Postitus puudutab nüüd mitut teemat ja kuna tegemist on esimese akvaariumiga siis otustasin jutu siia panna. Kuna ma ei tea, mis võib olla oluline/ebaoluline siis panen kirja kogu jutu algusest lõpuni.
Vabandan ette võimalike kirjavigade pärast!Sissejuhatus: Sain kaks kuud ja mõned päevad tagasi sünnipäevaks Juwel Rekord 60 komplekti. Kuna akvaarium tundus just õige asi olevat see moment sai asja süvenetud ja otsus vastu võetud.
Zoo poes (Punasel tänaval) sai käidud infot kogumas. Lugesin akvaariumiga kaasa tulnud materjalist välja ka kuidas asi tööle panna ja mis protsessid peavad tööle hakkama, et "asi" "vedama" hakkaks. Akvaarium sai püsti pandud 3 päevaga (aquatani ja nitriveci pudelite peal oli kirjas mingid ajavahemikud) ja hakkas sisse töötamine. 7 päeva, mille vältel sai pandud nitriveci ja siis kalad.
Esialgu üks kuldkala (kuna temast on edaspidi kah juttu siis nimi tal Kummik) ja kaks terakatumit(õigekiri võib tsipa paigast olla). Peale seda jätkasin kah nitriveci lisamist(vist oli 5 päeva). Kõik oli ilus. Vesi selge, kalad sõid ja ilus vaadata. Söötsin Sera Vitoformo ja Sera Sipaniga. Sellel momendil oli ainuke taim Combomba. Lisasin ka kookosest valmistatud "ulualuse" ja koopa. Kahe nädala pärast ostsin kaks ancistrust juurde - suurem ja väiksem - (jälle kuna edasipidi juttu siis nimeks Kessu(suurem) ja Tripp(pisem)).
Ostsin juurde kaks lisataime (signatuuris) ja ühe kuldkala(erandlikult ostetud roccalmare akvapoest). Menüüst vahetasin Sera Vipani Sera goldy Color'i vastu. Mõned päevad hiljem tundus, et vesi hakkab sogaseks minema. Kahtlustasin ületoitmist (tol momendil oli päevane söök kuuele kalale 2-3 vitoformo tabletti, ja suurem näpuots Goldy Colorit) ja otsustasin proovida elustoitu - sääsevastsed. Vee läbipaistvus paranes minimaalselt. Lisasin ka väiksemaks tehtud Vitoformo tablette kuna vastsed olid suured tarakatumite jaoks ning ancistrused kah neid süüa ei saanud (üldiselt oli iga söömaeg minu ja kuldkalade mõttemäng kuidas nii süüa anda, et tabletid ei läheks kuldkaladele matsutamiseks).
Probleemi varajased sümptomid: (tagant järele analüüsides) : Paar päeva peale viimaste taimede lisamist kolisid ancud fooni küljest ja kookoskoopast filtri/pumba seadme külge sinna, kust väljub töödeldud vesi. Ei pidanud seda oluliseks. 2-3 nädalat tagasi täheldasin, et kuldkalad ronivad tihtipeale pindmistesse kihtidesse ja matsutavad suuga ning ajavad suu veest välja - nagu hingaks õhku (pole kindel kas see toimib nii).
Viimase nelja päeva sündmused: Vee sogasus hakkas tõsiselt häirima. Hakkasin juurdlema mis võib olla põhjus. Vees oleks nagu hõljunud tolm ja pinnal oli kah selline valge hõljuv asi. Ei arvanud, et vesi on saastunud. Klaasil täheldasin rohevetikat (rohelised täpid) - juba pikemat aega. Otsustasin teha ka NO2 ja NO3 testid. Paanika - mõlemal puhul oli primaarne ja sekundaarne test skaalalt väljas. Järgnes 50% veevahetus, täielik filtri puhastus. Filtri sinine shvamm oli paksult pruuni setet täis. Eemaldasin ka akvaariumist kruusa ja puhastasin ära. Veevahetuse käigus settis akva klaaspõhjale pruun sete. Shifoonisin selle ära (shifoonisin kahes etapis, vahepeal eemaldaisn kruusa).
Testide tulemused: PH on olnud algusest saadik 7.0-7.5 - viimane mõõtmine täna 7.0 , KH 6-8 - viimane mõõtmine täna 6 Kasutan tavalisi Sera teste.
Regulaarne hooldus: Kuna kalad said sisse laupäevasel päeval oli veevahetuse päev laupäev. Eranditult 20%. Vesi eelnevalt ettevalmistatud Sera Aquataniga. Ämbris seisnud ~32 tundi. Avaariumisse lisamisel sisestatud ka Nitriveci. Veevahetuseks kasutasin ainult kalade jaoks ostetud ämbreid. Vahetus toimus shifoonimise teel. Kuuendal nädalal vahetasin vastavalt juhendile rohelise shvammi. Peale esimest kuud vahetasin musta shvammi ja iga veevahetus vahetasin ka "villa" jupi.
Valgustus & küte: Valgustuse tsükkel on 12h taimeriga - kell 10.00 - 22.00. Küte on rekord 60 kaasa tulnud pulk. Temperatuuri hoian 22 kraadi juures(üle päeva kontrollin veinetermomeetriga - mis nüüd on akva oma).
Tripi surm:Täna koju tulles oli trip surnud ja lebas taimede vahel põhjas (ei tõusnud pinnale). Pole 100% kindel, kas surm on seotud muude asjadega kuna Kessu on kasvanud umbes 5-10mm aga Trip ei kasvanud - suri nälga?
Kummiku olukord:Viimased kaks päeva on ta ujunud vaikselt mööda akvat ringi. Veetes väga palju aega kohapeal ujudes - sellel koha kohal kust vesi akvaariumisse tagasi voolab. Lisaks tuvastasin tal ka imelikud valged laigud, mis tunduvad olevat kohati kehapinnast kõrgemal ja lisaks veel paar punased täppi - nagu verevalumid. Söögiisu on vähenenud - kuid mitte kadunud. Väljaheiteid ei ole veel näinud. Ujub seljauim vastu keha. Käitumises esineb erinevusi rutiiniga. Enam ei tule pinnale uudistama kui akva kohal askeldada.
Lisan ka pildid (kvaliteet võib jätta soovida, kuid katsu kalale selgeks teha et hoia paigal, teen seda sinu aitamiseks.)
Punased täpid:
sama pilt suuremana ja viitega anomaaliale:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9237_ring.JPGsama pilt suuremana ja viitega anomaaliale:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9239_ring.JPGJa pilt valgest laigust:
Täissuuruses pildid:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9237.jpghttp://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9239.jpghttp://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9241.jpgOlen suht veendunud, et ise olen selle õnnetuse põhjustajaks - kas vale toitmine või radikaalne akva puhastus üleeile (või mõlemad ). Kindel plaan on joosta laupäeva hommikul loomapoodidesse, kus kaladega tegeletakse ja saada olukord kiiresti kontrolli alla.
Tähelepanekud:Pole kindel, kas need asjad on olulsied kuid;
Ma ei ole päris kindel, kuidas see hapnik sinna vette saab, kui juhul kui selles protsessi mängib rolli see akvaariumi pump siis olen täheldanud, et ka see töötab vaevalisemalt - kui eemaldada filter raamist hakkab vesi vulisema ja pump laseb rohkem läbi.
Kui NO3 tase on vees suur siis peaks ju taimed kasvama vohinal. Mina seda küll ei tähenda kuidagi.
Olen teadlikult vältinud saasteainete sattumise akvasse - eraldi anumad ja nõud akva vee jaoks, toas koristamisel hoidnud kaugel piserdatavad puhastusvahendid.
Kas on võimalik, et lühidalt on probleem selline: Mingi moment on toodud mingi parasiit akvasse. Paraleelselt on kahjustunud nitritite töötlemine (sinise shvammi liiga tugev puhastus näiteks?), millest tingituna on vee happinkusisaldus langenud, mis põhjustab stressi kalades. Tappis kõige nõrgema ja nüüd on saanud parasiit nõrgendatud Kummikust võitu? Ehk siis ennem vesi korda (uus filtrisüsteem näiteks) ja siis kalale ravimid? Eelnev lihtsalt teooria. Olen valmis minema ka nii kaugele, juhul kui Kummiku olukord pole eluohtlik, hankima lisaks veel ühe akvaariumi (on olnud plaanis, kuid arutusel olev elukoha vahetus teeks suurema akvaariumiga kolimise liiga keeruliseks), milles alustada kogu protseesi uuesti (sissetöötamine - bakteriaalne kooslus) - eeldusel, et olemasolev "peaskond" pole ohus ja ravi ning akva balanseerimist saab teha koos.
Oodatud on kõik ettepanekud ja tähelepanekud, õpetussõnad ja ka konstruktiivne kriitika.
Kui midagi olulist jäi märkimata siis tõenäoliselt olen terve öö siin refreshi vajutamas, ehk siis küsige. Kui on midagi mida ma peaks veel oma akva kohta sellist uurima, mis oleks kasulik zoopoes jagamiseks (ehk siis kui ma homem lähen probleemi lahendama asjatundjaga) siis kindlasti mainige ka seda.
Ette tänades, Oliver