foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 4 postitust ] 
Autor Sõnum
 Teema pealkiri: vetikad taimedel
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2005 05:25 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Nov 27, 2005 05:06
Postitusi: 394
Pildid: 12
Asukoht: Harjumaa
Mul on uus akvaarium 112l Sisustasin enda meelest õigesti, istutasin taimed panin filtri ja valguse (12 t ööp) käima ja alles nädala pärast tõin kalad. Vesi on kenasti selge olnud. Taimed on anubias, hygrophila, bacopa, cryptocorinne, egeria. Juba poest tuues oli cryptoc'i paar lehte sellise pruunika harjasvetikaga koos, võtsin need ära, aga nüüd on see ikka edasi läinud ja ka bacopal on see peal :( poes öeldi, et lihtsalt maha pühkida..? Kas see võiks äkki ülearusest valgusest levida??


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2005 07:26 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Dets 04, 2004 01:38
Postitusi: 283
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa, Kehra
Pgem on asi ehk selles, et alles käivitatud akvaariumis võibki vetikaprobleem tekkida.
Minul oli ka sedasi ja tean, et veel paljudel. Nokkisin ka võimalikult palju vetikaga kaetud taimelehti välja ja üks suurem kivi, mis oli ka palju sellega kaetud, selle keetsin lausa uuesti läbi. Aga üle vast ei tasu selle tõrjumisega pingutada, sest tavaliselt on nii, et see probleem kaob ise.
Räägitakse, et seesamune vetikas, mis sul on, ongi just vastkäivitatud akvaariumites tavaline, ning kaob iseenesest ära.


Üles
 Teema pealkiri: Re: vetikad taimedel
PostitusPostitatud: Pühapäev Nov 27, 2005 07:37 
Guru

Liitunud: Pühapäev Aug 10, 2003 12:26
Postitusi: 192
Asukoht: Harjumaa, Kostivere
Uuel akvaariumil tekib sissetöötamistsükli ajal peaagu alati mitmesuguseid vetikaprobleeme. Reeglina kaovad need pikemat aega töötanud akvaariumis iseeneset. Kui asi väga käest ära läheb, siis rohevetikate vastu on valgustuse vähendamine on kindlasti üks mõjusaimaid abinõusid. Pruunvetika vastu ma ühtegi väga kindlat nõksu ei tea. Tundub et algustuse vähendamine seda "pruuni pintslit" eriti ei häiri.
Mul endal kah möllas viimases akvaariumivariandis pikka aega mingit sorti pruunvetikas. Kivid ja kännud kasvasid ebameeldivalt kiiresti pruune karvu täis ja muutusid suhteliselt inetuks. Ma mängisin mõnda aega natuke keemiaga (lisasin regulaarselt mikroväetisi ja väikstes kogustes kogu makroväetiste arsenali (K, N, P, Ca, Mg)). Peale seda vetikas enam uusi alasid juurde ei vallutanud. Känd mis nägi vahepeal päris jube välja on nüüd koos osalise pruunvetikaga väga mõnusalt metsik (minu personaalne arvamus muidugi ;) ):
Pilt
Sama pilt pisut suuremana:
http://www.hot.ee/temp2/2005_11_26_publish/kand01.jpg
(Vetikas on need mustad laigud puidupinnal, vasakul ja üleval sõnajala vahel kasvab Java Moss. Pilt on kehva ja seda võib seal kah peaaegu vetikaks pidada.)

Üldiselt ma kahtlustan, et kui see tumedat karva vetikas juba kuskile oma puhma tekitanud on, siis iseseisvalt see reeglina enam ei lahku. Mul hooliseb kari ancistruseid selle eest et seda näiteks kännu pealt järjest vähemaks jääb. Karvaseid kive nad eriti ei kratsi ja need olin ma sunnitud lihtsalt välja korjama. Taimede pealt on see ilmselt koos lehtede vahetusega ära kadunud.
Siin on juttu olnud et on ka vesinikperoksiidiga sellest lahti saadud, kuid suuremas akvas on seda päris tülikas korraldada. Võibolla saab ka akvapoest mingit spetskeemiat aga ma ei ole ise nendega kursis, keegi teine ehk valgustab seda poolt paremini.

Et kui tegu on algava akvaariumiga, siis ehk ei tasuks kohe keemiliste vahenditega sinna kallale karata. Ma ise vähemalt prooviks esialgu "käsiravi", ehk korjaks lihtsalt karvasemaid lehti välja.


Üles
 Teema pealkiri: võitlusest vetikatega
PostitusPostitatud: Pühapäev Dets 04, 2005 08:55 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Pühapäev Nov 27, 2005 05:06
Postitusi: 394
Pildid: 12
Asukoht: Harjumaa
Aitäh soovituste eest! :)
Akval täitus nüüd kolmas nädal ja olukord on märksa parem. Keemiaga mängida ma veidi pelgan ja sellepärast proovisin esimese veevahetuse käigus vetikat maha pühkida ja hullemad lehed ära näpistada. Vähendasin ka valgustuse aega (ostsin taimeri!), ostsin kolm õunatigu ja andsin kaladele vähem süüa. Paistab, et ühiste jõupingutustega saime asja kontrolli alla. Kalad nokitsevad nüüd toidukordade vaheajal hoolikalt taimede kallal. Loodan, et taimed ikka vastu peavad - seni on küll päris kenad.


Üles
 [ 4 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver