ostsin 4 hyphessobrycon equest. tundusid ilusad ja terved. järgmisel päeval kodus vaatasin, et ühel neist pärakuuim narmendab. jälgisin kalu terve päeva, ujusid ringi ja sõid ja paistsid suht korras olevat, vahepeal see narmendav kala passis nurgas.
täna hommikul (ehk siis 3 päeva peale ostmist) oli üks kaladest ilmselgelt haige. passis filtri kõrval, vahapeal istus põhjas, siis maigutas nina vastu silikooni, lõpuks kolis veepinnale ja siis jälle tagasi põhja, kusjuures see ei olnud see kala, kellel uim eelmisel päeval narmendas.
igatahes kui ma poest mingi akvaariumivette pandava tabletiga tagasi jõudsin, siis oli ta surnud. seda valget asja, millest foorumis lugeda võis, ma uimedelt ei leidnud, aga kuidagi lühikesed ja sakilise servaga olid küll. teised kalad on esialgu vormis, üks on täitsa ilus, ühel on uime servad heledaks läinud, mitte valgeks, aga selliseks värvituks. see, kelle uimed algusest peale narmendasid (või siis päev peale poest toomist) näeb ikka samasugune välja.
kas neil võib olla bakteriaalne uimemädanik või on võimalik, et see üks kala suri mingil muul põhjusel? paregu panin vette igatahes veerand bactopur directi tabletti. mis ma veel peaksin tegema?
taustaks niipalju, et ph on 6,8, karedus on 10,3 dH, temperatuur 23-23,5 kraadi. vett ca 13 l (jaaa.... ma tean, et väike
), vesi on selge. taimedest natuke vallisneriat, üks anubias ja mingisugune vetikapall, mille nime ma ei mäleta. kalad ajavad aegajalt üksteist taga, aga agressiivsed ei paista ja suhtlevad omamvahel täitsa vabalt. peale kolme alles jäänud minoori on veel kaks pisikest corydorast (umbes 2 cm alles) ja üks tigu.
nii et mis ma siis nüüd teen? ootan lihtsalt ja loodan, et läheb õnneks või pean ma kohe kiiresti midagi veel ette võtma? kes oskab, palun aidake...