foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 13 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: kuldkalad surevad järjest.
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2008 10:50 
Akvarist

akvaarium on 120 l. on olemas filter, soojendi, valgustus, õhutus. paar taime, mererannast toodud kivid ja mingi vaasi moodi dekoratsioon. vett vahetan kord nädalas..tavaliselt umbes 50 l. viimati vahetasin vett üleeile.
temperatuur peaks olema 23 kraadi, viimase veevahetuse korral läks kraadiklaas katki aga varem on temperatuur pidevalt ühtlane püsinud.
mul on 6 kuldkala ja üks põhjakoristaja. akvaarium on töötanud umbes 10 kuud ja selle aja jooksul on väga palju kalu ära surnud..samas ei sure nad kõik korraga vaid pidevalt on umbes kuu või paar vahet.. ning erilisi sümptomeid pole ovarasemate surmade puhul märganud ja kui on siis kõik on erinevatega.
hetkel on suurim mure see, et üks pärlsoomus kala on juba pikemat aega tagurpidi ujunud ja nüüd ta ei saa enam ennast isegi õigetpidi.
lisaks on kahel kuldkalal sabauim kuidagi ärritatud ja ühel on sabauim otsast valkjas.
ja pikemat aega juba on kalad pidevalt vee piiri lähedal..algul arvasin et annan neile liiga vähe süüa aga see ei saa põhjus olla..isegi kui annan kaks korda päevas süüa on nad mõne aja pärast uuesti kõik üleval vee ääres.
palun aidake!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2008 11:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Soovitan soojalt lugeda natuke netist kuldkalade pidamisest. Säästab kalu.
Esiteks loetakse kuldkalade miinimum veemahuks 50 l per saba. 6*50=300! Seda numbrit ei tasu alahinnata (a la jälle nad jahuvad, mu sõbral elavad 4 kala 5 liitrises mullis juba 2. päeva ja on õnnelikud...). Nad ei ela kaua, lihtsalt ei jaksa enam. Ehk siis anna liigsed kalad teistele ära. Muidu nad lihtsalt surevad. Kuldkala suudab heades tingimustes elada isegi kuni 29 aastat!!!
Teiseks kuldkalad on suured sodi tekitajad KUID akva vett ei vahetata kunagi 50% (v.a. avariijuhtumid). Piirdu 20% iga nädal ja ... sa ikka sifoonid hoolega põhja ka mitte ainult ei vaheta vett? Kui ei siis tee nii. Filter peaks olema pädev.
Ära kunagi sööda kalu üle, nad suudavad olla pidevalt näljase näoga kuid see ei tähenda midagi.
Vee teste oled teinud? Need võivad ka midagi näidata. Kasvõi liigset NO3.
Kuldkalade vee temperatuur on 20 kraadi. Pärlsoomuskalad on mulle kahjuks tundmatud (ei osanud otsida ka). Kas nad ikka ona samuti külmaveekalad?
Üleasustatusest ma juba rääkisin.
Arvatavasti oskab Maria täpsemalt soovitusi jagada. Kuula teda ja tee, nagu öeldakse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2008 11:20 
Akvarist

sifoonin põhja. mul on küsimus et kuidas ma seda temperatuuri alla saan ? sest mul on see soojenduspulk miinimumi peal aga pidevalt on vesi soem ja ma ei saa ju iga päev sinna kolm kotti jääd panna?
ja vett vahetan nii palju praegu sest mul on pump juba 4 nädalat garantiis ja asemel on palju nõrgema võimsusega pump.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2008 11:27 
Akvarist

ja lisaks veel see et kas siis see 50 l on nüüd lõplik..sest igal pool on erinevad andmed..ühes kohas kirjas 10l, teises 25l ja kolmandas 50l. kasvõi siin samas esimese akvaariumi all on kleeps et kuldkaladele 25l ühele.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 29, 2008 11:33 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma soovitan sul NO3 test soetada ja selle näit oma teemasse panna.
Aga ei ole mina veel kusagilt kuulnud, veel vähem lugenud, et kuldkala miinimum vajadus on 10 liitrit. :roll: Ikka igal pool 50 L.
Maria on sellest palju rääkinud- üleasustamisest akvas- väga hea ütlemine Maria poolt on see, et sina ka võid elada WC-s. Aga mis elu see on? Ja kaua sa suudaksid?
50 L vett vahetada, nagu Felch juba ütles, on ÄÄRMUSLIK- kui on haigused vms. aga muidu ikka nii 20% veest võiks korraga vahetada. Odavaim NO 3 test maksab 75 krooni ja on tolle palju kirutud Sera oma. Aga näidu saad ikka.

3 Guraamit, 1 ants,2.10.07,4 pärlskalaari 14.10. 07 15.10.07 ants Tinna,08.07.08 Hoplosternum thoracatum Algus 29. 07. 07. 250L AZOO CF-1200,CO2; 4x 30w 21. 09. 08 500L +õhupump13.10.08 http://filmipaevad.ee/2011/

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 30, 2008 01:48 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
23C on tegelikult täitsa ok veel. kuni 24C on kuldkalalistele lubatud.
6 kuldkala on 120l peale küll tera liig aga samas ma pole ka päris nõus, et miinimum on 50L ühe kala peale. 50L võiks olla miinimum siis, kui see kala elab üksinda 50-liitrises akvaariumis. nii 4 kuldkala + paar põhjakat on 120L peale üsna mõistlik, see teeb siis umbes-täpselt 30L kuldkala peale, põhjakatele loeb üldjuhul rohkem põhjapindala, kui litraaz.
mis puutub veevahetusse, siis seda on liiga palju. kuldkalade puhul võiks küll vahetada pisut suuremas koguses, kui harilikult troopiliste kalade akvaariumis aga üle 1/4 see kogus siiski olla ei tohiks.

üks põhjus, miks kalad võivad surra, on see, et akvaariumis ei suuda välja areneda kalade eluks vajalik vee bakterkooslus, kuna veevahetustega viid sa bakterid pidevalt akvaariumist välja ja nädalaga ei suuda need nii palju paljunedagi, et kaladele piisaks. teiseks põhjuseks üsna kindlasti on stress, mis nii suurte veevahetustega alati kaasneb. looduses ei vahetu kunagi vesi nii, et pool järve jookseb veest tühjaks ja siis sajab pool taevast tagasi. ikka tasapisi käib see protsess ja kuna akvaarium on tehislik miniatuurne ökosüsteem, siis kahjuks ei saa seal väga teistmoodi talitada. kolmandaks põhjuseks võib olla hapnikupõletus, mis tekib suure hulga väske vee lisamisega akvaariumisse ja mis kahjustab kalade kehapinda kaitsvat limakihti. võrreldav on see inimese puhul nt. põletusega. nendest kahjustatud kohtadest on aga haigustekitajatel lihtne kala organismi pääseda. ühesõnaga arvan asja veevahetuste taga olema.

mis nüüd edasi teha võiks on kõigepealt sabad korda saada. arvatavasti on tegu bakterinfektsiooniga, nii, et mõni bakterivastane ravim akvaariumisse (nt. jbli ectol fluid vms.), teed pakendil näidatud koguses ja ajavahemikus ravi läbi, seejärel topid 150g koti aktiivsütt filtrisvammide asemele (filtrisvammid eemalda ravi ajaks filtrist, kui sul on juweli akvaarim, siis must svamm viska üldse minema) ja filtreerid 48 tunni jooksul ravimijäägid veest välja. kui see tehtud, siis vaata oma filtrisüsteem üle. kui sul on ainult mehhaanilised svammfiltrid, siis osa neist tasub asendada keraamiliste makaronide või laavakivimiga, kus on kasulikele bakteritele soodne pinnas paljunemiseks, jbli filterstarti võiks kah filtrisse pista bakterkoloonia kiirema suurendamise otstarbel. edaspidised veevahetused kord nädalas 20-25% mahust.

koju muretse endale alustuseks jbl 5in1 test, näitab vähemalt ära, kui mingi parameeter väga paigast on. kindlamate tulemuste saamiseks võib hiljem üksikuid täpsema vahemikuga teste juurde osta, vastavalt sellele, mis parameetrid sul seal rohkem kõiguvad. ise kahtlustaks pigem, et NO2 on üle normi, kuna NO3 selliste veevahetuste juures vaevalt üle 20mg pügala tõuseb. aga mine sa kurja tea kah.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 03, 2008 12:39 
Akvarist

suursuur aitäh:)
täna saan suure pumba uuesti tagasi ka. kahjuks enne polnud võimalik veel ravi osta ning selle aja jooksul on tulnud sabale valge täpp..ainult üks. nagu selle saba sees mitte peal. igaks juhuks lisasin, et olla kindel et ostan õige ravimi.
teiseks tahtsin küsida et millised nende testide korral siis head või õiged näidud on?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Okt 03, 2008 02:42 
Guru
Kasutaja avatar

normaalvahemikud on testi pakendil üldjuhul välja toodud

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2008 07:53 
Akvarist

niii..
tegin kaladele kuuri ära ja sabad tunduvad korras.
samas on üks kala ikka koguaeg tagurpidi, juba mingi 3 nädalat pluss täna märkasin et ka teine on pooleldi tagurpidi.
ja endiselt on kalad kõik vee piiri ääres ja ma ei saa aru miks. õhu puudus ei saa neid olla sest mullitaja on koguaeg sees olnud
ostsin vajalikud testid ka aga neid pole veel teinud, sest ei teadnud kas peale ravimist annavad testid ikka täpsed tulemused.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Okt 13, 2008 08:02 
Guru
Kasutaja avatar

kui sul on söega ravimijäärgid välja filtreeritud, siis tee testid ära. no3 nt. näitab kenasti ära, kas on vajadus suurema veevahetuse järgi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 18, 2008 05:35 
Akvarist

nii..nüüd sai testid tehtud lõpuks.
nii palju kui ma oma testide õpetustest aru sain siis NO3 on liiga madal ja KH liiga kõrge..mis teha?
pH- 8,0
GH- 15
KH- 15
NO3- 10

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Okt 18, 2008 06:03 
Guru
Kasutaja avatar

ph võiks olla veidi madalam, kuskil 7,0-7,5
gh ja kh on tegelikult täitsa normaalsed, kuldkaladega taimi niikuinii suurt ei kasvata ja sobiv karedusvahemik on kuldkaladel päris suur
NO3 võiks ideaalis olla null. aga alla 20 mg/l on ka veel täitsa ok.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Okt 19, 2008 01:30 
Akvarist

aga kas pH kõrge taseme tõttu võivadki kalad akva pinna juures kogu aeg olla või on sellise käitumise põhjuseks midagi muud?

Üles
 [ 13 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver