foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 12:08 
Akvarist

Tere,

Ostsime eile 25 l akvaariumi ülemiste Kalakese poest. Ise me midagi muigi ei tea, suure hurraaga lendasime peale. Ostsime sisse mingid siniseid kivikesi kaks kotti, ühe lossi ja paar kunst taime ( üks neist andis vette isegi pisut ebemeid). Et asi kohe kasutusele võtta anti meile lisaks üks toode mis 20 min jooksul võtab veest kloori ja mineraali, et see kaladele ohtlik poleks. LIsaks ostsime filtriga pumba.

Kalad ostsime 3 tk, Oranda, vist, kui ma ei eksi oli nimeks.

Tulime koju, kalad olid veel kotis. Tegime käe järgi leiga ( toasooja) vee. Panime ainet sisse ootasime , täitsime akvaariumi ja ootasime veel mingi 20 min lisaks ja lasime kalad sisse.

Alguses lihtsalt ahmisis vahetpidamata. Kuna alguses kahjuks oli pumbal mingi voolik puudu, siis seda ei pannud. Aravates, et ühe päeva peavad vastu ikka.

Täna sain agregaadi paika, suriseb, õhu mulle sealt ei tule. Kas niipeabki olema ?

Igatahes hommiku poole oli asi veel lõbus, nüüd õhtuks on üks surnud, üks vaakus juba mitu tundi küllili, lõpetasin tema piinad ise. Üks kuldne on veel aktiivne ja tema elutseb ainult hetkel veel üleval piiril ja samuti nö hingeldab.

MIda tegime valesti ja mida peaksime nüüd uuesti tegema, enne kui uued kalad toome. Kallis lõbu neid iga päev kahe kaupa osta :)

Suurimad tänud heade nõuannete eest !

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 12:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Te ei lasknud neil aklimatiseeruda, see tähendab, et lasite nad liiga ruttu sisse. Oleks ka väga hea teada mis aine see oli. Ja kas te ka kive, lossi ja taimi keetsite või lopputasite?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 12:42 
Akvarist

Kas seda kõike müüdi ilma õpetussõnu jagamata?
Jälle näide Kalapoodide käibe suurendamisest.
Las kalad surevad, küll tulevad ja ostavad uued, saab jälle klotsi.
25l 3 Kuldkalalist.
Selline müüja tuleks poest kõrvaldada on minu arvamus.

Ole hea ja loe siin foorumis algaja akvaristi postitused läbi palun.

Viimati muutis tommikuld, Teisipäev Okt 27, 2009 01:12, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:07 
Akvarist
Kasutaja avatar

Päris julm lugeda ausaltöeldes.... tõesti, kalapoes müüja ei öelnud mitte sõnaga akvaariumi alustamise kohta ??? Akvaarium peab ~kuu aega seisma selle veega enne, kui sinna midagi sisse võib lasta (elusat). Kivid,kruus, taimed jms tuleks algul jamast puhtaks pesta ja siis sisse panna. Kui sul seal midagi veel elab, võiksid kiiresti ta kalapoodi tagasi viia ja sinna tagasi lasta ning seejärel paar head sõna müüjaga rääkima. Päris geenius müüa peab olema, kui vaatab et klient ei taipa isegi mida ostma tuleb, siis saab lõpuks oma komplekti kokku ja siis veel kohe kalad ka kaasa. :roll: Jumal tänatud, et ise enne akvaristikaga tegelema hakkamist võtsin kätte ja lugesin natukene materjali ja tegin vastava teema siia foorumisse.

Tsiteeri:
Sissetöötamistsükkel

Paljudele inimestele jääb arusaamatuks, miks siis ikkagi ei tohi soetatud akvaariumisse kohe asustada kalu ja taimi - selleks ju klaaskast muretsetud saigi.
See on vajalik selleks, et vesi saaks vananeda ja jõuaks areneda piisava suurusega kasulike bakterite kolooniad.
Bakterid töötlevad kalade heitmeid, toidujäänused, kõduproduktid (kahjulikud lämmastikuühendid) ümber taimedele vastuvõetavale kujule (NO3 - nitraadid). Kui paigutada uude akvaariumisse kohe palju kalu ja neid pidevalt toita, siis kumuleerub vette bakterite puudumise tõttu suur kogus kahjulikke lämmastikuühendeid (ammoniaak, nitritid), mida keegi ümber ei töötle. Need on aga kaladele mürgised ning taimedele kasutud. Küll aga on selline seis heaks kasvulavaks erinevatele vetikaliikidele, kuna nad on tavaliste akvaariumitaimedega palju vähenõudlikumad ja kasutavad olukorra kiirelt ära.
Sissetöötamisperioode võib jagada suurelt kaheks: kaladeta ja kaladega.
Esimese puhul lastakse akvaariumil lihtsalt toimida ja lisatakse sinna bakterite toiduks aegajalt kalatoitu. Vahel pannakse indikaatoriks sisse ka mõni tigu.
Kaladega tsükli puhul võiks akvaariumisse panna mõned odavamad ja vastupidavamad kalad, et toetada bakterikolooniate teket.
Kui akvaariumil on väga hea valgustus, siis võiks selle võimsust sissetöötamisperioodil mõnevõrra vähendada.
Täielikuks sissetöötamiseks kulub harilikult kokku 6 - 8 nädalat, kuid see on üsna individuaalne. Alguses võiks kasti istutada taimed ja seejärel aegamööda kalad. Õrnemaid ja veekvaliteedi suhtes nõudlikke kalu ei tohiks kasti tuua enne 4-6 nädalat.

Enamasti läheb kõik valutumalt ja libedamalt, kui seda tegevusplaani järgida.
Sageli on aga kannatamatus väga suur ja taimed ning kalad tuuakse koju koos akvaariumiga.
Siis peab arvestama aga väga suure tõenäosusega, et vähemalt mõni kala hukkub ja laiutama hakkavad erinevad vetikad. Sel puhul ei maksaks siis kohe paanitsema hakata ja imevigu ning -põhjuseid otsides kedagi teist süüdistama. Kui seadmed (valgus, filter jne) ja näitajad on adekvaatsed, siis tuleb see kõik ära kannatada. Ei tohiks esmajärjekorras pöörduda kauplusesse kõikvõimaliku keemia ja "vetikavastaste vahendite" poole - nende kasutamine peatab normaalse sissetöötamistsükli ja kõik algab otsast peale.
Mõningane vetikate teke algfaasis on täiesti normaalne, kuna taimed pole veel piisavalt tugevad, et vetikatega väheste olemasolevate toitainete pärast võistelda. Tihtipeale on esimeseks vetikaks erinevad pruun- ja ränivetikad.

See nüüd teemakohaselt, aga sina loe läbi kindlasti kogu teemad :

/article_view. ... fldAuto=16
/article_view. ... fldAuto=17

Esimene rops läheb ikka aiataha, teinekord juba hakkab tulema. :wink:

Kalad: 2 discust, neoonid, 2 corydorast,2 antsu

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:11 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
püha piiks!

mis kasu on kloorieemaldist, kui värskes vees on a) kraanivee survega kaasatulnud gaasid, mis kalale mõjuvad nagu põletus inimese nahale ja b) kui akvaariumis puudub bakteriaalne kooslus, mis kalade mürgiseid väljaheiteid ümber töötleb. 3 kuldkala 25-liitrises kuulub juba iseenesest klassikasse "Raporti lood".

kalu ära sa sinna juurde too ja sellest allesolevast (kui temast elulooma saab veel) katsu ka vabaneda mõne suurema akvaariumiomaniku kasuks. ühe kuldkala ruumivajadus on ka suurem, kui see 25 liitrit. mõni väiksem kala (nt. gupipaar) saab seal eduliselt hakkama aga neilegi on vaja teatud tingimusi ja eeltööd omaniku poolt, et neid 2 päeva pärast sama saatus ees ei ootaks. võta kätte ja loe läbi see, mida eespool soovitati.

massule: värvitud kive, plastikust taimi ja losse ei tohi mitte mingil juhul keeta! oled sa näinud, mis juhtub plastikuga, kui see kuuma saab? kõtt siit sellise jutuga, muidu paneb värske akvaariumiomanik veel poti tulele.

teemaalgataja ise pole ka süüst päris puhas poiss. tegu on eluslooma kaalutlemata ostuga, mis on äärmiselt vastutustundetu. hullem sellest oleks ainult kokkuleppeta sellise peavalu sõbrale kinkimine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

25 liitrit... ja KOLM ORANDAT :shock:

Oranda on ju kuldkala... ja kalakeses müüakse neid ju hiigelsuuri... APPPPIII #-o
Öelge mulle see müüa seal Ülemistes, ma lähen annan isiklikult talle verbaaliselt kerepeale... :x

Kulla inimene - kuldkala tahab 50 liirtit ühe kala kohta.. Sina panid 75 liitri jagu kalu 25 liitrisesse purki... see läkski valesti. Mul tuleb kahjuks selliseid postitusi lugedes alati masendus peale ja blokk ette ning kuigi tahaks inimesele kirjutada nüüd pikalt ja laialt mida ta valesti tegi ja aidata tal õigesti käituda siis --- no ei suuda...

Okei.. peale mõningast kaalumist ja eneserahustamist, et me kõik õpime ju kuskilt, siis ma natukene seletan sulle asju lahti, kallis teemaalgataja.

Vaata, Oranda on selline tore ja võrratu kuldkalaline, kes kasvab hiigelsuureks. 30cm vähemalt pikkuseks, lisaks kasvab ta umbes inimese peopesa suuruseks "pallikeseks" - neil on suur müts ja ilus loorjas saba. 25 liitrine on sellise kala jaoks imeväike, umbes nagu keegi pressiks sind väikesse karpi elama.... väike on see eriti veel kolme sellise jaoks. Nad surid suure tõenäolisusega 1. shokki (sest vesi oli ette valmistamata, elamiskõlbamatu - loe natukene foorumit ja vaata siin ringi, uue akvaariumi alustamisest on väga palju juttu aastate vältel), 2. neid oli liiga väikeses purgis liiga palju koos. Kuldkala kohta arvutatakse 50 LIITRIT ühe kala kohta. Miks? Sest 1. kuldkala kasvab suureks (ei, see ei ole nali - päriselt) ning 2. nad reostavad kohutavalt palju... mida väikem on veemaht, mis kala ümbritseb, seda suurem on kala jaoks see reostus, milles ta elama peab. Ma olen siin varasemaltki võrdsustand kuldkala väiksese akvaariumis pidamist välipeldikud elamisega. Pidada kuldkala väikeses akvaariumis on sama kui panna sind eluks ajaks välipeldikusse elama, kus sa jalgupidi oma rooja sees seisad ja liikumisruumi väga palju ei ole. Inimesed ei mõista tihti, et kala ei saa meile öelda: "mul on halb, aita mind, palun - tee minu heaks midagi". Kala ei saa võtta saba selga ja sinu juurest minema joosta, ta ei saa niutsuda või pead sinu põlvele panna, andmaks märku et tal on halb. Ta ei saa mitte midagi teha selleks, et sina aru saaks kui halb tal tegelikult on. Seega ainuke mis sa teha saad - on anda endast parim, et sinu kala elaks õnnelikult. See tähendab palju ruumi, head filtrit, puhast vett ja korrapärast koristamist (nagu ma ütlesin - kord nädalas!)

Kuldkala elab ca 10-15 aastat julgesti, kui teda õigesti pidada. Minu kõige vanemad kalad on 9 aastased. Mõtle nüüd ... 9 aastat...

On muidugi neid, kes kelgivad, et nende kalake elas 2 aastat 3-liitrises mullis ja pold ta elul midagi viga. Bullshit! ütlen mina. See on umbes sama hea, kui lasta inimesel elada 70 aasta asemel ainult näiteks -- noo, ütleme et 7. Selline on puhta laps ju veel, kala on samamoodi väiksena alles LAPS. Kuldkala saavutab suguküpsuse (ehk noore täiskasvuse) umbes 2 aastaga, selles vanuses omandavad kalad tihti juba võrdlemisi suured mõõtmed ja väikesse akvaariumisse enam ära ei mahu. Ostes on nad muidugi väikesed ja neid tahaks sinna väga palju toppida aga kahjuks kasvad kuldkala kiiresti ning väike purk jääb neile kitsaks. Kuldkala suurimaks tapjaks on muidugi ka see, et kui kala elab väikestes tingimustes, siis ta takistab meelega oma kasvamist, et mitte kasvada liiga suureks, see aga surub siseelunditele. Umbes nagu keegi tõmbaks sulle korseti selga ja paelad niiii kinni kui veel vähegi saab. Hingata ei saa, koguaeg on paha olla.. kala keha aga reguleeribki nii, et kala kasv jääks kängu väikeses anumas, ning kala sureb lõpuks...

Teiseks - et kuna kuldkala reostab väga palju siis nende puhul on oluline, et akvaariumit puhastatakse korralikult sifooniga iga nädal, lisaks on vajalik korralik filter. Loe sifoonimise kohta siit foorumist. Filter on vajalik, et see puhastaks vett.

Aga jah.. mis läks valesti.
- tore kui inimesed soovivad endale kalu võtta aga kahjuks, nagu enamike asjadega, peaks ka kalade kohta enne lugema ja uurima, sest kalad on väga erinevad. Sinu 25 liitrisesse ei mahu elama kuldkala - ausõna, ei mahu. Sinna mahuks elama ehk krevetid või mõned gupid.
- liiga väike akvaarium selliste kalade jaoks. Kuldkalad, eriti orandad, on väga elegantsed kalad. Väga ILUSAD kalad. Aga nende ilu tuleb välja alles siis kui neil on õiged elamistingimused. Mina kui andunud kuldkala fanaatik ei süüdista sind, et kalad ostsid, küll aga pigem poemüüjat, kellele oli olulisem raha kätte saamine kliendilt
- liiga palju kalu sellise akvaariumi jaoks. Ma ei tea mis tuli enne: akvaarium või kalad. Kui akvaariumi soov, et selles suuruses või hinnaklassis, siis sai valitud valed kalad. Poemüüja oleks võinud soovitada midagi muud, väiksemat, vastupidavamat. Gupid on näiteks väga vastupidavad algajate kalad. Kui aga sooviti esmalt just orandasid, siis kahjuks vale akvaariumi soovitus. Muidugi on ka müüjaid, kes ongi veendumusel, et kuldkala suudab elada 3-liitrises purgis. See arusaam on väga väga väär.

Mida saab paremaks nüüd teha?
- No fakt on, et kala on olemas ja viimasena elus (veel). Kuidas tema elu paremaks teha? Esmalt - mis oli see aine, mida sa vette pidid panema? Võta pudel ja kirjuta mulle siia selle nimi, siis tean millega tegu võib vähemalt olla. Ma oletan, et kas Aqutan vms ta oli.
- Ma ei tea kas teil on kohe soov tõtata suuremat akvaariumit ostma, mis sellisele kalale vastavalt ka sobiks? Kui ei, siis tasub vähemalt see 25 liitrit muuta kalale nii talutavaks kui võimalik. Proovi filter-pump tööle saada. Pumpasid on kahesuguseid - ühed, mis liigutavad niisama vett ja teised, mis puistavad vette ka õhumullikesi. Vähemalt hea, kui 25-liitrises mingigi aparaat sees on.
- kui suuremat akvaariumit osta ei soovi, siis soovitan vaadata äkki mõningate muude kalade poole. Ma ei annaks teps mitte pead, et see orandagi elama jääb aga mis teha. Üritada ju tasub. Esimene vasikas pidi ikka aiataha minema. Kui see vasika aga elama sooviks jätta siis ehk ta kellelegi ära anda ja katsetada mõningate väiksemate kaladega?

Minu soovitus oleks valida üks kahest: suurem akvaarium olemasolevale Orandale või sama akvaarium aga asendus muude kalade naol sellele Orandale.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 07:52 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Olen ka mõne korra sinna Ülemiste keskuse nö"kalapoodi" sisse astunud,seal tavaliselt müüjatel endil sellised kalanäod peas ja tundub,et nad ei saa isegi aru,miks nad seal olema peavad...Nendest poodidest ostan mina ainult kaupa,mida ma tean,soovitada neil ei lase ma küll kunagi endale miskit :wink: tuleb odavam :lol:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 09:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
esimeses postis siiski kalakese poodi nimetatud ,mis peaks mitte ülemistes vaid roccas asetsema

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 09:15 
Akvarist
Kasutaja avatar

See ei saa Rocca Kalake olla, sest see suletud hetkel seoses kolimisega. Kodulehel 21 okt -11 nov suletud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 10:27 
Akvarist
Kasutaja avatar

spottraining kirjutas:
See ei saa Rocca Kalake olla, sest see suletud hetkel seoses kolimisega. Kodulehel 21 okt -11 nov suletud

Justnimelt, meil pood kinni eelmise nädala kolmapäevast ja praegu käib uues kohas sisseseadmine. Huvitav, mille järgi jäi teemaalgatajal mulje, et Ülemistel on meiega samanimeline pood?

Kiireloomulistes küsimustes ja kauba laoseisu saamiseks helistage palun poodi telefonil 6659255.
Tellimisinfo ja kauba tarneaja päringud esitada e-posti teel irma@kalake.ee

Üles
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 2
Natuke ülekohtused kommentaarid on siin kõlanud Rocci Kalakese suunas hoolimata eksitavast viitest esimeses postituses.
Innos kirjutas:
ülemiste Kalakese poest....

Ülemistes on tõesti kala pood, KitaiskieRõbaki, vasakul taga... mingi kala kuju ka kuskil välja joonistatud, ja kui on kala siis on ka kalake... need sellised eksitavad rahva keelepruugid.
Tegelik nimi oli vist Oranda kalastustarbed. Sealt võiks osta akvaariumi, kala õnge ja ussi, imelik et nad seekord ainult mingit veekeemiat soovitasid osta ja õnge kaasa ei andnud millega kalad teisel päeval välja püüda...
Hoidke sellest poest eemale, ausalt... Iiseasi kui keegi soovib kala nägudega müüjaid näha siis ehk vaid tasub sinna vaatama minna. Nemad müüvad sulle ükskõik mida peaasi, et su raha saavad.
Rocci kalakesest saaab küll nõu ja muidu ka teinekord lihtsalt huvitav vestelda. Kõige parem aga lugeda siinset foorumit enne kui järgmised kalad uuesti sisse tulevad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:06 
Akvarist

Tänud kõigile vastajatele!
Kõigepealt vabandused apsaka eest, akvaarium on 40 L
Üks kalake on siiski praeguseks veel elus!
Ja Kalakese nime see pood tõesti ei kanna, eksitus...teame väga hästi, et sel pole Rocaga midagi ühist....kuna aga Kalake Rocas on praegu suletud....otsustasime selle poe kasuks. Hästi kahju on, et ise müüjale lootma jäime....et teab, mida räägib ja soovitab...ta ju töötab seal poes! Aga ju tal oli oluline, et raha kuidagi kätte saaks---nüüd on asi sellega selge ju :( Kurb!
Müüja arvates oleks võinud ka 4 kala osta ja seda, et see kala nii suureks kasvab nagu eelnevalt lugesin, ta küll ei öelnud.

Ja loomulikult uurisime ikka, kui suurt akvaariumi selliste kalade jaoks vaja on...kalad ja akvaariumi ostsime ühel päeval. Ülejäänud asjad soovitas ka müüa...lossi küll valisime ise, müüjaga nõu pidades (pojale kingituseks läks see akvaarium...mis muidugi tõi kokkuvõttes rohkem pisaraid, sest täna on õige sünnipäevapäev ja 2 kala on surnud :( )

JBL BIOTOPOL oli see vahend vee puhastamiseks ja neutraliseerimiseks.
10 ml / 40 liitri vee kohta.
Miks müüakse kunsttaimi, kui need ei sobi akvaariumisse tegelikult? Absurd ju.
Palun soovitage paari poodi, kuhu võiks lähipäevil minna, arvan, et tuleb osta korralik kruus vms põhja ja paar taime. Sooviks ikka väga, et see kalake ellu jääks.
Nüüd veepuhastajast. Mulle ta välja ei aja aga näha on, et vesi ikka liigub.
Võibolla andis ta meile ka vale kalatoidu? on see võimalik?
Kuigi peal on ikka toit for godfish, jällegi JBL Novored - tasakaalustatud helbeline toit kuldkaladele. On see ok?
Tänu kõigile!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 01:35 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
Kõigepealt vabandused apsaka eest, akvaarium on 40 L

Kullake - 40 liitrit on ikkagi liiga vähe oranda jaoks :? Aga hetkel on kalake sul veel pisike, ma oletan, seega kasvades peaks talle suurema akvaariumi hankima. Aga sinan võib ca aastake ehk aega minna. Noored kuldkalad kasvavad võrdlemisi kiiresti. 3 kuuga viskas minu oranda pikkust 5cm pealt ca 10+ peale, ehk kaks korda suuremaks on kasvanud. Minu akvaarium muidugi natukene suurem ka :)

JBL kuldkalade toite kasutan ka mina, tegemist heade toitudega AGA ei maksa üle toita, JBLi toidud ajavad vee väga kiiresti haisema, kui kalale liiga palju süüa anda. Igaks juhuks seletan sulle ka toitmise osa lahti - ma ei tea kas sul on graanulid või helbed. Kui graanulid, siis antakse umbes 2-4 graanulit korraga, 2x päevas. Ma kahjuks ei tea kui pisike su kala veel on, seega anna silmajärgi. Kui tal suu täis saab, siis ega sinna rohkem ei mahu. Graanulid võetakse enamasti põske ja kukub neid seal siis "närima" (jääb selline mulje nagu näriks). Helbeid anna nii palju kui ta suudab ca 1min jooksul ära süüa. Kuna toitmine on soovitatav 2x päevas, siis pigem anda vähe kui liiga palju. Ületoitmine toob kiiresti kõhumured kaasa! Kuldkala on täiesti põhjatu kaev, seega ära lase tema näljasest ilmest end ära petta. Kui ta peale söömist ikka veel pinnal matsutab, siis ignoreeri seda tugevalt! Kuldkalal nimelt puudub magu, seega ta ei tunne täiskõhutunnet ja ületoitmine on kerge tulema.

See "veepuhastaja" - on tegemist siiski filteriga? On seal mingi svamm vms sees? Kui vesi ringi käib, siis asi töötab. Kõik filtrid ei olegi nn "mullitajad", kes vette õhumulle pritsiks. Usun, et su kalake saab ilusti hakkama kui veepind vähemalt liigub.

Kruus jms. 40 liitrisesse läheb ca 2-3 kg kruusa vast, ma oletaks. Kunsttaimi võib ikka akvaariumisse panna, need tuleb enne lihtsalt puhtaks pesta vee all. Elustaim on muidugi silmale ilusam aga kui alguses olete veel kogenematud, võib see taimekegi loojakarja minna mingihetk. Kunsttaimedel pole mitte midagi viga. Lossi osas - kui seal on teravaid nurki siis ma soovitaks selle välja võtta (koos nende värviliste kivikeste vms asjadega). Kuldkala võib end vastu teravaid nurki katki tõmmata, mistõttu tasub neid vältida. Akvaartiumi sisustamiseks pole paljut vaja - natuke põhja kruusa, 1-2 taime (kunst või elus), tagataust, et oleks endal ilusam vaadata ja mingi valgustus (kunsttaimedel võib ka kehvem olla, elustaimed tahavad siiski õiget valgustust).

EDIT: ah, lugesin enne üle selle koha, kus sa kirjutasid, et "helbeline toit" - no vähemalt sai kõik lahti seletatud.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 03:06 
Akvarist

Filtrist- svamm on seal sees tõesti. Müüja sõnul pidi seda x nädalas puhastama (kraaniveega).
Karbile on kirjutatud selline lugu: AGUA SZUT, SUPER-MINI 360. Sobiv akvaariumimaht 30-80 L, maxtootlikkus -340 l/h
Loodetavasti see on oki? Kas kuldkalake vajab lisaks veel õhumulle vms?
Ja kivid....müüja soovitas neid...uskumatu ex!
Lossi pesime kraaniveeall ikka puhtaks! Keetma ei hakanud...nii palju ikka nupp veel võtab:)
Söömisega aga...paar helvest oleme korra päevas andnud....aga ei pane tähele, et ta sööks üldse....ex näis....
Tänu veelkord kõigile kriblajatele siin!!! ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Okt 27, 2009 03:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kui ei söö on asi halvasti - kuldala lõpetab söömise ainult juhul kui on ekstreeme stress või suremas. Kuldkala sööb agaralt isegi siis kui ta ise surmtõbine on, ka ujumisraskustega ukerdab ta siiski sööma. Söömise lõpetavad nad kas ülisuure stressi tõttu või siis kui kala on juba nii nõrk, et enam ei jaksa (ehk siis kohe suremas). Hetkel arvan, et stress. Vesi pole korras, kaaslastest jäi ta ilma, täiesti üksi, keskkond on võõras jne. Hoia pöialt, et mõne päevaga asi paraneb. Pakkuge ikka süüa talle, kuid kui vee peale hulpima jääb see toit, siis korjake ära see sealt. Kui see põhja niisama settima kukub hakkab reostama.

Filtri osas - kõik vajalikud bakterid elavad filtris, kraaniveega pesed sa nad kõik välja. Samas sul on akvaarium nii väike ka, et ei saa soovitada vahetusvees loputamist ka :? suht jama. Tavaliselt tasub loputada filter äravahetatavas vees (lased sadel põhja vajuda ja pealmises vees pesed filtri svammid puhtaks). Vahetatakse vett aga 20% ja 40 liitri puhul on see kogus suht tilluke.

Küsimus äkki Mariale - kas mingi Denitroli või muu vahendi lisamisest võiks olla veel kasu? Kui ta pole sinna vette muud lisanud peale "kloori eemaldava aine". Kui kala seal juba elab, hetkel küll ei söö muidugi, kas äkki bakterikultuuri lisamine natukenegi asja aitaks? Endal puudub kogemus ausaltöeldes selle kohta, et visata kalad täiesti tooresse vette. Karta on, et see vesi läheb tal varsti kergelt öeldes käärima, hägu, võibolla ebameeldiv lõhn jne. Peamine, et teemaalgataja siis kohe vett suurtes kogustes vahetama ei kuku. Hea kui saaks kuidagigi mingit talutavat keskkonda sinna luua.

Teemaalgatajal pole vast mõtet ka kala kellelegi hoiule anda nii kauaks kuni akvaariumi elukõlbulikuks saab. Tea kas seda transpordi stressigi üle elaks :cry:

Üles
 [ 16 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver