foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: neooni silm punnis
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 11, 2010 10:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Miskipärast mulle tundub, et see teema on juba läbi käinud kuid ei osanud leida. Sarnaseid sümptome käsitleti ühe Ramirezi teemas. Viidatud link pop-eye'le on väga sarnane: http://www.fishlore.com/aquariummagazin ... popeye.htm
Ühesõnaga...neoonil on 1 silm tugevasti paistes ulatudes kõvasti normaaltasemelt välja. Silmatera pole näha (silm hukkas?) . Vilets pilt: http://parsek.yf.ttu.ee/~felc/neoon.jpg
Haiguste artiklis mainiti 1 võimalusena vesitõbe kuid välistamine (soomused turris pole) nagu välistaks selle võimaluse. Kala ei süga end ka kuhugi, uimed normaalsed, käitumine ka. Tõbi on kestnud juba kaua... :(
Mida võiks ette võtta? Bakteriravi? Eraldi teistest?

Sorry, unustasin. Akva=240l., temp 25 kraadi. Kalad: ca 8 ancistrust, 4 leekbarbust, F-SAE, 1 neoon (seesama patsient), õunateod (ca 8..10). Veevahetused 1* nädalas ca 20l. Veeteste pole teinud, tuntavat/nähtavat halba (lõhna) ei ole. Toit süüakse pea kohe ära, järele ei jää midagi.
Nüüd meenutades...nagu oleks ajuti märganud mõnda kala end vastu kive hõõrumas. Väga harva küll aga siiski. Muid haiguste tunnuseid ei ole täheldanud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 11, 2010 11:12 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
bakteriravi jah esialgu, siis vaatab edasi, kas paraneb või mitte. algstaadiumis vesitõbi ei pruugi soomuseid turri ajada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Nov 11, 2010 11:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui kaua niisugune algstaadium võib kesta? Mul nimelt kah üks ühest silmast punnsilm neoon, samuti ei turrita ja ka paistes pole - üle poole aasta on ta mul jälgimisel, ei edasi - ei tagasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 12:39 
Guru
Kasutaja avatar

See, et silm läheb punni on vesitõve puhul tingitud sellest, et vedelik hakkab silmakudedesse kogunema. Kui kala on haigustekitajast tervenenud, siis mõnikord võib juhtuda, et silmakoed on juba niipalju kahjustunud, et silm enam normaalseks tagasi ei lähegi, ehk MT sinu kala puhul võibki seda arvata, kui ta on selline olnud pikemat aega ja haigus pole edasi arenenud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 03:42 
Moderator
Kasutaja avatar

Minu kalal on tegelikult samuti - pikka aega. Kas sel juhul tuleks ikkagi ravi teha?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 05:30 
Guru
Kasutaja avatar

Eraldi anumas võiks sellisel juhul teha, akvaariumi üldist bakterkooslust vast ei hakkaks tapma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 12, 2010 05:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas on võimalik, et ta nö. ise paranes - ma pole ühtegi ravimit akvas kasutanud. Mingi periood lisasin tunde järgi troopika kaladele mõeldud multivitamiini - ei mäleta nime. Suuremate veevahetuste järel olen lisanud ka Accliomoli (nt. 3ndl guraamide pesapunumise järel). Kas võib kala terveks lugeda või võib haigus olla varjusurmas. NO3 on mul veits kõrge küll u. 25-30 - mitte hetke olukord/kõikumine vaid suht stabiilselt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 13, 2010 11:28 
Guru
Kasutaja avatar

On võimalik, muidugi, kui kala organism oli piisavalt tugev haigustekitajaga võitlemaks. Bakterhaigustest 80% moodustavad haigused, mille tekitaja on igas normaalses akvaariumis olemas ja haigus avaldub vaid nendel kaladel, kelle organismi vastupanuvõime on mingil põhjusel langenud (stress, vigastused näiteks või eelnev haigus).
100% terveks lugeda seda kala ei saa aga kuna vesitõbi on üldjuhul ühe kala haigus, siis teistele kaladele see kalake ohtu ei kujuta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 13, 2010 10:09 
Moderator
Kasutaja avatar

Kuu aega möödas küsimisest ja kalake elab ikka kenasti kuigi silm on sama punnis kui ennegi. Ma kahjuks ei ole ravi teinud. Põhiliselt seepärast, et lugesin kusagilt et solgutamine võib kalale stressi põhjustada ja ta lausa tappa. Ja et (siinsamas viidatud) haigus võib olla ammu möödas kuid silm ei pruugigi paraneda.

Nii, siit ka küsimus: kas on mõistlik siiski ravi alustada ?

Lisainfo: neoone mul rohkem ei ole ja teised kalad tunduvad terved olevat.
Vabandan: veeteste pole teinud. Püüan viga homme parandada. Tean jah, et nitraate ma silmaga/ninaga ei suuda hoomata... :(

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Dets 13, 2010 11:35 
Guru
Kasutaja avatar

Felch, su kalal oli see häda ju samuti pikka aega, st. mis vahet on kas teha ravikuur läbi täna või kuu aega tagasi, kui see seisund on püsinud näiteks pool aastat? Ikka on mõtet - alati on mõtet proovida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Dets 16, 2010 07:44 
Moderator
Kasutaja avatar

Sera bactopur'i juhendis mainiti kiiret suure ravimikontsentratsiooniga kuuri (1 tbl/2l vett 30 minutit). Tegingi selle läbi (ei tea, kas oli hea mõte?).
Kas on lootust, et kalakese silm paraneb ja kui kaua see tavaliselt aega võtta võiks? Ehk siis mille järgi võin otsustada, et ravi mõjus või et tuleb korrata?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 17, 2010 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jälgin huviga teemat.
Minu neoonil sama seis - üks silm punnis, muidu igati OK, pole midagi ette võtnud (veel). Felch, anna ikka oma katsetustest ja katsealusest teada.
PS! Kuidas sul õnnestus 1 neoon, see õige, kätte saada?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Dets 17, 2010 02:59 
Guru
Kasutaja avatar

Kroonilist häda ei saa ravida kiirmeetodil. Täielikult kala vaevalt, et paraneb, küll on aga korraliku vähemalt nädalase raviga lootust seda paistetust oluliselt vähendada.

Üles
 Teema pealkiri: pungsilmsus
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 01, 2011 03:07 
Akvarist

Olen lugenud ,et kui kaladel on pungsilmsus on tegemist ihtüafonioos või siis kalatuberkoloosiga.
Ihtüafonioosi ravim on paraklorofenoksetool,fenoksetool
Kalatuberkoloosiravim on streptomütsiin..
Isiklikke kogemusi pole olnud ,aga kuskil netist sain teada

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver