foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 5 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: Palun aidake!
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 21, 2007 04:53 
Akvarist

:( mul on selline mure,et tahaksin endale oma esimest akvaariumit ning mul on sellega seoses terve posu küsimusi:
1.Mis vahe on mageveeakvaariumil ja mereakvaariumil ?
2.Kui suur akvaarium oleks algajale piisav?
3.Mis kalad on mulle kui algajale kõige sobimavad?
4.Kus poes oleksid toredad ja abivalmid müüjad kes oskaksid mulle soovitada parimaid lahendusi(teie arust)?
5.Mis värk nende vee kareduse ja asjadega on?
6.Kui kaua keskmiselt kalad elavad?
7.Kumb akvaarium vajab rohkem hoolt kas magevee-mereakvaarium?

Hetkel ongi kõik mida ma teada sooviksin :D

Suur aitäh kõigile kes viitsivad vastata :!: :D [/b]

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 21, 2007 06:24 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tere!

1.Mageveeakvaariumis saab kasvatada taimi ja mageveekalu, on olemas magevees elavad teod ja krevetid jms. Aga osad mageveekalad vajavad ainult kive, koopaid peidupaigaks. Seega nende akvaarium võib olla taimedeta.
Mereakvaariumis on vesi soolane ja seal saab kasvatada merekalu, -tigusid, -krevette jms. Uhked on korallid jms. Taimi merevees kasvatada ei saa, taimedega sarnased on makrovetikad.
Vaata pilte internetis ja otsusta, kumb Sulle rohkem meeldib! Mageveeakvaariumi pilte leiad näiteks siinsest fotoalbumist. Mereakvaariumi pilte mere poole pealt. Googeldamine annab Sulle pilte ka mujalt.

2.Mina soovitaks 100 liitrit, sest see ei ole kohe alguses hirmutavalt suur, aga võimaldab siiski pidada erinevaid huvitavaid kalu. Väiksemas akvaariumis on oht veetasakaal kergemini paigast ära nihutada ja samuti on oht väike akvaarium liiga kalu täis toppida. Iga sentimeeter TÄISKASVANUD kala kehapikkusest nõuab umbes 1 liitri vett. Kui alustad 10 liitrise akvaariumiga, siis oleks sinna paras panna ainult kaks gupit. Elu näitab, et tahaks panna 20. No proovi ise 10 lapsega 1-toalises korteris elada!

3.Algajale kõige sobivamad mageveekalad on eluspoegijad: gupi, molli, mõõksaba, plati + mõni põhjakala: coridoras, ancistrus. Tavaliselt kannatavad algaja väikesed eksimused välja ja paljunevad ka, kui neile taimestik varju pakub. Põhjakalale on vajalik koobas.
Kui poegi juba liiga palju saab või tahaks muidu vaheldust, saab 100-liitrisesse ka mõned muud liigid mahutada.

4.Enne kui ostma hakkad, kirjuta meeldiva kala nimi paberile ja otsi internetist, mis sellest kalast saab, mida ta vajab. Poes on nad tavaliselt kõik nunnud ja pisikesed. Iga müüja ei ütle ka, et see nunnu kasvab 40-sentimeetriseks ja õgib teisi, aga teine nunnu jääb 4-sentimeetriseks.
Mulle meeldib Tartu-maantee pood. Noorem müüjanna ja mees oskavad ka eesti keelt, kuigi Sinu vene keele oskus oleks kasuks. Ma pole sealt kunagi saanud haigeid kalu. Kui kalad pole karantiini läbinud, siis neid lihtsalt ei müüda. Taimed on seal ka ilusad (kuigi taimi ja eluspoegijaid ning ancistrusi saad ka siit foorumist).
Tehnika koha pealt ei oska eriti kommenteerida, sest pole akvaariumi ega alust poest ostnud. Sobiva filtri sain sealt küll.

5.Karedust ja "asja" pole kunagi oma akvaariumides mõõtnud. Pole nagu vaja olnud.

6.Väiksemate kalade eluiga on tavaliselt lühem, suureks kasvavate kalade eluiga on tavaliselt pikem. Gupid näiteks elavad aasta-paar, aga see-eest annavad tohutul hulgal poegi. Maailma vanim kuldkala peaks olema elanud 41 aastat, kui ma ei eksi.

7.Ei oska kommenteerida, sest pole mereakvaariumi pidanud. Seda tean küll, et mereakvaarium on kallim lõbu. Kuigi, on ka kalleid mageveekalu, aga nendega ei soovita alustada.

Edu!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Aug 21, 2007 11:41 
Akvarist
Kasutaja avatar

Tsiteeri:
5.Karedust ja "asja" pole kunagi oma akvaariumides mõõtnud. Pole nagu vaja olnud.

vaimustav avaldus akvaristikafoorumis.

r.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 08:08 
Moderator
Kasutaja avatar

On vist 2 liiki akvariste, kui mitte rohkem. Ühed mässavad mõõdikutega, CO2-ga jne ning kalad kasvavad hästi. Teised ei pea seda vajalikuks ja kalad kasvavad ikka hästi...
Ma ise pole ka peale temperatuuri midagi muud mõõtnud. Karedust jah, 1 korra, testi proovimiseks. Kahtlus, et TTÜ ja kodu vesi on erineva karedusega, leidis kinnitust.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Aug 22, 2007 09:29 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
avaldaks tagasihoidlikku arvamust. "vanadel kaladel" ehk siis neil, kes katse-eksitus meetodil on kalu pidanud juba dekaadijagu v6i kauem ei pruugi t6esti olla vajadust testide j2rele. paraku ei julgeks ma kyll yhelegi algajale anda soovitust/arvamust, et teste pole vaja. ERITI just algajale on testid vajalikud selleks, et inimene 6piks vee parameetreid hindama edaspidi ka ilma testideta. alguses puudub ju see "tunnetus", et nyyd on midagi valesti ja siis on tore, kui keegi targem oskab kirjeldatu p6hjal adekvaatset n6u anda. niisiis, niikaua, kui puudub see seitsmes meel, on kindlasti testid v2gagi omal kohal. lisaks pean vajalikuks testida akvaariumivett enne kalade toomist akvaariumisse, kuna v6ib selguda, et vee parameetrid pole soovitud liikide jaoks yldse sobilikud. lihtsam on valida vette sobivad kalad, mitte hakata kemikaalide ja turbapudruga, v6i mis veel kallim, RO seadmega, vett kalade jaoks sobivaks kohandama.

kui aus olla, siis ma n2ppisin isegi vist viimati testikarpi siis, kui co2-ga taimekasvu parandama hakkasin, nii igaks juhuks. aasta v6is olla 2003 v6i 2004 2kki.

Üles
 [ 5 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver