foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Hapnikupõletus
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 09:54 
Akvarist

Tere!

Mul on kahel kalal hapnikupõletus. Kas sellest saab kuidagi vabaneda? Mida ma peaksin tegema?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 02, 2009 10:06 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
ei saa vabaneda, paraneb või siis jälle ei parane ise. esmaabi on veepehmendi (aquasafe, biotopol vms) kahekordse doosi lisamine akvaariumisse, acclimoli võib ka juurde panna.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 03:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Väga huvitavad hapnikupõletuse tekkepõhjused.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 10:12 
Guru
Kasutaja avatar

tekkepõhjuseks on tavaliselt kalade värskesse kraanivette asustamine, kust ei ole jõudnud väljuda torustiku survega kaasatulnud gaasid. gaasimullid kinnituvad kala keha katvale limaskihile ja põhjustavad põletusesarnaseid kahjustusi. kui gaasimullid kinnituvad lõpustele, siis häirub ka normaalne gaasivahetus ehk kala ei ole võimeline lõpuste abil "hingama".

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 02:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kraanivees ikka süsihappegaasi küllaga, hapnikuliiast seal pole siiani küll veel kuulnud... Ehk keegi täpsustab...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 03:36 
Akvarist
Kasutaja avatar

Usun, et Maria pidas silmas gaasembooliat e gaasimullihaigust. Ilmselt see oli ka -Piret-'il probleemiks. Gaasemboolia ja hapnikupõletus on kaks eri asja siiski. Hapnikupõletust nüüd vaevalt kalad said :)

Gaasimullihaigus on kala haiguslik seisund, mille puhul kudedes tekivad gaasimullid.
Haiguse põhjuseks on vee üleküllastumine gaasidega (peamiselt lämmastik ja hapnik). Haiguslik seisund tekib siis, kui gaaside osarõhk vees muutub väga kiiresti ja kala organism ei suuda sellega kohaneda ning veres sisalduvad gaasid tungivad mullidena ümbritsevatesse kudedesse. Gaaside osarõhu kiire muutus tekib näiteks siis kui torustikus olev vesi lastakse otse akvaariumi ja kalad pannakse sinna sisse. Torustikus olev rõhk on teistsugune kui akvaariumis olev rõhk.
Gaasemboolia tagajärjel kalad muutuvad rahutuks ja ujuvad kiirete sööstudega, neil värisevad uimed ning nad reageerivad tormiliselt välistele ärritustele. Haige kala ei toitu, hoidub vee pinnakihti, kaotab nägemise ja tasakaalu ning hukkub gaasemboolia tagajärjel. Tõrjeks tuleb vältida vee üleküllastumist gaasidega.
Siiski pole värske kraanivesi ainuke gaasemboolia põhjustaja. Näiteks tiikides on gaasimullihaigust täheldatud vetikate massvohamise korral.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 10:04 
Guru
Kasutaja avatar

"hapnikupõletus" on rahvakeelne nimetus sellele, mis juhtub siis, kui kraaniveega kaasatulnud gaasid kinnituvad kala kehapinnale, ehkki tegelikult ei ole see tõesti puhas hapnik, mis sinna kinnitub. umbes sama keelevääratus on "hapnikuaparaat", mille all mõeldakse tegelikult õhukompressorit. gaasembooliat esineb väga harva.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 10:39 
Moderator
Kasutaja avatar

Kunagi väiksest peast valasin akvasse kraanist vett ja see sisaldas mõistagi palju mulle. Alguses oli isegi ilus vaadata aga siis miski sees ütles et see ei ole vist kaladele hea. Käitumine viitas ka sinna kanti. Hakkasin siis sabakesi akvat mööda taga ajama ja neilt käega mulle maha pühkima. Kalad jäid ellu.
Ma ei tea...kas esmaabivõtteks selline käitumine võiks sobida? Kui juhtub miskipärast palju mulle vette mingil põhjusel.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Jaan 07, 2009 11:54 
Akvarist
Kasutaja avatar

Hapnikupõletus võib tekkida ka siis kui ostad kala poest kus lisatakse pakendisse puhast hapniku. Kui see kotike peaks nüüd kummuli kukkuma ja kala nii öelda kuivale jääma siis...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Juul 10, 2009 07:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mul on samasse temasse küsimus.
Nimelt mu taimed akvas mullitavad väga-väga. Mõnele kalale on ka need mullid kehale kinnitunud. Siit küsimus: On see kaladele kuidagi ohtlik?

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver