foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 9 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Oskar haige
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 12, 2010 10:48 
Tere.
Olen uus kasutaja ja palun abi ning nõuannet.
Akvaariumit olen pidanud viis aastat ja nüüd esmakordselt puutun kokku haigustega.
Nimelt on minu oskarid edasi ostetud tuttava käest ja nende vanuseks ca kaheksa aastat.
Ühel oskaril tekkis pealaele tohutu suur lihav auk.mõõdud 3x2cm. Oskar ise on umbes 25cm pikk. Olin sel ajal reisil ja koju naastes oli see kohutav vaatepilt. Seejärel hakkasid sinna vähehaaval uued soomused kasvama ja asi tundus lahenevat. kuid nüüd tekkis teisele poole uus auguke.1x1cm.
uurisin raamatuid ja leidsin sarnased sümptomid haigusele heksamitoos. Selle haiguse raviks pakutakse antibiootikumi metronidazole. Selline antibiootikum on mul kodus ka täiesti olemas. Küsimus aga selline-kuidas on nende rohtudega? Kas kaladele on äkki mõeldud eraldi miskit antibiootikumid või sobib ka see, mis mul kodus nn. inimese ravimiseks olemas on. Ja kuidas mõjutab rohu manustamine teisi kalu. Samuti on akvaariumil biofilter, kuidas sellega ravimise ajal toimida.
Akvaariumi maht on 250L. Kalad on : 2x oskarid, 2xalasuusägad ja 3xkiiversägad.
sellest haigest kalast veel: mulle on aina enam hakanud tunduma, et ta ka veidi pimedaks hakkab muutuma. Seda on aru saada toitmise ajal. Samuti on hakanud tekkima tal uimepõletik.
Teised kalad on kõik OK ja toimivad igapäevaselt.
Vett vahetan umbes korra kahe kuu tagant (suvel soojaga veidi tihedamini) ja filtrit pesen vajadusel. Samuti on olemas UV lamp filtri vaheline. Taimi mul pole, kuna oskarid pistavad need lihtsalt nahka.
Ette tänades :Õnne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 12, 2010 12:39 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Hexamita vastu on olemas spetsiaalsed kalaravimid, nt. Tetra HexaEx, JBL Spirohexol. Saad paremini varustatud akvaristikapoodidest. UV lamp tuleb ravi ajaks välja lülitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juul 12, 2010 07:42 
Akvarist

Oscareid pidades on hea läbi vaadata ka spetsiifiline veebileht. Konkreetne link viib kohe selle haiguse juurde "auk peas", aga sirvi ka teisi artikleid - tuleb igati kasuks. http://www.oscarfishlover.com/hith-disease

Sinu akva suurus on sobilik vaid ühele Oscarile. Kahele on soovituslik juba 450 l. Oscar võib kasvada kuni 30+ cm pikkuseks. Kui neil vähe ruumi, siis nagu iga kalaga akvaariumis, võivad kaasnema hakata haigused kasvu kärbumisest ehk just ruumi puudusest.

Veevahetus interval on Sul liiga harv. Kui suure koguse vahetad, seda Sa ei täpsusta. Nad suured loomad ja roojavad ka vastavalt ehk jätad nad liialt pikalt oma rooja sisse ujuma, mis omakorda soodustab haiguste teket. Seda enam, et taimed ka akvast puuduvad. Kasulik oleks kord nädalas umbes 10% või kahe nädala tagant 20%. Sinu akva üleasustuse puhul kindlasti kord nädalas vähemalt 10-15% veevahetust.
Filtrit puhastad vastavalt vajadusele, nagu kirjutad, aga ei täpsusta, mis filter Sul on? Sisefilter või välisfilter? Kui suur, mis võimsusega?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 13, 2010 10:45 
väike parandus ja vabandus: akvaariumi maht on 500l.
Ruumipuudust neil kohe kindlasti pole.
Filter on väline ja väga korralik.
Vee kvaliteedi üle ma eriti ei kaeba. Aga kuna tegu on siiski väga vana kalaga, on ilmselt ta immuunsüsteem nõrk, ei muud.
Tahtsin kelleltki nõu saada, et kas sellise ravimiga nagu Metronidazol Nycomed 500mg, tohiks kalu ravida või mitte. :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juul 13, 2010 11:38 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Sa võid sellega ravida aga kuidas seda doseerida, pead küll kelleltki teiselt küsima. Spetsiaalsete kalaravimite eeliseks on see, et lisaks põhitoimeainele on seal ka lisaks toetavad toimeained + seda on lihtne doseerida.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2010 11:25 
Tänaseks on Oskar lahkunud kalademaale.
Aitäh neile, kes nõuga abiks olid.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2010 08:00 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Oh tuska! Tunnen kaasa!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2010 08:18 
Akvarist

Minu siiras kaastunne!
Olen ka üle elanud oma kahe armsa Oscari paradiisi mineku ja tean, et see kerge ei ole, kuna tegemist on ikkagi väga inteligentsete kaladega, kes justkui mõistaksid Sind pilgust.
Minu omade "paradiisi mineku" (tundusid mõlemad ühest pesakonnast olema) põhjust kahjuks ei osatud välja selgitada. Oli miski kummaline sündroom - neil suud kõikse aeg lahti ja kinni panna ei saanud, mille pärast ehitasin ka nö "söögikausi" akva põhja, et saaksid lihtsamalt toitu kätte. Nii vähemalt leevendasin pisut nende vaeva, aga ravida polnud kahjuks võimalik, kuigi proovisin :(
Nüüd lohutab ja rõõmustab mind Viljandi järve sattumisest päästetud Oscar ja too tüüp on minu rõõmuks vähemalt igati elurõõmus.
Soovin Sulle kiiret ülesaamist ja kui neid kalu armastad, siis uued hankida, kes leevendaksid Su kurvust ja tooksid Su päevadesse uut põnevat elurõõmu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Juul 28, 2010 08:45 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Selle Ly jutu peale oleks mul Sulle pakkuda pirakat Oscarit. Müügirubriigis ka lugeda. On kaks isast kala 300.- tükk. Hind küll suht soolane, aga pikkust neil ka pea 30 cm! Minu juures elanud alates 8. november 2008. a.

Üles
 [ 9 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver