3x üle päeva. Mässamist kui palju!! Kaalium permanganaadi lahust soovitas ka katsetada ravikuuride vahele.

Keeruline ja äärmiselt kurb tõsiasi - suur akva tuleb teha tühjaks! Nulli. Kuna mul on tulnud kaasa kunagi taimedega ka mingeid torntigusid, mida ma aegajalt mõne üksiku ikka kuskilt leian, siis kalade üksi väljavõtmisest ei oleks ka kasu. Parasiit jääks sisse. Puinnas on samuti väga paks ja tihe, kus võib parasiite või nende mune jääda. Seega niisama kalade eemaldamisest ei oleks kasu. Ehk siis 240 liitrine tühjaks, muld ja kruus välja (tõenäoliselt viskan selle üldse ära). Taimede osas ma ei tea mida teha. Eriti kui on teooht. Osad minema visata aga mul on seal ka kallimaid taimi mida ma olen hinge hinnaga taga ajanud. Need panna kaaliumpermanganaadi lahusesse? Kui kauaks? Pooleks tunniks? vms? Ausaltöeldes kipub nutt peale lausa :( Kogu raske töö, kogu vaev ja hoolitsus ja nüüd tuleb see kõik sisuliselt hävitada.

Haiglaakvas (nimetagem seda siis nii) peaks ravi tegema mitu korda. Kui pikalt täpselt, ma ei saanudki lõpuks aru. Kui raviga alustan, helistanuuesti Joostile ja uurin täpsemalt. Rääkis Joost umbes 3 korrast või kui on näha, et aitab, siis seni kuni kalad paranevad. Ehk siis katsetab 3 korraga vaatab, mis saab. KUI sellest on kasu, siis väga hea. Kui kasu ei ole, pean ma kardetavasti alla vanduma ja eutanaasia kasuks otsustama (ämber jääkülma veega toob troopikakaladele kiire surma), et siis nullist JÄLLE täiesti otsast peale hakata :cry:

Hoidgem pöialt, et mu kalakesed terveks saavad. Hoian siin asjaosalisi kursis ka, pildimaterjali jms'ga, juhuks KUI keegi kunagi analoogse või sama tüütuse otsa peaks komistama (eeldades, et see sattus minu juurde usside kaudu, siis võib kunagi neid õnnetuid veel olla).

PS: kui kellelgi on ca 25-30 L akvaariumit laenata paariks nädalaks, oleks väga abi. Päris ämbrisse ei tahaks ma neid elama panna :( Akva peaks võimalusel olema kaanega, sest mul on üliagar kalavalvur kodus :? Ja osta 2 seda mõõtu akvat oleks ka tiba liig. Kohati tuleb hetkeks allaandmise tunne ja mõte, et miks ma üldse vaevun, lihtsam oleks ju otsast alustada ja vanade kalade eluküünal lõpetada eutanaasiaga. Aga näedsasiis. Igale loomale on antud õigus elule ja kalad ise ennast ravida ei saa, neil olen ainult mina! Seega ma pean tegema kõik mis minu võimuses, et mu hoolealused terveks saaks... kui see ravi ka nüüd tulemust ei anna... siis läheb tsenaarium vist väga mustaks .. :|

edit: kui akvat laenuks ei saa, siis peab vist selle 50'se (saab ka poolenisti vett täis panna aint ju) ja hunniku ämbreid käiku laskma :)

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver