foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 8 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: lifal suu valge
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 23, 2010 04:06 
Akvarist

Pilt

Suu sees nagu valge vaht või selline vatt, kas peaks muretsema?

Martin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 23, 2010 05:27 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
mhm, seenhaigus. fungol aitab, soolavannid ka tulevad kasuks.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 23, 2010 07:31 
Akvarist

Kas ravi peaks tegema kogu 325l akvaariumi peale?`

Martin

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 23, 2010 09:00 
Guru
Kasutaja avatar

kui teistel kaladel haigusnähte ei ole, võid teha eraldi. kui on teistel ka midagi peal, peaks ikkagi üldakvaariumis tegema.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 28, 2010 02:07 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Mul tekkis küsimus. Mitmest kohast on jäänud mulje, et haiget kala võib ka eraldi ravida, et ei pea tegema üldravi kogu akvaariumis. See hoiaks kõvasti raha kokku, eriti kui tegemist näiteks 900-liitrise akvaga. Siis ehk piisaks näiteks Acclimoli ja vitamiini lisamisest profülaktika mõttes olles eelnevalt välja korjanud haige kala. Olen olnud kogu aeg arvanud, et ravi vaja teha kogu basseinis, et kõikvõimalikud haigustekitajad oleks likvideeritud ja teistele asukatele külge ei hakkaks. Või sõltub see haigusest? Ilmselt parasiitide puhul on raudne reegel - kogu akva ravi alla.

Veel olen ma väheke kõhkleval seisukohal kalade lisavannitamisest sool- või magneesiumpermanganaadi lahuses. Kui on juba eelnevalt tehtud kindlaks haigus ja rohi, millega ravida, kas siis on ikkagi vajalik kalu veel kusagil vannitada või sõltub see haavade ulatusest? Mulle tundub, et see kalade solgutamine ühest anumast teise tekitab lisastressi. Või kui aitab vannitamine, milleks siis enam veel rohud, mis on tegelikult mürgised kemikaalid? Vannid on muidugi desinfitseerivad, haavu parandavad. Kas ravim seda ei tee? Nüüd vist kipun ise vastama - vajadus vannitamisele sõltub kahjustuste ulatusest.

Vabandan, et ei osanud otsida vastus foorumist!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 28, 2010 10:09 
Guru
Kasutaja avatar

See, kas kala võib ravida eraldi, sõltub haigusest ja igast konkreetsest juhtumist eraldi. Selle teema puhul näitena tuleks arvesse võtta seda, et haigus on avaldunud suupiirkonnas ja tõenäoliselt on põhjuseks põhjas sonkinud või põhjast toitu otsinud kala mikrovigastused suupiirkonnas, kuhu on sattunud haigustekitaja. Terved, vigastusteta kalad üldjuhul ei haigestu seeninfektsiooni, kui veekvaliteet on korras ja akvaariumi eest hoolitsetakse hästi (seda, et hoolitsetakse, on pildilt ka näha - puuduvad vetikad, mis näitaks nitraatide ja fosfaatide ülekülla, põhi on puhas, kivid valged, vesi ei ole sinaka alatooniga (viitab väga värskele veele).

Oleks sellel kalal haigusnähud kehapiirkonnas ja avalduksid suuremate karvaste laikudena, siis oleks raudne soovitus olnud ravida kogu akvaariumit.

Sool käib seenhaiguste ravimitega alati käsikäes. Seened ei talu soola. JBLil on nt. eraldi soolalisand - Ektol cristal, mida soovitatakse lisada koos seeneravimiga otse akvaariumisse. Minu seisukoht on alati olnud, et seda, mida on pärast raske eemaldada, ei tohiks akvaariumisse kallata, seepärast soovitan ma soolavanne teha eraldi. Asi on nimelt selles, et soola saab akvaariumist välja viia ainult veevahetustega, mitte ükski filter, veelisand ega süsi seda välja ei filtreeri/sadesta. Sool oma olemuselt on desinfitseeriv vahend. Kui seda panna mageveeakvaariumisse, pärsib see mageveeakvaariumis olevate kasulike bakterite elukeskkonda. Kaaliumpermanganaat on oma desinfitseerivalt toimelt veel tugevam ja seepärast seda otse akvaariumisse kindlasti panna ei tohiks. Seetõttu selline kalade "solgutamine". Teatud tingimustes on selline keskkonnavahetusšokk kaladele kasulik. Näiteks mereveekalade nahainfektsioonide esmaseks raviks on merekalade vannitamine magedas vees! Ehk vastupidine mageveekaladele aga mõnes mõttes täpselt samasugune keskkonnavahetusšokk.

Mis puutub haavadesse, siis lahtiste haavadega ei kasutata soola, sest see takistab haava paranemist. Kaaliumpermanganaati seevastu haavanditega sobib.

Kokkuvõttes ei saagi sulle täpselt öelda, millisel konkreetsel juhul mida ja kuidas kasutatakse, minule on see rohkem kõhutunde asi, niipalju kui üldse võib kala ja akvaariumit reaalselt nägemata inimesele midagi soovitada.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 28, 2010 10:53 
Akvarist

Tänaseni kala elab ilusti minu akvas on korra marjagi pannud. Tegin talle ainult soola vanne iga päev. Kuni hägu hakkas taanduma ning kala paranes.

Martin.

Üles
PostitusPostitatud: Kolmapäev Apr 28, 2010 12:27 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 0
Tänud, Maria, põhjaliku vastuse eest!

Üles
 [ 8 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis