foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 03:29 
Akvarist
Kasutaja avatar

Nii, minu teadmistest jääb väheseks, et teada, kuidas toimima pean...
Loodan väga siinsete pikaajaliste akvaristide teadmiste abile.

Minu 650-liitrises akvaariumis avaneb alates teisipäeva õhtust pilt, kus eranditult kõik kalad, s.t ka üldiselt põhjas tegutsevad elanikud on suud vastu veepiiri. Mingeid haigustunnuseid kaladel ei ole. Samuti ei saa öelda, et hingamine oleks neil raskem/ahmivam vms. Lihtsalt kalad on kõik kobaras veepiiril reas, täpselt nagu konservides.

Strateegilised andmed.

Akvaarium töös alates eelmise aasta septembrikuu lõpust, s.t ligikaudu 3,5 kuud. Uusi elanikke pole viimase kuu jooksul sisse lasknud, sest limiit juba täis.

Akvaariumi maht: 650 l
Elanikud: 6 silver sharki, 6 skalaari, 6 SAE-d, 6 clown loachi (tillukesed), 2 guraamit (laliad), 1 Geophagus steindachneri (neid oli 2, aga üks oli täna hommikuks surnud), 1 gupi ja 2 platyt.
Taimed: olemas
Tehnika: 2 pumpa, filtrid nagu ikka (makaronid (2 suurust), valge filter), turbapallikesed, 2 termostaati, valgustus.
Temperatuur: 26 °C
Veevahetus: 1 kord nädalas u 125-150 l (tõsi, aasta lõpus jäi veevahetuste vahele ühel korral 2 nädalat), lisan vette aquatani.

Veenäidud (tehtud JBL-i Easytestiga 5 in 1):
NO3 - jääb vahemikku 25-50, silma järgi pakuks, et 35-40 ringis
NO2 - sellega on nii, et olenevalt testiriba hoidmise kaldenurgast on tulemuseks 0 või siis max 0,5.
KH - pisut alla 10
pH - 7,2-7,6 vahel

Muutust kalade käitumises märkasin eile paar tundi pärast veevahetust. Siis tegin ka esimese testi ja helistasin kalapoodi. Soovitati oodata hommikuni ja teha siis veel üks veevahetus. Hommikuks oli 1 kala surnud, veenäidud samad nagu õhtul. Tegin jälle veevahetuse 150 l. Sifoonisin põhja eriti raevukalt, et viimne kui sodi kätte saada. Pärast seda ujusid kalad rõõmsalt ettenähtud sfäärides täpselt pool tundi ja rivistusid taas veepiirile. Imelik on see, et tund pärast järjekordset veevahetust tehtud test ei ilmutanud mingeid muudatusi NO3 osas (testiribad on OK, tegin katse kraaniveega).

NO3 võiks küll kuidagi allapoole saada, aga kuidas? Teha veel veevahetust (125-150 l)? Kahe päeva jooksul olen juba 300 liitrit välja vahetanud ilma ühegi järgneva muudatuseta veenäitudes.
Milles üldse asi võib olla? Pea muremõtteid täis...

100 l: jälle soe ja mage vesi + kalad

650 l: ikka soe ja mage vesi + kalad

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 10:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kas veepind ikka liigub korralikult?
5 in 1 testid pole muidugi ka asi mida saaks eriti tõsiselt võtta, kuid kui need näidud on enam-vähemgi õiged siis sealt mingeid katastroofi põhjusi nagu ei paista - NO2 peaks küll sissetöötanud akvas 0 olema ja NO3 võiks ikka allapoole 25 jääda, kuid kirjutatud näidud ei tohiks ka suurt häda tähendada.
Akvasse mingit keemiat pole sattunud? Sipelgaid pole mürgitatud lähikonnas vms.? Kas vesi mida lisad tuleb linna veevärgist?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 11:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Jep, veepind liigub päris kõvasti. Sipelgaid ega muid koduloomi mürgitanud pole, ravimeid akvasse peitnud ei ole ;) Ainuke keemia, mis üleeilsel veevahtusel sisse sai pandud oli väetis taimedele, aga seda ikka vastavalt lubatud normile ja olen seda ennegi kasutanud 2x kuus ilma muutusteta kalade käitumises (samas olen ma alati seda väetiseasja peljanud, peaks vist üldse ära lõpetama).

Tegin just praegu jälle veetesti, näidud täpselt samad nagu eile-üleeile. Olukord on vaid nii palju paranenud, et 100% kõik kalad veepiirile rivistunud enam ei ole. Pinna lähedale hoiavad praegu skalaarid, paar SAE-d paar clown loachi ja Geophagus steindachneri (see ei ole küll üldse normaalne, sest Geophagus naljalt oma kõhtu põhjast üle 15 cm kõrgemale ei vea).

Kas võtan veel ühe veevahetuse ette või lihtsalt ootan ja loodan olukorra normaliseerumisele?

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 11:28 
Moderator
Kasutaja avatar

Bambeduus kirjutas:
Jep, veepind liigub päris kõvasti. Sipelgaid ega muid koduloomi mürgitanud pole, ravimeid akvasse peitnud ei ole ;)

No siin on tegelikult variante kõvasti rohkem - ntx kui ämbriga vett vahetad siis ehk on vahepeal ämbrit millekski muuks kasutatud, või ntx on akva puhastamiseks kasutatavat nuustikut keegi muul otstarbel kasutanud jpms. Ei hakka rohkem fantaseerima kuid selle nurga alt tasuks mõelda, suure tõenäosusega on probleem vees.
Bambeduus kirjutas:
Ainuke keemia, mis üleeilsel veevahtusel sisse sai pandud oli väetis taimedele, aga seda ikka vastavalt lubatud normile ja olen seda ennegi kasutanud 2x kuus ilma muutusteta kalade käitumises (samas olen ma alati seda väetiseasja peljanud, peaks vist üldse ära lõpetama).

Valmisväetis vaevalt probleeme tekitab kui doseerida vastavalt juhendile ja lisada ka viisakalt (lahendada enne akva veega, mitte kontsentraati otse sisse lajatada).
Bambeduus kirjutas:
Kas võtan veel ühe veevahetuse ette või lihtsalt ootan ja loodan olukorra normaliseerumisele?

Mina ei vahetaks, oled juba omajagu vahetanud. Üks variant on ju ka see et vahetusvesi ise oli probleemne, seepärast küsisingi kas see tuli linna veevärgist. Kui ntx pinnasekaev siis seal võib igasugu asju juhtuda, mõnikord võib aga ka linna veevärgiga probleeme olla. Aquatan ehk pisut abiks, ehk ka pisut vitamiine.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 11:46 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 5
Endal oli ammu üks suvi nii, et tegin akvaariumis veevahetust, kui juba pangis hakkasid kalad surema, kuhu sai ka värskemat vett lisatud. Lihtsalt kalad hakkasid mitmekaupa surema ja otse silmade all. Kohe ei osanud probleemi kraanivees näha...
Peaaegu kõik kalad surid maha. Hiljem sain teada, et kuskil parandati migit gaasitoru ja vett ei soovitatud kasutada. Teade selle kohta oli kuskil trepikojas vist olemas või ei olnudki, ei mäleta enam, aga see oli olnud selline väikeses kirjas väikesel paberil.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 11:50 
Moderator
Kasutaja avatar

Igaks juhuks helistaksin Sinu asemel ettevõttesse mis Sulle kraanivett pakub ja küsiks järele kas neil on ikka kõik korras.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 12:21 
Akvarist
Kasutaja avatar

Helistasin vahepeal veevärki, aga nende sõnul miskit parandust ega muudatust milleski ei ole.

Akvaariumiatribuutikat ka keegi millekski muuks kindlasti kasutanud pole. Kodus töötava inimesena on kogu elamine mu kontrolli all 24/7 ;)

Aitäh, Rein, vitamiinide meeldetuletamise eest. Neid on mul küll meelest läinud lisada viimase paari-kolme nädala jooksul.

Hetkel tundub nagu oleks olukord pisut parem, suurem osa kaladest ei ole enam otseühenduses veepinnaga.

Kasutan juhust ja pärin veel ühte asja (ehkki see peaks vist kuuluma tehnika alla). Nimelt on mul kahes väiksemas akvas probleem pumpade töötamisega. S.t need töötavad küll, aga mitte ei lase vett ühtlase joana välja, vaid justkui paljude kihisevate mullidena. Pumbad ummistunud ei ole, seda kontrollisin. Või noh, väliselt ei ole näha, et mingi sodi kuskil võrede vahel ja all oleks. Ühe pumba vahetasin isegi välja, arvates, et ehk on lihtsalt otsi andmas, aga uue pumbaga sama asi - kui tööle panen pärast veevahetust, siis mõned minutid töötab korralikult, siis hakkab mühisema/krõgisema ja kihilisi mulle väljutama. Tegemist on Micra pumpadega ja kalapoe omanik ütles, et tema kasutab neid aastaid oma akvaariumides ilma igasuguste probleemideta ehk siis, et tema praktika näitab nende pumpade pikaajalist töökorras püsimist.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 12:51 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas filtrisse ei pääse kuidagi õhk sisse, näiteks selleks mõeldud peenikese vooliku kaudu, millel on ka ventiil/kork küljes.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 12:56 
Akvarist
Kasutaja avatar

Ei tohiks nagu pääseda, kogu must kast (termostaat, filtrid, pump) on vees kuni MAX-piiri ületamata. ump on selle kasti põhjas siis ja pumbast tuleb ainult 1 toru, mis väljub mustas kastis selleks ettenähtud ava kaudu.
Olen proovinud igatepidi: et hoian seda ava veest täielikult väljas, hoian ava tâielikult vees, hoian ava pooleni vees. Ei mingit vahet. :roll:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 02:05 
Akvarist
Kasutaja avatar

Kas pumbast ei tule välja sellist peenikest voolikut (tavaliselt valge või läbipaistev umbes 15 cm pikk peenike voolik), mille otsas on tavaliselt must kork/ventiil, mis tavaliselt tuuakse koos juhmetega (pumba, soojenduspulga juhtmetega) kaane alt välja. Vähemalt juweli akvaariumitel eksisteerib selline asi ja tavaliselt ka tavalistel sisefiltritel. Kui seda korki/ventiili keerata, siis saab vastavalt sellele reguleerida õhu hulka, mida lastakse filtri veejugast välja, mis tekitab mullikesi vee filtrist välja tuleva vee hulga sees.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 02:20 
Akvarist
Kasutaja avatar

Lisaksin veel sellise asjaolu, et mul hakkasid kalad analoogselt käituma (tulid veepiirile ja olid uimased) kui kodus lõhnaviirukit põletasin. Akvaarium on mul lahtine pealt.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 03:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Selline peenike toru kuulub komplekti küll valikvariandina, aga ma pole seda kunagi kasutanud, sest see luriseb mu meelest liiga kõvasti :lol:

(Viirukit ma ei põleta, mingeid õhulõhnastajaid ka mitte, ehkki ma arvan, et kui isegi kasutaks, siis akvaariumit see ei häiriks, sest kõik 3 akvaariumit on kaantega. Muide, praeguseks on kõik kalad veepiirilt kadunud. Huuh, eks paistab, kas elavad selle vahepealse häireperioodi üle ilma hilisemate tagajärgedeta)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 07:36 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
testi korraliku testiga ammoniaaki ja nitraati. kui peale p6hjasifoonimist jamaks l2ks, siis kahtlustan ammoniaagimyrgitust. s8ekott filtris peaks asja veidi parandama.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Jaan 10, 2008 11:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tänud, Maria! Ostan homme spetsiaalsed testid. Nüüdseks on kõik kalad oma tavapärastele sägavustasanditele naasnud ja paistab, et mis iganes jama veega polnud, on see kuidagi mööda läinud. Spets. testid soetan igaks juhuks ikkagi, sest mine tea, millal jälle selline segane situatsioon tekib.

Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver