foorum.akvarist.ee

Akvaariumihuviliste kohtumispaik


Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]



 [ 14 postitust ] 
Autor Sõnum
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 02:17 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Olen lugenud mõnedest allikatest, et aeg-ajalt vajab kogu põhjakruus välja võtmist ning põhjalikult puhtaks pesemist (nii iga 2-5 aasta tagant). Et takistada kruusa nö mudastumist jääkide ladestumise näol ja seega anaeroobsete bakterite teket kruusas, kes ebasoovitavaid ühendeid siis vette eritama hakkavad.
Samas, see on sel juhul ju põhjalik ümberkorraldamine - kalad ümber asustada, taimed välja kaevata ja pärast uuesti tagasi istutada jne jne.
Mõned jälle väidavad, et nendel juba kaua aastagid akvaarium olnud ja ei ole kordagi põhjakruusa pesnud ega vahetanud vmt.

Keegi, kellel akva pidamisega juba kauem kogemusi, võiks siin nõu anda, kuidas käituma peaks?


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 06:49 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Teisipäev Aug 17, 2004 08:36
Postitusi: 151
Asukoht: Võru:antsla
Ei vaja ta mingit regulaarset väljavahetamist :wink:

_________________
108L- 2 Corydoras aenust, 2 Corydoras pygmaeust, 2 corydoras pandat, 3 Otocinclus vestitust, 9 Paracheirodon axelrodit, 1 apple snail


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 07:00 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Nov 01, 2004 12:46
Postitusi: 121
Asukoht: Harjumaa
nelja aasta jooksul pole puutunud, kõik toimib :D ja ei kavatse ka torkida. küll taimed puhtana hoiavad ja vajaliku osa ära tarbivad


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Reede Nov 04, 2005 08:22 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Juul 30, 2003 10:23
Postitusi: 151
Asukoht: Türi
ja sifooniga saab ju ka sügavamalt puhastada

_________________
200L ja 54L
Platidoras costatus,Botia macracantha,thoracatum,klaassäga,ogasilm,Loricaria parva


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 05, 2005 09:24 
Administraator
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Jaan 09, 2004 06:58
Postitusi: 516
Asukoht: Tartu, Kalda tee piiskopkond
sõltub akvaariumist, kui tihe asustus seal on jne. mina kalduks küll arvama, et peale 3-4 aastat on sinna päris kenake hunnik igasugust jama ladestunund ning mõistlik oleks see asi suisa minema visata ja uus pinnas panna (kui just tegemist pole mingi eripinnasega). ja no taimede ümberkorraldamine...üle aastate võiks seda ju kah teha, nii puht spordi pärast vms.

_________________
Trespassers will be shot...survivors will be shot again. Küsimuste, probleemide ja arusaamatuste korral palun pöörduda otse. Ristisõda professionaalse kretinismi vastu...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 05, 2005 03:47 
Akvarist

Liitunud: Neljapäev Dets 04, 2003 10:09
Postitusi: 416
Pildid: 0
Asukoht: eesti
Mul selline probleem selle põhjakruusaga, et on teine taimejuuri nii tihedalt täis paiguti, et sinna midagi juurde istutada või midagi ümber korraldada on ebamugav. Kuna taimede ümberpaigutamisel või eemaldamisel jääb alati osa juurtest pinnasesse, siis tundub küll, et tahaks hirmsasti midagi ette võtta ses osas. Kuna tahtmine on ka kruusafraktsiooni peenema vastu vahetada, siis nii ta ühel hetkel töösse saabki.
Ma usun, et sellist suurtööd tuleb paari aasta tagant ette pigem kodanike huvist muutuste järgi, kui ainult mustuse eemldamiseks. Iseteema siis, mis selle ettevõtmise põhjuseks nimetatakse...


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Esmaspäev Nov 07, 2005 01:10 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
Tänud vastuste eest. Arvan, et võtan selle suure põhjapinnase uuendamise siiski ette - mulle tundub, et minu pinnas on alt juba kergelt mudastuma hakanud.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 12:45 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Mai 18, 2005 04:04
Postitusi: 328
Asukoht: Tartu
Üks küsimus - kas sa šifoonid veevahetusel põhja?

_________________
:/


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 01:53 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 12, 2005 01:35
Postitusi: 455
Asukoht: Tallinn
Sifooniga põhja tekkivat muda kätte ei saa, kui just pinnas a´la 2cm pole. Harrastan ise küll üle paari aasta põhjakruusa jms vahetust. Kalad pole vastu olnud ja taimed ka elus ja tervad. Kunagi kui laps olin siis 120l kuldkalaakva põhi oli 7 aastat sama ja kui puhastama hakkasin siis pidin mudahaisu kätte otsad andma - arvan, et mingi osa sellest saavad kalad ka ju. Puõõh...Hais tuli selgelt mälust ninna. :mrgreen:

_________________
Igasugu sabalised.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 09:32 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Laupäev Jaan 08, 2005 06:26
Postitusi: 3519
Asukoht: Tallinn, Nõmme
janne321 kirjutas:
Sifooniga põhja tekkivat muda kätte ei saa, kui just pinnas a´la 2cm pole.


Vaidleks vastu. Saab küll kui sifooni otsa natukene pinnasesse vajutada, lasta pisut kruusa kaasa tõmmata ning siis pinnas lahti lasta. Ta kukub lasua ise tagasi kui piisavalt vähe võtta. Samas imetakse ära kruusa "suutäide" jääv muda.
Vähemalt minul see trikk töötab.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 11:30 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Reede Nov 28, 2003 12:40
Postitusi: 323
Asukoht: Viimsi
Minul töötab sama trikk.
Ja seda mustust ikka tuleb, mõnikord vähem mõnikord rohkem.
Ainult taimede keskelt ja alt on keerulisem kätte saada.

_________________
125l vett elutoas
25l mini akva

RIP 375l - kindlustage oma kodu!!!


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 01:50 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 12, 2005 01:35
Postitusi: 455
Asukoht: Tallinn
Seda taimede asja ma mõtlesingi - kui põhi on taimi täis, siis sifooniga eriti kaevama ei pääse. Natuke taimede vahelt ja kus juured ei ole võimust võtnud saab küll aga seda muud maad jääb ikka üsna palju. :D

_________________
Igasugu sabalised.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Kolmapäev Nov 09, 2005 04:18 
Akvarist
Kasutaja avatar

Liitunud: Kolmapäev Okt 15, 2003 04:15
Postitusi: 494
Pildid: 2
Asukoht: Harjumaa
saurlygien kirjutas:
Üks küsimus - kas sa šifoonid veevahetusel põhja?


Sifoonin ikka, kuid kuna põhi on 5-6 cm paksuse kruusakihiga kaetud, siis päris põhjani pääseda on raske. Natu surun sifooni otsa kruusa sisse ikka ka, kuid väga sügavalt siiski jama kätte ei saa.


Üles
 Teema pealkiri:
PostitusPostitatud: Laupäev Nov 12, 2005 01:01 
Moderator
Kasutaja avatar

Liitunud: Esmaspäev Dets 29, 2003 12:21
Postitusi: 5555
Pildid: 6
Asukoht: Harjumaa, Kangru
OK, kuna selle asja mitmed tahud jäid valgustamata siis üritan pisut kah sõna sekka öelda. Alljärgnev on mu erinevatest allikatest kogutud info ning mõningate isiklike kogemuste põhjal tekkinud arusaam mis pole loomulikult lõplik tõde.
Miks tekivad ajapikku pinnasega probleemid? Selles osas ollakse enamasti üksmeelel - pinnasesse koguneb aja jooksul orgaanilisi aineid, pinnases on ka bakterid mis seda orgaanilist materjali lagundavad toitaineteks. Enamik neist bakteritest kasutab hapnikku, kui hapnik aga otsa saab (ntx pinnas vajub sedavõrd kokku et vesi ei liigu enam läbi) siis asuvad tegevusse teistsugused bakterid mis kas ei vaja hapnikku või suudavad seda ise tekitada. Need anaeroobsed bakterid võivad aga toota ka mürgiseid gaase millest märkimist väärib eeskätt vesiniksulfaat (H2S). Vesiniksulfaat on mürgine nii taimedele kui kaladele, vesiniksulfaadi toimel taimede juured omandavad pruuni või musta värvi ja lähevad mädanema. Mõned allikad väidavad et ka anaeroobsetest pinnaselapikestest on kasu kuna seal hoitakse ära toitainete sidumine hapniku molekulidega mistõttu toitained on taimedele paremini kättesaadavad - kuid rõhutatakse et sellised anaeroobsed tsoonid ei tohi olla suured. Kui pinnases on taimede juured siis need takistavad anaeroobse situatsiooni tekkimist kasutades ära toitaineid ja vabastades hapnikku.
Edasi aga jõuame teemani mille osas ka korüfeede seisukohad on tihti erinevad ja vahel lausa vastandlikud - erinevad põhjapinnased.
Alustaks siis vanema koolkonna tunnustatud tegijate dr. Karel Rataj ja Thomas J. Horemani nägemusega õigest akvaariumi põhjapinnasest mis on kirja pandud 1977.a. raamatus "AQUARIUM PLANTS: their identification, cultivation and ecology". Nende soovitus on valida pinnaseks kruus või jäme liiv, selle alla aga panna põhjafilter mis kindlustab hapnikurikka vee liikumise läbi pinnase ning aitab kaasa orgaanilise materjali kiirele lagundamisele. Põhja kogunenud jäätmed mis pole vajunud pinnasesse peetakse vajalikuks eemaldada. Põhjafiltri juures hindavad nad perforeeritud torudest raamiga lahendust. Esimesel aastal on selline pinnas toitainetevaene, teisel ja kolmandal aastal aga omandab piisavalt toitaineid kasvatamaks mis iganes taimi. Väetamist need mehed ei soovita, kõik vajalikud toitained peaks nende meelest jõudma akvasse kalatoiduga. Kõik pinnased mis takistavad vee liikumist on nende meelest ebasobivad, sealhulgas siis turvas, savi, muld. Lisaks hoiatavad nad mulla, savi jt. selliste pinnaste prognoosimatu koostise kohta. Eks aeg ole toonud välja uusi lahendusi mida tol ajal ei tuntud, samas on nad praktikud ja nende pakutud lahendus toimiv ja kasutusel tänapäevalgi.
Edasi võtaks ette Euroopa akvaristide koolkonna kelle suurteks teerajajateks olid sellised mehed nagu Kaspar Horst & Horst E. Kipper, nende nägemus on kirja pandud 1986.a. ilmunud raamatus " The optimum aquarium". Nemad panid aluse tehnitsistlikule koolkonnale kus edu tagatakse lateriiti (sisuliselt rauarikas savisegu) sisaldava toitepinnase kihiga põhjapinnases millest paneb akvaariumi põhja paigutatud küttekaabel vee aeglaselt läbi voolama. Lisaks on täiendav väetamine, korralik filter, CO2 lisamine ja tugev valgustus normiks. Selle high-tech koolkonna tõekspidamised on tuntud Dupla kuldreeglitena. Rikastatud pinnasesegud enamasti "töötavad ära" ca kolme aasta jooksul, samas see aeg sõltub paljudest teguritest (taimede hulk, lisaväetamise kogus, kalatoidu hulk jne.) ning varieerub tublisti.
Euroopast on tuntud tegija ka Christel Kasselmann, tema 1995.a. välja antud raamat "Aquarienpflanzen" on väga tuntud ja ka palju tõlgitud. Ka tema soovitab vältida orgaaniliste pinnasematerjalide (muld jms.) kasutamist ning peab parimaks jämedat pesemata liiva tera läbimõõduga 1-3 mm millele siis vastavalt vajadusele on sisse segatud kas savi või siis kalapoodides müüdavaid spetspinnasesegusid (valdavalt lateriit). Ta toonitab aga et need lisandid suurendavad ohtu et pinnas tiheneb liialt, selle vastu soovitab ta kasutada kas kütteelemente akvaariumi põhjas või lambi drosselite paigutamist akvaariumi põhja alla et tekiks kerge vee tsirkulatsioon läbi pinnase. Samuti soovitab ta soetada pinnast kobestavaid tigusid ning aeg-ajalt ise pinnast kobestada. Lõpuks konstateerib ta et need meetmed siiski ei aita selle vastu et pinnas vaesub juba aasta jooksul.
Edasi jõuame low-tech koolkonna tõekspidamisteni, üks nende tuntumaid esindajaid on Diana Walstad kelle 1999.a. välja antud (2005. a. teine trükk) raamat "Ecology of the Planted Aquarium" väärib lugemist. Low-tech koolkond kasutab pinnases tavalist aia- või lillemulda (ca 2,5-3 cm mulda ja sama palju 2-4 mm tera läbimõõduga kruusa selle peale). Nende kinnitusel mullapõhjaga akvaariumid juurdunud taimedega on käigus juba 6-8 aastat (!) ja toimivad edasi suurepäraselt. Põhja ei sifoonita, vett vahetatakse poole aasta tagant 50%. Filtri asemel on kasutusel veepump vee liigutamiseks või kui on filter siis sellest on kõik meedia eemaldatud. Ka mingit väetamist ei pruugita, toitained laekuvad kalatoidust.
Ehk siis kui pole mullapõhjaga akva või siis tagatud vee tsirkuleerimine läbi pinnase võib pinnase väljavahetamine osutuda tõesti vajalikuks. Mul tuleb kahjuks uni peale nii et rohkem ei jaksa kirjutada, teema pole tegelikult veel kaugeltki ammendunud. ;)


Üles
 [ 14 postitust ] 

Kõik kellaajad on UTC + 2 tundi [ DST ]


Sa ei saa teha uusi teemasid siin foorumis
Sa ei saa postitustele vastata siin foorumis
Sa ei saa muuta oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa kustutada oma postitusi siin foorumis
Sa ei saa postitada siin foorumis manuseid

PHPBB Archiver