foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Mure neooniga*
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 06, 2008 10:03 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, akvaariumis siis ikka 1 labeo, 4 gupit, 3 neooni.
Nad kõik on omavahel juba rohkem kui pool aastat hästi läbi saanud ja kenasti elanud, kui siis nüüd paar nädalat tagasi avastasin, et üks neoonidest kükitab rohkem nurgas, maigutab tavalisest rohkem suud ja on kõver(enne oli hästi natuke kõveram). Söök teda samuti eriti ei huvitanud.
Hakkasin teda siis jälgima rohkem. Panin tähele, et kui on söögi aeg, siis labeo ajab kõik teised kalad laiali ja kui neoonid talle ette jäävad, siis ajab eemale. Enne ta selline polnud, siis teda toit üldse ei huvitanud, oli akva põhjas ja tegeles oma asjadega. Aga viimastel kuudel ujub ka ülesse poole, et toitu võtta ja on muidu energiline.
Ja vahest norib ise tüli, ujudes neoonide juurde, ajades neid eemale.

Nädala möödudes hakkas neoon sööma... aga püsis ikka ühes nurgas ja seekord juba pea alaspidi. Paar päeva hiljem oli tal üks saba pool uime puudu ja nüüdseks juba mõlemad. Vaeseke ujub ikka vapralt, kuigi näha, et ta teeb seda vaevaga, keha niigi kõver ja nüüd saba ka poolik :(

Nagu ma aru saan, on labeo see, kes teda räsinud on, sest talle on neoonid viimasel ajal ette jäänud..
Mida mul selle vaese neoonikesega teha on? Kas saba kasvab tagasi, või siis ta jääbki selliseks õnnetuks?

*teema liigutatud õigesse alarubriiki (Maria)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Sept 06, 2008 10:13 
Moderator
Kasutaja avatar

Ei pruugi olla labeo teene, neoonid omavahel võitlevad ka koha pärast luminofoortorude alla ja pudrumolli ees...
Oma tähelepanekud räägivad seda, et teistest eemale hoiduv neoon on haige ja läheb mõne aja pärast kalataevasse. Kui võimalik, paneksin ta teise akvasse. Võin eksida kuid keha kõverdumine oli vist kuidagi seotud geneetiliste vigadega (inbreedingu tulemus, gupidel näiteks). Sel juhul ei saa midagi teha.
Kui postitad oma küsimuse haiguste alamfoorumisse, on lootust et mõni guru (Maria) annab sulle pädevama vastuse.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 07, 2008 10:35 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
pakun siiski labeot süüdlaseks. kui saba näritud servad on valge randiga ääristatud, siis on tegu ka lisaks bakteriaalse infektsiooni - uimemädanikuga ja vaja oleks bakerivastast ravimit kasutada. kui ranti ei ole, siis pole muud midagi teha, kui lihtsalt kala edasi jälgida. kõverdumine võib olla tingitud geneetilisest põhjusest aga ka traumast, mis on neoonide puhul tavalisem. see omakorda võib mõjutada ujupõie asendit ja sellest tulenevalt võib kala vahel pea alaspidi või ülespidi rippuda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 07, 2008 01:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Saba näritud servad ei ole õnneks valge randiga ääristatud.
Kalake täna oma nurgas ja pea alaspidi, natuke ujub ka teiste sekka, siis jälle on omal kohal tagasi.
Ta enne oli hästi natuke kehast kõver, aga nüüd kuuga ikka täitsa kõveraks läinud, sellepärast hakkasin ise ka mõtlema, et temale keegi liiga teinud ja trauma saanud.

Kas teise akvasse kala panemine aitab midagi, nagu Felch soovitas?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 07, 2008 03:31 
Guru
Kasutaja avatar

arvan, et sellest ei ole abi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Sept 07, 2008 04:10 
Moderator
Kasutaja avatar

Ma mõtelsin seda, et teises akvas poleks kalal vaja karta ründajaid. Või poleks ümber tõstmine tõesti mõistlik tegu?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Sept 08, 2008 11:01 
Akvarist
Kasutaja avatar

Seda küll jah! Aga millalgi ikka peab ta tagasi oma akvasse panema ja siis ei tea ette, kuidas teised temasse suhtuvad -pärast vaatavad, et keegi uustulnuk ja hakkavad ikkagi kiusama :roll:
No nüüd ma pole enam tähele pannud, et keegi teda taga ajaks, või temast üldse välja teeks.
Eile sõi õnneks isuga, hea seegi :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Sept 09, 2008 12:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Neoon läkski kalataevasse ära :cry:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Sept 18, 2008 05:11 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tekkis küsimus just loetu kohta!
Et neoonidel organismis sees bakter, mis mõnel lööb välja haigusena, mõnel mitte. Tekib lülisamba kõverdumine, mis teeb siis keha kõveraks, samuti hakkab saba narmendama ja kalal on ennast raske õiges ujumisasendis hoida. Ravi puudub.
Ju siis minu neoonil oligi see haigus(kirjeldus täpne), keegi teistest kaladest ei pruukinudki ta saba "lõhkuda".
Aga tekib küsimus, kas see võib ka teistele kaladele nakkav olla?
Äkki peaks mingi ravi tegema :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 23, 2008 12:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Mure nüüd seekord juba teise neooniga.
Tal on lülisamba kõverdumine, millest siis keha kõver, mis oli juma ammu-ammu kõver, aga mitte nii, et kalake ujuda poleks saanud. Nüüd ta pea alaspidi, kalal on ennast raske õiges ujumisasendis hoida. Kõik oli korras, üle-öö jäi äkki haigeks.
Saba ei narmenda, uimed korras.
Sama asi ühesõnaga nagu esimesel neoonil oli, ainult et temal ei ole pool saba puudu.

Uurinud olen siit palju selle kohta, aga täpselt pole aru saanud, mis haigus tal olla võiks. Sest bakteriga ega seenega tegu ei ole kirjeldusi lugedes.
Arvan, et see ikka see neoonide haigus, mis neil pidavat organismis sees olema, välja lööb sellega, et keha kõverdub, kala ei ole enam nii värviline kui muidu ja ravi pidi puuduma :(

Aga ma ikka uurin üle, äkki saaks tema heaks midagi teha, mingit ravi?
Kahju vaadata, et kala juba paar päeva ahmib tavalisest rohkem õhku ja ripub pea alaspidi, aga ise olles veel vapper, et üritab süüa võtta, kuigi see eriti tal ei õnnestu.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 23, 2008 04:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

siis on vaja oma kala viimane palve täita:tema piinad lõpetades.pane kala väiksesse karpi(vett pooleldi täis)ja sügavkülma.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Dets 23, 2008 04:31 
Akvarist

Minul juhtus samamoodi kahe gupiga, tekkis tagaosa halvatus ja sabauim narmendas, ahmisid õhku. Surid ka paari päeva pärast. Kas tegemist haigusega? Olen kalade koha pealt üsna rumal, pool aastat olnud gupid. Kui haigus, siis kas nakkab? Suri ainult 2 kala.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 24, 2008 01:52 
Guru
Kasutaja avatar

Aitrall kirjutas:
Mure nüüd seekord juba teise neooniga.
Tal on lülisamba kõverdumine, millest siis keha kõver, mis oli juma ammu-ammu kõver, aga mitte nii, et kalake ujuda poleks saanud. Nüüd ta pea alaspidi, kalal on ennast raske õiges ujumisasendis hoida. Kõik oli korras, üle-öö jäi äkki haigeks.
Saba ei narmenda, uimed korras.
Sama asi ühesõnaga nagu esimesel neoonil oli, ainult et temal ei ole pool saba puudu.

Uurinud olen siit palju selle kohta, aga täpselt pole aru saanud, mis haigus tal olla võiks. Sest bakteriga ega seenega tegu ei ole kirjeldusi lugedes.
Arvan, et see ikka see neoonide haigus, mis neil pidavat organismis sees olema, välja lööb sellega, et keha kõverdub, kala ei ole enam nii värviline kui muidu ja ravi pidi puuduma :(

Aga ma ikka uurin üle, äkki saaks tema heaks midagi teha, mingit ravi?
Kahju vaadata, et kala juba paar päeva ahmib tavalisest rohkem õhku ja ripub pea alaspidi, aga ise olles veel vapper, et üritab süüa võtta, kuigi see eriti tal ei õnnestu.

haigused liigituvad viide gruppi: bakterhaigused, parasiithaigused, seenhaigused, viirushaigused, keskkonnamuutustest ja traumadest põhjustatud haigused. neist nakkavad on 4 esimest. eelmises postituses tood välja bakterhaiguse, järgmises ütled, et see ei vasta bakterhaiguse kirjeldusele. viita allikale, kust sellist infot lugesid. mina ei tea ühtegi kala normaalses mikroflooras elavat organismi, mis normaalsete akvaariumitingimuste juures selliseid nähtusid põhjustaks.
kalade värvi tuhmumine on üldine haigusliku seisundi näitaja ja võib kaasneda enamiku haigustega.
elenile - haiguste alarubriik ja vt. teemat "enne postitamist loe seda", kui sealt abi ei saa, siis koos akvaariumi infoga uus teema haiguste alarubriiki. siinses sigrimigris ei tee enam varsti vahet, kellele on juba vastatud ja kelle kalal millised sümptomid olid. katsuge ka õigetes alarubriikides püsida. mõne päeva pärast liigutan ka selle teema õigesse kohta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 24, 2008 06:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ma tõin välja bakterhaiguse siis, tol hetkel, kuna tekkis küsimus just loetu kohta, mida lugesin juba 18 sept. Kindlalt ma midagi väita ei saanud/ei saa, kuna ei tea ju täpselt, millega tegu on!

Haiguste foorumeid olen lugenud-vastust ma saanud ei ole, millega siis KINDLALT tegu võib olla.
Kui peaks sama juhtuma jälle neooniga, siis ma ikka ei oska aidata.

Postitan oma teemad siia alla, kuhu olen juba eelnevalt teema teinud, kuna teema ju sama. Kui hakata mujale uus teema tegema, siis saan jälle sõimata, et miks teen mitu teemat sama murega. Sa siis aru.
Igastahes kirjutasin, et targemaks saada.
Tänud, kes vastas.
Neooni enam pole! Loodan, et teistega kõik korras.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Dets 24, 2008 10:28 
Guru
Kasutaja avatar

ei saa ju kommenteerida, kui ei tea, mida sa täpselt lugesid. see, et kalade terviseprobleemiga info jäi siia alafoorumisse on tegelikult kivi alafoorumi moderaatori kapsaaeda, muidugi postita sina teemasse, kuhu oled varem seotud infot kirjutanud, kõik õige. mis sõimamisse puutub, siis selles foorumis sellist nähtust eriti ei esine, me siin katsume ilma sõnasõdadesse laskumata viisakalt märku anda, kui midagi on valesti. pigem pidasin silmas eleni postitust, mis ei ole sinu teemaga otseselt seotud.

konkreetsemalt: kust sa lugesid, et neoonid kannavad mingit haigust kaasas, mis põhjustab selgroo kõverdumist? (raamatu nimi, autor või veebisait).

kindlalt paraku ei saa sulle keegi öelda, millega tegu on, me ju sinu akvaariumisse ei näe.

Üles
 [ 27 postitust ]  1, 2  Järgmine

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver