Kuldkalade ülesöötmisega on peamiselt see probleem, et see reostab jubedalt vett. Kuna kuldkalal tõesti ei ole magu, siis kui anda liiga palju süüa, tuleb osa toidust teisest otsast poolseedimata välja, mis põhjas siis lagunema hakkab ning veenäitajad metsa keerab ja kala tervisele halvasti mõjuda võib. Lisaks võib saada kala kõhukinnisuse (mis on võrdlemisi tavaline kui antakse ainult kuivtoitu) või sisemised ujupõie jms kahjustused. Ujupõie kahjustused ei ole enam kuidagi ravitavad.
Kuldkaladele soovitatakse teha paastupäevi (kus ei annagi süüa mõnel päeval) ning vahepeal anda kuivtoidule vahelduseks usse või herneid (külmutatud rohelised värsked herned, sügavkülma letist saab) - sulatad paar tk üles, koorid kesta ümbert ära ja lõikad väiksemateks tükkideks (vaata, et liiga teravaid servi ei jäks), et suuruselt neile suhu mahuks. Annad tükke ühekaupa, et nad ikka ära sööks need, mitte ei jätaks põhja kividevahele vedelema. Herneid ei kulu palju, mingi 2-3 tk korraga (oleneb kalade suurusest ja palju neid on) ning neid võib paar korda kuus anda.
Soovitatakse näiteks sellist menüüd, et kord nädalas paastupäev (näiteks pühapäev) ja päev enne seda anda ainult herneid hommikuks ja õhtuks (nt laupäev). Siis 5 päeva jälle erinevaid kuivtoite, siis laupäev usse, pühapäev paast jne. Ühesõnaga - kuldkalade menüülaud on päris kirju. Mul on kokku 3 erinevat toitu + herned + ussid
Aga rasvumisest ma kuulnud ei ole (samas, tunnistan, pole uurinud ka). Loogiline on, et mida rohkem sööta seda suuremaks kalad iseenesest kasvavad.