Ma ei ole veel kuigi pikajaliste kogemusega akvarist, aga esimesena torkab silma see, et su akvaariumis on selle suurust arvesse võttes liiga palju kodanikke. Selline hulk kalu nii väikeses akvaariumis, eriti arvestades seda, et skalaarid kasvavad üsna-üsna suureks, tekitab kindlasti stressi, mis on omakorda tervist nõrgestavaks faktoriks. Kindlasti lâheb ka vesi tavalisest kiiremini "mustaks".
Teisena jäi mulle silma kõrge pH ja väga kare vesi. CO2 peaks idee poolest neid näite vähendama, aga tundub, et su akvaariumis ei vähenda. Miks sa üldse CO2 kasutad - kas taimi on nii palju? (Kui on, siis ei suuda ma ette kujutada, kuhu kalad veel mahuvad ujuma
)
Igatahes vajavad skalaarid edukaks elamiseks märksa pehmemat vett. pH peab olema vähemalt alla 7,5, parem on isegi neutraalse e 7,0 lähedal olev väärtus.
Mul on endal ka originaalvesi väga kõrge pH ja karedusega, aga saan pH-d väga edukalt 7,2 juures hoida sellega, et panin valge filtri vahele kotikese turbaga (SERA toode). Turba eeliseks on suur ohutus, sest mingeid drastilisi äkilisi muutusi ei toimu - kalas saavad mõõdukalt vähenevate pH ja KH väärtustega turvaliselt kohaneda.
Parandagu mind teadlikumad inimesed, aga minu meelest Sera pH minus ei toimi, kui KH-d enne alla ei saa.
Kindlasti on kalade haigustega hästi kursis olevatele inimestele abiks piltide nägemine. Katsu mõned fotod teha ja üles riputada.
Tegelikult tahaksin hirmsasti soovitada ka seda, et annaksid skalaarid kellelegi suurema akvaariumi omanikule. Nii oleksid nemad õnnelikumad ja sinu akvaariumis oleks väiksem üleasustus , mis muudaks ka akvaariumi hooldamise ja veenäitajate normis hoidmise palju kergemaks.