foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Häda igas mõttes akvas:(
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 02:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!
Palun abi ja üritan nii täpselt kui saan kõike kirjeldada. Mul on umbes 50-60l akva.Akvas on olemas valgustus, pump kuni 80l. Iluks paar dekoratiiv lille ja känd(kõik loomapoest ostetud). Seal elasid varem mõned guraamid, skalaar ja paar suthchit. Ja siis nad jäid mannaterahaigusesse. Ravisime vastava ravimiga terveks ja kuna pudelil oli kirjas et tuleb peale ravi teha veevahetus siis ka tegime. Paar nädalat hiljem jäid kalad aga mingisse hallituse sarnasesse haigusesse ja sõbranna kes on juba ammu kalu pidanud näitas mis rohtu vaja ja alustasime uut ravi. Saime kalad jälle terveks need kes elama muidugi jäid.Kahjuks pidin oma skalaariga hüvasti jätma. Nüüd umbes kolm nädalat tagasi toodi meile avariikorras gupisid ka. Tean et meie akva jaoks on neid liiga palju aga ajutiselt võtsime vastu. Nad olid nädala garantiinis enne ja siis said teiste juurde ja nüüd nädal tagasi hakkasid jälle jamad pihta. kõigepealt avastasin, et guraamid hakkavad kõhnuma ja nende pead on roosakad, siis paar päeva hiljem avastasin, et ühel gupil on täpid peal.Aga kuna need täpid olid minu arust kõrgemal kui vaja siis kohe ma mannahaigusega ei sidunud seda vaid kutsusin sõbrantsi külla ja arutasime läbi.Mina jäin sellejuurde et pole manna haigus aga tema arvas et on ja kuna tal kogemused olemas ja mul puudu siis panime mannahaiguse ravi uuesti peale. Aga kaks päeva saigi ravi olla ja nüüd hakkasid kalad surema. Mõlemad suthchid läksid järsku nagu üleni hallitama ja krampidesse. Ma tõstsin nad kohe välja ja panin hallituseravile sest tundus et ikkagi oli vale diagnoos. See tegi neil nagu olemise paremaks aga hommikuks olid nad ikkagi surnud. Eraldasin ka ülejäänud kalad. Mis paistsid ilma täppideta need eraldi. Guraamid eraldi ja terve olemisega eraldi. Aga nüüd tahaks teada mis minu akvas toimub ja mida ma nüüd edasi teen? Palun aidake aru saada mis haigus jamida ma tegema pean. veevahetus oli viimati kaks nädalat tagasi ja see oli 15 liitrit ära lisaks puhast 15l.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 04:29 
Akvarist

/haigused/5520/index.html
Loe seda siis proovi uuesti.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 04:39 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Kas vee näitudega on kõik ikka korras? (need sul ka ainukesed asjad mis puudu)
Veevahetus tundub nagu võiks sagedamini olla, mul on ka 50l ja teen iga nädal umbes 10-15% veevahetust ja puhastan ühe filtri swammi, mul on samuti suuremale akvale mõeldud filter.

Üles
 Teema pealkiri: shadowcat.
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 05:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Vee temperatuur on 22-23 lähedal enamalt jaolt. Veevahetust oleks ise rohkem teinud aga loomapoest öeldi, et peale täielikku vee vahetust ei tohiks nii kiiresti jälle vahetata. Jutt oli, et kalad on ravist alles nõrgad ja vesi on uus ja sisaldab häid baktereid.Ma seepärast eriti ei julgenud.Aga jätan meelde. Mulle küll tuli kaks asija veel meelde. Nimelt elab mul selles akvas ka 6 õuntigu ja see, et enne neid suuri haigestumisi ei olnud mul mingit muret vetikaga aga siis kui see jama hakkas hakkas mul vetikat hirmsasti tulema. Ma algul arvasin, et üle valgustus, sest akva oli akna all. Sinna küll päike ei paistnud peale aga tõstsin igaks juhuks selle sealt ära. Vetikas aga tuli tagasi. Süüa saavad kalad ühekorra päevas ainult näpu otsaga.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 05:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kallis meduus enne kui ma siia kirjutama hakkasin lugesin ma selle läbi ja kõik muu ka. Vaatasin ka pildid üle, et mitte tyydata inimesi. Aga kui vastust ei leia, siis tuleb ikkagi appi hüüda, sest ma ei taha, et mu kalad sureks ja ma tahaks siiski teada kus ma vea teen!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 06:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 3
Vetikas saab kasvada siis kui toitaineid on üle. Ma sain aru, et sul seal elustaimi ei ole kes üleliigset ära kasutaks.
Ma ei oska haiguste kohapealt eriti aidata aga muretse äkki NO2 (nitrit) test, ma kardan, et äkki on selle suure ravimise käigus akvaariumi tasakaal paigast ära läinud.
Selleks, et kiiresti mingitki aimu saada, mis akvas toimub võid ka JBL 5in 1 testi kasutada. Näitab sulle NO3,NO2 GH,KH ja pH ära.

Ma ei usu, et 6 tigu midagi halba teevad, mul on terve tigude armee ja kõik on korras, vetikast puhas ka :)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Mai 08, 2010 07:06 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitähh sulle shadowcat! :D

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 09, 2010 09:54 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Kui tihti tavaliselt selles akvaariumis vett on vahetatud ja kui suures koguses?
Palju on kalu arvuliselt?
Kui tihti toidetakse ja kui kiiresti kalad toidu ära söövad? Kas toiduosakesi põhja satub?
Kas uued kalad kallasid akvaariumisse koos veega?
Vesi ei lõhna halvasti?
Testid vajalikud!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 09, 2010 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kallis Maria.
Akva on mul olnud 7 nädalat ja vett olev kalendri jutu järgi vahetanud viis korda(mul on nimelt kalendris kirjas mida jamillal ma teen).Nendest vahetustest kaks on olnud täielikud veevahetused(peale ravi).Tegelikult elab selles akvas 5 pärl guraamit,õunteod ja elas ka kaks Pangasissus suthchit.Aga npaar nädalat oli ka umbes 15 gupit hoiul.Kes pidid just uue omaniku juurde sel päeval minema kui nad haigestusid.Toitmine toimub üks kord päevas näpuotsaga ja nad söövad ära umbes minutiga.Tigude jaoks paneme ka 4-5 graanulit või kuidas neid teo toite nimetatakse aga ainult kolm korda nädalas. Toitu vajub ka põhja veidi. Nädalas üks päev on paast.(Süüa ei anna).Uued kalad ei läinud akvasse veega vaid kahvaga.Vesi lõhnas õrnalt vetika järgi. Selle kõik kontrollisime sõbrantsiga järgi. Testi kahjuks enam teha ei saa sest mees oli eile otsustanud akva tühjaks teha. Ma nimelt ise neli päeva järjest praegu 12 tundi tööl ja mees ütles, et tema teeb täieliku kivide ja muu vahetuse akvas ja pidi täna ka lambi üle kontrollima. Ma mõtlen valgustuse, sest akva on ostetud kasutatult ja äkki on vale valgusti sees, sest mees väitis et viimasel ajal on veetemperatuur kõikuma hakanud kuna valgusti soojendab vee liiga ära. Sellest rääkida ma enne ei osanud kuna ma ei teadnud seda.Ma ise veel imestasin, et miks meil kalad pimedas vahel on kui ma koju tulen. Aga põhjus pidigi selles olema, et kui tuli põleb, siis vee temperatuur pidi tõusma 24-25 kraadini isegi vahel 26ni. Praegu on kalad eraldi ämbrites ja tundub et asi hullemaks pole läinud. Hommikul just vaatasin, et haigusnähud gupil on taandunud. Loodan, et saame sellest teie abiga üle, sest kalu ma enne akvasse ei pane kui kõik on kontrollitud ja korras.(hetkel on vesi ka toodud sõbrantsi juurest.Meil enda oma läheb kontrollimisse siiski!)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Mai 09, 2010 09:38 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
Täielik veevahetus on paha-paha. Isegi ravimite kasutamise järel vahetatakse sõltuvalt ravimi juhendist maksimaalselt 50% vett ja ravimijääkide eemaldamiseks kasutatakse aktiivsütt. Iga suurem veevahetus on kaladele lisastress ja peale läbipõetud haigust on nende immuunsüsteem niikuinii vastuvõtlikum uutele haigustekitajatele. Täieliku veevahetusega viid sa akvaariumist välja kasulikud, kaladele eluks vajalikud bakterid, kes töötlevad kalade väljaheidetest ja toidujääkidest tekkivaid mürgiseid jääkaineid ümber vähemmürgisteks (NO2 -> NO3). Niikaua, kuni ei ole välja arenenud uus bakterkooslus, ei töödelda piisavalt mürgiseid ühendeid ümber ja kui nende ühendite hulk vees tõuseb liiga kõrgeks, hakkavad kalad surema.
Sul on vaja:
NO2 testi mürgiste ühendite taseme kontrollimiseks, kuna sissetöötamistsükkel algas otsast peale.
NO3 testi vähemmürgiste ühendite taseme kontrollimiseks (ohtlik alates tasemest 50mg/L ja üle selle, norm on 0-20mg/l) - peaks olema igal akvaristil kapis.
Võiks olla ka pH ja KH testid aga nendega ei ole nii kiire.
Kasulike bakterite kultuuri ehk nn. bakterstarterit (JBL Denitrol, Sera Nitrivec vms.)
Kaladele lisavitamiine (Atvitol, Fishtamin vms).

Kontrollid NO2 taset vähemalt kord kahe päeva jooksul kahe kuu vältel. NO3 testi võiks teha iga nädal enne veevahetust kogu aeg, see annab aimu, kui palju on vees jääkaineid ja kui suures mahus peaks vett vahetama või toidukoguseid vähendama. NO3 kipub eriti üle piiri minema neil, kes ei oska toiduga piiri pidada ja muidugi ka üleasustatud akvaariumites, nagu sinul hetkel on. Üle 50%-lised veevahetused unusta igaveseks ära, vähemalt 50% vana vett peaks säilima ka siis, kui sa teed akvaariumis mingil X põhjusel (99% juhtudest on see ebavajalik) suurpuhastust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mai 11, 2010 07:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aitäh Maria heade nõuannete eest. Mees käis ja tõi mingeid teste. Ma arvan, et need on need millest sa rääkisid, sest ta on sinu kirjad kõik hoolikalt lugenud ja isegi märkmeid teeb hilisemaks. Jätame ka meelde selle veevahetuse jutu. Kurb on see, et me tegime veevahetusega ise ka vea, sest sellel karbil puudus eestikeelne tõlge ja me saime tõlekest ise valesti aru. Nüüd kui siin nõuandeid lugesime siis uurisime uuesti karpi ja võtsime sõnaraamatu ka appi ja selgus,et ei olnud jah tervet akvat vaja tühjendada.Kurb, et me muidugi pidime paaris lemmikust loobuma oma lolluse tõttu, sest olen kindel, et me siiski söötsime neid liiast.Aga kuna nad sõid kõik lausa minutiga veepinnalt ära siis ei tahtnud uskuda seda varjanti. Praegu tunnevad kalakesed end juba paremini ja gupide uus omanik tahtis neid siiski juba enda juurde. Lubas, et ei pane neid kohe veel uude akvasse vaid jälgib neid veel mõni päev. Anname gupid talle koos praeguse veega täies ulatuses, sest siis ei ole ehk kalakestel kohe vaja uuesti stressama hakata. Guraamid aga on oma värvi tagasi saanud ja tahavad juba akvasse saada. Neile hakkab vist nende hospidal väikseks jääma, sest nüüd on eluvaim tagasi sees.
Suur tänu teile kõigile mõstva suhtumise ja abikäe eest.

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver