25 liitrit... ja KOLM ORANDAT
Oranda on ju kuldkala... ja kalakeses müüakse neid ju hiigelsuuri... APPPPIII
Öelge mulle see müüa seal Ülemistes, ma lähen annan isiklikult talle verbaaliselt kerepeale...
Kulla inimene - kuldkala tahab 50 liirtit ühe kala kohta.. Sina panid 75 liitri jagu kalu 25 liitrisesse purki... see läkski valesti. Mul tuleb kahjuks selliseid postitusi lugedes alati masendus peale ja blokk ette ning kuigi tahaks inimesele kirjutada nüüd pikalt ja laialt mida ta valesti tegi ja aidata tal õigesti käituda siis --- no ei suuda...
Okei.. peale mõningast kaalumist ja eneserahustamist, et me kõik õpime ju kuskilt, siis ma natukene seletan sulle asju lahti, kallis teemaalgataja.
Vaata, Oranda on selline tore ja võrratu kuldkalaline, kes kasvab hiigelsuureks. 30cm vähemalt pikkuseks, lisaks kasvab ta umbes inimese peopesa suuruseks "pallikeseks" - neil on suur müts ja ilus loorjas saba. 25 liitrine on sellise kala jaoks imeväike, umbes nagu keegi pressiks sind väikesse karpi elama.... väike on see eriti veel kolme sellise jaoks. Nad surid suure tõenäolisusega 1. shokki (sest vesi oli ette valmistamata, elamiskõlbamatu - loe natukene foorumit ja vaata siin ringi, uue akvaariumi alustamisest on väga palju juttu aastate vältel), 2. neid oli liiga väikeses purgis liiga palju koos. Kuldkala kohta arvutatakse 50 LIITRIT ühe kala kohta. Miks? Sest 1. kuldkala kasvab suureks (ei, see ei ole nali - päriselt) ning 2. nad reostavad kohutavalt palju... mida väikem on veemaht, mis kala ümbritseb, seda suurem on kala jaoks see reostus, milles ta elama peab. Ma olen siin varasemaltki võrdsustand kuldkala väiksese akvaariumis pidamist välipeldikud elamisega. Pidada kuldkala väikeses akvaariumis on sama kui panna sind eluks ajaks välipeldikusse elama, kus sa jalgupidi oma rooja sees seisad ja liikumisruumi väga palju ei ole. Inimesed ei mõista tihti, et kala ei saa meile öelda: "mul on halb, aita mind, palun - tee minu heaks midagi". Kala ei saa võtta saba selga ja sinu juurest minema joosta, ta ei saa niutsuda või pead sinu põlvele panna, andmaks märku et tal on halb. Ta ei saa mitte midagi teha selleks, et sina aru saaks kui halb tal tegelikult on. Seega ainuke mis sa teha saad - on anda endast parim, et sinu kala elaks õnnelikult. See tähendab palju ruumi, head filtrit, puhast vett ja korrapärast koristamist (nagu ma ütlesin - kord nädalas!)
Kuldkala elab ca 10-15 aastat julgesti, kui teda õigesti pidada. Minu kõige vanemad kalad on 9 aastased. Mõtle nüüd ... 9 aastat...
On muidugi neid, kes kelgivad, et nende kalake elas 2 aastat 3-liitrises mullis ja pold ta elul midagi viga. Bullshit! ütlen mina. See on umbes sama hea, kui lasta inimesel elada 70 aasta asemel ainult näiteks -- noo, ütleme et 7. Selline on puhta laps ju veel, kala on samamoodi väiksena alles LAPS. Kuldkala saavutab suguküpsuse (ehk noore täiskasvuse) umbes 2 aastaga, selles vanuses omandavad kalad tihti juba võrdlemisi suured mõõtmed ja väikesse akvaariumisse enam ära ei mahu. Ostes on nad muidugi väikesed ja neid tahaks sinna väga palju toppida aga kahjuks kasvad kuldkala kiiresti ning väike purk jääb neile kitsaks. Kuldkala suurimaks tapjaks on muidugi ka see, et kui kala elab väikestes tingimustes, siis ta takistab meelega oma kasvamist, et mitte kasvada liiga suureks, see aga surub siseelunditele. Umbes nagu keegi tõmbaks sulle korseti selga ja paelad niiii kinni kui veel vähegi saab. Hingata ei saa, koguaeg on paha olla.. kala keha aga reguleeribki nii, et kala kasv jääks kängu väikeses anumas, ning kala sureb lõpuks...
Teiseks - et kuna kuldkala reostab väga palju siis nende puhul on oluline, et akvaariumit puhastatakse korralikult sifooniga iga nädal, lisaks on vajalik korralik filter. Loe sifoonimise kohta siit foorumist. Filter on vajalik, et see puhastaks vett.
Aga jah.. mis läks valesti.
- tore kui inimesed soovivad endale kalu võtta aga kahjuks, nagu enamike asjadega, peaks ka kalade kohta enne lugema ja uurima, sest kalad on väga erinevad. Sinu 25 liitrisesse ei mahu elama kuldkala - ausõna, ei mahu. Sinna mahuks elama ehk krevetid või mõned gupid.
- liiga väike akvaarium selliste kalade jaoks. Kuldkalad, eriti orandad, on väga elegantsed kalad. Väga ILUSAD kalad. Aga nende ilu tuleb välja alles siis kui neil on õiged elamistingimused. Mina kui andunud kuldkala fanaatik ei süüdista sind, et kalad ostsid, küll aga pigem poemüüjat, kellele oli olulisem raha kätte saamine kliendilt
- liiga palju kalu sellise akvaariumi jaoks. Ma ei tea mis tuli enne: akvaarium või kalad. Kui akvaariumi soov, et selles suuruses või hinnaklassis, siis sai valitud valed kalad. Poemüüja oleks võinud soovitada midagi muud, väiksemat, vastupidavamat. Gupid on näiteks väga vastupidavad algajate kalad. Kui aga sooviti esmalt just orandasid, siis kahjuks vale akvaariumi soovitus. Muidugi on ka müüjaid, kes ongi veendumusel, et kuldkala suudab elada 3-liitrises purgis. See arusaam on väga väga väär.
Mida saab paremaks nüüd teha?
- No fakt on, et kala on olemas ja viimasena elus (veel). Kuidas tema elu paremaks teha? Esmalt - mis oli see aine, mida sa vette pidid panema? Võta pudel ja kirjuta mulle siia selle nimi, siis tean millega tegu võib vähemalt olla. Ma oletan, et kas Aqutan vms ta oli.
- Ma ei tea kas teil on kohe soov tõtata suuremat akvaariumit ostma, mis sellisele kalale vastavalt ka sobiks? Kui ei, siis tasub vähemalt see 25 liitrit muuta kalale nii talutavaks kui võimalik. Proovi filter-pump tööle saada. Pumpasid on kahesuguseid - ühed, mis liigutavad niisama vett ja teised, mis puistavad vette ka õhumullikesi. Vähemalt hea, kui 25-liitrises mingigi aparaat sees on.
- kui suuremat akvaariumit osta ei soovi, siis soovitan vaadata äkki mõningate muude kalade poole. Ma ei annaks teps mitte pead, et see orandagi elama jääb aga mis teha. Üritada ju tasub. Esimene vasikas pidi ikka aiataha minema. Kui see vasika aga elama sooviks jätta siis ehk ta kellelegi ära anda ja katsetada mõningate väiksemate kaladega?
Minu soovitus oleks valida üks kahest: suurem akvaarium olemasolevale Orandale või sama akvaarium aga asendus muude kalade naol sellele Orandale.