Tere!
1.Mageveeakvaariumis saab kasvatada taimi ja mageveekalu, on olemas magevees elavad teod ja krevetid jms. Aga osad mageveekalad vajavad ainult kive, koopaid peidupaigaks. Seega nende akvaarium võib olla taimedeta. Mereakvaariumis on vesi soolane ja seal saab kasvatada merekalu, -tigusid, -krevette jms. Uhked on korallid jms. Taimi merevees kasvatada ei saa, taimedega sarnased on makrovetikad. Vaata pilte internetis ja otsusta, kumb Sulle rohkem meeldib! Mageveeakvaariumi pilte leiad näiteks siinsest fotoalbumist. Mereakvaariumi pilte mere poole pealt. Googeldamine annab Sulle pilte ka mujalt.
2.Mina soovitaks 100 liitrit, sest see ei ole kohe alguses hirmutavalt suur, aga võimaldab siiski pidada erinevaid huvitavaid kalu. Väiksemas akvaariumis on oht veetasakaal kergemini paigast ära nihutada ja samuti on oht väike akvaarium liiga kalu täis toppida. Iga sentimeeter TÄISKASVANUD kala kehapikkusest nõuab umbes 1 liitri vett. Kui alustad 10 liitrise akvaariumiga, siis oleks sinna paras panna ainult kaks gupit. Elu näitab, et tahaks panna 20. No proovi ise 10 lapsega 1-toalises korteris elada!
3.Algajale kõige sobivamad mageveekalad on eluspoegijad: gupi, molli, mõõksaba, plati + mõni põhjakala: coridoras, ancistrus. Tavaliselt kannatavad algaja väikesed eksimused välja ja paljunevad ka, kui neile taimestik varju pakub. Põhjakalale on vajalik koobas. Kui poegi juba liiga palju saab või tahaks muidu vaheldust, saab 100-liitrisesse ka mõned muud liigid mahutada.
4.Enne kui ostma hakkad, kirjuta meeldiva kala nimi paberile ja otsi internetist, mis sellest kalast saab, mida ta vajab. Poes on nad tavaliselt kõik nunnud ja pisikesed. Iga müüja ei ütle ka, et see nunnu kasvab 40-sentimeetriseks ja õgib teisi, aga teine nunnu jääb 4-sentimeetriseks. Mulle meeldib Tartu-maantee pood. Noorem müüjanna ja mees oskavad ka eesti keelt, kuigi Sinu vene keele oskus oleks kasuks. Ma pole sealt kunagi saanud haigeid kalu. Kui kalad pole karantiini läbinud, siis neid lihtsalt ei müüda. Taimed on seal ka ilusad (kuigi taimi ja eluspoegijaid ning ancistrusi saad ka siit foorumist). Tehnika koha pealt ei oska eriti kommenteerida, sest pole akvaariumi ega alust poest ostnud. Sobiva filtri sain sealt küll.
5.Karedust ja "asja" pole kunagi oma akvaariumides mõõtnud. Pole nagu vaja olnud.
6.Väiksemate kalade eluiga on tavaliselt lühem, suureks kasvavate kalade eluiga on tavaliselt pikem. Gupid näiteks elavad aasta-paar, aga see-eest annavad tohutul hulgal poegi. Maailma vanim kuldkala peaks olema elanud 41 aastat, kui ma ei eksi.
7.Ei oska kommenteerida, sest pole mereakvaariumi pidanud. Seda tean küll, et mereakvaarium on kallim lõbu. Kuigi, on ka kalleid mageveekalu, aga nendega ei soovita alustada.
Edu! _________________ 400 l platidoras costatus, thoracatum, SAE, kollane ancistrus, japonica krevett, kuhlii loach, molli, kuldguraam, gupi, skalaar, hemigrammus, õunateod, tornteod 180 l ancistrus, thoracatum, SAE, hiina vetikasööja, neolamprologus brichardi
|