foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Palun abi! Kalad surevad...
PostitusPostitatud: Reede Veebr 11, 2011 09:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Mure on selles, et pühapäeval toodud 2 lifalilist on 1 selgelt mingi mure küüsis - oli juba tuues.
Välja näeb see mure halli kihina kala kehal. Uimi kipub koos hoidma, ka saba. Lisaks on osad valged täpid ja mõned turris soomused. Kala sööb isukalt kuigi paistab kõhna. Värvus on tumedam kui teisel, kuid olid
Teine lifa kipub teda taga ajama. Ülejäänud kalad ei kiusa.

Pildid on albumis.
Mida ma saaks tema heaks teha?

Elupaik:
Akvaarium 100L
Sisefilter, soojendi, pärmilt CO2
Tugev üleasustus: Kribensised, kakaduu apistod, ancistrused, marmorguraamid, lifalilid, kääbuskerakala, ramirezi - kokku täiskasvanuna 144 cm kalu - hetkel osad noored.
NO2- 0,02mg
NO3 - 5mg
PH 7
Veevahetus kord nädalas 25% - viimati eelmisel laupäeval.

Viimati muutis keski, Kolmapäev Apr 06, 2011 11:09, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Veebr 12, 2011 07:32 
Guru
Kasutaja avatar

See peaks olema costia parasiit, raviks sobib JBL Punktol näiteks. Vee temperatuur ravi ajal oleks hea hoida 27C kandis.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 07:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Huvitav- kas siis ikka on veel haigeid kalu müügis? Jätkub sama lugu mis minu ja veel mõnede kaladega siin umbes kuu aega tagasi oli. Uued kalad- mõned päevad kuni nädal ja vanad kattusid halli katuga ning hakkasid surema.
See ei saa olla lihtsalt halb juhus.

54L krevetid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 08:51 
Guru
Kasutaja avatar

vetesell kirjutas:
Huvitav- kas siis ikka on veel haigeid kalu müügis? Jätkub sama lugu mis minu ja veel mõnede kaladega siin umbes kuu aega tagasi oli. Uued kalad- mõned päevad kuni nädal ja vanad kattusid halli katuga ning hakkasid surema.
See ei saa olla lihtsalt halb juhus.

Pakun siiski, et see on paranoia. Ükski pood ei müü tahtlikult haigeid kalu. No milleks endale antireklaam? Kui kalad poes on haiged, on odavam need terveks ravida, kui endale halba reklaami teha ja riskida sellega, et väga palju kalu hukkub juba poes. Pudel rohtu võib maksta vähem, kui 1 kala. Enamus eri piirkondade poode toob oma kalad erinevatest kalakasvandustest ja sellest tulenevalt ei saa algpõhjus olla üks ja seesama. Ka sarnaste sümptomitega haigused võivad olla erinevad. Konkreetselt halli hägu puhul võib olla tegemist kolme erineva haigustekitajaga: a) bakter b) ainurakne parasiit costia ja c) saprolegnia seen. Kui nüüd keskendudagi ainult sellele ühele sõnapaarile haiguse kirjelduses, milleks on "hall hägu", siis võibki jääda mulje, et tegemist on sama asjaga. Paraku selles võrdluses jätad sa kõrvale teiste samalaadsete probleemidega kalaomanike kirjeldatud lisasümptomid. Oleks see haiguste kindlakstegemine ilma kalu nägemata nii lihtne, oleks lausa lust ja lillepidu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 09:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Huvitav, et siis see kõik just ühele ajale sattus. Juhus- ei tahaks uskuda.
Olen foorumit pikka aega lugenud ja sellist ühtejärge haigustumise juhtusid pole siin pikka aega kirjas olnud. Lisaks mitu isikliku tuttavat, kellel peale kalade ostmist sama probleem mis minul. Kah kokkusattumus?
Ma võin küll paranoinik olla, kuid poest kalu osta ma pikka aega enam ei julge. Liiga valus oli see viimane laks. Liiga valus.

54L krevetid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 10:28 
Guru
Kasutaja avatar

Mis siis sinu arvates selle haiguspuhangu on põhjustanud?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 10:53 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei leia hetkel originalteemat üles kuid jutus oli toodud veel 1 huvitav võimalus. Nimelt kui akva on pikalt käinud, kipuvad vee parameetrid ikka halvaks minema. Aeglaselt! Kalad kohanevad. Omanik ei märka samuti midagi kui ta just pideval teste ei tee ja tulemusi gaafikule ei kanna. Võiks küll nii teha !
Tuues uued kalad järsku sellisesse karmi keskkonda, jäävad nad haigeks. Ja otse loomulikult tekib mõte et saingi poest (kelleltki) haiged kalad. See võib ju nii olla ka aga tõenäolisem on võimalus, et nad lihtsalt ei saa sellise keskkonnaga hakkama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 11:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria- kas pole võimalik, et mingi bakter on maaletoojatelt koos kaladega poodidesse sattunud? On see siis tõesti 100% välistatud? Kas kalad ei muutu mingi bakteri/haigusetekitaja suhtes ise immuunseks, kuid annavad seda teistele edasi?
Seda, et poed meelega haigeid kalu müüvad ma ei väidagi, aga mingi võimalus ju on, et müüki satuvad haiged kalad. Kas saab poeomanik anda mulle 100% garantiid, et kõik kalad/taimed mida ta müüb ei kanna mingit bakterit. Vaevalt.

Felch- kui loed, siis enamikel oli probleemiks see, et mõni päev kuni nädal peale uute kalade sissetoomist hakkasid vanad eelkõige surema.
Enda puhul võin kindlalt öelda, et enne uute ahvenate sissetoomist oli akvaarium käinud ca 2 aastat, iga kuu tegin testid enne veevahetust ja ka nädal pärast veevahetust. Testid püsisid stabiilsena ja olid stabiilsed ka sellel hetkel kui vanad kalad surema hakkasid. Seega minu juhtumi puhul ei saa vee parameetreid küll põhjuseks tuua.
Ja pole see sugugi esmakordne kus ostetud kalade/taimedega midagi lisaks kaasa saadakse. Mul tuttav sai näiteks mingid pisikesed valged putukad koos ostetud guppydega, poest. Pea terve aasta jändas, et neist lahti saada, lõpuks loobus ja ostis kogu kupatuse uue. Kalad/taimed seekord aga teiste akvaariumiomanike käest.
Kuigi ka nende puhul pole alati kindlust, et miskit lisana kaasa ei saa. Riske on alati.

54L krevetid

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Veebr 15, 2011 11:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lihtsalt selgituseks - minu lifad tulid eraisikult mitte poest ja 1 kala oli juba tuues veidi imelik, kuid arvasin, et reisitrauma.
Ma ei süüdista kedagi - kui siis enda tähelepanematust ja usaldamist.

Maria - aitähh soovituste eest!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Veebr 16, 2011 10:49 
Guru
Kasutaja avatar

vetesell kirjutas:
Maria- kas pole võimalik, et mingi bakter on maaletoojatelt koos kaladega poodidesse sattunud? On see siis tõesti 100% välistatud? Kas kalad ei muutu mingi bakteri/haigusetekitaja suhtes ise immuunseks, kuid annavad seda teistele edasi?

Veelkord, erinevad kauplused võtavad kalu sisse erinevatelt tarnijatelt. Betta tellib oma kalad riigist A, Kalake riigist B, Leigivi poed riigist B aga teisest kasvandusest, Pet Centeri poed riigist C jne. Puht mikrobioloogiliselt on see välistatud, et nakkus on mingit X teed pidi jõudnud kõikidesse kauplustesse.

vetesell kirjutas:
Seda, et poed meelega haigeid kalu müüvad ma ei väidagi, aga mingi võimalus ju on, et müüki satuvad haiged kalad. Kas saab poeomanik anda mulle 100% garantiid, et kõik kalad/taimed mida ta müüb ei kanna mingit bakterit. Vaevalt.

Loomulikult ei anna mitte keegi eluskaubale garantiid, ei saagi anda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 02, 2011 06:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Algse mure juurde naastes - kalakesel ei läinud olukord paremaks.
Muutunud on vaid see et ta ei süga end enam.

Vahepeal on siiski märgata ka teiste kalade sügamisliigutusi, kuid neil ei ole mingeid muid haigustunnuseid tulnud.

Mida edasi teha? Pikendada ravi Costapuriga või on siiski vaja baktertõvega võitlema hakata?

Aitähh!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 02, 2011 08:02 
Guru
Kasutaja avatar

Oleneb, kaua sul see ravim sees on olnud. Kuni 14 päevani võib pikendada, peale seda tuleks teha söega filtreerimine. Sümptomite poolest ei oska muud pakkuda, kui et teine võimalus on, et see on odinoos.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 10, 2011 09:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ravi sai nüüdseks tehtud 14 päeva, sellele lifale see mõju paraku ei avaldanudki - seis sama.

Ehmatusega avastasin üleeile, et albiino kribensisel on pärak punane ja selle ümbrus ka kergelt. Lisaks paistab et tal on ka peas haavand ja väljaheide oli pikk ja niitjas-limajas. Albiinol kalal on haavandeid paha raske märgata ja pea võimatu pildistada. Lisaks tundub tal punaseid imeväikseid täppe pea piirkonnas veel olevat.

Pean praegu tegema veevahetuse ja söega filtreerimise, kuid kas ma saaks seda kribensist ka kuidagi aidata (eraldi anumas näiteks).?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 12, 2011 10:51 
Guru
Kasutaja avatar

Raviga tuleb igal juhul nüüd vahet pidada. Võid kala tõsta eraldi anumasse ja keerata lihtsalt temperatuur kuskile 30C lähedale. Acclimoli võib ka lisaks panna või mandlipuu lehe.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 12, 2011 08:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui vahet siis vahet. Mul on üldakvas ka praegu 27,5-28 kraadi.
Lisasin veekonditsioneeri ja aegajalt lisan ka vitamiini

Panin albumisse ka 2 kribensise pilti kui see aitaks tuvastada mis tõbi teda nüüd tabanud on? :(

Üles
 [ 18 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver