tommilak kirjutas:
Üks madistamine on neil käind seal jah juba päris tükk aega ja isane ajab pidevalt emast taga kuni too lõpuks peitu läheb. Selle peale olen ma tegelt juba ammu mõelnud, et peaks ühe emase veel juurde ostma, kuid pole millegipärast selleni veel jõudnud.
Kas see guraamide müdistamine võib siis tõesti mõjutada ka teise kalu. Akva kunn on tavaliselt olnud ikka papagoikala, kes ka guraamisi ja teisi kalu pidevalt taga ajab, kuid täna istus ka tema peidus. Tema ja SAE ehmatavad veel siiamaani. Nii kui akva juurde lähen ja seal natuke olen paneb papagoikala kohe esimese põõsa sisse ja jääb täiesti liikumatult sinna vedelema. Nagu oleks surnud. SAE see liigub nii kiiresti et ma ei saa arugi kuhu ta läheb.
Ma oma isiklikest kogemustest oskan öelda vaid seda, et minu isane guraami läks nii ülbeks, et ei lasknud teistel kaladel absoluutselt akvaariumis liikuda. Rääkimata sellest, et keegi peale tema oleks süüa saanud. Nii kui keegi liigutas, guraam ründas (sellest on kusagil ka teema. Mul oli see probleem siis, kui 250L akva oli ja siis sai küll sisustust ümber tõstetud, taimi tõstetud jne. jne. Emasele koopaid tehtud aga mitte miski ei aidanud) Kui mu emane guraam enam ühel päeval üldse näole ei andnud ja mina olin igasuguse lootuse kaotanud ja valmis juba riiukukke ära andma, soovitas siit foorumist keegi, et muretsegu ma teine emane juurde. Usu, nagu nõiaväel kadusid kõik terroriseerimise probleemid. 1 isane peab siis kahe emase vahel siiberdama ja see annab emastele aega hinge tõmmata ja peitu minna. Minu emasest oli toonaks järel vaid ahervare ja tõesti oli kurb teda vaadata. Lugesin tookord ka väga palju guraamidest ja jäi silma see, et isane guraam on suuteline emase surnuks terroriseerima. Ainult, et uus muretsetav emane peab olema enam - vähem sama suur kui "vana" emane. No minul õnnestus saada selline noor neiu - mitte enam titt aga ka mitte täiskasvanu.
EDIT: Tommilak - tee emasele palju peidukohti. Taimedest näiteks (puhmad suurelehelistest taimedest, mille alla saab minna; minigd lillepotid või kiviseinad vms. seni, kuni uue kala saad. Emasel peab olema mitu kohta, kuhu ta minna saab peitu. Kui sa lähemalt jälgid, siis emane hakkab väsima ja lõpuks annab alla ja siis isane rammib teda suuga (vaata albumist mul on jäänud sinna isegi paar pilti), emane jääb loiuks ja enam pinnale lõpuks ei tule vaid jääb taimelehe alla lõõtsutama.