foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: mure
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 03:33 
Akvarist

Mure selline on 120ltr akva kus on 3 kuldala. Vaatasin,et üks on loid ja saba narmendas. Tegin ravi Sera Proctopuriga ja päev hiljem suri oli väga kõhnaks jäänud. Õhtuks oli teine kuldkala pundunud ja nagu käbi arvatavasti vesitõbi. Kui elab homseni siis saan ostan rohu JBL Ektolfuid.
Akva 120 ltr, õhupump, filter.
Veetemperatuur 23-24C ( oma maja sellepärast panin soojendus pulga sisse muidu päeval langeb väga madalale ja õhtul jälle kõrgele nii on enam vähem üks )
Test 5/1
No3 0
No2 0
gH 10
KH 7,5
PH 7,5
Veevahetus 2 nädalatagant 10-15%.
Probleem selles et umbes poole aastase intervalliga hakkavad kalad surems siis ostan uued kalad ja jälle vaikus u. pool aastat. On ka olnud muid kalu ja nagu needus.
Tutaval 75lt akva 10 kuldkala 1x kuus veevahetus ja 2 aastat ja kõik ok, teine tuttav 50ltr gupidega aastas korra vahetab vett, vesi roheline ja kõik elavad. Aga minul, miks minul ei ela. Kas ongi nii et mõnel õnnestu ja teisel mitte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 03:55 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
võimatu ennustada, miks see nii on :(
testid iseenesest on korras. võibolla tasuks teha veevärgis mikrobioloogiline analüüs, ehk on kala seal. kas haigest kalast saaks ehk fotot, siis saaks aimu, millega täpsemalt tegu on.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 04:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

Veevärgi mikrobioloogiline analüüs? Kui seal oleks midagi korrast ära, oleks kalade omanik juba ammu haige. Vaevalt et ka näiteks E. coli kaladel mingit haigust põhjustab.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 04:29 
Akvarist

Ei tea mis teha olen jube nõutu ja õnnetu kui periood jälle peale hakkab. See kala mis mul pildialbumis üleval on see pidas aasta vastu ja ei midagi. Kuid antsin ära kuna hakkas kuldkalu kiusama. Sai ostetud kui olid teised kalad.
Kas on ehk mõni paketr mis jääb akvasse ja ei tule välja peale ravimist. Filtri ja klaasivahelist seina on raske puhtaks saada.
Igakord kui puhastan siis sifoonin põhja ka. Taimi on suhteliselt palju see kõige tavalisem heinataoline, siis on ka üks känd akvas.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 04:30 
Guru
Kasutaja avatar

inimese magu on happeline, enamus parasiite-baktereid hävib sellises keskkonnas. kaladest on magu happeline vaid lihatoidulistel (mitte kõigil), osadel taimtoidulistel kaladel pole üldse magu, mis võimaldaks soolde sattunud parasiite-baktereid kuidagi hävitada. e.coli ei tee kalale midagi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Veebr 19, 2010 05:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mida see vee mikrobioloogiline analüüs siis peaks näitama? Missuguseid baktereid ja kui palju siis peaks olema, et oleks kaladele ohtlik? Mul tekkis kohe professionaalne huvi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 21, 2010 11:42 
Guru
Kasutaja avatar

batsill kirjutas:
Mida see vee mikrobioloogiline analüüs siis peaks näitama? Missuguseid baktereid ja kui palju siis peaks olema, et oleks kaladele ohtlik? Mul tekkis kohe professionaalne huvi.

kui sa nüüd arvad, et ma loen sulle ette bakteri- ja parasiidiliigid, kes seal vees võiksid olla ja kaladele kahju teha, siis ma pean paraku sulle pettumuse valmistama.

miks ma soovitan teha vee mikrobioloogilise uuringu, on seepärast, et teemaalgatajal on veeparameetrid korras - st. ta puhastab akvaariumit piisavalt, üle kalu ei toida (no3 normis), soojushulk normaalne, kh-ph vahekord normaalne. surnud on mitmed eri ajal toodud kalad suure ajalise vahega. see tähendab seda, et haigustekitaja peab akvaariumisse sattuma kogu aeg uuesti. ainuke loogiline seletus sellele on see, et haigustekitaja tuleb kaasa veega. milline see haigustekitaja on, ei oska ma öelda. äkki Nastja teab ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Veebr 21, 2010 06:34 
Akvarist
Kasutaja avatar

Aga kuna vee mikrobioloogiliste analüüsidega määratakse meil põhiliselt kolibakterit, salmonellat, stafülokokke ja enterokokke, siis on ju päris naljakas soovitada nende määramist, eriti kui arvad, et kaladele kehtiksid justkui väiksemad normid. Joogivees on ju tõenäoliselt need normis, kui inimene ise terve on. Ei ole ju võimalik minna kuskile laborisse ja paluda, et määrake mul kraanivees KÕIK bakterid ja nende hulk. Esiteks pole see võimalik ja teiseks poleks selliste teadmistega mitte midagi peale hakata. Selles mõttes ma natuke kritiseeriksin nii jaburat soovitust selle mikrobioloogilise analüüsi tegemise kohta. Kraanivesi on võrreldes akvaariumiveega siiski üsna puhas, bakterite koguse mõttes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 12:14 
Guru
Kasutaja avatar

Kui sa nii arvad, muidugi. Ma ei ole mikrobioloog. Oskad ehk pakkuda, millisel moel saaks sellisel juhul jälile haigestumise põhjustele?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 12:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma arvan pigem, et antud juhul pole asi mitte bakterites ega nende kogustes (neid on igal pool nagunii massiliselt), vaid kalade vastuvõtlikkusega. Võib-olla on antud kaladel tugev stress või on nad üle toidetud. Äkki temperatuur on liiga kõrge või kõigub? Võiks kahtlustada ka parasiite.
See on nagu inimestegagi - meil kõigil on ju küljes tuhandeid patogeene, aga haigestume alles siis, kui saame külma või oleme stressis vms.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 01:16 
Guru
Kasutaja avatar

Vaat, selles asi ongi, et need põhjused ei sobi.
Kalad ei saa olla ületoidetud, sest siis kajastuks see ka no3 näidus, mis on null. Temperatuur on normis. Kui kala on olnud 6 kuud samades tingimustes enne, kui ta haigestub, teda on kogu aeg hooldatud ühte moodi, siis see ei saa ju olla põhjuseks. Parasiitide elutsükkel on nii lühike, et sümptomid avalduksid kiiremini.

Aga arutle edasi, äkki saame nii isegi lahenduse kätte.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 01:38 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma ei tea küll nendest no3-dest suurt midagi, sest pole süvenenud, aga kas pole nii, et see NO3 tõuseb siis, kui on toidujäägid, mis lagunevad. Kuldkalad aga söövad ju üldiselt kõik ära, ja kui tasakesi toidetakse, siis mingeid jääke põhja ei vajugi, aga kala rasvub ja immuunsus nõrgeneb. Laenasin hiljuti ühe raamatu, kus oli isegi pilt kuldkalast, mille kõhus olid totaalsed pekilademed. Nii nunnu on ju vaadata, kuidas kala õgib!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 01:40 
Guru
Kasutaja avatar

eip, asi nimelt selles, et kala seedib alla 10% sisseahmitud toidust, seega, kui X kogus läheb suust sisse, siis X-Y kogus tuleb tagant välja ja kajastub kindlasti ka no3 näidus.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Veebr 22, 2010 01:59 
Akvarist
Kasutaja avatar

Sellest siis järeldub, et need kalad ei söögi midagi. Pean ennast nende nitraatidega kurssi viima, niikaua hoian moka maas.

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver