Uuel akvaariumil tekib sissetöötamistsükli ajal peaagu alati mitmesuguseid vetikaprobleeme. Reeglina kaovad need pikemat aega töötanud akvaariumis iseeneset. Kui asi väga käest ära läheb, siis rohevetikate vastu on valgustuse vähendamine on kindlasti üks mõjusaimaid abinõusid. Pruunvetika vastu ma ühtegi väga kindlat nõksu ei tea. Tundub et algustuse vähendamine seda "pruuni pintslit" eriti ei häiri.
Mul endal kah möllas viimases akvaariumivariandis pikka aega mingit sorti pruunvetikas. Kivid ja kännud kasvasid ebameeldivalt kiiresti pruune karvu täis ja muutusid suhteliselt inetuks. Ma mängisin mõnda aega natuke keemiaga (lisasin regulaarselt mikroväetisi ja väikstes kogustes kogu makroväetiste arsenali (K, N, P, Ca, Mg)). Peale seda vetikas enam uusi alasid juurde ei vallutanud. Känd mis nägi vahepeal päris jube välja on nüüd koos osalise pruunvetikaga väga mõnusalt metsik (minu personaalne arvamus muidugi
):
Sama pilt pisut suuremana:
http://www.hot.ee/temp2/2005_11_26_publish/kand01.jpg(Vetikas on need mustad laigud puidupinnal, vasakul ja üleval sõnajala vahel kasvab Java Moss. Pilt on kehva ja seda võib seal kah peaaegu vetikaks pidada.)
Üldiselt ma kahtlustan, et kui see tumedat karva vetikas juba kuskile oma puhma tekitanud on, siis iseseisvalt see reeglina enam ei lahku. Mul hooliseb kari ancistruseid selle eest et seda näiteks kännu pealt järjest vähemaks jääb. Karvaseid kive nad eriti ei kratsi ja need olin ma sunnitud lihtsalt välja korjama. Taimede pealt on see ilmselt koos lehtede vahetusega ära kadunud.
Siin on juttu olnud et on ka vesinikperoksiidiga sellest lahti saadud, kuid suuremas akvas on seda päris tülikas korraldada. Võibolla saab ka akvapoest mingit spetskeemiat aga ma ei ole ise nendega kursis, keegi teine ehk valgustab seda poolt paremini.
Et kui tegu on algava akvaariumiga, siis ehk ei tasuks kohe keemiliste vahenditega sinna kallale karata. Ma ise vähemalt prooviks esialgu "käsiravi", ehk korjaks lihtsalt karvasemaid lehti välja.