Oeh jah. Natuke lootust ja palju kannatust...Niisiis.
Sai käidud eile Dr. Joosti juures Tatari kliinukus. Printisin kaasa kõik siinse haigusloo, pildid jne. Ta vaatas paari kaasavõetud barbust ja ühte skalaari ning nõustus, et tegemist on kindlasti parasiidiga. Kust see tulla võis? Tema oletus, et suure tõenäosusega elustoiduga. Aegajalt võib lihtsalt nii õnnetult juhtuda. Sest uusi kalu ei ole sinna tulnud. Taimi, tigusid jms ka mitte (taimedega võivad väiksed teod kaasa tulla, kes parasiiti kannavad). Veega - väga vähetõenäoline. Meenutama hakates andsin tõesti kaladele suuremas koguses(st 2-3x nädalas) külmutatud usse ja paar korda ka elusaid teglinskeid. Võimalik, et emmast-kummast siis need paharetid kaasa tulid sest eelnevalt ei old mingeid haigusi ning see puhang hakkas väga järsku ning võttis väga kiiresti väga katastroofilised mõõtmed (alguses oli haige 4-5 barbust, lõpuks olid haiged KÕIK kalad, ca 20 kala: barbused (kõik), skalaarid, SAE. ancistrust ma väga ei näe, et oskaks tema seisundit öelda).
Mis lahendus on. Joost andis kaasa mulle ühe rohu (antibiotsi), mida katsetada. Selleks on mul vaja aga leida kuskilt kas laenuks või osta väiksem akvaarium. Kuna 15 liitrine mis mul on jääb väikeseks ja 50 liitrine suureks, siis
oleks vaja ca 25-30L akvaariumit (veel parem kui lausa kaks saaks) ning tuleb tekitada nn haiglaakva, kuhu vastav rohi sisse panna. Ravikuur on siis nii, et kalad (kas kõik või ainult osa, oleneb nüüd minu oma otsusest sest ei ole 100% garantiid, et ka see ravim mõjub) tõsta ümber täiesti tühja akvasse, panna sisse rohi vastavalt juhendile, samal päeval kalu mitte sööta, järgmisel päeval vahetada 100% vett ära (mistõttu olekski hea kui oleks 2 akvat, saaks lihtsamini vett ette valmistada) ning siis sama protseduuri korrata 3x üle päeva. Mässamist kui palju!! Kaalium permanganaadi lahust soovitas ka katsetada ravikuuride vahele.
Keeruline ja äärmiselt kurb tõsiasi - suur akva tuleb teha tühjaks! Nulli. Kuna mul on tulnud kaasa kunagi taimedega ka mingeid torntigusid, mida ma aegajalt mõne üksiku ikka kuskilt leian, siis kalade üksi väljavõtmisest ei oleks ka kasu. Parasiit jääks sisse. Puinnas on samuti väga paks ja tihe, kus võib parasiite või nende mune jääda. Seega niisama kalade eemaldamisest ei oleks kasu. Ehk siis 240 liitrine tühjaks, muld ja kruus välja (tõenäoliselt viskan selle üldse ära). Taimede osas ma ei tea mida teha. Eriti kui on teooht. Osad minema visata aga mul on seal ka kallimaid taimi mida ma olen hinge hinnaga taga ajanud. Need panna kaaliumpermanganaadi lahusesse? Kui kauaks? Pooleks tunniks? vms? Ausaltöeldes kipub nutt peale lausa
Kogu raske töö, kogu vaev ja hoolitsus ja nüüd tuleb see kõik sisuliselt hävitada.
Haiglaakvas (nimetagem seda siis nii) peaks ravi tegema mitu korda. Kui pikalt täpselt, ma ei saanudki lõpuks aru. Kui raviga alustan, helistanuuesti Joostile ja uurin täpsemalt. Rääkis Joost umbes 3 korrast või kui on näha, et aitab, siis seni kuni kalad paranevad. Ehk siis katsetab 3 korraga vaatab, mis saab. KUI sellest on kasu, siis väga hea. Kui kasu ei ole, pean ma kardetavasti alla vanduma ja eutanaasia kasuks otsustama (ämber jääkülma veega toob troopikakaladele kiire surma), et siis nullist JÄLLE täiesti otsast peale hakata
Hoidgem pöialt, et mu kalakesed terveks saavad. Hoian siin asjaosalisi kursis ka, pildimaterjali jms'ga, juhuks KUI keegi kunagi analoogse või sama tüütuse otsa peaks komistama (eeldades, et see sattus minu juurde usside kaudu, siis võib kunagi neid õnnetuid veel olla).
PS: kui kellelgi on ca 25-30 L akvaariumit laenata paariks nädalaks, oleks väga abi. Päris ämbrisse ei tahaks ma neid elama panna
Akva peaks võimalusel olema kaanega, sest mul on üliagar kalavalvur kodus
Ja osta 2 seda mõõtu akvat oleks ka tiba liig. Kohati tuleb hetkeks allaandmise tunne ja mõte, et miks ma üldse vaevun, lihtsam oleks ju otsast alustada ja vanade kalade eluküünal lõpetada eutanaasiaga. Aga näedsasiis. Igale loomale on antud õigus elule ja kalad ise ennast ravida ei saa, neil olen ainult mina! Seega ma pean tegema kõik mis minu võimuses, et mu hoolealused terveks saaks... kui see ravi ka nüüd tulemust ei anna... siis läheb tsenaarium vist väga mustaks ..
edit: kui akvat laenuks ei saa, siis peab vist selle 50'se (saab ka poolenisti vett täis panna aint ju) ja hunniku ämbreid käiku laskma