54 l akvaarium, filter ja pump olemas, sees 2 taime. Elavad seal 8kuud komeet /(7-8 cm) ja kolmandat kuud on talle seltsiliseks väiksem komeet (6cm).
Kuigi olen teadlik, et 50 l on ühele kuldkalale paras ja ta elaski selles akvas üksi väga rõõmsalt, ei saanud ma midagi parata, et mu abikaasa uskus poemüüjaid ja minu vastuväidetele vaatamata tõi esimesele kalale kaaslase. Kahekesi on nad elanud nüüdseks pea kolm kuud. (on küll olemas juba suurem akvaarium, 160l, ent see ei ole veel töös) Vett vahetame regulaarselt iga nädal. Nüüd aga ongi probleem majas- kolm-neli päeva tagasi, kusjuures just päev pärast veevahetust, muutus vanem ja suurem komeet loiuks-istus filtri all ja tukkus. Kui ringi ujus, siis järskude liigutustega ja justkui kartis, oli ärevil. Siis passis jälle filtri all. Terakesi ei tahtnud. Eelmisel päeval olid kalad saanud kahe peale 4 pisikest hernest ja arvasime, et äkki üks sõi lihtsalt ülearu. Jätsime paastule. Justkui korra läks vanem kala aktiivsemaks ja rahulikumaks, aga ainult ajutiselt. Vahetasime osa vett välja, lisasime Tetra Aqua Nitrate Minust ühe korgitäie. Justkui olid jälle kõbusamad, võtsid terakesi, ujusid ringi. Täna hommikul aga jälle passivad filtri all-nüüd juba mõlemad ja kui välja tulevad, siis ajuti ujuvad järskude liigutustega. Kalad hoiavad külg külje kõrvale ja on kogu aeg koos. Kui üks läheb ujuma, siis teine ka sabas. Sama ka fitri all passimisega. Veeproovid näitasid, et veidi oli piiri peal NO3, kuigi mitte üle normi-näit oli 0,3-0,4; samas pole meil nii kõrge olnud varem. NO2 oli aga täitsa ok.
Muret teeb, et nüüd on hakanud eriti ägedalt ujuma väiksem kala-ujub ühest servast teise ja paar korda mütsuga vastu akva seina
-just siis, kui keegi läheneb akvaariumile. Kusjuures varem on nad alati kenasti sõrme vahelt teri võtnud ega ole kättki kartnud. Panin valguse kinni-see tegi nad rahulikumaks, lullivad vaikselt akva keskel hetkel. Mingeid väliseid muutusi märgata ei ole, va see käitumise närvilisus, mis vaheldub filtri all istumisega.
Mingi aeg tagasi hakkas taimedel vohama mingi vetikas-taimed muutusid pruuniks. Lühendasime valgustuse aega ja lisasime ka Sera Phosveci. Kas sel võib olla seos kalade käitumisega või ikka tegu ülesöötmisest ja vee riknemisest tulneva probleemiga? Mida teha olukora leevendamiseks ja kuidas aidata kaladel üle elada aeg, mis kulub uue akvaariumi käivitamiseks?
Praegu nad süüa võtavad, aga ei teagi nüüd, kas anda või mitte ja kaua neid näljas hoida tohib? Märkasin, et pärast söömist nad jälle erutuvad kergemini, kuigi oleme tõesti vaid paar tera andnud.
PS! Pärast seda rikkalikku hernesöömise päeva oli akvas rohelisi hernetükke ujumas ja kalad püüdsin neid ja nokkisid aktiivselt põhja vahepeal, siis jälle konutasid või ujusid närviliselt. Pärast seda on osaline veevahetus juba 1 kord tehtud.
Sellised nad näevad välja ja minu meelest väliselt tavalised:
http://pilt.delfi.ee/picture/10629665/