foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 7 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: JBL-i Punktol
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 27, 2010 12:16 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mulle tundub, et see ravim on küllalt karm. Iga kala seda välja ei talu. Minu kogemuste varal näiteks "Elevant", "Must Nuga", kuldkalad. Tundub ka et mitte Ancistrused.

Oli mul kuldkalade akvas (seal elutseb veel üks isane ja kaks emast roosat antsu) probleem jumal-teab-kust-tulnud-mannatäpihaigusega. Tundub JBL-i Punktoliga ravi oli sealsetele asukatele karm. Hiljem tarvitasin Sera Costapuri. Tundus, et see oli neile parem. On see õige? Või siis peaks panema JBL-i Punktolit pooles koguses?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Juun 27, 2010 11:42 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Pooles koguses kindlasti ravimit doseerida ei tohi, sest see võib viia haigustekitaja ravimiresistentsuseni. Teatud kalad on ravimitele tundlikumad, näiteks needsamad Nugakalad ja Elevantkalad, sest neil puudub keha kattev soomuskiht. Ancistrused taluvad Punktoli üsna hästi, küll aga ei talu Ancistrused eriti soola.
Kui costapur vtab täpid ilusti maha, siis võib loomulikult seda kasutada. Vahe JBL Punktoli (uue - Ultra) variandi ja Tetra ning Sera parasiithaiguste vastaste vahendite vahel on see, et JBL on välja töötanud uue ravimi koostise, mis võtab maha ka halvasti ravimitele alluva Aasia tüüpi ichthyophthiriuse. See viimane tüüp ongi tekkinud just tänu ebaõige pikkusega ravi või liiga lahja ravimikonsentratsiooniga kalade ravimisest ja ravimiresistentsed parasiidid lendavad kenasti koos kalapartiidega Euroopa poodidesse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 07:57 
Moderator
Kasutaja avatar

Üldiselt pole ma alateadvuslikult kunagi ühtegi ravimit pooles koguses doseerinud. Just sellepärast, et äkki mõjub "poolpiduselt". Kuid tookordne ravim JBL-i Punktoliga viis lõppkokkuvõttes endaga kaasa pärlikese. Teleskoop ja komeet kosusid, samuti ka roosad antsud. Miskipärast ei julge enam seda rohtu kasutada. Ultrat pole proovinud.

Sinu viimasest lausest tekib vägisi järeldus, et kas siis see sama korralikult väljaravimata mannahaigus lööbki järsku poest ostetud kaladel välja. Oli siin vahepeal kuri teema "Kalakesest" saadud täpihaigusest?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Juun 28, 2010 10:46 
Guru
Kasutaja avatar

Aasia ich tuleb meile läbi poodide, ent poed ei saa seda pidurdada paraku, sest kaladel haigussümptomid puuduvad ja kuna tihti on parasiit latentses olekus, siis ei löö need sümptomid alati välja ka karantiiniperioodi ajal. Alles siis, kui olud on parasiidi jaoks maksimaalselt soodsad (näiteks põhjapinnase olemasolu, kõrgem temperatuur, kala kolimisstress ja 100 muud faktorit) otsustab parasiit "üles ärgata" ja paljunema hakata. Profülaktilist ravi samuti ei saa teha, kuna ichivastased ravimid on üles ehitatud toimima vaid ichi selles elutsükli faasis, kus parasiit on ujuvvormis, lisaks nagu öeldud, enamus ravimeid Aasia vormi puhul ei toimi üldse. Nokk kinni, saba lahti.

Mis puudutab konkreetselt Kalakese pihta käinud teemat, siis minuarust on äärmiselt jabur süüdistada poodi või selles töötavaid inimesi milleski sellises, mille vastu kogu inimkond on võimetu - haiguste levimises näiteks. Ei ole minuteada ühtki poodi, kes mannaterahaigusest 100% pääsenud oleks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Juun 29, 2010 07:45 
Moderator
Kasutaja avatar

See "Kalakese" poe pihta käiv teema tuli mulle meelde Sinu jutu peale nii-öelda "peitehaigustest" või siis korralikult välja ravimata haigustest ja ka seetõttu, et oli üsna hiljuti siin foorumis hammaste vahel. Minul isiklikult pole väga suuri probleeme selle poega olnud. Olen küll toonud ka kunagi ammu sealt mannahaiguse koju ja suuri kahjusid kannatanud, kuid kes teab mis oli tegelik põhjus. Nagu ka inimesed kannavad endas igasugu haiguse tekitajaid, mis soodsatel oludel välja löövad, nii on ju kogu looduses.

Naised "Kalakeses" on tublid ja teevad väga kohusetundlikult ning püüdlikult oma tööd. Teine kord, kui ise seal poes või kusagil mujalgi poes, midagi kahtlast kaladel märkan, olen tähelepanu probleemile juhtinud. Ega nad ka alati igale poole jõua. Tööd akva poes on palju - hommikused testid, akvade puhastamine, kalade söötmine, tervise seire, uute kalade aklimatiseerimine, kauba väljapanek, klientide teenindamine... Ja eks suhtlemine sõltub paljuti kliendist endast.

Aga see Sinu jutt korralikult väljaravimata haigustest pani nii mõndagi mõistma. Loodan, et teisi foorumlasi ka.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 02, 2010 03:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma kasutan ka seda JBL Punktol´it praegu, mannatera haiguse pärast. Siiamaani kõik kalad elavad.Haiguse sain ka kahjuks viimase partii kaladega eelnimetatud kauplusest. Kõik eelmisd kalad olen ka sealt ostnud ja ilusad terved sabalised olnud aga seekord juhtus nii.
Aga küsimus on hoopis selles, et kaua seda ravimit peab manustama, et haigusest lõplikult lahti saada. Kasutan praegu esmaspäevast saati ülepäeva. Täpid oleks justkui kadunud aga kas haigus ise ka?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 02, 2010 06:23 
Guru
Kasutaja avatar

Viis päeva on miinimum. Kui täppe 6. päevaks näha pole, võib teha aktiivsöega filtreerimise ja osalise veevahetuse.

Üles
 [ 7 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver