foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

[ 10 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: 240L akva sisustamine
PostitusPostitatud: Esmaspäev Mär 06, 2006 11:46 
Moderator
Kasutaja avatar

Hei, akvagurud!
Hea nõu kuluks marjaks ära- nimelt avanes tööl võimalus osta ca. 240 L akva. Ise oleks valinud "Karat 120" (www.kalake.ee) komplekti aga valgust jääb vist väheks (2*38W). Võiks ju osta 4*38W lampidega kaane aga võiks ka originaalile torusid juurde panna.
Küsimused tekkisid järgmised:
- kas keegi teab, milliseid ballaste (elektroonsed/drosseliga) antud kaanes pruugitakse;
- mis tüüpi torud seal olla võiksid - vist kõige odavamad ja tavalisemad, "spektrivabad" ?
- millise filtri võiksin akvasse paigutada - olen küll mitu aastakümmet akvasid omanud aga suht lihtsate sisefiltritega, vene ajal vaid õhupumbaga. Nagu toimisid! Aga siiski, äkki tasuks panna midagi uhkemat? Zookeskuses (Pärnu mnt 222) oli filter koos soojendusega - ehk see? Nendega ei ole mingeid kogemusi, seepärast tahakski targemate arvamust kuulda.
Välisfiltrite alal olen aga päris võhik :(

Mõistagi panen akvasse elustaimed. Kaladest tahaks pidada scalaresid, neoone ja paar barbust ning ehk mõni molly ja mõõksaba sobiksid ka (selline kooslus -koos antsudega- on kodus). CO2-ga gaasikambrit esialgu ei plaani aretada, ehk kunagi hiljem.

Tänks!

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 12:22 
Guru
Kasutaja avatar

Pildid: 1
lampidega jään mina hätta, eks targemad räägivad sel teemal.
filtri kohapealt soovitan kindlasti investeerida välifiltrisse ja välisesse soojendajasse (kinnitatakse välifiltri sissevõtuvooliku vahele): esiteks on see oluliselt müravabam, kui sisefilter, teiseks on seda vaja harvem puhastada, samas kui filtreerimisvõime on parem, kui sisefiltril ja muidugi lisaboonus - tehnika ei jää akvaariumis näha. võid mõnel välisfiltrit omaval akvaristil lasta end külla kutsuda ja välisfiltrit tööolekus näppida, et kuidas siis asi täpselt toimib.
kalade koosluse koha pealt - kui sul selline kooslus juba kodus olemas on, siis kas poleks põnevam hoopis midagi uut katsetada? inimene olla oma harjumuste ohver aga hetkel on sul suurepärane võimalus oma kogemusi millegi uue võrra rikastada.

Üles
 Teema pealkiri: Re: 240L akva sisustamine
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 07:55 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 8
Felch kirjutas:
Zookeskuses (Pärnu mnt 222)

Ilmselt väike näpukas, vähemalt Tallinnas sellist aadressi kasutusel veel ei ole.Arvatavasti siiski tegu Sõpruse pst 222 asuva Zookeskusega :wink:

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 08:09 
Akvarist
Kasutaja avatar

Maria kirjutas:
võid mõnel välisfiltrit omaval akvaristil lasta end külla kutsuda ja välisfiltrit tööolekus näppida, et kuidas siis asi täpselt toimib.
Mul neid suisa kaks tükki töös...

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 07:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

endal 250 l ja fluvali välisfilter toimib ideaalselt, vaikne ja mugav ka puhastada, maksis vist mingi 1700 kr, albumis ka pilt sellest. tasub finantseerimist igaljuhul, puhastussüsteem peaks ikka hea olema.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 10:56 
Moderator
Kasutaja avatar

Jah, muidugi Sõpruse 222, sorry :(
Maria soovitus on hea: tõesti, miks peaks piirduma juba tuttavate liikidega. Mainisin neid, kuna tundusid kuidagi ...kenad. Arvatavasti proovin tõesti midagi muud. Bettad on päris uhked, eriti pulmamängu ajal, tegelikult polegi vist sellist kala, kelle jures poleks midagi vaadata. Peab vaid ootama, millas ülemuste lubadused teoks saavad ja mul lastakse akva ära osta.
Filtritest: pildialbumist jääb mulje, et soojendus peab siiski eraldi pulgana kavas olema - kas sain valesti aru?
Tegelikult oleks vahva panna kusagile sobivasse kohta õhupump et tekiks põhjast või mõne kivi tagant tõusev õhumullide juga. Olen säärast päris mitmes kohas (piltidel) näinud. Kas vidinal on vaid dekoratiivne külg või midagi praktilist ka? Välisfiltrisse ju saab piisavalt õhuhapnikku segada või kuidas?

Ei tea, kas olen harjunud või lihtsalt kurt (või ikkagi tekitavad kiisud rohkem müra) aga minu Hydor'i sisefilter on samuti vaikne. Igatahes summutab ventilaatorite hääl tema kõik võimalikud urinad. Vendid on reguleerisin minimaalsele võimalikule kiirusele - et veel käivituksid ilma kontrolleri juhtimiseta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Teisipäev Mär 07, 2006 11:17 
Guru
Kasutaja avatar

enamikul on tõesti soojenduspulk akvaariumis. olulist vahet muidugi ei ole - oma töö teeb ära nii sisemine kui väline soojendi. ainuke eelis ongi välisel soojendil see, et akvaariumis ei jää teda näha.
õhukardinatel on ainult dekoratiivne külg. piisab täiesti filtri poolt tekitatavast veeringlusest, et akvaarium hapnikuga varustada.
sise- ja välisfiltrite mürataseme erinevusest saad ilmselt aimu siis, kui UARUle külla satud - vastu ta vist ei ole, nagu ma aru sain ;)

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 08, 2006 12:48 
Moderator
Kasutaja avatar

Pildid: 6
Maria kirjutas:
enamikul on tõesti soojenduspulk akvaariumis. olulist vahet muidugi ei ole - oma töö teeb ära nii sisemine kui väline soojendi. ainuke eelis ongi välisel soojendil see, et akvaariumis ei jää teda näha.

Siiski mitte ainult - mürgeldajate kalade puhul on pea ainsaks alternatiiviks titaankorpuses soojendile, lisaks välistab ka kõrvetused (pole ise kogenud kuid siin-seal on olnud jutte kuidas kalad on end ära kõrvetanud kuskile soojendi ja seina vahele pugedes). Tean akvat kus oskarid lõhkusid muidu täitsa kobeda soojendi ära. Sisemise soojendi eelis on muidugi jälle see et kui filter umbes/katki/etc. siis kalad ei külmeta.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 08, 2006 01:53 
Guru
Kasutaja avatar

Rein, tavasoojenditele on müügil plastmassist korpusekaitsed, et kalad ei saaks soojendit ära lõhkuda või end ära kõrvetada. Filtri umbemineku kohapealt on sul muidugi õigus aga korrapärase puhastamise juures ei tohiks seda siiski juhtuda.

Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Mär 08, 2006 03:13 
Akvarist
Kasutaja avatar

Felch kirjutas:
Välisfiltrisse ju saab piisavalt õhuhapnikku segada või kuidas?

.

Vat just välisfiltriga seda teha ei saa eriti nagu. Piisavalt võimas filter aga tekitab veepinna küllaldase liikumise ja eraldi aereerimisel ei ole mõtet. Soovitaks ikkagi,kui vähegi rahakott lubab,soetada välisfilter koos kütteelemendiga. Keerad kontrollerilt tempi paika ja asi vass. Näiteks EHEIM-ga olen ise rahul.

Üles
 [ 10 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]

Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver