foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 21 postitust ]  Eelmine  1, 2
Autor Sõnum
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 20, 2005 07:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
See on arvatavasti silma ära tulemisel tekkinud arm. Olen ise näinud kui kalal on silm ära tulnud ja silmakoopas on selline valge jätke järele jäänud...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 21, 2005 09:10 
Moderator
Kasutaja avatar

Hmm...aga ta peksab end vastu anuma seinu surnuks. Olen püüdnud teda mitte torkida sest kui kunagi sai akvat parandatud ja pärast kalad sisse lastud, pani see elukas hirmsa hooga mööda purki ringi, vastu seinu, vastu põhjas olevat kivi ja jäi sinna oimetult (?) vedelema. Hiljem toibus, kusjuures seesama silmaõgija teine scalare nagu veel lohutas teda, sihuke mulje jäi käitumist vaadates.
Äkki oli algusest saadik mingi bakterinfektsioon sest silma "õitsemisest" asi pihta hakkaski.Alguses oli nagu valge pleki moodi, mis viis ehk valedele jälgedele
Samas muidu tunneb elukas end enam-vähem normaalselt, sööb ja norib tüli. Isegi hakkab vist mono-nägemisega ära harjuma.Ainult, jah, too tuust silma koha peal on väga imelik.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Mär 10, 2005 01:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tahaks selle skalaaride silmahaiguse veel kord üles võtta, olen kuulnud, et paljudel see mure olnud ja keegi ei tea kuidas õieti ravida tuleb.
Endal kaks skalaari, kellel samad sümptomid, silmad hägusaks läinud. Varem oli nii, et silmad läksid mingiks ajaks hägusaks, siis see kadus, ning mõne aja möödudes tuli jälle tagasi. Nüüd on pikemat aega hägusad olnud ning ära ei lähe.

Sümptomiks siis hägusad silmad, valge kelme silma sees, silmad ise punnis ei ole, muid sümptomeid ka mitte, käitumine normaalne.

Olen netis ringi vaadanud ja haiguse kohta uurinud, väga palju infot pole õnnestunud leida, aga variandid sellised:

1. Hägusad silmad on reaktsioon halbadele veetingimustele, eelkõige kõrgele lämmastiku sisaldusele vees, s.t. orgaanikat palju akvas. Ravida tuleb veetingimuste parandamisega ja igapäevaste väikesemahuliste veevahetuste seeriaga. Venekeelse aquaria.ru FAQ pakub lisaks lämmastikule veel hapnikumürgituse variandi s.t. liiga aktiivne aeratsioon.

2. Üks Maria poolt kirjutatud artiklis mainitud parasiithaigustest (Costia või Chilodonella, mannaterahaigus see ei ole). Lisaks Maria artiklile on selline link veel: http://www.hot.ee/akvaariumikalad/silmad.htm

3. Juba mainitud aquaria.ru FAQ pakub üheks variandiks veel A hüpovitaminoosi, mis tekib A vitamini puudujäägist. Ravida tuleb elustoiduga toitmisega ja 1 kord nädalas peale dieedipäeva tuleb kaladele anda taimset toitu s.t. keedetud lehtsalatit vms.

4. Muidugi võib olla mõni seenhaigus, täpset nimetust ei oskaks öelda ja isegi oletada mitte.

5. Bakterhaiguse nagu ka viirushaiguse enda jaoks välistan, sest oma akvas viisin läbi kaks Bactopuri ravikuuri - kasutegur null. Viirushaiguse välistan, sest kalad on haigust põdenud juba pikemat aega (vahelduva eduga ligi aasta) ja pole siian ärai surnud ning tunnevad end suhteliselt normaalselt. Arvan, et viirushagus oleks vähemalt nende käitumist mõjutanud ja tõenäoliselt skalaarid paari nädalaga maha niitnud.

Ise kaldun arvama, et tegemist kas mittesobivate veetingimuste või parasiithaigusega. Muuseas 1. varianti kinnitas Tartu mnt. poe müüja, kellel olevat terve akvaariumitäis skalaare korraga haigeks jäänud. Nad olevat kiiresti veevahetuse seeria korraldanud ja paari päeva pärast oli silmahägu läinud.

Kommenteerige, äkki oskab keegi veel midagi lisada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 11, 2005 11:20 
Moderator
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
kalad,kelle silmadel on kollakas- või hallikasvalge kae, mis on silma pindmisest kihist kõrgem ja peaaegu läbipaistmatu ning võib servadest pisut narmendada, põevad enamasti seenhaigust (raskematel juhtudel katab silma vatisarnane ollus)

Need sümptomid sobivad kõige paremini minu scalare haigusega. Ainult et silma kattev ollus meenutas ehk kõige rohkem ära õitsenud võilille. Tulemus - silmast ilma jäämine. Muud elufunktsioonid - normaalsed, seda siiani.
Kas peaks akvas veel mingi ravikuuri ette võtma või on asi selleks korraks läbi?

Loetletud põhjustest tunnistan end süüdi ehk liigses toitmises (2*päevas 1 näputäis 9 kala kohta, ilma dieedita). Vee parameetreid ei ole senini mõõtnud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Mär 11, 2005 11:30 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
seenhaigustevastase kuuri mycopuriga tegid sa läbi,seega ei saa siin enam suurt midagi päästa,kahjuks :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mär 12, 2005 01:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Minu isasel skalaaril on ka kae silmal,muud tal viga ei ole,aga see kae oli tal juba siis kui ta toodi.Algul kuulutas ta välja näljastreigi,millest ta mitu kuud elas jäigi mulle arusaamatuks,nii et üle söötmist ei olnud.Vesi on mul ka juba ammu korras ja ei haise,aint känd värvib vett usinalt,kui ma nüüd tihedamini vett vahetaks,kas siis on lootust sellest kaest lahti saada? 8-[

Üles
 [ 21 postitust ]  Eelmine  1, 2

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver