Oi varivalgele meeldib jubedalt kuldkaladest rääkida ja sellel teemal ka veidike norida sest mingil põhjusel arvavad inimesed, et kuldkalad on jube lihtsad esimesed kalad.
Aga teemast (kala laik) rääkides. Kui ma pilti vaatan, siis tundub, et tegemist on lihtsalt pigmendilaiguga - st, kala vahetab värvi sul.
Kuldkalad võivad olla mustad, valged või paljut erinevat versiooni oraanzist. Osadel kaladel on kõik 3 värvi esindatud ning kuldkala, vastavalt oma elukeskkonnale ja toitumisele, võib värvi ka vahetada. Näiteks oraanz kala muutub laiguliseks või lumivalge kala oraanziks jne. Ma arvan, et su kala lihtsalt vahetab värvi. Midagi karta ei ole vaja.
Mis puutub sellesse, et nad alles nii väikesed ja suuremat ruumi ei vaja, siis - kuldkala kasvab vastavalt eluruumile. Mida vähem ruumi tal on (kas liitrite mõistes, akvaariumi kuju või üleasustatuse mõistes) seda väiksemaks ja väetimaks ta kasvab. Kui neid pidada juba väiksena nende jaoks liiga väikeses keskkonnas tekivad kasvades sisemised vaegused (siseelundid jäävad kängu), mida hiljem ravida enam ei anna ja selline kala võib olla varajasemale surmale määratud. Kuldkala kasvab kiiresti esimesed 2 aastat, alla kaheaastane kala on alles paras titt. Peale seda kasvamine stabiliseerub, sest 2 aastane kala jõuab noorukiikka, kus ta muutub ka sigimisvõimeliseks. Viga ongi see, et pannakse noortena neid väiksesse akvasse palju kokku, mõeldes, et "ah käib küll, nad nii pisid". Kuldkala akva suurust saabki arvestada nii, et väikesed kalad küll ei reosta palju, aga neil on korralikuks kasvamiseks vaja ruumi. Suured kalad enam eriti ei kasva, aga nad reostavad vett nii mis mühiseb
Ma parem ei hakka pikemalt kommenteerima kui vastutustundetu peab olema üks inimene kes KINGIB teisele inimesele elusloomad
lemmikloomi ostetakse ikka alati ise või siis vead oma ema, mehe, kelle iganes, poodi kättpidi ja ütled mida sa tahad, eeldades, et sa oled siis eelnevalt ka uurinud kuidas neid loomi pidada. Hobuseomanikuna ma toon paralleeli - enne hobuse ostmist ma ikka uurisin eelnevalt kus teda pidada, mismoodi, mis sööki vaja on jne. Mitte ei lasknud kellelgi kinkida omale ja siis mõelnud, et "huvitav, kas ta vannituppa mahuks elama"