tere
olin just lugemas Maria ülevaatliku artiklit kalade haigustest, kui kodust teatati, et emane molli on parematele kalavetele siirdunud. olen akvat pidanud ca 2 kuud ja selle ajaga on loojakarja läinud 5 kala (1 ants, 2 platyt ja 2 mollit) - ca 1 kala 2 nädalaga. toetudes nii interneti, paberkandjal kirjandusele, kui ka poemüüjate soovitusel olen oma kalu kaks korda ravinud - viimati bactopur directi-ga ja mõni aeg tagasi costapuriga. kõik täiskasvanud mollid on saanud 1-2 soolavanni. abi ei ole sellest eriti olnud.
hetkeseisuga on sümptoomid umbes sellised:
molli (isane) - kõhnunud (kõhnus peale soolavanni), ülauim ja saba "säbrulised" võib-olla ka narmendavad, hästi aru ei saa. vahest on saba paarist kohast pikuti nagu "lahti lõigatud", mõne aja jooksul kaovad need lõiked ära. silmad punnis, nädal tagasi rippus pärakust valge tükiline "niit", hingeldamine (see vahest oli aga siis jälle nagu ei olnud). nahk on pea pealt justkui armiline. tegelikult olen siiralt üllatunud, et ta veel ujub.
molli (emane - r.i.p) - pundunud, silmad punnis, kõhu alt ja külgedelt pärlmutrikarva läige ehk säbru, hingeldamine (see vahest oli aga siis jälle nagu ei olnud), nädal tagasi rippus pärakust valge tükiline "niit" molli (pisikesed viidikad) - mõnel väiksel sabad ja uimed samuti säbrulised, kõhud aeg-ajalt naljakalt punnis.
võimalikud haigused: Chilodonella, Bakteriaalne uimemädanik, Columnaris, Sisemine bakterinfektsioon, Samettõbi
platyt: kaks kala surid ilma ilmsete haigustunnustete. kahel olemasoleval ei tundu eriti midagi miga olevat. kui siis ehk on lõpuseküljed veidi keha küljest eemal. viimastel päevadel on isane hakanud tegema kiireid, sööstvaid ujumisliigutusi - põhilisel emase suunas.
võimalikud haigused: Chilodonella, Dactylogyrus?
ants: 1 ants suri seletamatutel põhjustel - võimalik, et näljastreik. allesjäänul ei paista midagi viga olevat.
võimalikud haigused: üksildus?
neon tetra: mingit suurt häda ei tundu neil olevat. imelikul kombel ei ole neist ükski ka surnud. tundub, et üks neon tetra on viimasel ajal tiba rohekamaks läinud. aegajalt-kõhud kolmnurkselt punnis.
võimalikud haigused: ?
Vee parameetrid (mõõdetud 29.11.04) - pH - 7,5, kH - 5, gH - 8, NH4/NH3 - 0, NO3 - 0, NO2 - 0, temp - 25-27c
Söögiisu on kõigil hea (söödan 1 kord päevas, 6 päeva nädalas, üritan kogust doseerida 3 minuti jaoks)
Tuli selline pikk ja kurb lugu. Sorry, et teid sellega vaevan aga mu enda mõistus hakkab otsa saama. Ei taha kogu aeg ka ravimisega tegeleda - see on kurnav nii kaladele, kui ka mulle aga neist pagana haigustest ei õnnestu ka lahti saada.
Kena päeva, Andre _________________ 115 l, Eheim 2213 kanisterfilter, valgus 2*18 wt. Kalad: 2 mollyt (+7 pisikest), 12 neooni, 2 platyt ja 1 ancistrus. 2 õunatigu kah.
|