foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 15 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 10:49 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Postitus puudutab nüüd mitut teemat ja kuna tegemist on esimese akvaariumiga siis otustasin jutu siia panna. Kuna ma ei tea, mis võib olla oluline/ebaoluline siis panen kirja kogu jutu algusest lõpuni.

Vabandan ette võimalike kirjavigade pärast!

Sissejuhatus: Sain kaks kuud ja mõned päevad tagasi sünnipäevaks Juwel Rekord 60 komplekti. Kuna akvaarium tundus just õige asi olevat see moment sai asja süvenetud ja otsus vastu võetud.

Zoo poes (Punasel tänaval) sai käidud infot kogumas. Lugesin akvaariumiga kaasa tulnud materjalist välja ka kuidas asi tööle panna ja mis protsessid peavad tööle hakkama, et "asi" "vedama" hakkaks. Akvaarium sai püsti pandud 3 päevaga (aquatani ja nitriveci pudelite peal oli kirjas mingid ajavahemikud) ja hakkas sisse töötamine. 7 päeva, mille vältel sai pandud nitriveci ja siis kalad.

Esialgu üks kuldkala (kuna temast on edaspidi kah juttu siis nimi tal Kummik) ja kaks terakatumit(õigekiri võib tsipa paigast olla). Peale seda jätkasin kah nitriveci lisamist(vist oli 5 päeva). Kõik oli ilus. Vesi selge, kalad sõid ja ilus vaadata. Söötsin Sera Vitoformo ja Sera Sipaniga. Sellel momendil oli ainuke taim Combomba. Lisasin ka kookosest valmistatud "ulualuse" ja koopa. Kahe nädala pärast ostsin kaks ancistrust juurde - suurem ja väiksem - (jälle kuna edasipidi juttu siis nimeks Kessu(suurem) ja Tripp(pisem)).

Ostsin juurde kaks lisataime (signatuuris) ja ühe kuldkala(erandlikult ostetud roccalmare akvapoest). Menüüst vahetasin Sera Vipani Sera goldy Color'i vastu. Mõned päevad hiljem tundus, et vesi hakkab sogaseks minema. Kahtlustasin ületoitmist (tol momendil oli päevane söök kuuele kalale 2-3 vitoformo tabletti, ja suurem näpuots Goldy Colorit) ja otsustasin proovida elustoitu - sääsevastsed. Vee läbipaistvus paranes minimaalselt. Lisasin ka väiksemaks tehtud Vitoformo tablette kuna vastsed olid suured tarakatumite jaoks ning ancistrused kah neid süüa ei saanud (üldiselt oli iga söömaeg minu ja kuldkalade mõttemäng kuidas nii süüa anda, et tabletid ei läheks kuldkaladele matsutamiseks).

Probleemi varajased sümptomid: (tagant järele analüüsides) :
Paar päeva peale viimaste taimede lisamist kolisid ancud fooni küljest ja kookoskoopast filtri/pumba seadme külge sinna, kust väljub töödeldud vesi. Ei pidanud seda oluliseks. 2-3 nädalat tagasi täheldasin, et kuldkalad ronivad tihtipeale pindmistesse kihtidesse ja matsutavad suuga ning ajavad suu veest välja - nagu hingaks õhku (pole kindel kas see toimib nii).

Viimase nelja päeva sündmused: Vee sogasus hakkas tõsiselt häirima. Hakkasin juurdlema mis võib olla põhjus. Vees oleks nagu hõljunud tolm ja pinnal oli kah selline valge hõljuv asi. Ei arvanud, et vesi on saastunud. Klaasil täheldasin rohevetikat (rohelised täpid) - juba pikemat aega. Otsustasin teha ka NO2 ja NO3 testid. Paanika - mõlemal puhul oli primaarne ja sekundaarne test skaalalt väljas. Järgnes 50% veevahetus, täielik filtri puhastus. Filtri sinine shvamm oli paksult pruuni setet täis. Eemaldasin ka akvaariumist kruusa ja puhastasin ära. Veevahetuse käigus settis akva klaaspõhjale pruun sete. Shifoonisin selle ära (shifoonisin kahes etapis, vahepeal eemaldaisn kruusa).

Testide tulemused: PH on olnud algusest saadik 7.0-7.5 - viimane mõõtmine täna 7.0 , KH 6-8 - viimane mõõtmine täna 6 Kasutan tavalisi Sera teste.

Regulaarne hooldus: Kuna kalad said sisse laupäevasel päeval oli veevahetuse päev laupäev. Eranditult 20%. Vesi eelnevalt ettevalmistatud Sera Aquataniga. Ämbris seisnud ~32 tundi. Avaariumisse lisamisel sisestatud ka Nitriveci. Veevahetuseks kasutasin ainult kalade jaoks ostetud ämbreid. Vahetus toimus shifoonimise teel. Kuuendal nädalal vahetasin vastavalt juhendile rohelise shvammi. Peale esimest kuud vahetasin musta shvammi ja iga veevahetus vahetasin ka "villa" jupi.

Valgustus & küte: Valgustuse tsükkel on 12h taimeriga - kell 10.00 - 22.00. Küte on rekord 60 kaasa tulnud pulk. Temperatuuri hoian 22 kraadi juures(üle päeva kontrollin veinetermomeetriga - mis nüüd on akva oma).

Tripi surm:
Täna koju tulles oli trip surnud ja lebas taimede vahel põhjas (ei tõusnud pinnale). Pole 100% kindel, kas surm on seotud muude asjadega kuna Kessu on kasvanud umbes 5-10mm aga Trip ei kasvanud - suri nälga?

Kummiku olukord:
Viimased kaks päeva on ta ujunud vaikselt mööda akvat ringi. Veetes väga palju aega kohapeal ujudes - sellel koha kohal kust vesi akvaariumisse tagasi voolab. Lisaks tuvastasin tal ka imelikud valged laigud, mis tunduvad olevat kohati kehapinnast kõrgemal ja lisaks veel paar punased täppi - nagu verevalumid. Söögiisu on vähenenud - kuid mitte kadunud. Väljaheiteid ei ole veel näinud. Ujub seljauim vastu keha. Käitumises esineb erinevusi rutiiniga. Enam ei tule pinnale uudistama kui akva kohal askeldada.

Lisan ka pildid (kvaliteet võib jätta soovida, kuid katsu kalale selgeks teha et hoia paigal, teen seda sinu aitamiseks.)

Punased täpid:

Pilt

sama pilt suuremana ja viitega anomaaliale:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9237_ring.JPG

Pilt

sama pilt suuremana ja viitega anomaaliale:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9239_ring.JPG

Ja pilt valgest laigust:
Pilt

Täissuuruses pildid:
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9237.jpg
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9239.jpg
http://chaser.funk.ee/akvaarium/IMG_9241.jpg

Olen suht veendunud, et ise olen selle õnnetuse põhjustajaks - kas vale toitmine või radikaalne akva puhastus üleeile (või mõlemad ). Kindel plaan on joosta laupäeva hommikul loomapoodidesse, kus kaladega tegeletakse ja saada olukord kiiresti kontrolli alla.


Tähelepanekud:
Pole kindel, kas need asjad on olulsied kuid;

Ma ei ole päris kindel, kuidas see hapnik sinna vette saab, kui juhul kui selles protsessi mängib rolli see akvaariumi pump siis olen täheldanud, et ka see töötab vaevalisemalt - kui eemaldada filter raamist hakkab vesi vulisema ja pump laseb rohkem läbi.

Kui NO3 tase on vees suur siis peaks ju taimed kasvama vohinal. Mina seda küll ei tähenda kuidagi.

Olen teadlikult vältinud saasteainete sattumise akvasse - eraldi anumad ja nõud akva vee jaoks, toas koristamisel hoidnud kaugel piserdatavad puhastusvahendid.

Kas on võimalik, et lühidalt on probleem selline: Mingi moment on toodud mingi parasiit akvasse. Paraleelselt on kahjustunud nitritite töötlemine (sinise shvammi liiga tugev puhastus näiteks?), millest tingituna on vee happinkusisaldus langenud, mis põhjustab stressi kalades. Tappis kõige nõrgema ja nüüd on saanud parasiit nõrgendatud Kummikust võitu? Ehk siis ennem vesi korda (uus filtrisüsteem näiteks) ja siis kalale ravimid? Eelnev lihtsalt teooria. Olen valmis minema ka nii kaugele, juhul kui Kummiku olukord pole eluohtlik, hankima lisaks veel ühe akvaariumi (on olnud plaanis, kuid arutusel olev elukoha vahetus teeks suurema akvaariumiga kolimise liiga keeruliseks), milles alustada kogu protseesi uuesti (sissetöötamine - bakteriaalne kooslus) - eeldusel, et olemasolev "peaskond" pole ohus ja ravi ning akva balanseerimist saab teha koos.

Oodatud on kõik ettepanekud ja tähelepanekud, õpetussõnad ja ka konstruktiivne kriitika.

Kui midagi olulist jäi märkimata siis tõenäoliselt olen terve öö siin refreshi vajutamas, ehk siis küsige. Kui on midagi mida ma peaks veel oma akva kohta sellist uurima, mis oleks kasulik zoopoes jagamiseks (ehk siis kui ma homem lähen probleemi lahendama asjatundjaga) siis kindlasti mainige ka seda.

Ette tänades, Oliver

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 11:06 
Akvarist

Liitunud: Kolmapäev Veebr 25, 2004 10:08
Postitusi: 362
Asukoht: Tallinn
Mis NO3 näitab...

Õhupuuduse vältimiseks suuna fitrist tulev vesi veepinnale, et see lainetaks. Seda muidugi juhul kui filtril õhutus puudub.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 11:12 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Kahjuks ei ole ise enam ammu kuldkalade pidaja kuid...kas lugesid mõningaid artikleid siit foorumist:
- /esimene/5355/index.html
- /article_view. ... fldAuto=15 (haiguste tunused, ravi).
Küllap lugesid.
Sinu toimingud akvas tunduvad enam-vähem loogilised (minu teadmiste piires kuldkaladest, muidugi ja seda pole just palju), kahtlustaksin ise haiguse hilisemat sisse toomist mingi kalaga....et mitte öelda rohkem.
Startivas akvas on normaalne et esineb vetikaid (klaasil on neid ka sissetöötanus, iga nädal peab puhastama). Vee läbipaistvus näitab ka üht koma teist: roheline vesi - vetikad, piimjas - bakterid. Mõlemad lähevad üle, veepreparaadid pole mitte imeravimid (oma kogemused).
Kaladele ei peaks minu teada kumbki variant just letaalselt mõjuma. Pigem ikkagi haigus. Võimalik, et hiljem juurde ostetud kalalt kuid sama hästi võis see olla ka "vanadel" asukatel. Lihtsalt mõni ei pidanud stressile vastu.
Aga haiguste alal ma parem sõna ei võtaks, ei ole teadmisi. Vaata vastavasse alamfoorumisse, küsi seal edasi.

PS. On jäänud mulje, et kuldkalad, kui inimese aretatud (natuke kummaline) vorm ongi nõrgem ja vastuvõtlikum kõikvõimalikele hädadele. Teadjad, on nii, või panen pada?

Toimetatud: filtrit ei tohiks nii ruttu pesta - vajalik bakterikooslus pole veel jõudnud välja kujuneda ja pesed ta lihtsalt välja. Aga kalade haigustele see ei mõju. See peaks olema hoopis teine ooper.


Viimati muutis Felch, Reede Jaan 26, 2007 11:18, muudetud 1 kord kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 11:14 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Neljapäev Dets 08, 2005 10:57
Postitusi: 70
Asukoht: Tallinn 5143420
Ma ütlen kohe seda ,et ma ei suuda päris kindlasti sinu probleemidele lahendust pakkuda aga muljet avaldab postituse põhjalikkus.Eks igaüks kirjutab nii nagu tahab aga see näitab suhtumist oma hobisse.Kahju on tegelastest kes kirjutavad, et kalal on kõht punnis ja on ta nüüd tiine või haige...ja vist jäävad naiivselt retsepti ootama punnis kõhu raviks.
Oma algaja akvaristi ajuga pakuksin , et sul on akva liiga väike kuna on meelde jäänud, et ühele kuldkalale u. 40 liitrit vett vaja.
Veevool peaks jah veepinna liikumises hoidma.
Tundub, et toitu on palju antud?
Muideks veel paar aastat tagasi, ennem kui selle foorumi avastasin, pesin iga kahe kuu järel kõik filtri ja sisustuse "korralikult" Fairy-ga puhtaks ja vahetasin kõik 100 l. vett ning platyd ja Synodontis elavad rõõmsalt siiani,niiet veevahetus vist süüdi ei ole...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Jaan 26, 2007 11:57 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Kandinski: Tegin NO3 (peale postiitus) testi ja skaalalt väljas .. ehk siis tabeli järgi 40mg/l või üle. Tegin ka NO2( kohe järgi) testi ja see oli kah skaalalt väljas. Samas kui tegin 50% veevahetuse siis kas on võimalik, et konsentratsioon suudab nii kõrge piiri saavutada. Ma ei mäleta keemiast väga palju lahustest aga kas mitte praegune test ei näita, et enne 50% veevahetust oli konsentratsioon 2x suurem. Ehk siis väga eluohtlik kaladele?

Felch: Jah lugesin need läbi juba siis kui regasin siia foorumisse ("paanika hoos" lugesin ka taist korda). Haiguste ja parasiitide koha pealt ma tõesti "loodan" - sellisel juhul on diganoos olemas - et on parasiit. Sümptomid nagu vastaksid, aga ütleksin, et "inconclusive", vastavus ei ole üks-ühene.
Kas piimjas vesi oleks nagu oleks vette piima pandud, ehk siis eristatavaid osakesi pole näha kuid vesi on "piimaga kokku segatud"?`Mul oleks nagu tolm vees. Aretamise koha pealt on mul tunne sama kusjuures. Tõukoertel kah väga spetsiifilised probleemid - samas "akvaariumikalade piibel" ütleb, et kuldakala väga vastupidav - tont seda teab.

Martin460: Põhjalikusega proovin näidata kui tõsiselt antud olukord mind häirib. Samas leian, et liigset informatsiooni (ehk siis akvaariumit puudutav) antud olukorras olla ei saa - mina olen omalt poolt esitanud asjad nagu on ja edasi on juba asjatundjate ja kogenenumate teha.
Toidu koha pealt.
Ma arvan, et on toimunud ületoitmine - ebamäärasemat terminit nagu "näpuotsaga" pole vist olemas. Kas keegi saab selle näiteks teelusika mõõtudesse tõlgendada? Liigne lagunev materjal on NO2 ja sellest tuleneva NO3 lakke löönud. Taimed ei saa ette antud kogustega hakkama. Kalad "lämbuvad" NO2 tõttu, olenemata kas pumba abil/ loodusliku aborbtsiooni/veepinna liikumise teel tuleb piisavalt õhku. Tulemus stress ja nõrk organism ja siis parasiit.
Ületoitmise kasuks räägib kas see, et kuldkalad vahest panevad põhjkoristajate tabletid tuuri ja siis lutsutavad neid. Ning lõpuks paiskavad kogu mälutu akvasse tagasi.

Aga väga hea. Mõtlemisainet on. Lähen vaatan kas selle pumbaga annab midagi teha.

NO3 ja NO2 puhul tegin ka testid kraaniveele - see peaks ju näitama kui on testril juhutunud kontaminatsioon. Mõlemal juhul puudus indikaatori lisamisel reaktsioon - ehk siis testid peaks olema korras.

Lisaks siis kui vesi oli kristall oli veel juures spetsiifiline "hallituse" lõhn - nüüd pole veel mingit erilist lõhna.

Samas kui N03 liigsus pärib kaladel kasvu siis Trip äkki saigi oma otsa sellest.

See spekuleerimine on suht jube - rohkem küsimusi kui vastuseid.

Igaks juhus kalade suurused kah: Kuldkalad koos sabauimega umbes 9-10cm, tarakatumid orienteeruvalt 5cm ja anc 4cm.

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 12:02 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Martin460 kirjutas:
Muideks veel paar aastat tagasi, ennem kui selle foorumi avastasin, pesin iga kahe kuu järel kõik filtri ja sisustuse "korralikult" Fairy-ga puhtaks ja vahetasin kõik 100 l. vett ning platyd ja Synodontis elavad rõõmsalt siiani,niiet veevahetus vist süüdi ei ole...


Oeh, uskumatu lugu :roll:

Teema algatajale. Filter läks umbe ja vesi hapuks. Ületoitmine. Sellest need hädad. Arvata on, et pead vee kiiresti jonksu saama ja ka costapuri (parasiitide vastu) kasutama, et kuldkala terveks saada. Bactopuri samuti nende valgete laikude pärast, kuid sellega kahjustuvad arvatavasti ka kasulikud filtribakterid ning vee kvaliteet võib kehvaks minna. Ma ei tea, kas neid korraga sobib kasutada.

Jama on ka see, et sul on sooja ja jaheda vee kalad koos :(

Soovitan põhja tihti sifooniga puhastada (kasvõi kord päevas), sest põhjalangenud $!## ongi see, millest need kurjad lämmastikühendid tulevad.

Muidu foorumis on ka piisavalt juhtnööre. Kui on küsimusi, võid helistada (tel nr müügiteemas) ja latran täpsemalt. Ma ei taha hakata kõike uuesti üle kirjutama.

Muide, sa unustasid ära, et ammoniaak ja ammoonium on ka olemas ja sinu testide alusel võiks oletada, et ka need tasemed on/olid ohtlikult kõrged.


Viimati muutis devi, Pühapäev Jaan 28, 2007 02:17, muudetud 6 korda kokku.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 12:08 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
Vat Tarakatumite kohta ei tea öelda kuid Ancistrused on soojavee kalad. Seega..mitte just eriti sobivad kuldkaladega, kes on nagu külmavee elukad.
Lugesin huvi pärast veelkord Maria haiguste artiklit ja jäi mulje, et tegemist võiks olla seenhaigusega mille puhul võiks olla abi Sera Mycopurist (arvamus, palun kontrolli targematelt enne ravimi kasutamist).
Kuldkalad on vist küll suured õgardid aga söögiga liialdada ei tasuks ikkagi. Sinu postitusest jääb mulje et natuke palju võis olla küll.
Siis akva suurusest, mis mahuga Su purk on? Kuldkalad, nagu teisedki sabalised tahavad tiba ruumi. Miite nii vähe, nagu poemüüjad ütlevad. Oli vist 40..50l/saba? Nii muu hulgas - suurema akva pidamine on hulka maad lihtsam.
Haigused murravad ikkagi, see ei sõltu akva suurusest ega varustusest. Ma ARVAN, et peaksid mingit ravimit kasutama. Ehk akvaguru Maria oskab nõu anda ?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 12:49 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Devi post alandas mu vererõhku nüüd tuntavalt. Homme poest küsin siis parasiidi ja seene ravimise kohta ning loodan, et neil ka plaane vee parandamise kohta. Proovisin ka nüüd siin teha veel sellised testid kus võtsin 1/4 akva vett ja 3/4 kraanist ja tegin NO2 ja N03 - need testid indikeerisid korralikult ja raiuvad jätkuvalt kõrget taset.

NH3 ja NH4 pole kahjuks testida võimalik. Eelda, et need oleks kah skaalalt väljas. Ehk siis omavahel peaks nad seoses olema ju?

NH3/NH4 + 02 ja bakterid (nitrosomonas)-> NO2 + 02 ja bakterid(nitrobakter) -> NO3 mis soodustab vetikate kasvu ja mis otseselt kalasid ei ohusta?

Mingit 90% vee vahetust ma eeldan nüüd teha ei tasuks, eksju?

Nüüd antsude koha pealt. Kas nad on sellised elavad või statsionaarsed kalad. Kas madal temp teeb nad loiuks/nõrgaks? Kas soojaveekalasid ja külmaveekalasid eristab veel midagi? Antsu kohta ütleb raamat 21-25 ja kuldakala 4-25, tarakatum on 18-28.

Organiseerisin selle pumba nyyd nii, et pumba väljalaske toru on suht triikis (vist on õige sõna) akva vee pinnaga ja läbi filtri "trellide" minnes ajab pinna sillerdama. Ennem oli tegemist rohkem sulina ja filtri vee vette "kukkumisega".

Lappasin raamatut ja seal on soovitus (vabatõlge):
Teha 50% veevahetus. Lisada Sera Aquatani 20ml 100L kohta ja siis päevaselt vähemalt kolm päeva 20ml Sera Nitriveci 100L kohta. Otsida põhjus ja likvideerida.

Kuna olen kah seda usku, et keemiaga looduse vastu ei saa, kuid kuna antud juhul ülesöötmisest tingitud ebatasakaal (tasakaalutus nagu hästi ei sobi) pole looduslik siis peaks keemia aitama filtril jälle ellu ärata või kohustuse enda kanda osaliselt võtma? Nitriveci bakterid peaks ju uue kodu filtri shvammist leidma?

Akva suurus pole muutnud. Jätkuvalt nagu signatuuris kirjas 54 liitrit, millest kasutatav umbes 45 - kruusa ja fooni arvelt. Seda 40l per saba asja usun ise kah, kuid ma miskipärast arvestasin seda täiskasvanud kala kohta. Suurema akva hankimine ja kuldkalad tunduvad suht minu asi olevat (okei vaatame kuda see laheneb) ja Kummik üksinda oli suht nukker. Selle pärast sai nad koos sinna elama pandud. 200L takistab praegu vaid see, et tõenäeoliselt tuleb kogu elamise kolimine ja siis oleks suure akvaga võimlemine juba raskem.

Iga päev shifoonida põhja? Kuidas see praktikas välja näeb .. Minu shifoon laseb imetud vee vooliku otsast välja koos saastaga. Kas see imetud vesi tuleb läbi filtreerida ja tagasi panna? Kui mitte siis, mis vesi sinna akvasse tagasi läheb? Minu puhul oleks optimaalne shifoonimine umbes 10% veest.

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 01:42 
Akvarist

Liitunud: Esmaspäev Aug 29, 2005 08:36
Postitusi: 14
Asukoht: Espoo
Sissetöötava akva puhul ongi kõige suuremaks probleemiks see, et tekib kaladele kahjulikku NO2, ehk siis nitritit.

Kuna sain kah enda akvaariumi alles paar kuud tagasi käima, siis oli umbes samasugune probleem. Lasin akvaariumil kaks nädalat käia, ilma kaladeta. Lisasin korra päevas kalatoitu, et tekitada bakteritele midagi söödavat. Testidega mõõtes ei näidanud mingit suuremat hulka NO3 ega NO2 ja siis arvasin, et võib kalad sisse tuua.

Otsustasin, et esimesteks asukateks saavad antsud, sest nad vastupidavamad kui mõned muud liigid.

nädalake oli vast suhteliselt rahulik ja siis hakkas kah pihta, NO2 tõusis natuke kõrgele ja olin sunnitud igapäevaselt 20-30% vett vahetama. peale igat veevahetust tundus, et antsud hakkasid kergemini hingama.

umbes nädala jagu jamasin niimoodi ja siis hakkas vesi stabiliseeruma, st. ei tõusnud NO2 enam üle kriitilise piiri ja NO3 oli kah suht normis.

täpsemalt võid sellest käivitamisest lugeda siit: http://www.byrkland.ee/reino/index.php/image/Vesine%20kurk/

siiani siis kõik kalad elus ja terved!

Ma arvan, et asi ei ole nii hull kui see paistab, anna akvaariumile aega sisse töötada ja vaheta vett juhul kui nitritit liiga palju vees. Nitraat ei ole nii kahjulik ja väiksemates kogustes leidub seda vees alati.

Toitmise suhtes hoia pigem natuke koomale ja antsudele viska õhtul peale tule kustumist mõni tablett, küll nad söögi üles leiavad.

_________________
180 l - läks käima 23.11.2006

7 antsu ja natuke gupimaime
www.byrkland.ee


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 02:44 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Okei siis. Hakkab seda vett homme jupi kaupa vahetama ja teste lasen kah aktiivsemalt siis. Tagant hea targutada aga oleks seda NO2 testimiselt algusest peale tõsisemalt võtnud poleks asi vist nii hapu.

Masendust tekitab lihtsalt kuldkala olemine. Loodame, et ravikuur annab tulemusi. Eks ma kirjutan mida zookauplusest öeldakse.

Palju tänu kõigile vastajatele.

P.S kui kellegil midagi lisa on öelda siis kirjutage julgelt.

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 02:41 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Niih ööga on NO2 langenud 0,1-0,3 vahele, NO3 on ikka skaalalt väljas. Kiire kasvuga taimed peaks selle vastu aitama? Tõstsin akvas tempi 24 kraadi peale. Tulemus - viimane ancistrus on nüüd tunduvalt aktiivsem - kolis filtri "kanistri" juurest ära ja nüüd tegeleb akva klaasidega. Kummik ujub aktiivselt ringi seljauim püsti. Suu käib mõlemal kuldkalal. Lisaks on "tolmu" osakeste arv silmnähtavalt vähenenud.

Nüüd poodi seene vastu ravimit vaatama. Tänase veevahetuse lükkan õhtusse - võibolla ei teegi juhul kui NO2 veel langeb. Arvatavasti on see nyyd keemiline, sest õhtul enne esimest posti sai tsipa nitriveci filtrisse pandud. Toitu hakkan andma nüüd kah konservatiivsemalt. Kui poes on, soetan ka ammoniaagi ja ammoniumi testid (oleks äärepealt ammoniidi kirjutanud ;P ).

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Jaan 27, 2007 09:14 
Guru
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mär 31, 2004 09:53
Postitusi: 4271
Pildid: 1
Asukoht: Tartu
loodan, et hilja peale ei jäänud. piltide järgi tuvastades on tegu sekundaarse bakterinfektsiooniga. ilmselt on punased laigud hapnikupõletusest (50% veevahetus), bakterite ligipääs organismi on ilmselt ka sealt alguse saanud. raviks bactopur ja söödale lisavitamiinid. soga põhjuse arvan peituvat siiski ületoitmises, kuna pruun mass filtris viitab sellele, et bakterid ei ole suutnud ülejääke ümber töödelda. NB! mitte mingil juhul ei tohi kõvapressitud tablette (nagu viformo) peenestada, kuna tekkivad toiduosised on nii väikesed, et kalad neid kätte ei saa - seega jäävad need roiskuma. pehmete tablettidega (spirulina jms) nii suurt probleemi ei ole.

kui nüüd seeneravimi jõudsid ära osta, siis ehk lahke müüja vahetab selle bakterhaiguste vastase ravimi vastu ümber, kui sa muidugi pudelit juba avanud ei ole.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Jaan 28, 2007 12:57 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Ongi nii. Krt jah, ei maksa õhtul hilja kirjutada -- muidugi bactopur. Ei mäletagi kust mu mõte mycopuri peale läks.

Sellegipoolest mycopur, costapur ja bactopur võiks kõik käepärast olla, sest kui kunagi vaja läheb, siis juhtuvad tavaliselt poed kinni olema. Chaser kui tahad, võin su mycopuri ise bactopuri vastu vahetada.

Selliste kvaliteediga piltide järgi mina ei oska öelda, mis nende punaste täppide põhjus on, kuid ei välistaks ka parasitaarset põhjust. Muidugi võib olla ka bakteriaalne (kui punetus on soomuste all). Sellepärast ka soovitus ravida ka parasiite.

Hapnikupõletus? Mismoodi see juhtus?
Minuarvates on selleks vaja vee hapnikusisalduse tõusmist üle normi (rohelises vees tugeva valgustusega) ja kahjustused on tavaliselt näha ka uimedes.

Veevahetustel on ju vesi seisnud ning mitte nii kõrge hapnikusisaldusega ja kui ei ole, siis teeks uus vesi sama olukorra :roll: Sellise vee kasutamine, kataks nagunii akvaariumiseinad, taimed ja kalad mullikestega ning oleks kohe näha.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Jaan 29, 2007 02:03 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 05, 2006 09:22
Postitusi: 15
Asukoht: Tallinn
Ma ei tahaks nüüd enne õhtut hõisata aga asi on kontrolli alla saamas - vist. Rääkisin Tartu maantee zoo poes müüjale loo ja mainisin bactopuri ja mycopuri. Ütles, et võib jah olla olukord, et mõlemat vaja on. Kuna pudel oli 60 krooni siis võtsin mõlemast ühe. Alustasin ravikuure inglise keelse juhendi järgi. Lisaboonusena on vesi kah praktiliselt kristall (kuigi huvitavalt roheline). Punaseid täppe enam ei ole, valge laigu kohta ei oska öelda, sest taimedel on "öö" tsükkel. Kuna ma lugesin pudelilt, et mõlemat ravimit võib kasutada ka profülaktiliselt siis tundus otsus õige.

Kuidas nende juhenditega on. Sera toodete tõlkimisel on ikka tõsiseid erinevusi. Kumba usaldada või kumbast lähtuda. Mycopuri juures on dooside vahe 8 tilka per 20L eesti keeles vs 20 tilka per 20L inglise keeles (ma eeldan, et ka ylejäänus ~20 keeles, mis seal kasutusjuhendis on?)

Nüüd tuleks vaid leida moodus kuidas toit toimetada nii, et kuldkalad seda ära ei peenestaks ja uut draamat ei tuleks. Kuidas see elustoidu ja kuivtoidu suhe peaks olema? Sääsevasted meeldivad nii kuldkaladele ja tarakatumitele, kuigi viimaste jaoks on need tsipa suured. Ancistrusele olen pakkunud siin viimastel päevadel ka kurki ja sellele on kah minekut. Poest soovitati ka veel mingeid kahtlaseid külmutatud kuubikuid. Kuidas nendega kogemused on?

Vitamiinid - kuidagi on meelde jäänud, et need tulevad peale ravikuuri? Bactopuri ravi tsükkel ongi kolm päeva millest ravimit annustatakse 1. ja 3. päeval?

_________________
Akvaarium: Juwel Rekord 60 (54L)
Kalad: 2xTarakatum (Hoplosternum thoracatum) 1xAncistrus (Tripp - 26.01.07) 2x Kuldkala
Taimed: Cabomba caroliniana, Hygrophila corymbosa "Stricta", Egeria densa
Dekoratsioonid: Kookose koor ja Juwel Rock foon


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Jaan 30, 2007 05:12 
Akvarist

Liitunud: Teisipäev Dets 16, 2003 02:46
Postitusi: 442
Asukoht: Tallinn
Mina lähtuks ingliskeelsest juhendist. 20 tilka per 20L inglise keeles. Võid maaletoojale helistada ja küsida, miks eestikeelsel soovitusel on teistmoodi.

Ma sääsevastseid ei annaks või siis pigistaks enne selle lima seest välja -- muidu keerad vee kiirelt tuksi.

Kuubikud on ilmselt freeze dried tubifex kuubikud. Sõltub kvaliteedist. Mõned kalad söövad ja mõned mitte.

Kalu saab ka näpuvahelt toita.

Kui annad graanuleid, siis leota need eelnevalt ära. Kui lased need lahti vee all, siis vajuvad põhja, kui viskad pinnale, siis võivad hulpima jääda ja on kuldkala saak.

Pigem toida vähem kui üle.


Üles
 [ 15 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver