foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 09:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nonii, nüüd on siis ka minu kord siia kurtma tulla - nimelt kahel kuldkalal ilmnesid mütsil valged "tupsud". Ma ei oska neid muud moodi kirjeldada. Kuna viimati sai kuldkala haigusega kokku puututud aastaid tagasi siis olen täiesti ja absoluutselt roostes haiguste kohapealt ja vajaks nati targemate abi (Maria - appi!).

Niisiis. Tegemist on 240L akvaariumiga, mis on töös olnud umbes kuu aega, alles. Nädal aega käis vesi niisama akvaariumis ringi (lisasin oma teisest akvaariumist sinna ka vett, et asi käima paremini läheks). Katsetajatena sai elama sinna pandud hunnik taimi ja kari gupisid, kes hetkel umbes 3 nädalat seal ilusti tegutsenud on. Nädal tagasi sai ostetud esimene kuldkala sisse (imepisike oraanz), kes hetkel näib täiesti terve. Eelmine neljapäeval ostsin sõprsuse pst Zoomaailmast 2 punamütsikest. Nende viimastega ongi häda majas.

Veevahetuse tegin eelmine kolmapäev. Veestestid olid peale vahetust normis. Neljapäeval tulid mütsid, ilusad ja aktiivsed kalad. Reede õhtul pildistasin veel neid - vaatasin piltidelt, ei ainsatki haigusmärki. Laupäeva hommikul söötma minnes avastasin ühel punamütsikesel mütsi peal kaks lumivalget "tupsu", mis olid sinna ööga tekkinud (kalad akvas tolleks hetkeks umbes 36+h). Selline nagu vatitupsu laadne asjandus mütsi peal. Ei old väga narmendav tups, pigem kindla piirjoonega aga siiski meenutas nagu keegi oleks kinnitanud vatitupsu kala peapeale, ujudes see liigub veidi. Ise olin nõutu ja nati rumal, et ei tormand äkki kohe mingit ravimit ostma? Tegin see-eest nn soolavanni kalale. 1tl jämesoola 2,5L kausi vee kohta. Vee võtsin akvaariumist, kuna kala on nii väike veel, siis oli see 2,5L kauss talle suht bassein. Otsustasin siiski riskida - kandis lõpuks ka (vist) vilja.

Peale 10 minutilist vanni olid tupsud kadunud! Alles olid kaks valget täppi peas, mis andsid aimu, kus tupsud varem olid. Uurisin netist haiguste kohta (ei saand selles osas targemaks- seetõttu ma siin olengi) ja ka soolavannide kohta (et kas mu mälu vannide osas äkki ei peta mind?). Lõppkokkuvõttes tegin kalale laupäeva öö-päeva jooksul kokku 4 vanni (umbes iga 5h tagant, viimase sai laupäeva öösel vastu pühapäeva kell 1:45). Lisasin vette ka mingit JBL'i vitamiini (nimi ei tule kohe peast meelde), mis kodus oli, et ÄKKI turgutab natukene neid. Teised kalad on täiesti terved silmajärgi. Ka mütsid askeldavad väga palju ringi, ei ole loiud, söövad isuga. Muid ebaloomulikke märke ei ilmuta, peale tupsu/de peas.

Juba peale teist vanni tõmbasid esimesel kalal valged täpid tagasi. Peale viimast vanni keset ööd ei old enam mitte midagi näha. Proffülaktika mõttes otsustasin pühapäeval hommikul ja ühe veel õhtul talle teha. Sama, 10min periood, kuna kala väike siis väga kauemaks ei julgend teda sinna jätta. Eile lõunal kalu uurides (õigemini tahtsin jälgida kuidas haige müts end tunneb) avastasin, et ka teisel kalal on mingi väike valkjas täpp peas. Alguses arvasin, et ajasin kalad segamini, kuid siis leidsin viisi kuidas neil vahet teha. Eih - haigusmärke ilmutas siiski teine punamüts. Kirusin nii, et maa must ja õhtul panin nad koos "vanni". Valge täpp tõmbas ka teisel kalal tagasi. Õhtul olid kalad sellised nagu ostes - täpitud ja tupsutud.

Täna hommikul tuld süüdates käisid mul peast läbi vist kõikvõimalikus vandesõnad, mis eesti, inglise ja venekeeles olemas on. Eilne "täpitaja" oli tänaseks omale 1 ilusa tupsu pähe kasvatanud. Kirusin, sest mul pold hommikul aega talle ka vanni teha, et äkki aitab see tupsu vastu (oli tõesti jube kiire ja avastasin tupsu 3min enne kodust lahkumist kui läksin kalu kiirelt söötma). Teine, enne haige olnu, on täiesti terve väljanägemisega silmajärgi. Ei mingit tupsu ega täppi mitte kuskil, see-eest tupsutab nüüd teine kala!

Ahjaa - eile õhtul testi tehes avastasin, et NO2 ja NO3 on paigast ära läind ( :shock: ) - KUIDAS?! pole mul aimugi. NO2 on 0,5 peale tõust ja NO3 on lausa 20. Millest selline järsk tõus (äkki uute kalade lisandumisega siiski lõi tasakaalu paigast ära - kuu aega käinud akva, see peaks suht habras olema veel) pole mul aimu ka. Midagi ma vette lisanud ei ole (peale saadud kalade ja taimede), kalu ma mingi võõra veega sinna ei pand, taimed sai puhtaks pestud. Peale kolmapäevast veevahetust oli kõik täiesti normis ja nüüd, 6 päeva hiljem on seis selline. Kas peaks vett täna mingis koguses vahetama? GH, KH ja PH on normide piires, aga NO'd tekitavad mus veidi "paanikat".

Lisaks - mida ma tupsutaja(te)ga peale hakkan? Osta siiski mingi ravim on vist mõtekam. Aga ma ei tea millist :-k

PS - pilti hetkel tupsudest ei ole aga õhtul annaks ehk teha, ega see tups päevaga kuhugi kao :(

Viimati muutis varivalge, Neljapäev Sept 10, 2009 03:28, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 10:20 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
tee veevahetus 15% mahust ja osta seenhaiguste vastast ravimit (sera mycopur, jbl fungol või tetra fungistop). ilmselt mingi seene kaasa tõid. no tõus võib olla uutest kaladest. peale ravikuuri lõpetamist lisa jbl denitroli või mingit muud elus bakterikultuuri sisaldavat asja. kui sul on välifilter, siis veel parem, lisa jbl filterstarti, see peaks no2 kontrolli all hoidma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 10:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei. Sisefilter on siiski - RIO240 oma, nagu Juwelil ikka on. Plaan oli osta välisfilter aga ostuhetkel pold "üleliigset paari tuhandet" korraliku filtri soetamiseks... Seega hetkel on standard must kast nurgas.

Oeh, aga siis täna tagasi sinna samasse zoomaailma. Mõtlesin just ise ka, et juu need samad kaks siiski mingi asjanduse endaga kaasa võid, ma loodan ainult (südamest), et see ei nakka teistele tegelastele seal akvas. Sest seal elutsevad gupid pidid asumisel olema ajutiselt kuni uue kodu saavad. Ja nüüd siis selline lugu :?

Veevahetuse teen õhtul. Kas ravimit panna siis tervesse akvaariumisse? Või startida neile hetkel tühjalt seisev 50-liitrine ja panna väiksed sinna raviajaks või mida teha. Tõenäoliselt maksab vist igaks juhuks terve 240 ära ravitseda. Oh jeerum jeerum.. peaks vist oma 50-liitrisest karantiinikasti tegema edaspidisteks ostudeks. Paha vist ei teeks... :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 10:31 
Guru
Kasutaja avatar

parem 240-ses ravi ära teha, muidu võid hakata mõne aja pärast jälle täpilisi ravima.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Aug 31, 2009 10:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei, tänud sulle.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 01, 2009 09:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tegin veevahetust natukene eile õhtul, vahetasin filtri kõige pealmise valge vattpadja välja ja tegin kaladele 1 vanni. Hommikul veeteste tehes näitas NO2 = 0 ja NO3 = 10. Vähemalt parem kui eelmisel õhtul. Eks ma jätkan soolavanniga. kui mõjub siis on tore, kui ei siis võtan seda kui odavat (300.-) õppetundi... vähemalt pole ma pisikestesse veel nii kiindunud.. sinna poodi ma igatahes tagasi minna enam ei soovi... :cry:

Viimati muutis varivalge, Teisipäev Sept 22, 2009 08:07, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 01, 2009 10:50 
Guru
Kasutaja avatar

mycopuri oleks võinud võtta.
ectopur on sool aga soolavanne sa juba teed - pole vaja.
aktiivsüsi - vajalik ravi lõpetamisel vee filtreerimiseks
fishtamin - vitamiinid, sa juba jbli oma panid
aquatan - raskemetallide sadestaja, pole vaja. selle asemel oleks asjalik olnud pakkuda nitriveci (bakterkultuur). iseenesest pakkus ta sulle kõiki haiguse raviks vajalikke asju aga sul oli juba osa olemas. need tupsud kindlasti ei ole normaalne nähtus, kuid haigus võib alati avalduda stressisituatsioonis, sestap ei pruugi poes olevatel kaladel olla haigus avaldunud. katsu äkki ikka ravim hankida, kasvõi teisest poest.
müüja kohapealt ei oska midagi öelda. Leigivis on üldiselt asjalikud tädid, äkki oli lihtsalt halb päev.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 02, 2009 08:12 
Saprolegnia spp.

Sümptomid: Vatisarnased nahapinnast kõrgemad laigud, millega võib kaasneda hägu silmadel, lõppfaasis ka veritsevad haavandid

Välistamine:Laigud on nahaga samal tasapinnal - vt. bakterhaigused, laigud on nahaga samal tasapinnal, ümarad või ovaalsed või hägu katab kogu keha vt. parasiithaigused Chilodonella, Costia

Levik ja ennetamine: Spoorid levivad veega, taimedega, niiske mullaga, loodusest toodud dekoratsioonidega, mida ei ole kuumutatud. Spoorid hävivad üle 33C-se temperatuuri juures, üle 28C temperatuuri juures spooride levik pidurdub. Saprolegnia levib enamasti akvaariumites, kus on halb veehügieen, ka stressis ning nõrkadel kaladel. Ennetamise aluseks on veehügieen, käte pesu enne akvaariumis toimetamist, loodusest toodud dekoratsioonide kuumutamine, kalade õige aklimatsieerimisprotsess, üleasustuse vältimine. Seenhaigus võib ilmned paralleelselt uimemädaniku ja bakteriaalse sooleinfektsiooniga.

Ravi: Ravi ajaks tõstetakse temperatuur vähemalt 28Cni, raviks kasutatakse seenhaiguste vastaseid preparaate (JBL Fungol, Sera mycopur, Tetra Fungistop) paralleelselt soolaraviga 1tl jämesoola 1L akvaariumist võetud vee kohta, korralikult eraldi anumas lahustatult. Kalu vannitatakse paralleelselt üldakvaariumis oleva ravimiga eraldi anumas 3 x päevas ca 10 minutit. Sama päeva vannid võib teha samas vees, eeldusel, et vesi on seisnud soojas. (JBL Fungolile lisatakse JBL Ectol Cristalit, eraldi soolavannid ei ole sel puhul vajalikud).

?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 02, 2009 09:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii ma hetkel ta talitan, Jups. Ma tänan. Akvaariumisse lisasin mycopuri vastavalt juhisele mis originaalkeeles on, soolavanne jätkan neile kahele tupsutajale. Temperatuuri tõstsin ka järk-järgult, hetkel on 27'C peal näitab termomeeter.

Üles
 Teema pealkiri: Kalahaigus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 02, 2009 09:42 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas selline asi kalahallitus ei või olla? :roll:

Üles
 Teema pealkiri: Re: Kalahaigus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 02, 2009 10:43 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 6
undu kirjutas:

On selline haigus üldse olemas akvaristika valdkonnas :?:

Üles
 Teema pealkiri: Re: Kalahaigus
PostitusPostitatud: Kolmapäev Sept 02, 2009 11:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Incikas kirjutas:
undu kirjutas:

On selline haigus üldse olemas akvaristika valdkonnas :?:

Kui akvaariumi teaduse käsiraamat (Priit Päkk,Halo Kirjastus Tartu 2005) ei peta siis on. :roll: lk.186

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 10, 2009 03:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Niih, vahepeal kaosest "update".

Ravi sai mycopuriga tehtud nii nagu originaalkeelne kirjeldus ette nägi. Alguses tõmbusid "vatitupsud" tagasi, siis viimase ravipäeva lõpuks (ehk 3. päeva lõpuks) olid tupsud kadunud aga mütsidele olid jäänud väikesed valged täpid. Kartsin, et ravi (mycopur + soolavannid) ei kandnud vilja ja mõttes kandsin kalad juba nn mahakandmisele, kuna nad on aga üliaktiivsed ja muidu täiesti terve väljanägemisega siis veel ei raatsinud. Söövad isukalt, uimed ja soomused korras, aktiivsed jne.

Peale veevahetust tõmbusid ka valged täpid mütsil natukene tagasi, kuid vaid paariks päevaks. Korra arvasin üks päev end nägevat jälle valget täppi, kuid see kadus ööga. Hingasin veidi kergendatult, arvates, et äkki nägin viirastust.

Eile hommikul aga avastasin jälle valged täpid mõlemal punamütsil mütsi peal. Sellised hägused, enam ei ole mütsi pinnast kõrgemad, nagu varem olid, vaid samal tasapinnal, hägused, otseselt kindla piirjooneta täpid. Pole sellised nagu "nõelatäpid" vaid nagu keegi oleks tömbi ja karvase valge vildika otsaga ühe täpikese punasele mütsile vajutand. Ei ole suur, alla 1mm täpike. Omapärane on see, et täpike tuleb ja kaob ööga, samas ilmub uus täpike teise kohta sama ööga. Kuna kaladel on erivärvi silmad siis ei anna neid segamini ka ajada.

Vaatasin üle kõik teised kalad - mitte ühtegi täppi mitte kuskil. Küll aga avastasin, et ühel isasel gupil on musta saba äär veidi valkjas. Kas äkki bakteriaalne uimepõletik? Nimelt on kaks musta isast gupit, kes imelikul kombel alalõpmata kaklevad omavahel ning dominantsem ajab vähemdominantset mööda akvaariumit agressivselt taga, hoolimata,et tegu on 240L akvaariumiga kus pole just teab mis palju kalu. Tagaajamist olen näinud, vastastikku "kes on suurem" uime puffitamismänge olen ka täheldand aga otsest saba näksimist ei ole näind. Ometigi on ühel mustal gupil sabaäär hallikas, nagu ära näritud. Teiste sabad on korras, ei mingeid rante.

Nüüd ma olengi siis suht nõutu.
Vee testid tegin ära:
NO3 = 10
NO2 = 0
GH = >7
KH = 6
PH = 7

Tundub ju kõik OK? Aga miski siiski on seal "mäda". Egeria Densa andis ka täiesti saba, teised taimed on korras aga egeria suri 100%'lt välja :cry: Ei meeldind talle kas 28'c või siis mycoput, igatahes tõmbus peale 3-päevast ravi pruuniks, juured läksid mädanema ja sellest taimest enam elulooma ei ole.

Mis aga kaladega nüüd ette võtta? Kas eraldada see üksik gupi kuskile ja teha mingi ravi? Kas punamütsid äkki eraldada (50L akvaariumi saaks tagavaraks) või teha uus mingi kuur tervele akvaariumile?

Peale eelmist ravi tegin veevahetuse, lisaisn denitroli vastavalt juhendile, panin enne sisse ka 2 söefiltrit ravimit välja filtreerima. Vesi on selge. Kalad aktiivsed. Uus veevahetus peaks olema laupäeval.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 10, 2009 03:55 
Guru
Kasutaja avatar

ära tee midagi, filtreeri vesi söega läbi ja oota ja vaata. kui läheb hullemaks, siis võib uuesti mõelda mingi ravimi peale. kui need täpid on aga nii väikesed siis selle pärast uut ravikuuri ette võtma pole vaja hakata. guppiga ma arvan, pole ka mõtet praegu jännata.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 10, 2009 04:08 
Akvarist
Kasutaja avatar

Okei. Hetkel on mul akvaariumis 2 filterpumpa (sise). Väiksem on mõeldud küll 80L akvaarium (max) aga sellel on aktiivsöe jaoks eraldi "konteiner", mistõttu ma ta ka töösse panin (kotike kraanuleid oli olemas), suurde Juweli klassikalisse musta kasti lisasin vaid tavalise söefiltri osa (muude filtritele lisaks) mis ravi ajaks välja võtsin, müüjaga konsulteerides öeldi, et otseselt muud vaja ei ole aga lihtsalt selle söefiltri peab siis pärast välja vahetama (mis sest et filter on uus ja enne ravi tööd old ca kuu aega). Arvad, et sellest on/oli vähe? Või mida peaks tegema.

Üles
 [ 21 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver