foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 11 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 07:12 
Akvarist

Püüdsin tiigist 2 kokre...väikesed, ca 4 cm. Elasid paar päeva ämbris, siis mõtlesin, et ostan neile akvaariumi. Ostsin 25 l akvaariumi, pumba/filtri, kive põhja, kalatoitu (kuiva, mis pinnal ujub) ja kolm taime. Võtsin kõik, mis müüja soovitas. Kalad ise on häbelikud ja ujuvad pimedamates nurkades. Kui mind ei ole toas, siis möllavad, kaevavad auke ja rüüstavad taimi.
Probleem: vesi on läinud häguseks, kuigi vee sissepanekust on möödas vaid 2 päeva. Vesi ei lõhna pahasti, aga läbi ka ei paista ja mulle nii ei meeldi.
Kalad söövad salaja ja mitte siis, kui ma neile süüa annan, sest nad kardavad veel. Reguleerin kogu aeg filtrit, et kas tuleb ainult mullid, ainult vesi või kõik koos, aga miski ei paista aitavat. Ehk keegi teist oskab nõu anda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 08:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 0
sain ma õieti aru et sul on akva käima panekust aind kaks pääva ja juba kalad sees? :roll: vesi hägune hmmm see sellest et akva ple saavutanud oma tasakaalu...
hmmm ja minu teada ple kogred teps mitte akvaariumi kalad ja 25 l akva :roll: need ei taha küll eriti kokku sobida...
ok ok mis ma siin ikki räägin ex targemad tea paremini kommenteerida...loodan et saad abi...
Päikest

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 08:32 
Akvarist
Kasutaja avatar

minumeelest, kui sa tahad teada, mis tunne on akvaariumi pidada, siis parem osta endale ikka akvaariumikalu..mitte tiigikalu..kasvõi osta paar gupit või kysi kellegi käest..saad tasuta..ja vaatad siis kas sulle meeldib see hobi..aga need kokred parem lase tiiki tagasi, sest nemad elavad tiigis parema meelega..aga jhm..minumeelest see hägusus peaks üle minema..kui kõik õigesti töötab..lihjtsalt võtab aega, kuna sa ei lasknud oma akvaariumil sisse töötada

http://www.pica.ee/album/9109

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 08:37 
Akvarist

Siin samas foorumis olen kohanud vägagi õnnelikke inimesi, kes kasvatavad kodumaiseid kalu, isegi hauge ja angerjaid, kaasaarvatud minu mainitud kokri, nii et selle põhjal otsustasin nad siiski endale jätta. Kui kasvavad liiga suureks, ei hakka neid piinama ja lasen lahti, nii kaua tahaks neid siiski hoida.
ps. tänan vastuste eest.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 08:40 
Akvarist

Ja veel...miks ma püüdsin need: mul on sümpaatia kodumaiste kalade vastu ja ma ei otsi mingit eksootikat, ma tahan näha, kuidas kasvavad need samad kalad, kelle jahil ma suviti käin. Nii et ma ei teinud seda selleks, et ma ei jõuaks kalu osta, vaid selleks, et mulle lihtsalt meeldivad kodumaised kalad.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 09:24 
Moderator
Kasutaja avatar

Kodumaised kalad on külmavee elukad ja ei peaks end toasoojas akvas hästi tundma. Hapnik saab otsa! Uuri netist nende eluks vajalikku.
Vesi hägune - piimjas või roheline? Esimene viitab bakteritele, teine vetikatele. Mõlemad on eriti algavas akvas tüüpilised ja mööduvad. Nendel teemadel on siin foorumis vääga palju räägitud. Loe postitused läbi. Samuti tasuks lugeda algaja akvapidaja juhendeid artiklite rubriigist. Saad teada, kui tihti ja mis ulatuses puhastada, palju toita jne.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Apr 13, 2007 10:05 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Kogred on tegelikult kuldkalade lähisugulased nii et vajalike tingimuste osas võib neid käsitleda ühtmoodi. Kui palju neile süüa annad, hetkel on kahtlus et vesi on liigsöötmisest solgiks muutumas? Maimude jaoks on selline väike akva veel OK, aga kalad kasvavad ja kokrede nagu ka kuldkalade jaoks on 25 liitrine akva liiga väike.
See mis siin tasakaalust räägitakse on tegelikult pisut mööda - kui lasta veel ilma kaladeta seista siis ei teki seal mingit "tasakaalu" ega akva sissetöötamist. Akva sissetöötamiseks on vaja et moodustuks bakterikoloonia mis töötleb ümber kalade väljaheiteid, kui aga väljaheiteid pole siis kasulikud bakterid ei paljune kuna neil pole toitu. Sestap kasutatakse harilikult sissetöötamistsüklis 1-2 tugeva tervisega kala või siis emuleeritakse kalade väljaheiteid akvasse lisatava ammoniaagiga. Aga sellest on juba rohkem kui küll saanud kirjutada foorumis...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Apr 14, 2007 01:36 
Akvarist

Tänan Reinu ja Felch´i asjalike vastuste eest. Nii et ma peaksin nad/selle mõneks ajaks rahule jätma, siis edasi vaatama...Praegu ma süüa vist tõesti liiga palju andnud...ei tahtnud, et nad näljas oleks....

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Apr 15, 2007 11:02 
Akvarist
Kasutaja avatar

kindlasti oled nüüdseks juba väga palju lugenud kuldkalade pidamise kohta, kuna sul on akvas ju nüüd nende liigikaaslased. siiski kontrolliks paari asja.

ütled, et ei toida enam nii palju, aga ütle ka seda, kui palju ja mida sa neile annad?(kui ma alustasin, siis omaarust panin vähe, aga tegelikult oli ikka liiga palju).

kuna nad ilmselt tahavad tõesti jahedat vett (kuldkaladel on enamvähem max 20 kraadi), siis peaksid jälgima, et nüüd, kus ilmad soojaks lähevad, vesi supiks ei muutu....kui sul veel termomeetrit ei ole, siis hangi.

ja vett tuleb vahetada nädalas korra...15-20% (äärmiselt tähtis on säilitada vee hea kvaliteet, sest halb vesi on enamiku murede algus).

kui muu kõik teed nii nagu siin foorumis targemad kuldkalade puhul soovitavad, siis jääb ainsaks hirmuks see, et tiigist väikesesse akvasse kolinud kalad saavad stressi ohvriks(samas peaks üks korralik eesti kala suht sitke olema?!).

muidu on huvitav projekt....eks anna vahel infot, kuda neil läheb...

Üles
 Teema pealkiri: kogred
PostitusPostitatud: Teisipäev Apr 17, 2007 06:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Pildid: 12
Nostalgiline meenutus:
Kasvatasin ka kunagi lapsena 60l akvas kahte omapüütud "kuldkala"(kokre) ja vahetasin vett nö silma järgi, kui sogaseks läks, tõin tiigist juurde. Kuna asi toimus suvel, siis tiigivee ja toasoleva vahel temperatuuri erinevusi eriti ei olnud. Õhustasin voolikuga mille ühes otsas oli luisukivi tükk ja teises otsas täispumbatud võrkpalli sisekumm. Söötsin saia ja vihmaussidega vaheldumisi. Taimed pärinesid ka tiigist ja polnud põhja kinnitatud. Põhjas oli tavaline kruus.
Vanemate pealekäimisel ja kalade rõõmuks lasin nad sügise hakul märksa priskematena uuesti naabri tiiki tagasi.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Neljapäev Apr 19, 2007 10:21 
Akvarist

anita06 kirjutas:
Kuna nad ilmselt tahavad tõesti jahedat vett (kuldkaladel on enamvähem max 20 kraadi), siis peaksid jälgima, et nüüd, kus ilmad soojaks lähevad, vesi supiks ei muutu....kui sul veel termomeetrit ei ole, siis hangi.

Looduslikult elavad Eestis kuldkogred ka väga madalates tiigikestes, milles vee temperatuur tõuseb suvel kindlasti üle 25 kraadi. Kuldkalale sobivamaid tingimusi ei saa üksühele meie kokrede kohta üle kanda. Kuna akvaariumis on õhutaja olemas, siis ei tohiks neil ka sooja vee korral hapnikupuudust tekkida.

anita06 kirjutas:
ja vett tuleb vahetada nädalas korra...15-20% (äärmiselt tähtis on säilitada vee hea kvaliteet, sest halb vesi on enamiku murede algus).

Ma ei ole 100% nõus. Küllap sureksid enamus akvaariumikalu "tüüpilise kogretiigi" vees päris ruttu. Aga kogred isegi paljunevad seal. Siiski, vett on nii väikeses akvaariumis tõesti hea vahetada pigem tihedamalt, sest nagu kuldkalagi, ei koonerda koger väljaheidetega. Loomulikult sõltub kala tekitatud "reostuskoormus" ka kala suurusest - kui suured nad sinul on?

Üles
 [ 11 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver